SWEA Oslo

Oslobloggen

Sommarerbjudande med Avis

2017-03-27

Image result for avis we try harder logoNy medlemsförmån inför sommaren från SWEA International: Hyr bil hos Avis och spara upp till 15%!

Som medlem i SWEA kan du alltid spara ytterligare 15% utöver Avis boka-tidigt – och weekendpriser när du hyr bil i Sverige, Norge och Danmark.

Uppge AWD nr N498803 vid bokning på telefon eller via Avis webbsida för SWEA Internationals medlemsförmån. Vanliga boknings-och hyresvillkor gäller.

Mer information hittar du här:

avis.se/hyrbilserbjudanden/partners/swea


 

 

Motiverande ledarskap – ett föredrag i SWEA Professional Oslo 

2017-03-23

Anna Pia Hellstedt får deltagarna att reflerktera

Varför valde du att komma hit i kväll?

Med de orden inledde Anna Pia Hellstedt sitt föredrag för Swea Professional Oslo . Vi var tolv förväntansfulla Sweor som hade samlats denna tisdagskväll i mitten av mars för att höra Anna Pia från Interaction Consulting Group (och nybliven Swea Professional-medlem) prata om ”Motiverande ledarskap”. Svaren på frågan spände mellan att lära sig något nytt, bli en bättre ledare, att få några timmars egentid till att kunna prata svenska obehindrat. 

Under dryga två timmar förklarade Anna Pia grunderna om vad som motiverar och demotiverar oss, vad som skapar helhjärtat respektive halvhjärtat engagemang. Hon tog oss även genom en runda med de 8 grundstegen till inre motivation och hur man kan använda det för att motivera sig själv och hjälpa andra att hitta sin motivation. Det blev en kväll med många tankeväckare och flitigt delande av erfarenheter. 

SWEA Professional Oslos ledare Kari Styren avslutade kvällen med att tack Anna Pia med en blomma. Hon berättade även att gruppen numera har 60 medlemmar och fler är självklart välkomna!

Text och bild: Maria Olsson


Golfklubben håller fanan högt

2017-03-09
2017-03-08 20.28.15Medan vi andra kämpade med att försöka navigera Oslo i det där vita som kom dalande ner från himlen och som vi inte sett så mycket av de senaste månaderna, var det ett gäng som tänkte annorlunda.

Och det var golfgruppen förstås.

Dom träffades i inomhushallen på Fornebu för att drömma sig till varmare dagar på greener när och fjärran, med något välförtjänt på det nittonde hålet.

Catarina, Anita, Marina, Aud och Birgitta M. träffades och slog några bollar, drakk något varmt och skravlade i några timmar innan det var dags att ta tag i verkligheten där utanför.

Nästa runda blir 28 mars – Välkommen!
2017-03-08 på banan

 

Vill du vara med i SWEA Oslo Golf? Kontakta Ulrika Starkenberg, starkenbergu(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com


 

Växtvärk på vårkanten

SWEA Oslo växer

SWEA Oslo växer

2017-03-06

SWEA Oslo växer så det knakar. Sedan 2014 har vi ökat från 90 till 160 medlemmar, en växt med 70%! Redan under de två första månaderna i år har vi fått tolv nya medlemmar – det är 34% av mängden nya medlemmar under HELA förra året!

Ett extra välkomnande till er tolv!

Och det märks på aktiviteterna som anordnas – arrangemangen intresserar många och drar så många besökande att vi snart måste tänka till om hur vi ordnar med mat och annat, och snart har vi väl vuxit ur vår hörna på Bristol och måste snällt be om mer plats.

Men det är ett kärt besvär, för det är kul och inspirerande att vara med och driva och delta i en organisation som är så full av kraft och engagemang.

KalenderBara under det första halvåret 2017 har vi trettiotvå (32!) arrangemang här i stan inom ramen för SWEA Oslo. Det är mer än ett i veckan, och det ser man tydligt på vår blåfläckade kalender på förstasidan.

Och det är stor bredd i arrangemangen, bara under våren har vi medlemmar möjlighet att gå på After Work / Mingel på Bristol minst en gång i månaden, gå på teater, hantverka tillsammans, spela golf i inomhushallen på Fornebu och så småningom ute i gröngräset, vi kan yoga i flera dagar och höra inspirerande föredrag om allt från terapimetoder till ledarskap.

Kort sagt: Utbudet är enormt, och det bör finnas något för alla intresseområden.

Det är tryck i SWEA Oslo och det syns, bland annat i en del sociala medier där vi finns med. För en tid sedan etablerades vårt Instagramkonto, och vi har både en öppen sida och en sluten grupp på Facebook för de som använder det. SWEA Professional Oslo och SWEA Golf Oslo har också egna grupper där det går utmärkt att bli medlem om man är intresserad.

Epost fortsätter att vara en viktig kanal för att få ut meddelanden och hemsidan tar större plats som nav för att ge fördjupad information om arrangemang och för att ta emot anmälningar.

Så TACK för att just DU är med och gör SWEA Oslo till den aktiva och levande förening det är, det är fantastiskt!

Foto: Pernilla Edlund

SWEA Oslo sticker upp!! Foto: Pernilla Edlund 2012


 

Hitta till Oslobloggen

2017-03-04

SWEA Oslo har startat upp Oslobloggen, som är tänkt som en kanal för senaste nytt inom SWEA Oslo. Här kan du hitta rapporter från senaste mötena i regionen eller världen, småprat från mingel, hälsningar från event som varit och en hel del annat. Om du har något du vill skriva, tex en recension av den senaste boken ni läste i er bokcirkel, lägga ut några bilder från teaterbesöket med kulturgruppen, så bara skicka in text och bilder till sweaosloweb(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com.

Jag som sitter bakom och rattar heter Pernilla Edlund.

Och var hittar du enklast Oslobloggen då? Jo här:

Oslobloggen

Än så länge är det tyvärr inte möjligt att lägga in en följarlänk som gör att du får en vink om när något nytt ligger ute, men det kommer förhoppningsvis så småningom. Men det går ju fint att lägga Oslobloggen som favorit in din browser så hittar du den enkelt.

God läsning!

Pernilla Edlund


 

Minglen på Bristol

2017-02-14

2017-02-23 16.54.46

1-2 gånger i månaden träffas vi på Hotell Bristol för att prata, mingla, knyta kontakter eller bara äta en bit i trevligt sällskap. Det är ett arrangemang man inte behöver anmäla sig till, utan det är bara att dyka upp. Vi brukar sitta rakt fram längst in från ingången sett till höger om trappan på andra sidan. Där är en liten upphöjning där vi har ett stambord. Folk kommer och går lite som dom vill allt eftersom tiden räcker till.

Bristol - slider

Varje mingel ligger inne i kalendern, se där efter nästa datum eller gå in i eventlistan.

Välkommen!! 

Sverigeresan 2017 går till Ångermanland

2017-02-18

Den alltid lika populära Sverigeresan kommer att genomföras 4-7 juli. Det är begränsat med platser och de brukar gå åt fort, så gå in här om du vill vara med!

Ångermanland


 

Årsmöte 2017

2017-02-16

Det var många som hade mött upp till det årliga mötet i SWEA Oslo. Mötesplatsen var församlingshemmet i Margaretakyrkan på Hammersborg, som pyntats fint av arrangemangskommittén med svenska flaggor och blommor på borden.

2017-02-16 SWEA Oslo årsmöte (10)

Styrelsen 2016 har intagit bordet och församlingen är i spänd förväntan.

Mötet fastställde nästa års styrelse (presenteras här) och andra funktionärer med acklamation. 2016 års funktionärer blev avtackade med något gott, och de som gjort en extra behjärtansvärd insats under året fick välförtjänta vackra rosor. Stort TACK till alla!!

Efter avtackningen var det dags för mötets andra del att sätta igång.

Svenska Ambassadens kock Anders Wigh stod för kvällens föreställning genom att visa de församlade hur man gör majonnäs och redogöra för hur man monterar den i en smörgåstårta.

De smörgåstårtor han tagit med sig för kvällen gick åt med rykande fart och många var de som hade tänkt sig en andra omgång men fick gå tomhänta tillbaka – ett bra betyg på kvaliteten!

Det serverades vin och öl både med och utan alkohol, kaffe och vatten till allas belåtenhet och mättnad. Sorlet gick högt i taket, prat och skratt om vartannat, till det var dags att gå hemåt.

Tack till styrelsen 2016 och välkommen till styrelsen 2017

Text och foto: Pernilla Edlund


 

SWEA Oslo Omsorg

2017-02-12Care2 modLivet är fantastiskt och förunderligt, och till tider även tungt och mörkt. Man kanske blir sjuk eller har någon närstående som är sjuk, man kanske hamnar i skilsmässa, har en jobbig arbetssituation eller till och med blir av med jobbet, man kanske börjar bli äldre, har förlorat en närstående, ett barn eller en partner, och många av oss Sweor har släkten långt borta.

Det är då ett nätverk som SWEA är guld värt för oss alla. Men då gäller det också att vi klarar att se varandra. Lägga märke till att någon kanske inte pratar eller skrattar så mycket längre, att det är någon man inte sett på en träff på lång tid eller andra, små signaler vi medvetet eller omedvetet skickar ut. Då kan man ringa och höra varför hon inte varit med på något arrangemang på länge eller helt enkelt fråga en extra gång hur det går eller hur hon mår.

Det kan vara tungt att se och känna att man borde göra något trots att man själv kanske inte känner sig på topp. Men om ni undrar över hur någon har det och vad ni ska göra med det, hör gärna av er till Katarina Silfverskiöld, Solveig K. Fjellestad, Anita Mathiesen eller Sonja Nilsen så följer de upp det. Och om ni själva bara vill prata en stund så går det bra också. De har pålagt sig själva tystnadsplikt, så det stannar er emellan. Om det är så att ni av olika skäl inte vill ta kontakt med någon i SWEA finns möjligheten att vända sig till Kristina S. Furberg, diakon i Margaretakyrkan. Kristina är en sann medmänniska som är mycket bra på att lyssna och hjälpa utan att ni behöver tillhöra kyrkan på något sätt. Kristina har också tystnadsplikt.

 

Om ni vill nå någon av oss finns vi här:

Katarina Silfverskiöld, 997 06 232, ksilfver(Replace this parenthesis with the @ sign)icloud.com

Anita Mathiesen, 412 75 322, anita.mathiesen(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Solveig K. Fjellestad, 473 82 683, sollan00(Replace this parenthesis with the @ sign)hotmail.com

Sonja Nilsen, 917 74 673, sonjab.nilsen(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Kristina S. Furberg, 459 15 323, kristina.s.furberg(Replace this parenthesis with the @ sign)svenskakyrkan.se


 

Vi ♡ ABBA

En torsdag i början på februari möttes några av oss i SWEA på Kafé Løve för en liten matbit och pratstund innan vi gick vidare till Edderkoppen Teater för att se den kritikerrosade föreställningen ”Ja vi elsker ABBA”.

Det blev en härlig blandning av sånger, ”rocka” sånger som Voulez Vous och On and on and on, en sensuell nattklubb seans med Money money money, Gimme gimme gimme m.fl. Även en fantastisk version av The Winner takes it all – strålande framfört av Jannike Kruse, här fick jag rysningar över hela kroppen! Tommy Fredvang, Rita Eriksen, Espen Grjotheim och givetvis veteranen Inger Lise Rypdal har alla sitt eget uttryck och utfyller varandra på ett utmärkt sätt.

2 februari - Vi elsker ABBA

2 februari – Vi elsker ABBA

 

Sällan har jag gått från en föreställning på så fantastiskt gott humör och jag är säker på att de övriga tio som var med från SWEA instämmer!

Text: Lena Östling


 

Det var mingel!

 

SWEA Bristol

Måndagen den 30 januari var det ett 20-tal SWEA som samlades på hyllan på Bristol.Det inmundigades allt från laxsmörgåsar till hamburgare till kaffe och efterrätt, nya och gamla bekantskaper möttes och det var allmänt trevligt i några timmar innan skaran upplöstes.

Tre extra tappra satt kvar när alla andra försvunnit, ingen nämnd – ingen glömd!


 

Välkommen på nästa mingel den 27 februari!

Golfklubben värmer upp

 

2017-02-01

Golfgruppen

Här är ett gäng som inte låter sig nedslås av minusgrader och regn samtidigt! Det var inomhusträning på Fornebu Indoor Golf Center för att värma upp och smida planer inför den kommande golfsäsongen – för jodå, den kommer så småningom.

Är du intresserad, ta kontakt!

För de som är på Facebook har gruppen också en sida för medlemmar i golfklubben.


 

 

Så var det jul igen!

2016-12-20

Året hade rusat på, fortare och fortare ända in i sista kurvan innan vi i full fart siktade på 2017. Vi hade jul och nyår i sikte där borta efter den avslutande inspurten med alla arbetsuppgifter
som skulle vara färdiga, julklappsinköp som ska göras och mat som skulle lagas. Mörkret hade legat tätt sedan i oktober, och alla försökte vi ha fokus på ljuset i tunnelns slut; ljuset som strax skulle tändas där lite längre fram då vi ska få ro i kropparna, sätta oss ner med fötterna på soffan och känna doften av apelsiner och kryddnejlikor.

Men mitt där när tunneln var som mörkast och ljuset kändes som allra längst bort dök det plötsligt upp en liten sidogång rätt där alldeles bredvid oss. Den var ljus och varm och verkade rätt trevlig som avstickare. Vi var ett gäng som lät oss lockas av den lilla sidotunneln, och det visade sig att den ledde rätt in till Margaretakyrkan minsann och SWEAs årliga julbord! Sorlet steg när vi kom närmare, glöggdoften invaderade tunneln som nu plötsligt var ljus, stor och varm. Vi fick en kopp av den kryddiga drycken sträckt till oss av glada damer i vackra kläder, och en liten klisterlapp med våra namn på så vi inte skulle glömma vad vi heter.

Julmiddag 2016Och det gjorde vi inte heller, utan istället glömde vi allt de där andra, stressiga, som brukar vara förknippat med december och kastade oss in i värmen. Och vilken värme! Här var det idel vackra dekorationer, festklädda Sweor som ivrade till mingel, prat och skratt med högt i tak.

Salen till brädden fylld av runda bord för att ta emot alla oss som valt att komma den här kvällen i december. Ett fantastiskt hemlagat julbord var uppdukat med sill, prinskorv, lax, skinka, grönkålspaté och andra av julbordets nödvändigheter, med tillbehör och drycker för alla smaker. De sångglada gästerna fick sitt, de som behövde lite extra skjuts med sjungandet kunde få hjälp genom den lilla sångboken som Ordföranden hade med sig – tillsammans med smycken, reflexer och haklappar (i den händelse att sådana skulle visa sig nödvändiga).

Eventuellt överflödigt intag av mat skakades ner med den traditionella långdansen runt borden innan det var dags för ris a la Malta till efterrätt. Självaste jultomten kom också på besök med sin alltid lika överfyllda säck, och döm om vår förvåning när hen räknat exakt rätt på antal paket och antal personer även i år!!

Mätta och nöjda, och i en härlig julstämning kunde alla vi Sweor efter kvällens julmiddag virvla vidare på vår väg genom decembertunneln mot julljusen som glimmade där framme. Men visst var den tidigare så mörka tunneln mycket ljusare redan??

Text: Pernilla Edlund
Foto: Janet Hansen och Maria Olsson


 

Med VEMA i Lissabon

Lissabon (2)

2016-10-06

Jag kan verkligen rekommendera alla att delta på ett VEMA-möte. Ta en semestervecka och kom!

VEMA, som står för västra Europa, Mellanöstern och Afrika, är den region som SWEA Oslo tillhör. Denna gången var det årliga regionmötet lagt i Lissabon.

Här träffas många trevliga Sweor, inte bara från VEMA-området, utan från hela världen. Jag hade ingen aning om hur det skulle bli, men tänkte ” Det här blir skoj!”

Katarina rekommenderade mig att dela rum med annan SWEA, så jag signade upp för det. Jag fick en roomie som var jättetrevlig. Det är ju så mycket aktiviteter, så på rummet sågs vi nästan aldrig, förutom när vi sov.

Allt var mycket välplanerat och det var bara att följa strömmen.

Middag på torsdag kväll hölls på hotellet där de flesta bodde. Det var bra eftersom alla anlände vid olika tider. Det var bara att finna ett bord där det fanns plats och börja prata. Alla var givetvis väldigt trevliga. Vi hade naturligtvis tagit med oss både Dalahästar och sångböcker som vi gjorde ett försäljnings ”stunt” med, vid alla borden. Nu visste alla vad de eventuellt senare kunde få köpa om de inte köpte där och då..

På fredagen följde jag med på en heldagstur till en vingård. Guiden gick igenom stora delar av Portugals historia i bussen. Väl framme i den lilla historiska staden strosade vi runt och njöt av både väder och den vackra lilla byn. Där låg en fantastisk kyrka och vi fick smaka på  specialiteten körsbärsvin som vi drack ur en chokladkopp.

PortugalVi fick verkligen en grundlig tur av vingården Quinta Do Sanguinhal,   som följdes av en härlig lunch där vi fick prova flera viner till de olika rätterna. Vi fick också möjlighet att handla gårdens vin.

Väl tillbaka på hotellet var det bara att byta kläder fort, för att sedan stiga på bussen som tog oss ned till hamnområdet. Vi åkte till en gammal turbinhall som var omgjord till en fantastisk restaurang som hette KAIS. Inne var det väldigt stort och inredningen var tjusig och spännande. Nu “drog vi lott” om vilket bord vi skulle sitta vid. Jättebra, så vi får träffa nya Sweor.

På lördagen var jag en av fyra Sweor som deltog på regionstyrelsens arbetsmöte som ”aktiva åskådare”.  Det var otroligt intressant att få tal del av mötet, lära mer om SWEA och om hur saker drivs framåt. Mindre grupper i styrelsen hade förberett några diskussionsämnen som exempelvis ordförandens roll, sociala medier och donationer. Saker och ting händer ju inte av sig själv. Det hela avslutades med att regionstyrelsen enades om ett manifest som ska finnas till hands i det kommande årets arbete.

Till det formella årsmötet, som var lagt efter lunch, kom flera Sweor och man gick snabbt igenom punkterna på dagordningen. Det var intressant att höra hur våra SWEA-avdelningar är olika. Då sammansättningen av medlemmar varierar, varierar också aktiviteter och kommunikation.

Lördag kväll var det middag på Pousada Cascais som startade med bubbel i glasen ute på borggården. En än gång hamnade jag på ett bord med massa trevliga Sweor.  Här bjöds på underhållning med Fado, väldigt trista sånger som skall få publiken att gråta. Middagen bestod av portugisiska delikatesser och portugisiska viner!

LissabonSveriges kvinnliga ambassadör Caroline Fleetwood höll ett intressant tal under middagen. Hon har av Portugals president, blivit utvald att leda ett nätverk för kvinnor inom diplomatin i Portugal.

På söndag var det stadsutflykt där vi besökte de gamla kvarteren Alfama. I området Belèm åt vi delikatesskakan Pastel de Belèm, fantastisk god! Eftermiddagen var ledig och vi kunde vandra runt på egen hand. Det var härligt att vandra nere vid floden Tejo, lyssna på gatumusikanter och se akrobater.

På måndag var det dags att flyga hem tidig. En  taxistrejk skulle starta klockan 07:00 så min roomie och jag beställde taxi till  06:00 så att vi helt säkert skulle ta oss till flygplatsen ☺

Jag kan verkligen rekommendera att åka med på ett VEMA-möte. Fantastiskt trevliga svenska kvinnor som man fort finner tonen med.

Lissabon (4)
Skulle gärna ha varit med på resan efter mötet men det fanns inte tid till det. Jag rekommenderar er att åka med på den. Efter allt det jag har sett och hört efteråt, så är det en fin upplevelse och det är en skräddarsydd resa för bara Sweor.

Jag följer gärna med på en SWEA-resa igen!

Ann-Christin Harr

Stipendiat RM 2016


 

Kräftskivan – årets höjdpunkt!

2016-09-07
14273591_10210624051146351_350736228_oVad är det som gör SWEAs kräftskiva till en av mina stora höjdpunkter under året? Kanske för att det är en svenskaste av alla våra sedvänjor, inte importerat som midsommarstången med sin dans, påskäggen, tomten eller julgranen. Eller kanske bara för att det alltid är fantastiskt roligt att se alla vänner i SWEA som man inte sett sedan innan sommaren eller kanske för att det är så vansinnigt gott?

Torsdagen 1 september samlades 50 glada kvinnor, i år hemma hos Swean Karin Engström. När vi närmade oss möttes vi av en stor svensk flagga som visade vägen. Malin Sundborn hade sponsrat med det vita vinet Cocinelle till välkomsten, ett mycket fruktigt och läskande vin. Stämningen var på topp redan från början.
14248099_10210624046346231_684145858_oHattar utdelades och vi infann oss raskt vid långborden där vi i tillägg till ”internationella” kräftor även fick en underbar västerbottenpaj. En ”lille en” och visorna kom som pärlor på en snor, vackert, tja men oj så kul! Vi åt och sjöng, åt lite mer och sjöng igen tills det inte var plats till fler kräftor. Men dessertmage har vi och överraskningen kom i form av fantastiska hembakade tårtor, bakade av Katarinas man Morten – vi bockar och tackar, de var syndigt goda!

Röjargänget och dröjargänget (bra uttryck Kari) avslutade kvällen med dans och sång till ABBA – vilken härlig avslutning!
Detta fortsätter vi med i många år till!
Tack för mej!
Lena Östling


 

Oslovandring med Sidsel som guide

2016-06-17

Onsdagen den 15 juni arrangerade SWEA Oslo Konst och Kulturgrupp en guidad Oslovandring. Regnet hindrade inte Sweorna och det blev en stor succé.

Dagens tur startade på Vulkan vid Akerselva gick vidare över Cuba Bro till Norges Kunsthøyskole. Matpaus tog vi i Mathallen. Turen gick sedan vidare till Damstredet och Telthusbakken. Denna vandringen var en ny upplevelse och vi önskar alla flera i framtiden.


 

Sommarmiddagen 2016

 

2016-05-31

Bild till slide på webben sommarmiddag

Så damp den ner i brevlådan, den sobert vita invitationen med det guldglänsande sigillet. I den mån det nu dimper ner någonting i en epostlåda, det säger väl mera pling än något annat. Men låt oss inte hänga upp oss i detaljer.
Jag var inbjuden till sommarmiddag i Sveriges ambassadörs residens. Visserligen hade jag väl mer eller mindre bjudit in mig själv genom att följa uppmaningen från SWEAs ordförande att delta i arrangemanget, men det känns ändå väldigt flott att få den formella inbjudan, skickad från @gov.se. Att få utskick från den adressen händer inte varje dag. Det stod 18:00, och andra tanken är ”Vad betyder det?” 18:00 prick eller en klädsam akademisk kvart senare? (Den första tanken var såklart ”Vad ska jag ha PÅ mig?” men det var väl allom givet)

Residenset

Väl på plats på residenset var svaret givet – strax FÖRE 18:00. Vi är ju trots allt skandinaver, och vi har inte en aning om, eller kan i alla fall inte praktisera, klädsam försening till middagar på det som vi menar är det mer kontinentala sättet. I alla fall inte när vi är kvar i Skandinavien, och det är ju kanske lika bra det.

Det var en stekande varm dag, en i en lång serie faktiskt, som nu hade övergått i en mycket varm kväll. På gårdsplanen framför villan på Inkognitogata vimlade det av Sweor, den ena mer finklädd än den andra, alla i härliga sommarkläder och inte en tjock tröja inom synhåll. Alla med en liten klisterlapp på med vårt namn – så vi inte skulle glömma bort vad vi hette allteftersom kvällen led. Handskakning och individuellt välkomnande av herr och fru Wernhoff i entrén fick det att kännas väldigt personligt men samtidigt högtidligt, formellt, officiellt. Genom en gång, förbi en dörr där vi fick en glutt av vad som väntade i matväg, något att dricka och så ut på baksidan.

2016-05-31 18.08.09

Där möttes man av minglande, färgsprakande, festklädda Sweor i en stor trädgård mitt bland lägenhetshusen på Frogner.
Jag bor i området och ser ofta de här ambassadhusen och trädgårdarna, och förstår ju att det måste vara helt fantastiskt att vara där med en stor trädgård mitt i stan. För en gångs skull var jag på insidan, och det var lika fantastiskt som jag trodde, speciellt en sådan här magiskt varm kväll. Luften var varm, det betydde ingenting att solen var bakom husen, unga vackra damer i alla åldrar klädda i somriga klänningar som pratade med folk dom kände sedan förut men också nyfiket kom fram till oss nya ansikten som var där.
Efter ett kort välkomnande och lite bakgrund om huset var det då dags för presentation av buffén, och vem ska göra det om inte Den Svenske Kocken?
Jag har ju sett honom förut många gånger, framför allt som liten (han var nog en av de första stora TV-kockarna, endast överträffad av Ria Wägner), men han såg inte alls ut som jag mindes honom. Han hade inget hår, alldeles för små öron och så måste han ha rakat ögonbrynen och mustaschen rejält.

 

Kock

Men laga mat, det kunde han! En fantastisk Vitello Tonnato med fransk potatissallad bland annat, och marängsviss med extra mörk chokladsås till efterrätt. Enkelt men ändå lyxigt, varför göra saker mer komplicerade än man behöver bara för att man är i en ambassadbostad?
En massa trevligt prat kors och tvärs, jag tror jag var bort i slalombacken i Hagfors, lärde mig om behandling av idrottsskador i den norska elitfotbollen, det motiverande och engagerande i att arbeta med att få långtidssjukskrivna tillbaka i jobb, arbete och kultur i andra länder längre bort från Sverige än Norge, och så mat förstås. Alla invandrares gemensamma intresse här i Norge. Var handlar du? Hur kommer man dit? Har dom färskvarudisk? Prisnivån?
De som var intresserade (och det var många) blev visade runt av ambassadörskan Monica och hennes vackra tovade tavlor som hängde på väggarna runtom i bottenvåningen.
En del Sweor var extra hjälpsamma, framför allt mot slutet av kvällen (och vinet). För att inte kvällens servitör skulle bli så trött i armen av att hälla upp i glasen hela tiden, gick de helt sonika gå in och tog ut några flaskor till borden och fyllde på hos de som önskade.
Det här var min andra träff sedan jag blev nygammal SWEA-medlem, och jag är otroligt positiv över den inkluderande stämningen på träffarna. Alla är välkomnande och öppna, är det ett främmande ansikte så är det något intressant och välkomnande, och inte ett störande moment. Sweorna är intresserade av varandra och en ny person är ett nytt positivt bidrag, inte ett hot mot en intern klubb. Så ska en inkluderande verksamhet drivas, så skapar vi en miljö där alla känner sig välkomna. Så skapar vi ett SWEA där medlemmarna trivs.
Tack Axel och Monica för att vi fick komma till er den här magiska försommarkvällen. Det kunde inte blivit bättre!

2016-05-31 20.24.59

Text: Pernilla Edlund

Ansikte Pia


Några ord med en av våra medlemmar

2016-04-21

20151006_183904

 

 

 

 

 

 

 

-Hej Maria, berätta varför du blev medlem i SWEA och vad du tycker om föreningen.

-Jag blev medlem i början av 2016, kände att mitt nätverk börjat tunnats ut då många
vänner och bekanta lämnat Oslo de senaste åren. Det bästa med SWEA är att det är en
stor spridning i åldrar och yrken men att vi alla har det gemensamt att vi flyttat
över gränsen. Har varit med på fyra arrangemang hittills, varav ett som jag arrangerade.

Varför flyttade du till Oslo?
-När jag i februari 2005 tog examen som skeppsbyggnadsingenjör från Chalmers Tekniska Högskola
i Göteborg var arbetsmarknaden för nyutexaminerad i Sverige dålig så jag sökte jobb i grannländerna
och kom så till Oslo (det var ju bara lite längre norrut på E6an). Trivs bra här och är kvar
hos samma arbetsgivare.

Hur skulle du beskriva dig själv?
-Västkusttjej med saltvatten i ådrorna och en förkärlek för stora fartyg, bohuslänska trähus
och koreansk mat. Gillar även att pyssla och fotografera.

Vad är din önskeaktivitet i SWEA?
-Inspirationsföredrag av alla de slag, olika yrken och gärna någon prova-på-aktivitet.
Funderar även på att dra igång en “äta ute”-grupp till hösten.

Är du medlem i några andra nätverk eller föreningar?
-Ja, jag är aktiv i både Chalmersska Ingenjörsföreningen Norge och
WISTA – Women’s International Shipping & Trading association.

Har du någon hemlig talang?
-Jag är en hejare på att pyssla ihop minitårtor i Fimolera, uppskattade presenter till dockskåp.


 

SIX-MINUTE CHOCOLATE CAKE

2014-02-01

Detta receptet har jag fått av en kostymdesigner från England som jag har arbetat tillsammans med i flere ballettproduktioner.

This delicious, moist chocolate cake is so unorthodox that I´ve heard it referred to as crazy cake. Crazy like a fox. It is put together in a flash.
There is not a single mixing bowl to wash since the cake is mixed right in the baking pan. Another crafty point is its low cost. No eggs, butter,crem,
or exoensiv nuts and seasonings are called for. What is more, with no substitutions whatsoever, it also happends to be perfect for low-cholesterol diets.
The addition of vinegar may, indeed, seem crazy, but it sharpens the flavor and makes it extra shocolaty.

INGREDIENTS:              1 cup = 2,5 dl
Six-minutes-chocolatet-cake1 cup sugar
1 1/2 cups flour
1/3 cup cocoa
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
2 teaspoon vanilla
1/2 cup oil
1 cup cold water
2 tablespoons vineger

PREPARATION:
Preheat oven to 220 degrees Celcius

1. Select an 8x8x2-inch cake pan or a 9-inch round cake pan. Measure all the ingredients, exsept the vinnegar, into the pan.
Stir them well with a fork or wire whisk until they are thoroughly blaended.

2.Add the vinegar and stir quickly to thoroughly bland in the vinegar, and immediately place in the hot oven. There must be no delay in baking after the vinegar is added.

3.Bake the cake for 20 to 25 minutes or antil the center is slightly puffed and the sides begin to pull away from the pan. Cool.
Sprinkel the top with powderd suger before serving.

Den går att baka i en hjärtformad form till den 14 februari, Alla Hjärtans Dag.

Text: Gunnel Malmberg


 

Kära Sweor

2014-01-31

Ett nytt SWEA år har börjat och jag gläder mig att tillsammans med er ta del av de aktiviteter som kommer.
Program- och kulturgruppen planlägger just nu vårens program.
Följ med här på webbsidan så får du med dig alla uppdateringar.
2014 blir ett spännande år med SWEA Internationals 35 års jubileum som kommer att firas i Stockholm i mitten av juni.
Även här i Norge kommer det att firas extra med den norska grundlovens 200 års jubileum.
Vi i SWEA Oslo har vårt årsmöte den 13 februari och jag hoppas att många kan delta.
Har ni några funderingar om eller idéer på vad vi kan göra för SWEA Oslos framtid så ta kontakt med en av oss i styrelsen.

Varma hälsningar
Camilla Olsson
Ordförande


 

Golfarens små och stora glädjeämnen

2013-12-281Vi är inte så många golfare i SWEA i förhållande till medlemsantalet. Men det kan kanske bli flera, för intresset växer efter vad man kan dömma av deltagandet på Annelie Sætres kurser i år på Bærum GK. I våras hade vi regn varje gång men det hindrade oss inte det minsta – det blev bara en extra utmaning! Vi försökte att få med flera på en weekendtur i början av juni till Ulrikas fantastiska hus i närheten av Stenungsund.

Men vi blev bara tre och spelade på Orust och Lyckorna. NI SKULLE HA VARIT MED! Det var nästan en happening med båtförsäljning och grillning med nödtorftig utrustning i samma stund. Vi firade en 50-årsdag, en 60-årsdag och prinsessan Madeleines bröllop på TV. Fint väder, mysigt med god mat och dryck och inte alls krävande. Vi lärde att känna varandra – man gör det när man kommer så nära inpå. Den varma sommaren här i Norge kom ju först i juli och då reser många av våra SWEOR till Sverige. Aktiviteten kom igång igen i augusti då vi träffades på Ballerud GK till en 9-hålsrunda. Vi var sex, så det blev två 3-bollar och en hund (som löpte). Några andra damer hade också med sig hund. Hanhund – Oj!

Fortfarande härligt lugnt sommarväder och mysigt eftersnack på banans terrass. Annelie höll kurs i augusti igen och vi var som flest 11 st. ivriga sweor i härlig sensommarsol. Det var många som hade gjort stora framsteg sedan i våras och glädjen över det ger mer säkerhet i spelet och säkerheten ger i sin tur spelglädje i ett mer och mer sammansvetsat gäng. Nu gäller det att vi fortsätter i samma goda stil för vi har alla lärt mycket av Annelie.

Hon fortsätter nu med oss en gång i månaden på Fornebu Indoor Golf (30/10 och 13/11), där vi förövrigt också kan ses på onsdagar vid 18-tiden för egenträning och socialt över en kopp kaffe eller te och våffla. Till våren hoppas vi kunna fortsätta utomhus någonstans och antingen 24-25 maj eller 14-15 juni satsar vi på en weekendtur igen och hoppas att flera kan bli med denna gång. Nya golfintresserade sweor önskas hjärtligt välkommen och kan ta kontakt med Sylvia Fosdahl fram till årsskifte2Text och bild: Sylvia Fosdahl


 

 

Region-och världsmöte i Bologna

2013-12-186

Efter att ha anlänt till Bologna och installerat sig på hotellet var det dags för mingel. Detta föregick på huvudhotellet där alla möten skulle föregå. Med massa italiensk mat och vin nätverkade vi tills det var tid för att gå hem och knyta sig. De flesta skulle antingen på möte eller på utflykter, tidigt nästa morgon.

3Med massor av italiensk mat och vin nätverkade vi tills det var tid för att gå hem och knyta sig. De flesta skulle antingen på möte eller på utflykter, tidigt nästa morgon.

Vi som är avdelningsordförande (AO) i de olika regionerna hade regionmöte hela fredagen med förmöten på förmiddagen och regionens årsmöte på eftermiddagen. Vanligtvis är förmiddagens förmöten stängda men alla AO i VEMA enades om att vårat förmöte skulle hållas öppet för åhörare som också anmält sig till Regionmötet på eftermiddagen och att alla deltagare också skulle ha yttranderätt.

Vi börjar med en presentation av oss närvarande och härligt för alla att få ett ansikte på dem de inte kände till utseendet. Närvarande på regionmötet var alla regionens AO, VEMAs regionordförande, sekreteraren och skattmästaren, i tillägg var tre åhörare på plats, bland annat Cecilia Persson från SWEA Oslo.

Ordförande påminde inledningsvis om uppdraget kring mål för SWEA och att skapa klarhet kring visionen. Det blev gjort en kort uppsummering inför dagens och morgondagens program och workshops.

Följande punkter blev det informerat om:

  • Administrationen och att kanslisidorna håller på att omarbetas och förenklas.
  • SWEA Facebook som är öppen för alla och det diskuteras att också skapa en sluten SWEA Facebook-grupp. Detta utmynnar i en diskussion kring Facebooks betydelse för SWEA. Åsa N. gör en kort genomgång över hur man kommer in på kanslisidorna/hemsidor vilket är en viktig information.
  • SWEAs uppgift i krissituationer diskuteras, vilket ser lite olika ut. Det vanligaste är att man samarbetar med Kyrkan och/eller Ambassaderna/ Konsulaten och att de har en lista på aktuella kontaktpersoner. Det gäller också att hålla denna lista aktuell. Men kontaktnätet kan se olika ut i olika länder och platser. SWEA Oslo har ingen sådan uppgift i Norge.
  • Sydafrika informerar att man efter långt och moget övervägande tvingas att lägga ner avdelningen vid nästa årsmöte. Karin tar upp problematiken kring 20/80 regeln och problemen kring en avdelning som är för liten och sårbarheten med att hitta en styrelse. Man är 44 medlemmar.
  • Paypal diskuterades som betalningsform. Möjlig eller inte möjlig. Många hade dåliga erfarenheter.

5

Vidare kom diversrepresentanter från SWEA International inom med olika typer av information:

Gita Patersen, SWEAs juridiska rådgivare informerade mycket kort om vad som ligger bakom alla stadgar och vad vi kan och får göra för våra pengar enligt ett strikt regelverk. Grunddokumentet är Articels of Corporation som sedan ligger till rund för stadgarna och som leder fram till Chapters Agreement. SWEA är enligt grunddokumentet skattebefriat och det är en viktig orsak till att reglerna är strikta. Alla donationer måste ha ett formulerat syfte och svenskintresse och man måste som avdelning dokumentera sina donationer. Margaret Sikkens Ahlquist (SWEA Internationals ordförande) arbetar på ett frågeformulär inför en planerad donation som kan användas när en avdelning önskar godkännande/ råd vid upprättandet av en donation.

Vicky Almström från Texas informerade om Webgruppens arbete. SWEA International håller på med att arbeta fram en Baswebbplats som troligen är klar den 1 november med ny Webbplats, nya manualer och nytt utseende för swea.org. Hon visade oss exempel på hur det kommer att se ut. Vi i VEMAs styrelse blev positivt överraskade och imponerade av hur användbar den nya platsen verkar. Hon visade också exempel på hur man kan lägga in olika widgees i systemet som kan handla om olika avdelningswebbplatser och visade upp Londons webbsida som exempel. Sidan skall också gå att koppla till en mailadress. Vi applåderar dessa nyheter som vi väntat och hoppats på. PR kommitténs genomgång av nyheter får vi på en sticka vilket är en suverän nyhet. Här vill man visa på en visuell identitet för swea.org som kommer att ligga på kanslisidorna under PR-material. Vi kan hitta mallar för visitkort, symboler, brevpapper, bildarkiv, produkter, powerpointpresentationer, informationsblad, produkter etc. Det kommer att bli förbjudet att använda egna loggor framöver. Våra Osloflickor berörs inte av detta.

Birgitta Bonde, skattmästare informerar och tydliggör hur viktigt det är att all redovisning inom VEMA skall ske med kvitto, vilket inte alltid följts. Hon kommer också pga. olika skäl inte att kunna presentera ett färdigt bokslut och vissa andra ekonomiska rapporter under årsmötet utan får uppskov med detta. Finansrapporten är så här långt redovisad fram till den 26 augusti men skal kompletteras.

SWEA firar 35 år 2014 vilket kommer att prägla såväl Sverigemiddag som andra. Dubai hade inför detta regionmöte valt att tacka nej till att vara arrangör för ett sådant arrangement. Nästa regionmöte kommer nu att arrangeras på Costa Blanca i början av oktober 2014.

När vi var färdiga med förmiddagens förmöte gick vi allesammans till lunch. Det smakprov på den underbara italienska maten som vi hade fått på minglet på torsdag kväll var inget undantag. Vi gick allesammans mätta och belåtna till eftermiddagens regionårsmöte. Under regionårsmötet togs beslut om de saker som hade diskuterats och informerats om under förmiddagens möte, såsom valberedningens sammansätning, val av VEMAs finanskommitté och sekreterare. Avdelningarna läste upp sina rapporter. Åhörarna hade yttranderätt under årsmötet.

När mötet tog slut gick vi tillbaka till våra rum för att fräscha upp oss inför kvällens middag. En härlig middag bestående av flera rätter med pasta, kött och grillade grönsaker bl.a. Underhållningen för kvällen bestod av ett gladjazzband som gick omkring i restauranten och spelade under middagen. Fram mot midnatt var det dags att dra sig hem mot hotellet för att vara pigga och glada inför lördagens världsmöte.

Lördag var det tid för världsmöte. Morgonens första tema var Dåtid – Nutid – Framtid. Agneta Nilsson representerade dåtid. Margaret Sikkens Ahlquist representerade nutid och Anita Kasper från SWEA Frankfurt som ställde frågan om vad ska SWEA bli i framtiden.

Nästa tema var SWEA i samarbete med andra organisationer. Vi fick höra föredrag av Svenska Institutet, SVIV och Svenska ambassadören i Rom. Vilka uppdrag i världen har dessa organisationer och hur kan SWEA vara en samarbetspartner.

Efter en överdådig lunch (i förhållande vad man är van vid i Norge) blev vi indelade i grupper och tre workshops à 45 minuter i ett rullande schema med följande rubriker startade:

Tema 1. Barn utomlands – svenska språket

Tema 2. SWEA i framtiden

Tema 3. SWEAs information och kommunikation

Barn utomlands – svenska språket (BUS)

SWEA-projektet Barn Utomlands & Svenska språket initierades hösten 2012. Planen bestod av att tillsätta en arbetsgrupp (2012), skapa en projektplan (2013), implementera projektet (2014-2016) och till sist utvärdera utfallet av projektet (2017) för att bestämma hur och om man ska gå vidare. Syftet med BUS är att hjälpa föräldrar utanför Sverige med att föra vidare svenskan till sina barn och stötta barnens flerspråkighet.

SWEA i framtiden

Under fredagens pauser fylldes våra anslagstavlor med olika Post-It lappar. SWEAs styrkor, Svagheter, Möjligheter och Hot diskuterades livligt. När vi på eftermiddagen plockade ner alla lappar för att börja vår sammanställning (och förberedelse för lördagens workshop) var det proppfullt av lappar. (SWOT = Strenghts, Weakness, Opportunities, Threats) Deltagarna skapade mindre grupperingar. Vi bad dem i smågrupperna diskutera SWOT-resultaten och ge gruppens synpunkter på hur ett sunt och friskt SWEA ser ut om 10 år.

Vad vill vi behålla av det som finns idag?

Vad behöver vi förändra?

Vad måste vi ta bort?

Vad behöver vi lägga till?

SWEAs information och kommunikation

Workshopen startade med att Vicki visade en PowerPoint-presentation som berör den kommunikation som vi har idag men också den vi kommer att få inom en snar framtid.

Dagens medier inom SWEA består av våra tryckta medier; SWEA Forum och lokala SWEA blad. De består också av Sociala medier, Snabba nyheter och Webben.

De sociala medierna är i dagsläget Facebook, YouTube och LinkedIn. Våra snabba nyheter är SWEA-Nytt, avdelningsordförandes rader, bloggar och nyhetsbrev. Webben består av SWEA.org med dess undersidor samt alla lokala webbplatser. Hon presenterade också andra nyheter som;

  • En ny Facebook-grupp – SWEA Världen – som kommer att vara en sluten grupp för våra medlemmar. Ett forum där man kan kommunicera med andra medlemmar runt om i hela världen.
  • SWEAs nya webblösning – en ny webblösning med nytt utseende men som skal underlätta arbetet för avdelningarna med nya smarta lösningar
  • En varumärkesmanual som delades ut på minnepinne till alla RO på fredagen. Manualen kommer också att ligga på kanslisidan.

Alla workshops hade gruppdiskussioner där alla fick komma med åsikter som sedan sammanställdes av de olika gruppledarna.

Det finns sammanställningar från alla grupper på SWEA Internationals kanslisida. Om någon som är interesserad dessa sammanställningar kan du kontakta SWEA Oslos ordförande, Camilla Olsson på mailadress: sweaosloordf(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com Lördag kväll avslutades helgen med en hejdundrade fest. Vi kördes med bussar från hotellen till ett kongresscenter utanför Bologna. Som alla middagar var det massvis med mat och vin. Ingen gick hungrig den kvällen.

Förutom middagen, delades det ut pris för bästa SWEA-blad. Det var SWEA Singapore som tog hem denna utmärkelse och mottog för detta en roll-up som kan användas i PR-syfte. Tre andra SWEA-blad uppmärksammades med en SWEA-flagga. Dessa var SWEA London, SWEA Holland och SWEA Moskva.

Kvällen avslutades med dans. – Du har aldrig varit på fest på riktigt innan du har upplevt ett dansgolv som fylls med SWEOR i alla åldrar som dansar till YMCA.

Nästa morgon var det bara att packa resväskan och bege sig hemåt om man inte skulle vidare på en av efterresorna.

Trött men nöjd gläder jag mig till nästa RM på Costa Blanca i slutet på oktober nästa år och VM i Arizona i 2015!4

Text: Camilla Olsson

Foto: Cecilia Persson


 

Grönkålstimbal till julmaten

2013-11-18

250 gram förvälld grönkål
3ägg
1 dl mjölk
1 burk med kesella eller lätt creme fraich
salt och peppar

Blanda i en matberedare grönkålen, väl avrunnen med ägg och mejeripordukterna. Salta, peppra och häll smeten i smorda formar
(mazarinformar i aluminium passar fint). Grädda i ung 225 grader ca 15min.

Kan också serveras med sås som egen vegetar rätt.
3 dl gräddfil
1 dl blå creme fraiche
1 knippe hackad dill
ca 1/2 dl nyriven pepparrot
salt och peppar efter smak

Låt såsen “mogna”, kallt, före servering

Text: Gunnel Malmberg


 

Tankar om Bologna…

2013-07-08

Jag heter Desirée och är ordförande för Swea Rimini. Eftersom vi i år håller i världsmötet ville jag prata lite om staden där vi kommer att vistas, Bologna. Personliga tankar bara, inga fakta eller turistinformationer. Jag känner väl till Bologna, har mitt forna ursprung där. Och så även i Rimini, där jag nu bor och där jag fött mina barn.

Jag föddes i Nacka utanför Stockholm i början av 60-talet av italienska föräldrar som hade lärt känna varandra i Sverige. Min pappa kommer från Bologna, och jag blev “till” under  en semester i Rimini. Därav mina ursprung. Jag bodde i Sverige under hela min barndom och mina tonår, tills jag var 20 år, men varje sommar åkte jag med familjen på semester till Italien. Mina farföräldrar bodde i en liten ort på landsorten ett par mil utanför Bologna, “nella bassa” säger man i Bologna, dvs “den låga” , Padana slätten. Och platt är det ju, minst sagt. Det var kul att cykla, inte en enda uppförsbacke. Och jag minns hettan, Bologna (tillsammans med Florens och Bolzano) är Italiens varmaste stad. Den liggger i en dal med berg omkring så att luften i princip inte cirkulerar. Jag minns lantbruket, frukten, meloner och vattenmeloner som man åt under dagens alla tidpunkter.

Jag lämnade Sverige när jag var 20, tillbringade ett år som au-pair i södra Frankrike, och sedan flyttade jag till Bologna. Min mormor bodde i Varese, i närheten av Milano. Där hade jag också släkt och vänner och möjligheter till jobb, men jag ville till Bologna. Om det är någon stad jag känner att jag tillhör i Italien så är det Bologna. Jag stortrivs och älskar Rimini – jag älskar havet, nattlivet, strandlivet etc., men Bologna är en annan sak. Bologna är en “öppen” stad, med öppna människor. Mentaliteten liknar mera den nordiska och de ligger “före” i många saker som jag inte tar upp här… Det är en lagom stor stad, centrumet är fint och inte så stort. Man går runt hela centrum till fots i princip. Bakom den ståtliga Piazza Maggiore med kyrkan San Petronio  (Italiens fjärde största kyrka och sjätte i Europa)  finns alla småvägar med affärer som är som små hål i väggarna med bänkar med varor på gatorna (givetvis kör inte bilar där).

Helt underbart att promenera där på dagarna. På kvällarna när affärerna har stängt känns det inte som om det är samma plats. De 2 tornen missar man ju inte, de syns ju lite överallt, man kan gå upp i dem, men det är jobbigt (ingen hiss förstås) och titta och beskåda Bologna uppifrån.

Bologna kallas ofta “la rossa” (den röda). Främst för att staden alltid har varit “röd” politiskt sett, men även för att när man ser den uppifrån är den alldeles röd p.g. a. alla röda tak.

BolognaMitt i centrum, längs Via Augusto Righi, finns en trälucka som man kan öppna ochdärigenom ser man en vattenkanal, vilket man knappast väntar sig. Denna såg jag första gången efter 5-6 år som jag bodde i staden. Jag blev djupt imponerad.

Bologna kallas också “la grassa” (den tjocka). Detta p.g.a. det goda köket. Köttfärssås sägs ju ha sitt ursprung i Bologna, alla städer i Italian säger ju föstås att det är deras “uppfinning”, men varför kallas det “Bolognaise” runt om i väldens (fast spaghetti med köttfässås är något man i princip aldrig äter i Italien, tagliatelle ska det vara om det ska vara lång pasta). Men tortellini är ju utan  tvekan från Bologna. Och jag försäkrar att hemmagjorda tortellini i hemmagjord hönsbuljong är bland det godaste man kan äta. Min svenska pojkvän från tonåren minns dem fortfarande efter 30 år… (kanske är det dem han saknar mest efter mitt avsked).

Bologna är en “ung stad”. Ett av Italiens största Univeristet, och Väst världens äldsta (sägs att det grundades år 1088), ligger i Bologna så staden är full av ungdomar och lokaler.

Ja, detta var bara några av mina tankar och erfarenheter av denna vackra stad, där jag bodde i 10 år innan jag flyttade till Rimini, och dit jag återvänder med jämna  mellanrum.  Hoppas ni kommer att trivas och tycka om den ni med. Ni får väl berätta vad ni tycker efter världsmötet.

Text: Desirée Forni