SWEA Oslo

Anders julmat och portvin till pepparkakor

Snacka om att få julstämning när man får chansen att äta julbord som Anders trollade fram!

Foto: Malin Sundborn

Jag var på den fantastiskt trevliga julmiddagen i Svenska Kyrkan med 80 andra SWEA-medlemmar och det fick min julkänsla att gå upp i taket. Där fanns allt man kunde tänka sig på julbordet, saftig glaserad julskinka, hemmalagad brunkål, rödkål och hallandsk grönkål med grädde och senap, råstekt brysselkål med valnötter och soja, gravlax med hovmästarsås, Janssons Frestelse, ägg med räkfyllning, västerbottenost, ris á la Malta, till och med hemlagat knäckebröd…

En dröm till julbord!

Öl och akvavit passar ju väldigt bra till kraftig och salt mat som den svenska julmaten är. Men om du vill ha rödvin istället så ta en som har frisk syra, ungdomlig frukt och helst inte lagrad på ekfat, i alla fall så man inte märker det på smaken. Många viner är lagrade på gamla stora ekfat som inte ger så mycket smak till vinet. Grimaldi Barbera d´Alba är ett alternativ, den har en fruktig doft med toner av mörka bär, frisk och med en saftig eftersmak. Farfar Guiseppe Grimaldi byggde vinhuset i byn Diano d’Alba, en liten by som ligger precis mellan Barolo och Barbaresco i hjärtat av Piemonte. I dag är det Luigino som står för de traditionella vinerna och han har en passion i omsorgen om sina vingårdar.

Jag har några förslag till den norska julmaten också. Det allra viktigaste är kanske revbensspjället och till den Tandem Ars in Vitro. Det är faktiskt ett veganskt vin, något som egentligen är ganska vanligt. Då används inga tillsatser från djur som t ex gelatin eller äggvitor, det är för att göra vinet klart och rent. Ars in vitro, som betyder «konst på flaska», låter vinmakaren bara stå och med hjälp av tiden har han fått samma resultat. Vinet har en fin koncentration och bra struktur. Det är tempranillo och merlot som är druvmaterialet. (Varunr 9030801 – 159,50 kr beställningsurvalet)

Foto: Terra Wines

Norrmän har anammat riesling som «sitt» vin och det är lätt att förstå. Vingurun Jancis Robinson skriver att «Riesling is clearly one of the world’s great vines». Louis Guntrum Niersteiner Riesling kommer från byn Nierstein, där man har den typiska röda jordsmånen «Roter Hang». Duft med fina aromer av mogna gröna äpplen, persika och päron. Fin fyllighet, balanserad sötma och syra. Gott till både lutfisk och pinnekjøtt. (Varunr 7651401 – 189,50 kr beställningssortimentet)

Ett kraftigare alternativ är Laderas de Cabama, ett ekologiskt vin. Druvorna kommer från gamla vingårdar, mer än 35 år gamla, i Rioja och lagret i fransk ek i 12 månader. Avnjut den til kraftigare rätter, till de dagar du er sugen på fågel med smakrik sås och svamp till exempel, eller til nyårs-middagen. Detta vinet får du tag i i de flesta Vinmonopol då den ingår i deras bassortiment. (Varunr 6813601 – 199,50 kr)

Foto: Terra Wines

Jag vill också slå ett slag för portvin! Det verkar som den typen av vin upplever en renässans vilket är mycket positivt tycker jag. Tänk dig en krämig chokladfondant eller kladdkaka med en saftig, koncentrerad sött litet glas portvin, mmmm…. Det är en fin avslutning på en middag. En ganska ny tradition är att servera en liten bit rumstempererad blåmögelost på pepparkakor. Den norska osten «Kraftkar» är super till, den har blivit kårad till världens bästa ost i «World Cheese Awards».
Av 3 000 ostar!

Till pepparkakor och ost är det vanligt med glögg men varför inte testa portvin istället. Portal Late Bottled Vintage är ett alternativ. (varunr 1058601- 209,70 kr bestillingsutvalget) det samma vinet finns också på en liten flaska på 20 cl, bra storlek om man är 2 personer. Den finns att köpa på de flesta pol. (varunr 6813404 – 84,90 kr)

Foto: Terra Wines

Producenten här heter Quinta do Portal och ligger i Douro-dalen i norra Portugal. De producerar inte bara vin men driver också ett hotell «Casa das Pipas», som ligger mitt bland vingårdarna. Ett vackert ställe som kan absolut rekommenderas att besöka. Agriturism blir mer och mer populärt och bara att köra från byn Porto upp till hotellet är en upplevelse. Man följer floden Douro och vägen slingrar sig upp i bergen och passerar vingårdarna på räcke och rad. Väl framme sänker sig lugnet och man kan svalka av resdammet med ett glas mousserande. Restaurangen i hotellet drivs av den kända kökschefen Milton Ferreira. Han sätter en stolthet i att använda råvaror i sin närhet och det finns gott om rapphöns i Douro, vilket är en av specialiteterna. De blev tilldelade priset «Best of Wine Tourism» 2012.

Se här för mera information:
http://www.quintadoportal.com/en/quinta_do_portal/a_casa_das_pipas/casa_das_pipas?menuitem=1