SWEA Oslo

Smörgåstårta – en klassiker!

Det svenskaste av allt är väl kanske smörgåstårtan om man skall titta på en av de modernare klassikerna i det svenska köket. Klassiker har vi ju en del att välja på.

Skapad så att säga kommersiellt skedde för drygt 50 år sedan även om recept på detta går längre tillbaka än så. Vi liksom norrmännen lever i en smörgåskultur och norrmännen fortfarande gör kan det som svensk kanske tyckas det är en aningen märkligt att detta inte fått fäste här i grannlandet. Jag som kock vet ju själv med otaliga smörgåstårtor bakom mig att det alltid är djupt uppskattat, inte bara av nordbor utan även av de flesta nationaliteter.

Anders Wigh med färdiga smörgåstårtor
Foto: Pernilla Edlund

Smörgåstårtan var enormt populär på de flesta bjudningar på 70 och 80-talet och en hel del var ganska överdekorerade på toppen med allehanda obestämbara fyllningar och saker som inte fungerade tillsammans såsom rostbiff, räkor, rökt lax, mandarinklyftor, vindruvor, tonfisk, leverpastej och allt blandat i en osalig röra.

Passar det inte ihop på en vanlig tallrik har det inte på tårtan att göra.

Fyllningarna förr på kommersiella tårtor och är ibland fortfarande kan vara fiskbullar i hummersås körda i mixer med fruktcocktail, majonnäs och vispad grädde….

Inte det jag gör.

Viktigast är att hålla sig till ämnet i tema kött eller sjömat.

En ständig favorit är att göra den som klassikern Toast Skagen.

Tag nedanstående  recept på majonnäs och sätt till rejält med grovt hackade räkor blandat med hackad rödlök och hackad dill, var inte snål på räkorna och lägg mellan bottnarna av vitt bröd utan kanter och bygg på med ett lager bröd till ovanpå och lägg över en fuktig handduk och ställ in i kylen över natten.

Dagen därpå och serveringsdagen smetar man på majonnäs över hela kakan och dekorerar sidorna med finhackad sallad eller dill.

På toppen håller man sig till ämnet och kan i detta fall dekorera med räkor, kräftstjärtar, gravad lax och passande dekoration i form av grönsaker. Tårtan vinner på att stå fylld och odekorerad över natten.

Jag kan inte ge ett korrekt recept på antal mm men snåla inte på räkorna i fyllningen, det är det som sätter standard på en delikatess kontra något mediokert.

Här nedan följer receptet på «snabb» majonnäs som du gör fort med stavmixer och utan risk att den skär sig. Serverades i smörgåstårtorna på årsmötet 2017.

 

Ingredienser

1 msk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1 knäckt ägg, vitan skall med

Lite salt och peppar

2,5 dl rapsolja

 

Gör så här

Allt läggs i en behållare med smala höga kanter i den ordningsföljd som det står i receptet.

Kör ner en mixerstav i botten av behållaren och kör igång medans man sakta jobbar sig uppåt så allt bli väl blandat. Blir den för lös kan man sätta till lite mer olja.

Smaksättning som dill, basilika och ramslök mm hackas och blandas i från början om man vill.

Majonnäsen håller upp till två veckor i kylen.

 

Smörgåstårta är en klassiker på midsommar och då passar det bra att ha mousserande vin till, som champagne eller prosecco. Speciellt när den har tema Toast Skagen och innehåller räkor eller skaldjur. Det är ju en del majonnäs i og det kan vara lite svårt att kombinera med vin men om vinet är lite syrlig så skär det genom på ett elegant sätt.

Champagne Doyard-Mahé Cuvée Empreinte (varenr 1875601 – 298,50 kr) är tillverkat på bara en druvsort, chardonnay, det ger den ett slankt och friskt uttryck. Det är en fin kombination till  smörgåstårtan då de lyfter fram det bästa i varandra.  Champagnen måste beställas men den står i hyllan på polet på Vinderen.

Prosecco är ett annat roligt alternativ, modern, sprudlande och läskande. Den upplevs som lite lättare  än champagne, då produktionsmetoden tar några månader istället för 1 år eller mer för champagne. En prosecco ska vara fruktig och dofta av saftiga päron och sommar oc Matteo Podelli (varenr 7671301- 129,90 kr) är ett alternativ. Det är en fin syra i eftersmaken som rensar upp i munnen när man äter smörgåstårta med majonnäs.

Glad midsommar – hälsningar från Anders Wigh och Malin Sundborn