SWEA Oslo

Ordföranden har ordet

Katarina Silfverskiöld, Ordförande SWEA Oslo

Oslo, februari 2017

Kära medlemmar,

SWEA Oslos årsmöte är nu på torsdag den 16 februari, det är 55 st anmälda till middagen efteråt och kanske dyker det också upp någon/några som inte stannar kvar på middag, så detta blir ett bra möte. Om du är en av dem som inte anmält dig ännu, kasta dig runt och hör av dig till sweaosloprogram(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com omedelbart så går det säkert att trycka in någon till på middagen. Middagen är sponsrad, därav det låga priset, av våra egna medlemmar Malin Sundborn och Annika Groven (delar av vinet) och residensets kock Anders Wigh (matlagning och underhållning), ett stort tack till er!

Årsmötet är viktigt eftersom det är tillfället när vi tillsammans bestämmer oss för hur vi vill att SWEA Oslo ska vara. Vi väljer ny styrelse och diskuterar vilken inriktning och stämning det ska var i vår avdelning. De flesta punkter på dagordningen är bestämda men vi har punkten Övriga frågor där alla medlemmar kan ta upp det som de tycker är viktigt att prata om. Därför är det en fördel att så många som möjligt kommer eftersom diskussionen under årsmötet och val av nya styrelseledamöter skapar vägen framåt. Visserligen är vi styrda av att vi tillhör SWEA-sfären men inom den har vi stor frihet att utforma vår egen avdelning.

Som sagt, årsmöte och dags att välja ny styrelse. Några blir sittande och några går av, en bra mix av kontinuitet och förnyelse. Båda delarna behövs i en organisation som vår för vi får aldrig glömma bort vår historia och varifrån vi kommer ifrån men samtidigt måste vi förnya oss för att överleva. Så tänk på att alla de som ställer upp använder sin fritid att
göra avdelningen till ett bra ställa att vara medlem och detta måste vi alla visa vår uppskattning för. Visst, ibland kan saker göras på ett annat men om ni har tankar om detta så ta det upp direkt med den det gäller och på ett respektfullt sätt. Finns det ingen naturlig mottagare så vänd er till styrelsen. Negativ kritik eller «bakom ryggen-snack» leder bara till en tråkig stämning och till sist ingen som vill ta på sig de olika posterna – ett sådant SWEA Oslo är jag övertygad om att ingen av oss vill ha.. Ett annat sätt att påverka är att själv ställa upp på någon av alla de poster som finns och direkt bidra till en förändring.

Och ja, det är möjligt att under årsmötet föreslå andra kandidater till de olika posterna som ska väljas. Så om ni ex önskar en annan ordförande än den som är föreslagen av valberedningen, är det bara att dyka upp och lägga fram ett bänkförslag på ytterligare en kandidat.

Swea Oslo fyller 25 år nästa år och börjar bli en vuxen avdelning, det ska firas! Hur får vi bestämma under året, har ni förslag eller vill hjälpa till så hör av er. Att Swea överhuvdtaget finns i Oslo är egentligen otroligt för «alla» sa att vi ligger för nära Sverige för att det skulle finnas något behov för ett SWEA i Oslo men där hade de fel, gitt 🙂

Tvärtom växer och frodas avdelningen, det kommer nya entusiastiska medlemmar varje vecka och det verkar just nu som om vi är bland de avdelningar som växer snabbast inom SWEA. Vår avdelning består av en mix av äldre och yngre medlemmar, både i hänseendet ålder och hur länge man varit medlem. Och här i ligger mycket av charmen med SWEA, starka självständiga kvinnor i alla åldrar och med lika många livsöden som vi är medlemmar – med en sak gemensam, vi har valt att flytta ut från Sverige och bosätta oss i ett annat land. Det kan verka som en liten sak för många men det krävs mod att ta ett sånt beslut och ännu mer mod och styrka att upprätthålla beslutet de gånger livet känns tufft – för det gör det ju för oss alla med jämna mellanrum.

Men en annan sida av samma sak är att en del av våra första medlemmar börjar bli äldre och där livet ser annorlunda ut än när SWEA Oslo startade. Vi som har varit med några år märker att det inte är alla av de vi är vana att möta som vi ser så ofta längre, kanske de t.o.m har försvunnit helt. Detta är en ny sida av att avdelningen har funnits en stund och en
helt naturlig, om än sorglig, konsekvens. Vi har tyvärr redan medlemmar som försvunnit från oss, några av Alzheimer, demens eller annan sjukdom och några har dött, det är lika tråkigt varje gång en kär SWEA-vän försvinner.

SWEA Care

SWEA Oslos omsorgsgrupp blev som de flesta av er säkert kommer ihåg, formellt startad i höstas men har ju varit igång en stund innan dess. Internationellt finns det flera liknande grupper, några av dem heter SWEA Care medan andra avdelningar har som vi valt ett annat namn. Tanken med gruppen är att vi ska fånga upp de av medlemmarna som av olika skäl har det jobbigt, är sjuka, blivit äldre och alla kanske behöver lite stöd och att någon ser dem men också andra medlemmar som kan behöva olika typer av råd, dock inte proffesionellt . Flera är vi redan medvetna om, inte minst efter brevet gick ut i höstas –
vi fick en överväldigande positiv respons och många svar på brevet, men jag är säker på att det finns fler där ute som skulle behöva en extra kram eller ett telefonsamtal.

Så se er lite runt, saknar ni någon eller ser någon som ser ledsen ut och som ni av olika skäl inte vill ta kontakt med själva, säg till någon i styrelsen så plockar vi upp bollen. På samma sätt bör vi alla vara obs på mindre trevliga kommentarer om eller till någon annan, den kanske inte är sagt med meningen men effekten kan trots det blir tråkig.

Till slut vill jag att vi alla skänker en varm tanke till vår kära hedersledamot Liten Selmer som ligger på sjukhus efter ett allvarligt fall i januari där hon skadade höften och axel rejält. Liten som fyller 94 år i år, var redan för några år sedan med om en händelse som försvagat henne mycket. Hon satt i ett flera timmar långt T-bana stopp mitt i sommarhettan och fick då värmeslag som hon aldrig har blivit bra ifrån. Vi är flera från avdelningen som hållit kontakt med henne på olika sätt under åren vilket hon är väldigt glad för och hon hälsar och tackar. Trots att Liten har extremt ont hela tiden fortsätter hon att vara samma förbluffande positiva person som tidigare så låt oss hylla Liten genom att göra SWEA Oslos slagord under 2017 till Tänk positivt – det finns alltid något som är bra i alla situationer!

Livet kan förändras fort och kanske på dramatiskt sätt så ta hand om varandra redan nu, vänta inte tills det kanske är för sent.

Varm kram,
Katarina