SWEA Oslo

Hej Telemark!!

2017-05-02

TelemarkSom säkert alla har läst i medlemsbrevet som kom i april så har vi fått tillökning i SWEA Oslo. SWEA Telemark har tills vidare lagt sin verksamhet i vila, och kommer nu som ett energigivande tillskott till Oslo-avdelningen.

Välkomna ska ni vara!!!

Och för de som inte är helt uppdaterade på detta flotta fylke så kommer här lite skryt opartisk information om detta fanstastiska tillägg som SWEA Oslo fått.

Telemark är det natursköna fylke som vid kusten tar vid strax söder om Larvik och slutar ett stycke norr om Risør, och som sträcker sig upp i landet ända in i Hardangervidda.

TelemarkDe största orterna är “huvudstaden” Skien och närbelägna Porsgrunn. I Porsgrunn ligger ett stort och produktivt industriområde, där iallafall undertecknad har spenderat ett betydande antal timmar på stora företag som Hydro och Eramet (bland annat som filterexpert, men det är en helt egen historia). Vid kusten ligger vackra Langesund som blir en sprudlande sommarstad  vid den här tiden på året och Kragerø som är en glittrande sommarpärla.

Langesund, Foto: hotelroomsearch.net

Langesund, Foto: hotelroomsearch.net

Den naturintresserade har mycket att se och göra i Telemark; Gaustatoppen med den helt speciella Gaustabanen mitt inne i berget (måhända ett framtida event-resemål?), vandring i Rjukan (som även har en oerhört intressant historia i relativ närtid), och skidåkning både på längden och tvären i Raudal.

Gaustatoppen med sin fløybane. Foto: VisitNorway och Ian Brodie

Gaustatoppen med sin fløybane. Foto: VisitNorway och Ian Brodie

Om man tycker naturen är lite besvärlig så finns det alternativ, bland annat i Notoddens bluesfestival. I år är festival 3-6 augusti och Little Steven kommer – kommer du?!

Notoddens bluesfestival 2013. Foto:

Notoddens bluesfestival 2013. Foto: Kulturrådet

Bunad från Øst-Telemark, Enligt VGs omröstning 2015 den näst populäraste bunaden i landet!

Bunad från Øst-Telemark, Enligt VGs omröstning 2015 den näst populäraste bunaden i landet!

17. mai är i antågande snart, och då kommer det nog att vara stora mängder Telemarksbunader runtom i firandet, i synnerhet Øst-Telemark. Det är en av de mest populära bunaderna faktiskt, och det är klart det för den är väldigt stilig.

Det står väl helt klart att det är ett flott tillskott vi fått i och med att regionen utvidgas till Telemark, hjärtligt välkomna allesammans, och vi hoppas att det blir flera fina arrangemang i området framöver!!

Text: Pernilla Edlund