SWEA Oslo

Oslobloggen

Ut på tur, aldri sur!

2018-01-17

Och med en Facebook-grupp som “SWEA Oslo medlem” är det enkelt att hitta trevligt sällskap. I början av året postade en av våra medlemmar en förfrågan om sällskap i skidspåren i gruppen och fick napp från flera andra sweor. Planer började smidas bland de intresserade och resulterade i två härliga turer samma helg. 

I lördags åkte fyra sweor (inklusive undertecknad med jourtelefonen på fickan) en härlig och social rundtur på 9,5 km i skogarna mellan Kattås och Jordbru i Vestmarka. 

Foto: Annika Ljungström

Tystnaden och lugnet i den snöklädda skogen är otroligt rogivande och det medhavda mellanmålet smakade extra gott i trevligt sällskap. Några teknik- och vallatips fick vi också av de mer erfarna skidåkarna i gänget. 

Jordbru mot Kattås Foto: Maria Olsson

På söndagen var det dags igen. Tre sweor (varav två från lördagsturen) på en härlig, om än mer kuperad, tur i Nordmarka dit man kan ta sig med T-banen. Finfika blev det också på Skjennungen, den norska specialiteten våffla med brunost. 

Foto: Anna Gleisner Birkeland

Foto: Maria Olsson

Vintern i Oslo blir bara bättre och bättre för oss som gillar snö i och med att vi fick 30-40 cm nysnö natten mellan måndag och tisdag. Jag är förmodligen inte den enda i Tigerstaden med omnejd som längtar efter att ge sig ut i skidspåren kommande helg.

Känner du också för en skidtur? Eller kanske sällskap på en långpromenad? Eller på museum? Lägg ut en blänkare på “SWEA Oslo medlem” (privat grupp för medlemmar) på Facebook för att komma i kontakt med andra sweor på ett enkelt och informellt sätt. 
 
God tur!
Text: Maria Olsson

Pyssla med hemsidan

Webmostern är den som får event skickade till sig och lägger ut dom på hemsidan, ser till att informationen som ligger där är uppdaterad och skriver en del egna texter.

Hon jobbar tillsammans med Redaktören och de andra i PR-gruppen för att få fram redaktionellt innehåll, lägger ut länkar i Facebookgruppen med mera.

SWEAs websida är en WordPress-sida, så om du har erfarenhet av det sedan tidigare kommer du in i det på 10 minuter, har du inte jobbat med WordPress förut kommer du lära dig ganska snabbt. Det finns mycket bra stöd att få från SWEA centralt.

Verkar det intressant?! Hör av dig! Du kan också nominera en Swea som du tycker är en passande kandidat till en post. Skicka ett mail till sweaoslovalberedning(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com eller prata med någon från valberedningen, t.ex. i samband med julbordet.

Sätt din prägel på SWEA Oslo, det finns alltid plats för dig!

PRatmakare sökes

SWEA Oslo har en PR-grupp som består av en ledare, Redaktör (som producerar skrivet material för föreningen), Webmostern (som ser till att saker kommer ut på hemsidan) och den Instagramansvarige (som…ser till att saker kommer ut på Instagram, rätt givet kanske?).

Tycker du att det är kul att profilera SWEA Oslo och gillar att kommunicera internt och externt, och har du lust att leda PR-gruppen? DÅ är rollen som PR-ansvarig något för dig.

Du kan också nominera en Swea som du tycker är en passande kandidat till en post. Skicka ett mail till sweaoslovalberedning(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com eller prata med någon från valberedningen, t.ex. i samband med julbordet.

Sätt din prägel på SWEA Oslo, det finns alltid plats för dig!

Har du en vass penna och visst ordningssinne?

I SWEA Oslo är det sekreteraren som håller ordning på arkiveringen, ser till att mötesreferat blir skrivna och ger administrativt stöd till styrelsen.

Är du flink med dator, penna och hålslag så är den här rollen definitivt för dig. Du hjälper ordföranden i förberedelser och efterarbete i SWEA Oslos styrelsemöten, bidrar med hjälp vid utskick och annat där det behövs någon med lite struktur och stå-på-vilja för att få något gjort.

Är du en trådhållare?

Ligger det för dig att hålla ordning på saker? Styra och ställa utan att för den skull vara en potentiell diktator? Är du en som får folk att vilja jobba med dig för att du är en sån som får saker att hända? Och kanske också har en gnutta finkänslighet och respekt för att folk är olika?

Gillar du att inspirera folk att göra sitt allra bästa? Drivs du av att motivera och leda andra i arbetet? Är du en visionär med erfarenhet av att vidareutveckla en organisation samtidigt som du inser värdet i att bevara traditioner? Strategisk?

Och tycker du att det är det kul att få resa lite då och då och representera i större sammanhang där människor från hela världen möts, att känna att man är del i något ganska stort?

I så fall är rollen som ordförande i SWEA Oslo som klippt och skuren för dig.

Löp och sök hos sweaoslovalberedning(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.no

SWEAbladet

2017-12-13

Under många år har SWEA Oslo haft en tidning, SWEAbladet.

Det är en läsvärd tidsskrift och som kom ut två gånger om året från 1993 till 2013.

Många nummer ligger ute digitalt här på hemsidan men inte alla. Just nu pågår ett arbete med att scanna in resterande nummer så de ska vara tillgängliga för alla. Det är ännu inte klart om alla nummer finns med, men ett är säkert och det är att nummer 1 från 2013 saknas. Så har du det liggande någonstans, tveka inte att höra av dig till Pernilla på sweaosloweb(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com.

Så gå nu och ta en titt på SWEAbladets sida och fördjupa dig i nostalgin, det är tidningen värd!


 

Julbord 2017

Efter en intensiv period för Programkommittén där anmälningarna fullkomligt haglade in var det då äntligen dags för årets julbord i SWEA Oslo.

Foto: Maria Olsson

80 personer (maxantalet för lokalen!) träffades den 8 december i Margaretakyrkans sal, fler deltagare än en kan minnas att det varit någon gång tidigare; väldigt väldigt mycket folk, och oerhört trevligt.

Arrangörerna hade valt att ha bordsplacering den här gången, något som var mycket uppskattat – både för att man fick göra nya bekantskaper och för placeringskorten som var sönderklippta högtidskort där det ibland stod Gla’ Påsk 🙂 En stämningshöjare från start!

SWEA Oslos kassör Annika Samuelson Kjøle berättade om resan till Perth och världsmötet. Om du inte var med på julbordet kan du läsa om resan här.

Foto: Maria Olsson

Till maten blev det underhållning; den nystartade sånggruppen “SWEA Oslo sånggrupp – Alla kan sjunga” visade upp vad de lärt sig i höst under Katarina Wikströms ledning. Åhörarna fick också några sångartricks med sig på resan för att få fram sin inre Jussi – stå rakt tex och lyfta ena armen över huvudet för att hjälpa tonen ut. Efter undervisning kommer som bekant examen, och alla i salen fick sjunga med i körens sånger och öva på sina nya kunskaper. Det hela urartade fullständigt i den traditionella långdansen runt borden, längre, mer högljudd och vildare än vanligt.

(Klicka på bilderna för att se de i större format)

Svettiga, upprymda och lagom hungriga var det dags för Den Svenske Kocken Anders Wigh att presentera maten. Det var sill (både med och utan sill), ägghalvor, inlagd strömming, skinka, lax och annat man kan tänka sig passar på ett julbord. Alltsammans vackert upplagt och utsökt välsmakande.

Foto: Janet Hansen

Foto: Janet Hansen

Många sånger till maten och den lilla gula sångboken fick jobba hårt, innan Jultomten själv kom och delade ut klappar till alla ur sin stora säck.

Mätta och glada över ett fantastiskt arrangemang och underbar mat troppade Sweorna av en efter en.

Allra sist var gänget som anmält att dom kunde stanna kvar och hjälpa till att städa efter kalaset. Det var många som hjälpte till extra både före och efter julbordet, ett extra stort och varmt tack till er från programkommittén! Att få den där extra hjälpen själva dagen för evenemanget betyder allt för att orka planera så stora fester.

Arrangör av trevligheter sökes!

2017-12-04

För den som tycker om att vara med och skapa festligheter är Programkommittén rätt ställe! Här är man med och ser till att det blir valborgsmiddag, julmiddag och andra sociala sammankomster där många Sweor tycker om att samlas år efter år.

Det är inte programkommittén själva som ordnar allt nödvändigtvis, utan de har hjälp av alla oss andra som kommer lite före och ställer i ordning eller stannar lite efter och städar efter kalaset. Men det är programkommittén som ser till att det blir en fest!

Det formella ansvaret är att ansvara för ekonomisk och praktisk planering av den fasta programverksamheten. De bidrar också med att koordinera och ge övergripande stöd till all aktivitetsplanering inom föreningen.

Förutom det fasta programmet hittar de på annat trevligt som vinprovning, yoga, gå Elvelangs och mycket annat.

Kommittén är representerad i SWEA Oslos styrelse.

Vill du veta mer?! Kontakta sweaoslovalberedning(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com!

Undrar du vem som har rollen idag? Det hittar du här.


 

Resebrev från VM i Perth

2017-11-09

Efter 6 plus 10,5 timmars resa med 2 timmars uppehåll i Doha landade jag äntligen i Perth torsdag kväll kl 18.30. Taxi till hotellet, en snabb dusch och så in till mingel och buffetmiddag. 190 svenska tjejer mötte mig och det var topp stämning från första stund. Supergod middag med vin, så mycket man ville ha.

Fick till slut tag i min regiongrupp, VEMA, som visade sig att vare ett otroligt trevligt gäng, men då var det läggdags för min del. Vi skulle upp tidigt nästa dag och jag hade rest långt.
Katarina kunde som ordförande dessvärre inte åka på grund av sjukdom, så jag fick erbjudande om at steppa in i sista stund. Något jag inte har ångrat en sekund på att jag gjorde.

Första dagen var det VEMA’s årliga regionmöte där jag representerade avdelningen SWEA Oslo. Förutom Oslo tillhör också Barcelona, Costa Blanca, Göteborg, Holland, Irland, Lissabon, London, Mallorca och Marbella vår region.

På regionmötet går man igenom året som har gått samt nästa års budget bland annat, lite av det samma vi gör på våra årsmöten. Dagen gick också med till at diskutera vad dom olika avdelningarna gjorde för att rekrytera nya medlemmar, plus att vi bollade olika idéer om hur vi skulle behålla existerande medlemmar, med tanke på urval av olika aktiviteter och programpunkter.

Snabb dusch igen och så var det in i väntande bussar som fraktade alla 190 till Perth Yacht club för en strålanda middag där vi bl a fick serverat känguru.

Efter att ha diskuterat lite med tjejerna vid min sida kom vi fram till att det inte var värre att äta kenguru än att äta lamm (båda söta djur). Desssutom finns det enormt mycket vilda kengurur i Australien så beståndet måste hålla nere. Blev några svenska sånger under middagen varefter kvällen svslutades med dans til ABBA och Thomas Ledin. En härlig kväll.

Bussades tillbaka till hotellet och kvällen avslutades i den irländska baren tillsammans med bl a SWEA Stockholm och SWEA Houston.

Dag två var det världsmöte.

SWEA Internationells ordförande Christina Hallmert och administrativa chef Katri Olander Serenius.

Representanter från alla 7 regioner med tillsammans 72 avdelningar deltog I tillägg till själva styrelsen i SWEA International. För dom som inte redan visste det har SWEA tillsammans 7000 medlemmar och finns i 30 länder, bl a Kuala Lumpur, Hong Kong, Japan, flera i USA och Europa, och även Oslo då. Vi donerar tillsammans 2 MNOK varje år till olika goda föremål. SWEA’s motto är: Världsvid vänskap, global kompetens och lokalt stöd. Något vi som organisation erbjuder till svenska tjejer i hela världen.

Resten av dagen gick med till föredrag av olika slag, bl a av mycket intressanta Lisa Lindström, grundare av designföretaget Doberman. Hon råkade ut för en olycka i ung ålder och var rullstolsbunden, men fick prova på en ny behandlingsmetod, och kunde börja gå igen efter fem år. Hon hade stora planer för sitt liv och startade efterhand för sitt liv och startade efterhand bolaget Doberman, som nu har över 100 anställda, och bla annat har fått bukt med arbetslösheten i Ronneby, gjort äldrevården bättre i en annan kommun i Sverige, bägge genom att fråga användarna om hur dom vill ha det. Samskapande och göra MED i stället till att göra FÖR var grundläggande för allt dom gjorde, och också nyckeln till bolagets framgång.

Dagen, och också hela världsmötet, avslutades med en fantastisk middag på the Government House, ett ställe som nästan aldrig hyrs ut och som är bostaden till den engelska drotningen när hon kommer på besök. Ny stolar hade köpts in förra gången hon var där i 2011, och vi var dom första som fick prova dom.
Fantastisk uppdukning med olika blomsteruppsättningar på alla dom 25 olika borden, god mat och dryck, och som hela tiden, en fantastisk stämning.

Tillbaka till hotellet för att sova efter en avslutande drink i den irländska baren.

Vidare till Sydney söndag morgon på egen hand för min del, mens ca 75 svenska tjejer åkte vidare på en efterresa i Perth-området.
Totalupplevelse: två fantastiskt trevliga dager på andra sidan jordklotet tillsammans med ett gäng på 190 härliga svenska tjejer. Bara att glädja sig till nästa gång, om två år, och då är det i Europa.

VEMAs styrelse, dvs ordföranden i de olika avdelningarna som ingår i VEMA.  Stående från vänster: Annika kassör SWEA Oslo, Erika Tiefensee SWEA Gbg, Eva Roman SWEA Marbella, Agnetha Hesselius SWEA Barcelona, regionordförande Christa K Alfredsson, Britt Marie Ericsson Batle SWEA Mallorca, Karin Högman SWEA London,  Sittande från vänster: Mita Zell SWEA Lissabon, Linda Sahlin McConnell SWEA Irland, Margareta Svensson SWEA Holland, sekreterare i VEMA Ann-Sofie Frånberg. Ordföranden i SWEA Costa Blanca, Mona Trygg, fattas på bilden.

Text och bild: Annika Samuelson Kjøle


 

9/11 SWEA-basar, klädbytarkväll

Det blev lite tomt när föredraget med Dughults of Sweden inte blev av. Orsaken var ju att kläderna de skulle ha med och sälja/visa inte skulle komma igenom tullen till rimlig tid och kostnad. Men den klädintresserade fick inte förtrösta – raskt lades en annan programpunkt in på den sagda dagen, och vi träffades i Margaretakyrkans lilla sal för att byta kläder.

Alla hade med sig fina plagg av god kvalitet men som man själv inte ville ha eller aldrig hade använt – bättre att någon anna får glädje av det då!! Det var en mycket trevlig och givande kväll för alla – man kom med något och gick med något annat, och alla var överens om att det här var något vi bör göra om!

Du är speciell och unik för du är en världsmedborgare

2017-10-28

Men det visste du väl redan? Det har du säkert fått till dig genom diverse så kallade “Motivational quotes” som sprids i allehanda sociala media med jämna mellanrum?

Fast just du är lite speciell på ett annat sätt, för du är en person som bor och lever i en internationell miljö, ett internationellt sammanhang, och det vågar jag påstå ger dig ett speciellt perspektiv, en extra dimension.

Häromdagen var jag på lunch med SWEA Göteborg på SAS Radissons hotell vid Centralstationen. Vi var åtta personer som träffades, några hade setts förut, de flesta aldrig. Men vi är Sweor och det är därför vi är där, och vi är människor som tycker det är helt naturligt att hamna i ett sammanhang där man inte känner så många. Vi vet att det bara är att sätta igång och prata om något, vad som helst, så inser man plötsligt att man har många gemensamma erfarenheter.

För så är det att flytta utomlands. Vi som har gjort det har alla suttit där i ett nytt land, i ett nytt sammanhang och inte känt någon, kanske inte kunnat språket, trevande börjat gå ut på stan för att lära känna sitt nya hem.

Och alla har hamnat i ett sammanhang där vi börjat prata med andra människor som fått oss att känna oss som hemma. För många har det sammanhanget varit SWEA; där man efter en tid som ny i landet plötsligt mer eller mindre av en slump hamnat på ett SWEA-arrangemang och upptäckt att HÄR fanns det en massa trevliga människor! Massor av glada personer som gärna berättar och delar med sig om var dom går och klipper sig, vilken som är bästa bilverkstaden, var man handlar mat och vilket som är det bästa dagiset. Helt plötsligt var den nya staden inte så främmande längre!

På lunchen hade jag en som bott på USAs östkust i 13 år på min ena sida, en med några år i Singapore och Indonesien på min andra, en annan USA-boende mitt emot och en Österrikare där bredvid. Alla har flyttat tillbaka till Sverige efter många år utomlands, och alla har intressanta och spännande historier och erfarenheter att dela med sig av. Sweor är ett positivt gäng – ingen sitter och klagar över att det ena eller det andra i Sverige är si eller så som man (o)gärna stöter på i andra sammanhang. Alla är världsmedborgare som vet att inget land är perfekt men att varje land har sina positiva sidor som man gärna delar med sig av.

 

Och det är en fantastisk sak med SWEA; den goda viljan att hjälpa varandra, träffas då och då och umgås, dela erfarenheter, gå på bio och teater eller varför inte Afternoon Tea?

Så du är en unik fantastisk person som sprider massor av glädje till nya och gamla vänner, och bidrar med trygghet för dom som kommer nya, du är ingen gammal surpuppa utan en erfaren världsmedborgare!


 

Har du svenska barn i Norge?


2017-09-24

Då är kanske SWEA BUS (Barn Utomlands och Svenska språket) något för dig!

SWEA BUS är en projektgrupp inom SWEA som startades 2012 och jobbar med att vidareföra svenska språket hos barn som är födda utomlands. Eftersom det är ett projekt inom SWEA och inte en grupp har det begränsad livstid, och det nuvarande projektet avslutas i december 2017.

Projektet har två definierade syften:

  1. Att kartlägga de behov som svenska föräldrar har och får när de bor eller flyttar utomlands vad gäller deras barns svenskinlärning.
  2. Att skapa och förmedla information, utbildningar, tjänster och produkter som underlättar svenskinlärningen för barn som lär sig svenska utanför Sverige.

Det här gör man genom att ge webinarer, genomföra workshops, skriva artiklar mm inom SWEAs olika lokalavdelningar.

Eftersom det nuvarande projektet avslutas till årsskiftet, söker SWEA Internationals styrelse en ny arbetsgrupp som vill hålla i trådarna för ett nytt BUS-projekt. Det kan antingen utformas efter nya synvinklar och idéer, eller följa i den tidigare arbetsgruppens fotspår, det är helt upp till de nya medlemmarna.

Är du själv intresserad eller känner någon medlem som skulle tycka det här vore roligt, kontakta: office(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org

För att läsa mer om projektet, klicka här.

T

Text: Pernilla Edlund


 

Nyfiken på: Maline Knutsen!

 

2017-09-13

Det berömda bananskalet har väl spelat en roll i de flesta människors liv – fått oss att komma ur komfortzonen och halka in på något nytt som vi aldrig kunnat föreställa oss? En flytt, en ny karriär, en tidigare otänkbar hobby? Fast det är väl lite fel att kalla det för ett bananskal egentligen- Är det inte ett stort inre driv och en upptäckarlust, en förmåga att säga JA istället för njaej, se möjligheter istället för omöjligheter?

En som har en stor inre drivkraft och därmed halkat runt på många platser i världen är Maline Knutsen. Hon håller fortet i SWEA Oslos sydligaste bastion; Telemark, där hon bott sedan 2014. Men drivet var inte i första hand att ta sig till Skien, utan att komma ut och studera på olika platser i världen; det började med Spanien, sen vidare till USA och så en period i Göteborg.

Jobbet i Göteborg var att marknadsföra utländska skolor i Sverige, något som ger en mer än god insikt i vilka skolor och utbildningar som finns. Efter ett tag blev frestelsen att själv ge sig av (igen) för stor, och det blev en flytt till den australiensiska miljonstaden Perth. Tre år av studier gav förutom en examen i Media & Communication and film även en ny och sedermera mer än kär bekantskap; John från Skien. Ett bananskal som ledde tillbaka till Skandinavien.

Så det blev småstadsliv i Norge istället, och där är intet att ångra. Gårds-och familjeliv i Skien, gift med en norsk man och med siktet inställt på att det är här dom blir varande. Turgående på söndagar har blivit en självklarhet- DNTs toppturlista med tio toppturer för vuxna och fem för barn ska genomföras och apelsinen och KvikkLunsj’en är givetvis med.

På jobbet är det kommunikation som gäller, och hon har i många år jobbat i svenska Sandvik-koncernen. Maline fick ett spännande uppdrag 2009 att starta upp och forma Sandviks strategi och arbete med sociala medier – inget man gör i en handvändning, men har man drivet så är det en fantastisk utmaning. Det gick bra förstås och idag, åtta år senare, ansvarar hon för 6 kommunikationskanaler för Sandviks räkning.

Men numera går det genom eget företag och mestadels från basen i Skien, även om drömmen är att ha en lite lägenhet i Stockholm också då behovet av att åka till Sverige titt som tätt är rätt stort. Och egentligen helst ett krypin i västra Australien och ett i New York också – det är lov att drömma!

Var man än finns i världen är det sällan långt till en SWEA-avdelning, men det var inte förrän i Skien som Maline tog tag i att söka upp SWEA. Behovet var att träffa andra svenskar, inte nödvändigtvis att det fanns ett bestämt program, men det stora och positiva nätverket som SWEA är visade sig vara mitt i prick. Från och med hösten driver hon SWEA Oslos sydligaste utpost i Telemark, och fokus är just på det sociala. I planerna för hösten ligger till exempel After Work och kräftskiva, men även mer familjeorienterade aktiviteter som turer eller lässtunder på biblioteket. Målet är att ha en aktivitet i månaden.

Bananskalet glider vidare; engagemanget i SWEA för ju till ett breddat nätverk, och för en driven person som Maline Knutsen öppnas dörrar där man minst anar det. Bara inom det egna företaget gror redan nya idéer på framtida verksamhetsområden, och SWEAs golfgrupp kan se fram emot en ny medlem så småningom (hon ska bara lära sig spela först).

Och häng med på programmet i Telemark om du vill veta mer om till exempel svenska Ibsenstipendiater i Skien!!


 

Välkomna tillbaka efter sommaren!

2017-09-07

Hej igen alla Sweor i vårt avlånga SWEA Oslo-land! Nu är sommarledigheten förbi för många Sweor och den stundtals kaotiska tillvaron som varje lång ledighet brukar innebära emellanåt börjar få lite mer struktur och ordning.

Semestern är slut, vardagen börjar.

Semester och vardag. Två motpoler som har så mycket förväntningar inbäddade i sig att man nästan glömmer att tänka efter vad man vill ha ut av de båda, vad som är rimliga förväntningar och framför allt vad som är gott nog för en själv.

Jag har till exempel tillbringat min första sommarsemester på tio år med att inte åka någonstans, och det har varit den bästa semestern på länge. Istället för att åka som en studsboll mellan Oslo – Umeå/Lycksele – Söderhamn – Stockholms skärgård – Hallandskusten – Oslo för att tillfredsställa egna och andras behov av att träffas, har vi parkerat oss på ett ställe och sen har världen fått komma till oss. Istället för att köra tre hundra mil på 3-4 veckor har vi nästan inte kört någonting. Det blev en vardag att vara i fritidshuset.

Vardag på semestern – huvaligen, går det AN?!

Jamen det gör ju det. Lika gärna som att det går an att åka långt långt bort och uppleva en massa fantastiska saker och komma hem sprickfärdig av allt spännande man har att berätta. Långt ifrån vardagens grå slit.

…som väl inte behöver vara så grått? För visst är vardagen rätt fin ibland? Till och med för det mesta, vågar jag påstå.

Några exempel: Man möter folk man känner på gatan (för att dom inte längre är i Thailand på semester), det går att få tag på folk på jobbet (tvåmånaders-vakuumet när semestrarna överlappar varandra är slut), barnen går i skolan (istället för att reta gallfeber på varandra), konsertprogrammet på Operaen och Oslo Konserthus rullar igång efter sommaruppehållet (äntligen lite kultur!!), och det är inte lika sprängfullt med turister nere vid Rådhuskaia och på Aker Brygge (=GLASS!).

Det är dessutom fortfarande varmt och skönt, kvällarna är ljuvliga, glassen är lika god som för tre veckor sedan och sommarserveringarna har öppet ett tag till.

Så njut den underbara årstiden som är nu och alla vardagar den innehåller. Deppa inte över att semestertiderna är slut – nej gå istället lite tidigare från jobbet en dag, ta en längre lunch än du brukar, ät en glass, åk ut till en ö och ta med picnic, prova en ny golfbana du inte testat, gå en lång tur i Marka.

Gläd dig åt vardagen, den är fantastisk!

Text och bild: Pernilla Edlund


 

Exklusiv leverans på väg!

2017-06-03

På julmiddagen 2016 hade ordförande Katarina med sig ett fåtal exemplar av SWEA-halsbandet och försökte bli av med. Ett mycket lyckat försök – de få exemplar hon hade kvar gick som smör och en beställningslista sattes upp för att det var så många som ville ha ett.

Ting tar tid som bekant, men tålmodiga sweor i Oslo har inte väntat förgäves, för nu är leveransen på väg!

SWEA-smycken från Costa Blanca Foto: Pernilla Edlund

De enkla och mycket klädsamma hängsmyckena i tenn har tillverkats av en make till en SWEA i Costa Blanca  som händelsevis råkar vara guldsmed. De är av tenn och kommer med en rem.

Och för er som ser det här för första gången och blir sugna på ett eget så kan det bli snabbt till handling; i stort sett alla smyckena är redan förhandsbokade, och vår välgörare i Costa Blanca har enligt information dessvärre inte tänkt tillverka några fler i en förutsägbar framtid…


 

Känner du till SVIV – Svenskar i Världen?

2017-06-02

Om inte – läs det här om föreningen!

Svenskar i Världen fortsätter att aktivt kämpa för utlandssvenskarnas rättigheter. Oavsett om ni bor utomlands idag, tidigare har bott i ett annat land eller funderar på att flytta, är vi er röst i kontakten med beslutsfattare, departement, Riksdag och myndigheter.

Vårt påverkansarbete sträcker sig så långt tillbaka som till 1938 och i sommar sker något alldeles speciellt. Vartannat år samlar vi medlemmar, styrelse, statliga och kommunala representanter samt experter och beslutar vilka frågor som ska ligga till grund för vår lobbyverksamhet de kommande två åren. Det är en del av det tre dagar långa sommarprogrammet där det även ingår en dag för våra ombud och årsmöte med lunch på Grand Hôtel. Där delas också det prestigefulla priset Årets Svensk i Världen 2017 ut.

SVIV har ett intressant program även i år, och du kan läsa om det här.


 

17/5 Stockholms-Sweor på Oslobesök

2017-05-23

Ja, vi elsker! sjöng folket och kungligheterna.

Ja, vi elsker! stämmer vi i för full hals från SWEA Stockholm, vi lyckliga som valde att tacka ja till SWEA Oslos inbjudan och åka på vårvisit till vårt västra grannland.

Vi var ett 15-tal stockholmare som måndagen den 15 maj startade mot Oslo. (Några av oss fakirer, med ett tåg som avgick kl 5.40 från Stockholm C.)

Måndagen ägnade vi helt åt kulturen. Först ett besök i det vackra svenska residenset, där ambassadrisen Monika Wernhoff, skicklig textilkonstnär, tog emot oss och visade runt. Den här vackra gamla patriciervillan är Sveriges tredje äldsta residens, efter Istanbul och Madrid, och ligger precis bakom kungliga slottet. Här fick vi afternoon tea med läckra tillbehör tillredda av Anders Wigh, kombinerad kock och trädgårdsmästare, och lika skicklig på båda områdena. Han höll också en uppskattad visning av trädgården.

(Klicka på bilderna för att se dem i större format)

Därefter stort arkitektoniskt hopp till Oslos nya operahus, Nasjonal Operaen, en spektakulär skapelse i glas och vit Carrara-marmor, precis vid vattnet, ritad av den norska arkitektbyrån Snøhetta.

 

Efter middag i operans bistro såg vi så deras uppsättning av Puccinis La Bohème. Här dör Mimi av cancer redan i första scenen och resten är Rodolfos minnen och fantasier. Det är en stark och annorlunda version av en gammal favorit – följaktligen inte riktigt uppskattad av alla. Vi fick också träffa Katarina Wikström, korist i operakören.

Foto: Gabriella Zaunders

Nästa dag var det stadsvandring. Jag önskar att jag hade kunnat skriva att solen sken, men det gjorde den inte. Dessvärre hade SWEA Oslos beställning till vädergudarna skickats med PostNord, och det vet ju alla hur det går med de breven, så det regnade – inte oavbrutet, men hela tiden, om ni förstår. Våra bästa vänner blev de regnponchos som Oslos eminenta ordförande Katarina Silfverskiöld fixade fram åt oss denna första morgon.

Sissel Krokstad var vår kunniga guide genom staden och till Akershus festning, ett riktigt sagoslott med anor från tidig medeltid, en fästning som trots flera belägringar aldrig intagits militärt.

Lunchen blev Theatercafeens berömda smörrebröd. Därefter skulle vi ha åkt ut till Ekebergsparkens skulpturpark, men regnvädret gjorde det inte så lockande, så sällskapet bröt upp till olika aktiviteter. På kvällen tog vi dock trikken upp och åt en god middag i Restaurang Ekeberg, högt ovanför Oslos stadskärna.

Vilken upplevelse att få fira 17 mai i Oslo! Vilken folkfest, vilken stämning, vilken uppslutning, vilken glädje, vilken klädprakt!

Våra SWEA-värdar under hela vistelsen, Sonja Nilsen och Christina Risberg, hade ordnat sittplatser åt oss på Slottsplassen, direkt framför kungabalkongen. Så där satt vi och såg hur det oändliga Barnetoget (barn och ungdomar från Oslos 120 grundskolor och gymnasier) drog fram under den evigt vinkande kungafamiljen; där stod kung Harald V och drottning Sonja, båda nyss fyllda 80 år, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit och deras två barn, Ingrid Alexandra och Sverre Magnus.

Foto: Gabriella Zaunders

Oslo är bedövande vackert i maj, även när det regnar; nyutslagna bokar, björkar och askar; lindar i blom och kastanjer i knopp; blommande körsbärs- och äppelträd vid Akershus festning; storslagna rabatter längs Karl Johan med tulpaner, pingstliljor och tusentals penséer; allt stämningsfullt filtrerat genom ett fuktigt dis.

För oss som upplevde den norska nationaldagen för första gången var det framförallt två sker som slog en; dels den genuina folkfesten, dels de fantastiskt vackra folkdräkterna, bunader, som så många, både kvinnor och män, bär.

Norrmännen firar sin 17 maj eftersom det var denna dag 1814 som den danske prinsen Christian Fredrik skrev under den norska grundlagen, antagen i Eidsvoll, och blev kung Kristian VIII. Därmed blev Norge självständigt efter sekler av union med Danmark. Friheten blev dock kort och redan i augusti samma år tvingades Norge in i en ny union, nu med Sverige, något som varade till 1905.

Att norrmännen firar sin självständighet är inte konstigt. Vi svenskar, som tillhör en nation som aldrig varit ockuperad och sällan angripen på egen mark, ser med förundran på andra länders nationalism, eftersom vår egen aldrig varit på allvar hotad.

Foto: Gabriella Zaunders

Så kommer vi äntligen till bunaderna, de vackra norska folkdräkter, som så många bär. Jag har sett olika siffror, men minst hälften av norskorna äger en bunad, som de ofta fått till konfirmationen och sedan använder till bröllop, fester och förstås 17 mai.

Dessa bunader är sannskyldiga mästerverk, klädsamma på alla, med broderade kjolar och västar, vita blusar, silversmycken och skor med spännen. Men smakar det så kostar det; mellan 15 000 kr för en enkel dräkt, utan smycken, och 70-100 000 kr, med alla tillbehör, för de mest påkostade. Inte undra på att Kina-bunader för halva priset blivit alltmer populära – och förstås misstänkliggjorda av förståsigpåarna. (Det finns naturligtvis ett nationellt kompetenscenter, Bunad- och folkedraktrådet, bunads-politiet gemenligen kallat, som håller ordning på dräkterna.)

På kvällen intog vi en bättre middag på restaurang Louise på fashionabla Aker Brygge.

Och sen var det officiella programmet slut.

Men sista dagen hann i alla fall några av oss slinka in på Nasjonalgalleriet och Munch-rummet, där det finns några riktiga godbitar.

Och sen var det här roliga slut.

Men till nästa år har vi bjudit in Oslo-Sweorna till Stockholm och då hoppas vi få visa att vi också har en vacker huvudstad och trevliga Sweor att bekanta sig med.

Text: Lalli Costoulas Svedling

Foto: SWEA Stockholm


 

11/5 Mingel på residenset

2017-05-11

För den Oslobo som var ute och promenerade den där regntunga våreftermiddagen i maj kunde möjligtvis en smula förvåning infinna sig om man vid slaget arton, valde att vika att in på just Inkognitogata.

För mot det gräddbakelseliknande trevåningshuset som tronar här, tågade denna kväll inte mindre än nittio välklädda svenska vuxna kvinnor med målmedvetna steg. Ja visst, rätt gissat damerna är på väg till det svenska ambassadörsresidenset.

In genom grinden, förbi portvaktens lilla röda hus och över den grusbelagda gårdsplanen gick marschen och väl framme vid porten välkomnades vi SWEOR av en stilig butler. Med vita handskar och en nysträckt linneduk över armen tog vederbörande hand om våra kappor och sen ja, sen var det bara att glida in.

In på den den mjuka handvävda persiska mattan och runt det gustavianska möblemanget flödade konversationerna. Skratt, öppenhet, vänlighet, och ett och annat annat finurligt leeende skymtades bland våra många SWEAvänner. För visst var det trevligt att att stråla samman med Oslogänget i de vackra omgivelserna.

Ambassadörsfrun Monika Wernhoff skålade med gruppen framför den blankpolerade flygeln och uppdaterade oss kring byggnadens historia. Residenset som köptes av svenska staten 1906 fungerade som ambassad fram till mitten av 1900-talet, och är det tredje älsta av staten ägda residenset efter Istanbul och Madrid. En historisk byggnad som, precis som SWEA represtenterar Sverige och svensk kultur.

Det numera 1200 kvadratmeter stora bygget har huserat många driftiga diplomater under de senaste hundra åren. En av norrmännens favoriter var ambassadör Love Kellberg, känd för sitt okonstlade sätt. Med pampiga omgivelser och med kung Olav som frekvent gäst till middagsbordet, föredrog Kellberg att med klädnypor i byxbenen cykla runt på Oslos gator, framför att bli körd i limousin.

Många sweors magar kurrade nog lite extra när den skojfriske kyparen med glimten i ögat och bling i örat presenterade kanapéerna. Små rostade bröd til stekt champinjon med brynt smör, en krämig klassisk skagenröra och den mexikanska Pico de Gallo, en frisk och syrlig tomatsalsa smaksatt med koriander och lime. Dessa kunde sköljas ner med ett glas vitt eller rött vin.

Stämningen var hög när kvällen närmade sitt slut och närmare nittio SWEOR hade utbytt glada anekdoter, funderingar och framtisdplaner, minnen, telefonnummer och vem vet, kanske en och annan hemlighet.

Och hade Oslobon som passerade det gräddbakeliknande huset på Inkognitogatan valt att kika in genom de frostade fönstren, skulle denne person möjligtvis ha registrerat en ganska homogen gruppp med svenskatalande kvinnor.

Dock hade den första anblicken varit förvillande, för bakom fasaden till residenset denna dagen stannar likheterna här. Och bland de många spridda konversationerna kunde en stor mångfald urskiljas. Skiftande bakgrunder, livshistorier, erfarenheter,starka meningar och varierande åsikter gjorde hela kvällen extra intressant.

Nu snart fyra veckor senare har knopparna, som nästan inte vågat titta fram då, slagit ut i full blom och  luften i Oslo är tung av syrendoft. Den där dagen i tidiga maj var luften tung av något annat, förväntan kanske men också nyfikenhet och inte minst en stor dos av inspiration.

Text: Hanna Haglund

Foto: Anna Gleisner Birkeland


 

För bokälskare

2017-05-11

Det är dags att blicka söderut inom SWEA Oslo, och ta chansen att komma från en stad till en annan! För upp med handen – hur många av er har varit i Larvik? Okej flera stycken, men hur många har varit på vandringstur i den berömda bokskogen Bøkeskogen som breder ut sig precis utanför stadskärnan?

Tänkte väl det.

Men nu är det alltså goda möjligheter att ändra på den saken, för SWEA Oslo har bjudit in till en vandringskväll i en skog mitt i lövsprickningen.

Bøkeskogen är en populär samlingsplats för Larvikborna; de tär där de samlas på 17. mai och det är också där de samlas på hemvändardagen vid pingst varje år. Det är en av landets större publika bokskogar, och poeterna har gett den namn som Pelarsalen (Søylehallen)och Naturkatedralen, och det finns en anledning till att det var boklöv i den tidigare Larvik kommunes stadsvapen.

Men för den som inte ser skogen för alla träd finns det också gravhögar, en paviljong i funkisstil och hoppbackar. Är det månne i dessa man ser Jan Boklöv numera? Var annars?

Mötesplatsen är nära Bøkekroa, närmare bestämt i korsningen där de tre vägarna Dalheimveien, Gunnar Thoresens vei och Øvre Bøkeligata korsas. Där finns det också parkering, och några Sweor har enligt ryktet börjat organisera sig för en billedes transport till Larvik.

Klicka på bilden för att få det lite större och i bättre upplösning.

Annars går det utmärkt att ta sig till Larvik med tåg, en fin tur ner längs Sørlandsbanen som rekommenderas varmt!

För att läsa inbjudan till eventet, gå hit. Där kan du också få mer information om promenaden och kanske tips inför koordinering av transport.


 

Hej Telemark!!

2017-05-02

TelemarkSom säkert alla har läst i medlemsbrevet som kom i april så har vi fått tillökning i SWEA Oslo. SWEA Telemark har tills vidare lagt sin verksamhet i vila, och kommer nu som ett energigivande tillskott till Oslo-avdelningen.

Välkomna ska ni vara!!!

Och för de som inte är helt uppdaterade på detta flotta fylke så kommer här lite skryt opartisk information om detta fanstastiska tillägg som SWEA Oslo fått.

Telemark är det natursköna fylke som vid kusten tar vid strax söder om Larvik och slutar ett stycke norr om Risør, och som sträcker sig upp i landet ända in i Hardangervidda.

TelemarkDe största orterna är “huvudstaden” Skien och närbelägna Porsgrunn. I Porsgrunn ligger ett stort och produktivt industriområde, där iallafall undertecknad har spenderat ett betydande antal timmar på stora företag som Hydro och Eramet (bland annat som filterexpert, men det är en helt egen historia). Vid kusten ligger vackra Langesund som blir en sprudlande sommarstad  vid den här tiden på året och Kragerø som är en glittrande sommarpärla.

Langesund, Foto: hotelroomsearch.net

Langesund, Foto: hotelroomsearch.net

Den naturintresserade har mycket att se och göra i Telemark; Gaustatoppen med den helt speciella Gaustabanen mitt inne i berget (måhända ett framtida event-resemål?), vandring i Rjukan (som även har en oerhört intressant historia i relativ närtid), och skidåkning både på längden och tvären i Raudal.

Gaustatoppen med sin fløybane. Foto: VisitNorway och Ian Brodie

Gaustatoppen med sin fløybane. Foto: VisitNorway och Ian Brodie

Om man tycker naturen är lite besvärlig så finns det alternativ, bland annat i Notoddens bluesfestival. I år är festival 3-6 augusti och Little Steven kommer – kommer du?!

Notoddens bluesfestival 2013. Foto:

Notoddens bluesfestival 2013. Foto: Kulturrådet

Bunad från Øst-Telemark, Enligt VGs omröstning 2015 den näst populäraste bunaden i landet!

Bunad från Øst-Telemark, Enligt VGs omröstning 2015 den näst populäraste bunaden i landet!

17. mai är i antågande snart, och då kommer det nog att vara stora mängder Telemarksbunader runtom i firandet, i synnerhet Øst-Telemark. Det är en av de mest populära bunaderna faktiskt, och det är klart det för den är väldigt stilig.

Det står väl helt klart att det är ett flott tillskott vi fått i och med att regionen utvidgas till Telemark, hjärtligt välkomna allesammans, och vi hoppas att det blir flera fina arrangemang i området framöver!!

Text: Pernilla Edlund

 

 

 


 

29/4 Trevlig träff för nya medlemmar

2017-04-29

Tisdag den 25 april öppnade vår ordförande Katarina sitt hem för oss nya medlemmar i SWEA. Vi var ca 20 stycken kvinnor som bott i Norge alltifrån 40 år till att vara helt nyanländ. En del av oss hade varit med i SWEA tidigare och kommit tillbaka till föreningen, andra hade varit med en längre tid utan att ha deltagit på några sammankomster och återigen andra var ”äkta” nya medlemmar.

Vi hade en kort presentation och det visade sig att vi kom från Skåne i söder till Norrbotten i norr, från Värmland i väster och så långt österut att vi hamnade på andra sidan Bottenviken, nämligen i Österbotten i Finland. Alltid roligt och intressant att träffa svenskor från alla delar av landet, alla åldrar och framför allt med så olika yrken och intressen. Den här gången var både Operan och Slottet representerade som arbetsplatser. Vi minglade och tog för oss från det stora dukade bordet med mat för alla smaker.

Tusen tack Katarina för att du öppnade ditt hem för oss och tack för en trevlig kväll.

Text: Ann-Gerd Simu

Och ett extra tack till alla ni som hjälpte till både före och efter – ni är fantastiska!!


 

Än en gång däran, systrar!

2017-04-23

Så var den där igen i mailboxen. Den lågmälda invitationen från ”Oslo invit” som inte på något sätt avslöjar vad det är för något.

Man öppnar lite undrande (kan det vara reklam från något eventbolag?), men så lyser det emot en igen – det svenska sigillet i guld överst på ett kortfattat men väl så informativt brev

Mingelinbjudan

Det är återigen dags för efterlängtad Sweaträff på svenska ambassadens residens, den här gången som ett mingel! Vi som var där på sommarfest förra året minns en ljum kväll i slutet av maj med vimlande festklädda Sweor med humöret på topp. Vi minns fascinationen över att vi satt ute till klockan tio på kvällen med bara sommarklänningen på – och det var fortfarande varmt!

ambassadens residens

Svenska ambassadens residens i Oslo. Foto: Swedenabroad.com

Vädrets makter går sina egna vägar som de brukar, men det råder ingen tvekan om att det oavsett vad Pohlman säger väntar en fantastisk kväll om hörnet. Till dig som inte varit med tidigare och kanske tänker ”äsch nä DIT vågar inte lilla jag gå, och inte känner jag någon heller” vill jag bara säga kom kom kom!! Ta chansen att träffa vårt trevliga ambassadörspar, se en av de vackraste villorna på Frogner som ligger som en oas mitt bland de vackra husen runt omkring, och inte minst ta chansen att ha en avslappnad och social kväll tillsammans med andra Sweor och lär känna ett bra gäng som har kul tillsammans!

Sommarmiddag 2016

En smygtitt på residenset och minglande Sweor från ett avlägset hörn i trädgården. Foto: Pernilla Edlund

Och för oss vanliga dödliga som inte får inbjudningar till det officiella Sverige så ofta är det ju ett fint tillfälle att komma närmare de högsta representanterna för det egna landet, så det gäller att passa på – vem vet när det blir nästa gång?

Så ta och ta en extra titt i din mailbox och se om du inte har en liten hälsning från Oslo Invit. Har du betalt medlemsavgiften bör du ha fått inbjudan (ta kontakt med sweaoslomedlem(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com annars). Har du inte betalt medlemsavgiften ännu så misströsta ej, skynda dig och betala in så kan du fortfarande vara med på minglet!

Kom ihåg att meddela avsändaren både om du kommer eller ej.

Vi ses!

Text: Pernilla Edlund


 

Har du vägarna förbi San Fransisco?

2017-04-21

Info från SWEA Art som kom på nyhetsbrev häromdagen:

Uppdateringar från

SWEA Art

Nyhetsbrev från SWEA Art International www.art.swea.org

Apr 19, 2017 07:18 pm | Eva Dillner

Välkommen till SWEA Art San Franciscos Vårsalong 2017

Den 6 maj är det dags igen för SWEA San Franciscos Vårsalong! Om du råkar befinna dig i San Francisco lördagen den 6 maj är du varmt välkommen att besöka vår utställning. Sju Sweor ställer ut ett blandat material: tavlor, collage, smycken och fotografier. Några av utställarna är veteraner men flera ställer ut för första gången och alla uppskattar vi besökarnas stöd och uppmuntran! Varmt välkommen!

SWEA Art Vårsalong 2017 (pdf)

Text & foto: Cecilia Mases


 

Glad påsk alla Sweor!

2017-04-15

Hoppas ni alla får en härlig påsk, vare sig ni firar den i nysnön i södra Sverige(!), på soliga västkusten, i den sista snön i hytte-Norge eller var ni än är!

20170415_133057

Och så hoppas vi att vi ses på nästa After Work/Mingel 24 april på Bristol.


 

Informationskväll om skattemeldingen

04-04-2017 22-25-47

2017-04-04

Svenska Kyrkan, Margaretakyrkan, har ett erbjudande som vi i SWEA tycker det är lite extra värt att puffa för eftersom det kan spara tid åt måååånga Sweor.

Vet du om alla avdrag du kan göra? Har du frågor om din deklaration? Undrar du hur du ska förstå din skattemelding? Om du får restskatt eller behöver veta om hur mycket skatt som ska dras från din lön?

Skatteetaten kommer på besök till Margaretakyrkan 6 april, både för att informera och svara på frågor.

18.00 Drop in med möjlighet att ställa frågor

18.30 Start på kvällen med presentation av Skatteetaten
            Därefter finns möjlighet för enskilda frågor
Kvällen avslutas senast kl 20.30

 

Se på deras hemsida för mer information.


 

Brukar du tippa?

2017-04-02

Penger red Är du en av de som hoppas på storvinsten varje vecka, eller en som sitter och tycker det är lite kul att kryssa för – ibland blir det ju några kronor ändå och det är otroligt  spännande, eller är du den som stödjer en förening eller organisation som du tycker gör något bra? Kanske en kombination av flera?

Vilket det än är så finns det ju möjlighet att stödja en förening med den så kallade Grasrotsandelen, och SWEA Oslo är självklart med på det tåget.

Pengarna som kommer in via grasrotandelen bidrar till att öka på ett stipendium som delas ut årligen, och som alla som engagerar sig aktivt och arbetar med SWEA Oslo kan söka. Stipendiet är ett bidrag för att lära sig mer om SWEA och besöka SWEAs VärldsMöte, VM, som i år går av stapeln i Perth i västra Australien.

Det är för närvarande 20 personer som tycker att kombinationen SWEA och att tippa är gyllene, och om du vill sälla dig till den skaran, gå in på Norsk Tipping, hitta Grasrotandel i menyn uppe till vänster, lägg in SWEA Oslos organisationsnummer 985 549 257 och tryck Sök.

Eller ta den enkla vägen och följ den här länken.


 

Sommarerbjudande med Avis

2017-03-27

Image result for avis we try harder logoNy medlemsförmån inför sommaren från SWEA International: Hyr bil hos Avis och spara upp till 15%!

Som medlem i SWEA kan du alltid spara ytterligare 15% utöver Avis boka-tidigt – och weekendpriser när du hyr bil i Sverige, Norge och Danmark.

Uppge AWD nr N498803 vid bokning på telefon eller via Avis webbsida för SWEA Internationals medlemsförmån. Vanliga boknings-och hyresvillkor gäller.

Mer information hittar du här:

avis.se/hyrbilserbjudanden/partners/swea


 

 

23/3 Motiverande ledarskap -SWEA Professional Oslo 

2017-03-23

Anna Pia Hellstedt får deltagarna att reflerktera

Varför valde du att komma hit i kväll?

Med de orden inledde Anna Pia Hellstedt sitt föredrag för Swea Professional Oslo . Vi var tolv förväntansfulla Sweor som hade samlats denna tisdagskväll i mitten av mars för att höra Anna Pia från Interaction Consulting Group (och nybliven Swea Professional-medlem) prata om ”Motiverande ledarskap”. Svaren på frågan spände mellan att lära sig något nytt, bli en bättre ledare, att få några timmars egentid till att kunna prata svenska obehindrat. 

Under dryga två timmar förklarade Anna Pia grunderna om vad som motiverar och demotiverar oss, vad som skapar helhjärtat respektive halvhjärtat engagemang. Hon tog oss även genom en runda med de 8 grundstegen till inre motivation och hur man kan använda det för att motivera sig själv och hjälpa andra att hitta sin motivation. Det blev en kväll med många tankeväckare och flitigt delande av erfarenheter. 

SWEA Professional Oslos ledare Kari Styren avslutade kvällen med att tack Anna Pia med en blomma. Hon berättade även att gruppen numera har 60 medlemmar och fler är självklart välkomna!

Text och bild: Maria Olsson


8/3 Golfklubben håller fanan högt

2017-03-09
2017-03-08 20.28.15Medan vi andra kämpade med att försöka navigera Oslo i det där vita som kom dalande ner från himlen och som vi inte sett så mycket av de senaste månaderna, var det ett gäng som tänkte annorlunda.

Och det var golfgruppen förstås.

Dom träffades i inomhushallen på Fornebu för att drömma sig till varmare dagar på greener när och fjärran, med något välförtjänt på det nittonde hålet.

Catarina, Anita, Marina, Aud och Birgitta M. träffades och slog några bollar, drakk något varmt och skravlade i några timmar innan det var dags att ta tag i verkligheten där utanför.

Nästa runda blir 28 mars – Välkommen!
2017-03-08 på banan

 

Vill du vara med i SWEA Oslo Golf? Kontakta Ulrika Starkenberg, starkenbergu(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com


 

Växtvärk på vårkanten

SWEA Oslo växer

SWEA Oslo växer

2017-03-06

SWEA Oslo växer så det knakar. Sedan 2014 har vi ökat från 90 till 160 medlemmar, en växt med 70%! Redan under de två första månaderna i år har vi fått tolv nya medlemmar – det är 34% av mängden nya medlemmar under HELA förra året!

Ett extra välkomnande till er tolv!

Och det märks på aktiviteterna som anordnas – arrangemangen intresserar många och drar så många besökande att vi snart måste tänka till om hur vi ordnar med mat och annat, och snart har vi väl vuxit ur vår hörna på Bristol och måste snällt be om mer plats.

Men det är ett kärt besvär, för det är kul och inspirerande att vara med och driva och delta i en organisation som är så full av kraft och engagemang.

KalenderBara under det första halvåret 2017 har vi trettiotvå (32!) arrangemang här i stan inom ramen för SWEA Oslo. Det är mer än ett i veckan, och det ser man tydligt på vår blåfläckade kalender på förstasidan.

Och det är stor bredd i arrangemangen, bara under våren har vi medlemmar möjlighet att gå på After Work / Mingel på Bristol minst en gång i månaden, gå på teater, hantverka tillsammans, spela golf i inomhushallen på Fornebu och så småningom ute i gröngräset, vi kan yoga i flera dagar och höra inspirerande föredrag om allt från terapimetoder till ledarskap.

Kort sagt: Utbudet är enormt, och det bör finnas något för alla intresseområden.

Det är tryck i SWEA Oslo och det syns, bland annat i en del sociala medier där vi finns med. För en tid sedan etablerades vårt Instagramkonto, och vi har både en öppen sida och en sluten grupp på Facebook för de som använder det. SWEA Professional Oslo och SWEA Golf Oslo har också egna grupper där det går utmärkt att bli medlem om man är intresserad.

Epost fortsätter att vara en viktig kanal för att få ut meddelanden och hemsidan tar större plats som nav för att ge fördjupad information om arrangemang och för att ta emot anmälningar.

Så TACK för att just DU är med och gör SWEA Oslo till den aktiva och levande förening det är, det är fantastiskt!

Foto: Pernilla Edlund

SWEA Oslo sticker upp!! Foto: Pernilla Edlund 2012


 

Hitta till Oslobloggen

2017-03-04

SWEA Oslo har startat upp Oslobloggen, som är tänkt som en kanal för senaste nytt inom SWEA Oslo. Här kan du hitta rapporter från senaste mötena i regionen eller världen, småprat från mingel, hälsningar från event som varit och en hel del annat. Om du har något du vill skriva, tex en recension av den senaste boken ni läste i er bokcirkel, lägga ut några bilder från teaterbesöket med kulturgruppen, så bara skicka in text och bilder till sweaosloweb(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com.

Jag som sitter bakom och rattar heter Pernilla Edlund.

Och var hittar du enklast Oslobloggen då? Jo här:

Oslobloggen

Än så länge är det tyvärr inte möjligt att lägga in en följarlänk som gör att du får en vink om när något nytt ligger ute, men det kommer förhoppningsvis så småningom. Men det går ju fint att lägga Oslobloggen som favorit in din browser så hittar du den enkelt.

God läsning!

Pernilla Edlund


 

Minglen på Bristol

2017-02-14

2017-02-23 16.54.46

1-2 gånger i månaden träffas vi på Hotell Bristol för att prata, mingla, knyta kontakter eller bara äta en bit i trevligt sällskap. Det är ett arrangemang man inte behöver anmäla sig till, utan det är bara att dyka upp. Vi brukar sitta rakt fram längst in från ingången sett till höger om trappan på andra sidan. Där är en liten upphöjning där vi har ett stambord. Folk kommer och går lite som dom vill allt eftersom tiden räcker till.

Bristol - slider

Varje mingel ligger inne i kalendern, se där efter nästa datum eller gå in i eventlistan.

Välkommen!! 

Sverigeresan 2017 går till Ångermanland

2017-02-18

Den alltid lika populära Sverigeresan kommer att genomföras 4-7 juli. Det är begränsat med platser och de brukar gå åt fort, så gå in här om du vill vara med!

Ångermanland


 

16/2 Årsmöte 2017

2017-02-16

Det var många som hade mött upp till det årliga mötet i SWEA Oslo. Mötesplatsen var församlingshemmet i Margaretakyrkan på Hammersborg, som pyntats fint av arrangemangskommittén med svenska flaggor och blommor på borden.

2017-02-16 SWEA Oslo årsmöte (10)

Styrelsen 2016 har intagit bordet och församlingen är i spänd förväntan.

Mötet fastställde nästa års styrelse (presenteras här) och andra funktionärer med acklamation. 2016 års funktionärer blev avtackade med något gott, och de som gjort en extra behjärtansvärd insats under året fick välförtjänta vackra rosor. Stort TACK till alla!!

Efter avtackningen var det dags för mötets andra del att sätta igång.

Svenska Ambassadens kock Anders Wigh stod för kvällens föreställning genom att visa de församlade hur man gör majonnäs och redogöra för hur man monterar den i en smörgåstårta.

De smörgåstårtor han tagit med sig för kvällen gick åt med rykande fart och många var de som hade tänkt sig en andra omgång men fick gå tomhänta tillbaka – ett bra betyg på kvaliteten!

Det serverades vin och öl både med och utan alkohol, kaffe och vatten till allas belåtenhet och mättnad. Sorlet gick högt i taket, prat och skratt om vartannat, till det var dags att gå hemåt.

Tack till styrelsen 2016 och välkommen till styrelsen 2017

Text och foto: Pernilla Edlund


 

SWEA Oslo Omsorg/Care

2017-02-12Care2 modLivet är fantastiskt och förunderligt, och till tider även tungt och mörkt. Man kanske blir sjuk eller har någon närstående som är sjuk, man kanske hamnar i skilsmässa, har en jobbig arbetssituation eller till och med blir av med jobbet, man kanske börjar bli äldre, har förlorat en närstående, ett barn eller en partner, och många av oss Sweor har släkten långt borta.

Det är då ett nätverk som SWEA är guld värt för oss alla. Men då gäller det också att vi klarar att se varandra. Lägga märke till att någon kanske inte pratar eller skrattar så mycket längre, att det är någon man inte sett på en träff på lång tid eller andra, små signaler vi medvetet eller omedvetet skickar ut. Då kan man ringa och höra varför hon inte varit med på något arrangemang på länge eller helt enkelt fråga en extra gång hur det går eller hur hon mår.

Det kan vara tungt att se och känna att man borde göra något trots att man själv kanske inte känner sig på topp. Men om ni undrar över hur någon har det och vad ni ska göra med det, hör gärna av er till Katarina Silfverskiöld, Solveig K. Fjellestad, Anita Mathiesen eller Sonja Nilsen så följer de upp det. Och om ni själva bara vill prata en stund så går det bra också. De har pålagt sig själva tystnadsplikt, så det stannar er emellan. Om det är så att ni av olika skäl inte vill ta kontakt med någon i SWEA finns möjligheten att vända sig till Kristina S. Furberg, diakon i Margaretakyrkan. Kristina är en sann medmänniska som är mycket bra på att lyssna och hjälpa utan att ni behöver tillhöra kyrkan på något sätt. Kristina har också tystnadsplikt.

 

Om ni vill nå någon av oss finns vi här:

Katarina Silfverskiöld, 997 06 232, ksilfver(Replace this parenthesis with the @ sign)icloud.com

Anita Mathiesen, 412 75 322, anita.mathiesen(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Solveig K. Fjellestad, 473 82 683, sollan00(Replace this parenthesis with the @ sign)hotmail.com

Sonja Nilsen, 917 74 673, sonjab.nilsen(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Kristina S. Furberg, 459 15 323, kristina.s.furberg(Replace this parenthesis with the @ sign)svenskakyrkan.se


 

2/2 Vi ♡ ABBA

En torsdag i början på februari möttes några av oss i SWEA på Kafé Løve för en liten matbit och pratstund innan vi gick vidare till Edderkoppen Teater för att se den kritikerrosade föreställningen ”Ja vi elsker ABBA”.

Det blev en härlig blandning av sånger, ”rocka” sånger som Voulez Vous och On and on and on, en sensuell nattklubb seans med Money money money, Gimme gimme gimme m.fl. Även en fantastisk version av The Winner takes it all – strålande framfört av Jannike Kruse, här fick jag rysningar över hela kroppen! Tommy Fredvang, Rita Eriksen, Espen Grjotheim och givetvis veteranen Inger Lise Rypdal har alla sitt eget uttryck och utfyller varandra på ett utmärkt sätt.

2 februari - Vi elsker ABBA

2 februari – Vi elsker ABBA

 

Sällan har jag gått från en föreställning på så fantastiskt gott humör och jag är säker på att de övriga tio som var med från SWEA instämmer!

Text: Lena Östling


 

1/2 Golfklubben värmer upp

 

2017-02-01

Golfgruppen

Här är ett gäng som inte låter sig nedslås av minusgrader och regn samtidigt! Det var inomhusträning på Fornebu Indoor Golf Center för att värma upp och smida planer inför den kommande golfsäsongen – för jodå, den kommer så småningom.

Är du intresserad, ta kontakt!

För de som är på Facebook har gruppen också en sida för medlemmar i golfklubben.


 

 

30/1 After Work/Mingel på Bristol

 

SWEA Bristol

Foto: Katarina Silferskiöld

Måndagen den 30 januari var det ett 20-tal SWEA som samlades på hyllan på Bristol.Det inmundigades allt från laxsmörgåsar till hamburgare till kaffe och efterrätt, nya och gamla bekantskaper möttes och det var allmänt trevligt i några timmar innan skaran upplöstes.

Tre extra tappra satt kvar när alla andra försvunnit, ingen nämnd – ingen glömd!


 

Välkommen på nästa mingel den 27 februari!

20/12 Så var det jul igen!

2016-12-20

Året hade rusat på, fortare och fortare ända in i sista kurvan innan vi i full fart siktade på 2017. Vi hade jul och nyår i sikte där borta efter den avslutande inspurten med alla arbetsuppgifter
som skulle vara färdiga, julklappsinköp som ska göras och mat som skulle lagas. Mörkret hade legat tätt sedan i oktober, och alla försökte vi ha fokus på ljuset i tunnelns slut; ljuset som strax skulle tändas där lite längre fram då vi ska få ro i kropparna, sätta oss ner med fötterna på soffan och känna doften av apelsiner och kryddnejlikor.

Men mitt där när tunneln var som mörkast och ljuset kändes som allra längst bort dök det plötsligt upp en liten sidogång rätt där alldeles bredvid oss. Den var ljus och varm och verkade rätt trevlig som avstickare. Vi var ett gäng som lät oss lockas av den lilla sidotunneln, och det visade sig att den ledde rätt in till Margaretakyrkan minsann och SWEAs årliga julbord! Sorlet steg när vi kom närmare, glöggdoften invaderade tunneln som nu plötsligt var ljus, stor och varm. Vi fick en kopp av den kryddiga drycken sträckt till oss av glada damer i vackra kläder, och en liten klisterlapp med våra namn på så vi inte skulle glömma vad vi heter.

Julmiddag 2016Och det gjorde vi inte heller, utan istället glömde vi allt de där andra, stressiga, som brukar vara förknippat med december och kastade oss in i värmen. Och vilken värme! Här var det idel vackra dekorationer, festklädda Sweor som ivrade till mingel, prat och skratt med högt i tak.

Salen till brädden fylld av runda bord för att ta emot alla oss som valt att komma den här kvällen i december. Ett fantastiskt hemlagat julbord var uppdukat med sill, prinskorv, lax, skinka, grönkålspaté och andra av julbordets nödvändigheter, med tillbehör och drycker för alla smaker. De sångglada gästerna fick sitt, de som behövde lite extra skjuts med sjungandet kunde få hjälp genom den lilla sångboken som Ordföranden hade med sig – tillsammans med smycken, reflexer och haklappar (i den händelse att sådana skulle visa sig nödvändiga).

Eventuellt överflödigt intag av mat skakades ner med den traditionella långdansen runt borden innan det var dags för ris a la Malta till efterrätt. Självaste jultomten kom också på besök med sin alltid lika överfyllda säck, och döm om vår förvåning när hen räknat exakt rätt på antal paket och antal personer även i år!!

Mätta och nöjda, och i en härlig julstämning kunde alla vi Sweor efter kvällens julmiddag virvla vidare på vår väg genom decembertunneln mot julljusen som glimmade där framme. Men visst var den tidigare så mörka tunneln mycket ljusare redan??

Text: Pernilla Edlund
Foto: Janet Hansen och Maria Olsson


 

Med VEMA i Lissabon

Lissabon (2)

2016-10-06

Jag kan verkligen rekommendera alla att delta på ett VEMA-möte. Ta en semestervecka och kom!

VEMA, som står för västra Europa, Mellanöstern och Afrika, är den region som SWEA Oslo tillhör. Denna gången var det årliga regionmötet lagt i Lissabon.

Här träffas många trevliga Sweor, inte bara från VEMA-området, utan från hela världen. Jag hade ingen aning om hur det skulle bli, men tänkte ” Det här blir skoj!”

Katarina rekommenderade mig att dela rum med annan SWEA, så jag signade upp för det. Jag fick en roomie som var jättetrevlig. Det är ju så mycket aktiviteter, så på rummet sågs vi nästan aldrig, förutom när vi sov.

Allt var mycket välplanerat och det var bara att följa strömmen.

Middag på torsdag kväll hölls på hotellet där de flesta bodde. Det var bra eftersom alla anlände vid olika tider. Det var bara att finna ett bord där det fanns plats och börja prata. Alla var givetvis väldigt trevliga. Vi hade naturligtvis tagit med oss både Dalahästar och sångböcker som vi gjorde ett försäljnings ”stunt” med, vid alla borden. Nu visste alla vad de eventuellt senare kunde få köpa om de inte köpte där och då..

På fredagen följde jag med på en heldagstur till en vingård. Guiden gick igenom stora delar av Portugals historia i bussen. Väl framme i den lilla historiska staden strosade vi runt och njöt av både väder och den vackra lilla byn. Där låg en fantastisk kyrka och vi fick smaka på  specialiteten körsbärsvin som vi drack ur en chokladkopp.

PortugalVi fick verkligen en grundlig tur av vingården Quinta Do Sanguinhal,   som följdes av en härlig lunch där vi fick prova flera viner till de olika rätterna. Vi fick också möjlighet att handla gårdens vin.

Väl tillbaka på hotellet var det bara att byta kläder fort, för att sedan stiga på bussen som tog oss ned till hamnområdet. Vi åkte till en gammal turbinhall som var omgjord till en fantastisk restaurang som hette KAIS. Inne var det väldigt stort och inredningen var tjusig och spännande. Nu “drog vi lott” om vilket bord vi skulle sitta vid. Jättebra, så vi får träffa nya Sweor.

På lördagen var jag en av fyra Sweor som deltog på regionstyrelsens arbetsmöte som ”aktiva åskådare”.  Det var otroligt intressant att få tal del av mötet, lära mer om SWEA och om hur saker drivs framåt. Mindre grupper i styrelsen hade förberett några diskussionsämnen som exempelvis ordförandens roll, sociala medier och donationer. Saker och ting händer ju inte av sig själv. Det hela avslutades med att regionstyrelsen enades om ett manifest som ska finnas till hands i det kommande årets arbete.

Till det formella årsmötet, som var lagt efter lunch, kom flera Sweor och man gick snabbt igenom punkterna på dagordningen. Det var intressant att höra hur våra SWEA-avdelningar är olika. Då sammansättningen av medlemmar varierar, varierar också aktiviteter och kommunikation.

Lördag kväll var det middag på Pousada Cascais som startade med bubbel i glasen ute på borggården. En än gång hamnade jag på ett bord med massa trevliga Sweor.  Här bjöds på underhållning med Fado, väldigt trista sånger som skall få publiken att gråta. Middagen bestod av portugisiska delikatesser och portugisiska viner!

LissabonSveriges kvinnliga ambassadör Caroline Fleetwood höll ett intressant tal under middagen. Hon har av Portugals president, blivit utvald att leda ett nätverk för kvinnor inom diplomatin i Portugal.

På söndag var det stadsutflykt där vi besökte de gamla kvarteren Alfama. I området Belèm åt vi delikatesskakan Pastel de Belèm, fantastisk god! Eftermiddagen var ledig och vi kunde vandra runt på egen hand. Det var härligt att vandra nere vid floden Tejo, lyssna på gatumusikanter och se akrobater.

På måndag var det dags att flyga hem tidig. En  taxistrejk skulle starta klockan 07:00 så min roomie och jag beställde taxi till  06:00 så att vi helt säkert skulle ta oss till flygplatsen ☺

Jag kan verkligen rekommendera att åka med på ett VEMA-möte. Fantastiskt trevliga svenska kvinnor som man fort finner tonen med.

Lissabon (4)
Skulle gärna ha varit med på resan efter mötet men det fanns inte tid till det. Jag rekommenderar er att åka med på den. Efter allt det jag har sett och hört efteråt, så är det en fin upplevelse och det är en skräddarsydd resa för bara Sweor.

Jag följer gärna med på en SWEA-resa igen!

Ann-Christin Harr

Stipendiat RM 2016


 

7/9 Kräftskivan – årets höjdpunkt!

2016-09-07
14273591_10210624051146351_350736228_oVad är det som gör SWEAs kräftskiva till en av mina stora höjdpunkter under året? Kanske för att det är en svenskaste av alla våra sedvänjor, inte importerat som midsommarstången med sin dans, påskäggen, tomten eller julgranen. Eller kanske bara för att det alltid är fantastiskt roligt att se alla vänner i SWEA som man inte sett sedan innan sommaren eller kanske för att det är så vansinnigt gott?

Torsdagen 1 september samlades 50 glada kvinnor, i år hemma hos Swean Karin Engström. När vi närmade oss möttes vi av en stor svensk flagga som visade vägen. Malin Sundborn hade sponsrat med det vita vinet Cocinelle till välkomsten, ett mycket fruktigt och läskande vin. Stämningen var på topp redan från början.
14248099_10210624046346231_684145858_oHattar utdelades och vi infann oss raskt vid långborden där vi i tillägg till ”internationella” kräftor även fick en underbar västerbottenpaj. En ”lille en” och visorna kom som pärlor på en snor, vackert, tja men oj så kul! Vi åt och sjöng, åt lite mer och sjöng igen tills det inte var plats till fler kräftor. Men dessertmage har vi och överraskningen kom i form av fantastiska hembakade tårtor, bakade av Katarinas man Morten – vi bockar och tackar, de var syndigt goda!

Röjargänget och dröjargänget (bra uttryck Kari) avslutade kvällen med dans och sång till ABBA – vilken härlig avslutning!
Detta fortsätter vi med i många år till!
Tack för mej!
Lena Östling


 

15/6 Oslovandring med Sidsel som guide

2016-06-17

Onsdagen den 15 juni arrangerade SWEA Oslo Konst och Kulturgrupp en guidad Oslovandring. Regnet hindrade inte Sweorna och det blev en stor succé.

Dagens tur startade på Vulkan vid Akerselva gick vidare över Cuba Bro till Norges Kunsthøyskole. Matpaus tog vi i Mathallen. Turen gick sedan vidare till Damstredet och Telthusbakken. Denna vandringen var en ny upplevelse och vi önskar alla flera i framtiden.


 

Sommarmiddagen 2016

 

2016-05-31

Bild till slide på webben sommarmiddag

Så damp den ner i brevlådan, den sobert vita invitationen med det guldglänsande sigillet. I den mån det nu dimper ner någonting i en epostlåda, det säger väl mera pling än något annat. Men låt oss inte hänga upp oss i detaljer.
Jag var inbjuden till sommarmiddag i Sveriges ambassadörs residens. Visserligen hade jag väl mer eller mindre bjudit in mig själv genom att följa uppmaningen från SWEAs ordförande att delta i arrangemanget, men det känns ändå väldigt flott att få den formella inbjudan, skickad från @gov.se. Att få utskick från den adressen händer inte varje dag. Det stod 18:00, och andra tanken är ”Vad betyder det?” 18:00 prick eller en klädsam akademisk kvart senare? (Den första tanken var såklart ”Vad ska jag ha PÅ mig?” men det var väl allom givet)

Residenset

Väl på plats på residenset var svaret givet – strax FÖRE 18:00. Vi är ju trots allt skandinaver, och vi har inte en aning om, eller kan i alla fall inte praktisera, klädsam försening till middagar på det som vi menar är det mer kontinentala sättet. I alla fall inte när vi är kvar i Skandinavien, och det är ju kanske lika bra det.

Det var en stekande varm dag, en i en lång serie faktiskt, som nu hade övergått i en mycket varm kväll. På gårdsplanen framför villan på Inkognitogata vimlade det av Sweor, den ena mer finklädd än den andra, alla i härliga sommarkläder och inte en tjock tröja inom synhåll. Alla med en liten klisterlapp på med vårt namn – så vi inte skulle glömma bort vad vi hette allteftersom kvällen led. Handskakning och individuellt välkomnande av herr och fru Wernhoff i entrén fick det att kännas väldigt personligt men samtidigt högtidligt, formellt, officiellt. Genom en gång, förbi en dörr där vi fick en glutt av vad som väntade i matväg, något att dricka och så ut på baksidan.

2016-05-31 18.08.09

Där möttes man av minglande, färgsprakande, festklädda Sweor i en stor trädgård mitt bland lägenhetshusen på Frogner.
Jag bor i området och ser ofta de här ambassadhusen och trädgårdarna, och förstår ju att det måste vara helt fantastiskt att vara där med en stor trädgård mitt i stan. För en gångs skull var jag på insidan, och det var lika fantastiskt som jag trodde, speciellt en sådan här magiskt varm kväll. Luften var varm, det betydde ingenting att solen var bakom husen, unga vackra damer i alla åldrar klädda i somriga klänningar som pratade med folk dom kände sedan förut men också nyfiket kom fram till oss nya ansikten som var där.
Efter ett kort välkomnande och lite bakgrund om huset var det då dags för presentation av buffén, och vem ska göra det om inte Den Svenske Kocken?
Jag har ju sett honom förut många gånger, framför allt som liten (han var nog en av de första stora TV-kockarna, endast överträffad av Ria Wägner), men han såg inte alls ut som jag mindes honom. Han hade inget hår, alldeles för små öron och så måste han ha rakat ögonbrynen och mustaschen rejält.

 

Kock

Men laga mat, det kunde han! En fantastisk Vitello Tonnato med fransk potatissallad bland annat, och marängsviss med extra mörk chokladsås till efterrätt. Enkelt men ändå lyxigt, varför göra saker mer komplicerade än man behöver bara för att man är i en ambassadbostad?
En massa trevligt prat kors och tvärs, jag tror jag var bort i slalombacken i Hagfors, lärde mig om behandling av idrottsskador i den norska elitfotbollen, det motiverande och engagerande i att arbeta med att få långtidssjukskrivna tillbaka i jobb, arbete och kultur i andra länder längre bort från Sverige än Norge, och så mat förstås. Alla invandrares gemensamma intresse här i Norge. Var handlar du? Hur kommer man dit? Har dom färskvarudisk? Prisnivån?
De som var intresserade (och det var många) blev visade runt av ambassadörskan Monica och hennes vackra tovade tavlor som hängde på väggarna runtom i bottenvåningen.
En del Sweor var extra hjälpsamma, framför allt mot slutet av kvällen (och vinet). För att inte kvällens servitör skulle bli så trött i armen av att hälla upp i glasen hela tiden, gick de helt sonika gå in och tog ut några flaskor till borden och fyllde på hos de som önskade.
Det här var min andra träff sedan jag blev nygammal SWEA-medlem, och jag är otroligt positiv över den inkluderande stämningen på träffarna. Alla är välkomnande och öppna, är det ett främmande ansikte så är det något intressant och välkomnande, och inte ett störande moment. Sweorna är intresserade av varandra och en ny person är ett nytt positivt bidrag, inte ett hot mot en intern klubb. Så ska en inkluderande verksamhet drivas, så skapar vi en miljö där alla känner sig välkomna. Så skapar vi ett SWEA där medlemmarna trivs.
Tack Axel och Monica för att vi fick komma till er den här magiska försommarkvällen. Det kunde inte blivit bättre!

2016-05-31 20.24.59

Text: Pernilla Edlund

Ansikte Pia


Nyfiken på: Maria Olsson

2016-04-21

20151006_183904

 

 

 

 

 

 

 

-Hej Maria, berätta varför du blev medlem i SWEA och vad du tycker om föreningen.

-Jag blev medlem i början av 2016, kände att mitt nätverk börjat tunnats ut då många
vänner och bekanta lämnat Oslo de senaste åren. Det bästa med SWEA är att det är en
stor spridning i åldrar och yrken men att vi alla har det gemensamt att vi flyttat
över gränsen. Har varit med på fyra arrangemang hittills, varav ett som jag arrangerade.

Varför flyttade du till Oslo?
-När jag i februari 2005 tog examen som skeppsbyggnadsingenjör från Chalmers Tekniska Högskola
i Göteborg var arbetsmarknaden för nyutexaminerad i Sverige dålig så jag sökte jobb i grannländerna
och kom så till Oslo (det var ju bara lite längre norrut på E6an). Trivs bra här och är kvar
hos samma arbetsgivare.

Hur skulle du beskriva dig själv?
-Västkusttjej med saltvatten i ådrorna och en förkärlek för stora fartyg, bohuslänska trähus
och koreansk mat. Gillar även att pyssla och fotografera.

Vad är din önskeaktivitet i SWEA?
-Inspirationsföredrag av alla de slag, olika yrken och gärna någon prova-på-aktivitet.
Funderar även på att dra igång en “äta ute”-grupp till hösten.

Är du medlem i några andra nätverk eller föreningar?
-Ja, jag är aktiv i både Chalmersska Ingenjörsföreningen Norge och
WISTA – Women’s International Shipping & Trading association.

Har du någon hemlig talang?
-Jag är en hejare på att pyssla ihop minitårtor i Fimolera, uppskattade presenter till dockskåp.


 

Kära Sweor

2014-01-31

Ett nytt SWEA år har börjat och jag gläder mig att tillsammans med er ta del av de aktiviteter som kommer.
Program- och kulturgruppen planlägger just nu vårens program.
Följ med här på webbsidan så får du med dig alla uppdateringar.
2014 blir ett spännande år med SWEA Internationals 35 års jubileum som kommer att firas i Stockholm i mitten av juni.
Även här i Norge kommer det att firas extra med den norska grundlovens 200 års jubileum.
Vi i SWEA Oslo har vårt årsmöte den 13 februari och jag hoppas att många kan delta.
Har ni några funderingar om eller idéer på vad vi kan göra för SWEA Oslos framtid så ta kontakt med en av oss i styrelsen.

Varma hälsningar
Camilla Olsson
Ordförande


 

Golfarens små och stora glädjeämnen

2013-12-281Vi är inte så många golfare i SWEA i förhållande till medlemsantalet. Men det kan kanske bli flera, för intresset växer efter vad man kan dömma av deltagandet på Annelie Sætres kurser i år på Bærum GK. I våras hade vi regn varje gång men det hindrade oss inte det minsta – det blev bara en extra utmaning! Vi försökte att få med flera på en weekendtur i början av juni till Ulrikas fantastiska hus i närheten av Stenungsund.

Men vi blev bara tre och spelade på Orust och Lyckorna. NI SKULLE HA VARIT MED! Det var nästan en happening med båtförsäljning och grillning med nödtorftig utrustning i samma stund. Vi firade en 50-årsdag, en 60-årsdag och prinsessan Madeleines bröllop på TV. Fint väder, mysigt med god mat och dryck och inte alls krävande. Vi lärde att känna varandra – man gör det när man kommer så nära inpå. Den varma sommaren här i Norge kom ju först i juli och då reser många av våra SWEOR till Sverige. Aktiviteten kom igång igen i augusti då vi träffades på Ballerud GK till en 9-hålsrunda. Vi var sex, så det blev två 3-bollar och en hund (som löpte). Några andra damer hade också med sig hund. Hanhund – Oj!

Fortfarande härligt lugnt sommarväder och mysigt eftersnack på banans terrass. Annelie höll kurs i augusti igen och vi var som flest 11 st. ivriga sweor i härlig sensommarsol. Det var många som hade gjort stora framsteg sedan i våras och glädjen över det ger mer säkerhet i spelet och säkerheten ger i sin tur spelglädje i ett mer och mer sammansvetsat gäng. Nu gäller det att vi fortsätter i samma goda stil för vi har alla lärt mycket av Annelie.

Hon fortsätter nu med oss en gång i månaden på Fornebu Indoor Golf (30/10 och 13/11), där vi förövrigt också kan ses på onsdagar vid 18-tiden för egenträning och socialt över en kopp kaffe eller te och våffla. Till våren hoppas vi kunna fortsätta utomhus någonstans och antingen 24-25 maj eller 14-15 juni satsar vi på en weekendtur igen och hoppas att flera kan bli med denna gång. Nya golfintresserade sweor önskas hjärtligt välkommen och kan ta kontakt med Sylvia Fosdahl fram till årsskifte2Text och bild: Sylvia Fosdahl


 

 

Region-och världsmöte i Bologna

2013-12-186

Efter att ha anlänt till Bologna och installerat sig på hotellet var det dags för mingel. Detta föregick på huvudhotellet där alla möten skulle föregå. Med massa italiensk mat och vin nätverkade vi tills det var tid för att gå hem och knyta sig. De flesta skulle antingen på möte eller på utflykter, tidigt nästa morgon.

3Med massor av italiensk mat och vin nätverkade vi tills det var tid för att gå hem och knyta sig. De flesta skulle antingen på möte eller på utflykter, tidigt nästa morgon.

Vi som är avdelningsordförande (AO) i de olika regionerna hade regionmöte hela fredagen med förmöten på förmiddagen och regionens årsmöte på eftermiddagen. Vanligtvis är förmiddagens förmöten stängda men alla AO i VEMA enades om att vårat förmöte skulle hållas öppet för åhörare som också anmält sig till Regionmötet på eftermiddagen och att alla deltagare också skulle ha yttranderätt.

Vi börjar med en presentation av oss närvarande och härligt för alla att få ett ansikte på dem de inte kände till utseendet. Närvarande på regionmötet var alla regionens AO, VEMAs regionordförande, sekreteraren och skattmästaren, i tillägg var tre åhörare på plats, bland annat Cecilia Persson från SWEA Oslo.

Ordförande påminde inledningsvis om uppdraget kring mål för SWEA och att skapa klarhet kring visionen. Det blev gjort en kort uppsummering inför dagens och morgondagens program och workshops.

Följande punkter blev det informerat om:

  • Administrationen och att kanslisidorna håller på att omarbetas och förenklas.
  • SWEA Facebook som är öppen för alla och det diskuteras att också skapa en sluten SWEA Facebook-grupp. Detta utmynnar i en diskussion kring Facebooks betydelse för SWEA. Åsa N. gör en kort genomgång över hur man kommer in på kanslisidorna/hemsidor vilket är en viktig information.
  • SWEAs uppgift i krissituationer diskuteras, vilket ser lite olika ut. Det vanligaste är att man samarbetar med Kyrkan och/eller Ambassaderna/ Konsulaten och att de har en lista på aktuella kontaktpersoner. Det gäller också att hålla denna lista aktuell. Men kontaktnätet kan se olika ut i olika länder och platser. SWEA Oslo har ingen sådan uppgift i Norge.
  • Sydafrika informerar att man efter långt och moget övervägande tvingas att lägga ner avdelningen vid nästa årsmöte. Karin tar upp problematiken kring 20/80 regeln och problemen kring en avdelning som är för liten och sårbarheten med att hitta en styrelse. Man är 44 medlemmar.
  • Paypal diskuterades som betalningsform. Möjlig eller inte möjlig. Många hade dåliga erfarenheter.

5

Vidare kom diversrepresentanter från SWEA International inom med olika typer av information:

Gita Patersen, SWEAs juridiska rådgivare informerade mycket kort om vad som ligger bakom alla stadgar och vad vi kan och får göra för våra pengar enligt ett strikt regelverk. Grunddokumentet är Articels of Corporation som sedan ligger till rund för stadgarna och som leder fram till Chapters Agreement. SWEA är enligt grunddokumentet skattebefriat och det är en viktig orsak till att reglerna är strikta. Alla donationer måste ha ett formulerat syfte och svenskintresse och man måste som avdelning dokumentera sina donationer. Margaret Sikkens Ahlquist (SWEA Internationals ordförande) arbetar på ett frågeformulär inför en planerad donation som kan användas när en avdelning önskar godkännande/ råd vid upprättandet av en donation.

Vicky Almström från Texas informerade om Webgruppens arbete. SWEA International håller på med att arbeta fram en Baswebbplats som troligen är klar den 1 november med ny Webbplats, nya manualer och nytt utseende för swea.org. Hon visade oss exempel på hur det kommer att se ut. Vi i VEMAs styrelse blev positivt överraskade och imponerade av hur användbar den nya platsen verkar. Hon visade också exempel på hur man kan lägga in olika widgees i systemet som kan handla om olika avdelningswebbplatser och visade upp Londons webbsida som exempel. Sidan skall också gå att koppla till en mailadress. Vi applåderar dessa nyheter som vi väntat och hoppats på. PR kommitténs genomgång av nyheter får vi på en sticka vilket är en suverän nyhet. Här vill man visa på en visuell identitet för swea.org som kommer att ligga på kanslisidorna under PR-material. Vi kan hitta mallar för visitkort, symboler, brevpapper, bildarkiv, produkter, powerpointpresentationer, informationsblad, produkter etc. Det kommer att bli förbjudet att använda egna loggor framöver. Våra Osloflickor berörs inte av detta.

Birgitta Bonde, skattmästare informerar och tydliggör hur viktigt det är att all redovisning inom VEMA skall ske med kvitto, vilket inte alltid följts. Hon kommer också pga. olika skäl inte att kunna presentera ett färdigt bokslut och vissa andra ekonomiska rapporter under årsmötet utan får uppskov med detta. Finansrapporten är så här långt redovisad fram till den 26 augusti men skal kompletteras.

SWEA firar 35 år 2014 vilket kommer att prägla såväl Sverigemiddag som andra. Dubai hade inför detta regionmöte valt att tacka nej till att vara arrangör för ett sådant arrangement. Nästa regionmöte kommer nu att arrangeras på Costa Blanca i början av oktober 2014.

När vi var färdiga med förmiddagens förmöte gick vi allesammans till lunch. Det smakprov på den underbara italienska maten som vi hade fått på minglet på torsdag kväll var inget undantag. Vi gick allesammans mätta och belåtna till eftermiddagens regionårsmöte. Under regionårsmötet togs beslut om de saker som hade diskuterats och informerats om under förmiddagens möte, såsom valberedningens sammansätning, val av VEMAs finanskommitté och sekreterare. Avdelningarna läste upp sina rapporter. Åhörarna hade yttranderätt under årsmötet.

När mötet tog slut gick vi tillbaka till våra rum för att fräscha upp oss inför kvällens middag. En härlig middag bestående av flera rätter med pasta, kött och grillade grönsaker bl.a. Underhållningen för kvällen bestod av ett gladjazzband som gick omkring i restauranten och spelade under middagen. Fram mot midnatt var det dags att dra sig hem mot hotellet för att vara pigga och glada inför lördagens världsmöte.

Lördag var det tid för världsmöte. Morgonens första tema var Dåtid – Nutid – Framtid. Agneta Nilsson representerade dåtid. Margaret Sikkens Ahlquist representerade nutid och Anita Kasper från SWEA Frankfurt som ställde frågan om vad ska SWEA bli i framtiden.

Nästa tema var SWEA i samarbete med andra organisationer. Vi fick höra föredrag av Svenska Institutet, SVIV och Svenska ambassadören i Rom. Vilka uppdrag i världen har dessa organisationer och hur kan SWEA vara en samarbetspartner.

Efter en överdådig lunch (i förhållande vad man är van vid i Norge) blev vi indelade i grupper och tre workshops à 45 minuter i ett rullande schema med följande rubriker startade:

Tema 1. Barn utomlands – svenska språket

Tema 2. SWEA i framtiden

Tema 3. SWEAs information och kommunikation

Barn utomlands – svenska språket (BUS)

SWEA-projektet Barn Utomlands & Svenska språket initierades hösten 2012. Planen bestod av att tillsätta en arbetsgrupp (2012), skapa en projektplan (2013), implementera projektet (2014-2016) och till sist utvärdera utfallet av projektet (2017) för att bestämma hur och om man ska gå vidare. Syftet med BUS är att hjälpa föräldrar utanför Sverige med att föra vidare svenskan till sina barn och stötta barnens flerspråkighet.

SWEA i framtiden

Under fredagens pauser fylldes våra anslagstavlor med olika Post-It lappar. SWEAs styrkor, Svagheter, Möjligheter och Hot diskuterades livligt. När vi på eftermiddagen plockade ner alla lappar för att börja vår sammanställning (och förberedelse för lördagens workshop) var det proppfullt av lappar. (SWOT = Strenghts, Weakness, Opportunities, Threats) Deltagarna skapade mindre grupperingar. Vi bad dem i smågrupperna diskutera SWOT-resultaten och ge gruppens synpunkter på hur ett sunt och friskt SWEA ser ut om 10 år.

Vad vill vi behålla av det som finns idag?

Vad behöver vi förändra?

Vad måste vi ta bort?

Vad behöver vi lägga till?

SWEAs information och kommunikation

Workshopen startade med att Vicki visade en PowerPoint-presentation som berör den kommunikation som vi har idag men också den vi kommer att få inom en snar framtid.

Dagens medier inom SWEA består av våra tryckta medier; SWEA Forum och lokala SWEA blad. De består också av Sociala medier, Snabba nyheter och Webben.

De sociala medierna är i dagsläget Facebook, YouTube och LinkedIn. Våra snabba nyheter är SWEA-Nytt, avdelningsordförandes rader, bloggar och nyhetsbrev. Webben består av SWEA.org med dess undersidor samt alla lokala webbplatser. Hon presenterade också andra nyheter som;

  • En ny Facebook-grupp – SWEA Världen – som kommer att vara en sluten grupp för våra medlemmar. Ett forum där man kan kommunicera med andra medlemmar runt om i hela världen.
  • SWEAs nya webblösning – en ny webblösning med nytt utseende men som skal underlätta arbetet för avdelningarna med nya smarta lösningar
  • En varumärkesmanual som delades ut på minnepinne till alla RO på fredagen. Manualen kommer också att ligga på kanslisidan.

Alla workshops hade gruppdiskussioner där alla fick komma med åsikter som sedan sammanställdes av de olika gruppledarna.

Det finns sammanställningar från alla grupper på SWEA Internationals kanslisida. Om någon som är interesserad dessa sammanställningar kan du kontakta SWEA Oslos ordförande, Camilla Olsson på mailadress: sweaosloordf(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com Lördag kväll avslutades helgen med en hejdundrade fest. Vi kördes med bussar från hotellen till ett kongresscenter utanför Bologna. Som alla middagar var det massvis med mat och vin. Ingen gick hungrig den kvällen.

Förutom middagen, delades det ut pris för bästa SWEA-blad. Det var SWEA Singapore som tog hem denna utmärkelse och mottog för detta en roll-up som kan användas i PR-syfte. Tre andra SWEA-blad uppmärksammades med en SWEA-flagga. Dessa var SWEA London, SWEA Holland och SWEA Moskva.

Kvällen avslutades med dans. – Du har aldrig varit på fest på riktigt innan du har upplevt ett dansgolv som fylls med SWEOR i alla åldrar som dansar till YMCA.

Nästa morgon var det bara att packa resväskan och bege sig hemåt om man inte skulle vidare på en av efterresorna.

Trött men nöjd gläder jag mig till nästa RM på Costa Blanca i slutet på oktober nästa år och VM i Arizona i 2015!4

Text: Camilla Olsson

Foto: Cecilia Persson


 

Tankar om Bologna…

2013-07-08

Jag heter Desirée och är ordförande för Swea Rimini. Eftersom vi i år håller i världsmötet ville jag prata lite om staden där vi kommer att vistas, Bologna. Personliga tankar bara, inga fakta eller turistinformationer. Jag känner väl till Bologna, har mitt forna ursprung där. Och så även i Rimini, där jag nu bor och där jag fött mina barn.

Jag föddes i Nacka utanför Stockholm i början av 60-talet av italienska föräldrar som hade lärt känna varandra i Sverige. Min pappa kommer från Bologna, och jag blev “till” under  en semester i Rimini. Därav mina ursprung. Jag bodde i Sverige under hela min barndom och mina tonår, tills jag var 20 år, men varje sommar åkte jag med familjen på semester till Italien. Mina farföräldrar bodde i en liten ort på landsorten ett par mil utanför Bologna, “nella bassa” säger man i Bologna, dvs “den låga” , Padana slätten. Och platt är det ju, minst sagt. Det var kul att cykla, inte en enda uppförsbacke. Och jag minns hettan, Bologna (tillsammans med Florens och Bolzano) är Italiens varmaste stad. Den liggger i en dal med berg omkring så att luften i princip inte cirkulerar. Jag minns lantbruket, frukten, meloner och vattenmeloner som man åt under dagens alla tidpunkter.

Jag lämnade Sverige när jag var 20, tillbringade ett år som au-pair i södra Frankrike, och sedan flyttade jag till Bologna. Min mormor bodde i Varese, i närheten av Milano. Där hade jag också släkt och vänner och möjligheter till jobb, men jag ville till Bologna. Om det är någon stad jag känner att jag tillhör i Italien så är det Bologna. Jag stortrivs och älskar Rimini – jag älskar havet, nattlivet, strandlivet etc., men Bologna är en annan sak. Bologna är en “öppen” stad, med öppna människor. Mentaliteten liknar mera den nordiska och de ligger “före” i många saker som jag inte tar upp här… Det är en lagom stor stad, centrumet är fint och inte så stort. Man går runt hela centrum till fots i princip. Bakom den ståtliga Piazza Maggiore med kyrkan San Petronio  (Italiens fjärde största kyrka och sjätte i Europa)  finns alla småvägar med affärer som är som små hål i väggarna med bänkar med varor på gatorna (givetvis kör inte bilar där).

Helt underbart att promenera där på dagarna. På kvällarna när affärerna har stängt känns det inte som om det är samma plats. De 2 tornen missar man ju inte, de syns ju lite överallt, man kan gå upp i dem, men det är jobbigt (ingen hiss förstås) och titta och beskåda Bologna uppifrån.

Bologna kallas ofta “la rossa” (den röda). Främst för att staden alltid har varit “röd” politiskt sett, men även för att när man ser den uppifrån är den alldeles röd p.g. a. alla röda tak.

BolognaMitt i centrum, längs Via Augusto Righi, finns en trälucka som man kan öppna ochdärigenom ser man en vattenkanal, vilket man knappast väntar sig. Denna såg jag första gången efter 5-6 år som jag bodde i staden. Jag blev djupt imponerad.

Bologna kallas också “la grassa” (den tjocka). Detta p.g.a. det goda köket. Köttfärssås sägs ju ha sitt ursprung i Bologna, alla städer i Italian säger ju föstås att det är deras “uppfinning”, men varför kallas det “Bolognaise” runt om i väldens (fast spaghetti med köttfässås är något man i princip aldrig äter i Italien, tagliatelle ska det vara om det ska vara lång pasta). Men tortellini är ju utan  tvekan från Bologna. Och jag försäkrar att hemmagjorda tortellini i hemmagjord hönsbuljong är bland det godaste man kan äta. Min svenska pojkvän från tonåren minns dem fortfarande efter 30 år… (kanske är det dem han saknar mest efter mitt avsked).

Bologna är en “ung stad”. Ett av Italiens största Univeristet, och Väst världens äldsta (sägs att det grundades år 1088), ligger i Bologna så staden är full av ungdomar och lokaler.

Ja, detta var bara några av mina tankar och erfarenheter av denna vackra stad, där jag bodde i 10 år innan jag flyttade till Rimini, och dit jag återvänder med jämna  mellanrum.  Hoppas ni kommer att trivas och tycka om den ni med. Ni får väl berätta vad ni tycker efter världsmötet.

Text: Desirée Forni