20/12 Så var det jul igen!

2016-12-20

Året hade rusat på, fortare och fortare ända in i sista kurvan innan vi i full fart siktade på 2017. Vi hade jul och nyår i sikte där borta efter den avslutande inspurten med alla arbetsuppgifter
som skulle vara färdiga, julklappsinköp som ska göras och mat som skulle lagas. Mörkret hade legat tätt sedan i oktober, och alla försökte vi ha fokus på ljuset i tunnelns slut; ljuset som strax skulle tändas där lite längre fram då vi ska få ro i kropparna, sätta oss ner med fötterna på soffan och känna doften av apelsiner och kryddnejlikor.

Men mitt där när tunneln var som mörkast och ljuset kändes som allra längst bort dök det plötsligt upp en liten sidogång rätt där alldeles bredvid oss. Den var ljus och varm och verkade rätt trevlig som avstickare. Vi var ett gäng som lät oss lockas av den lilla sidotunneln, och det visade sig att den ledde rätt in till Margaretakyrkan minsann och SWEAs årliga julbord! Sorlet steg när vi kom närmare, glöggdoften invaderade tunneln som nu plötsligt var ljus, stor och varm. Vi fick en kopp av den kryddiga drycken sträckt till oss av glada damer i vackra kläder, och en liten klisterlapp med våra namn på så vi inte skulle glömma vad vi heter.

Julmiddag 2016Och det gjorde vi inte heller, utan istället glömde vi allt de där andra, stressiga, som brukar vara förknippat med december och kastade oss in i värmen. Och vilken värme! Här var det idel vackra dekorationer, festklädda Sweor som ivrade till mingel, prat och skratt med högt i tak.

Salen till brädden fylld av runda bord för att ta emot alla oss som valt att komma den här kvällen i december. Ett fantastiskt hemlagat julbord var uppdukat med sill, prinskorv, lax, skinka, grönkålspaté och andra av julbordets nödvändigheter, med tillbehör och drycker för alla smaker. De sångglada gästerna fick sitt, de som behövde lite extra skjuts med sjungandet kunde få hjälp genom den lilla sångboken som Ordföranden hade med sig – tillsammans med smycken, reflexer och haklappar (i den händelse att sådana skulle visa sig nödvändiga).

Eventuellt överflödigt intag av mat skakades ner med den traditionella långdansen runt borden innan det var dags för ris a la Malta till efterrätt. Självaste jultomten kom också på besök med sin alltid lika överfyllda säck, och döm om vår förvåning när hen räknat exakt rätt på antal paket och antal personer även i år!!

Mätta och nöjda, och i en härlig julstämning kunde alla vi Sweor efter kvällens julmiddag virvla vidare på vår väg genom decembertunneln mot julljusen som glimmade där framme. Men visst var den tidigare så mörka tunneln mycket ljusare redan??

Text: Pernilla Edlund
Foto: Janet Hansen och Maria Olsson