SWEA Oslo

“Kräftor kräva dessa drycker”

Av: Annika Groven

2018 års kräftskiva gick av stapeln på Fashionista på Slemdal den 5 september.

Foto: Helena Rönnkvist o Kari Styren

Det var Karin Engström som driver denna fina butik som så generöst öppnade dörrarna och släppte in över 40 glada damer med lustiga små hattar.

Foto: Helena Rönnkvist o Kari Styren

Kräftorna var goda och var odlade i Kina under IKEAs kvalitetskontroll. Catarina Haugen hade tagit på sig ansvaret för arrangemanget och all den goda maten. Catarina hade själv lagat Västerbotten-pajer som var både vackra och goda och delikat sallad och Leksand-knäckebröd och mera Västerbottenost sattes fram och borden dukades med hjälp av bland annat Anita Mathiesen. Sist, men inte minst, fick vi Catarinas goda Pavlova med både jordgubbar och blåbär – det var väl det norska inslaget, dessert i rött, vitt och blått!

Och, så var det de viktiga dryckerna, då, man måste ju ha något gott att skåla i efter varje visa. Albert Engström lät trycka upp en plakat för folkomröstningen om rusdrycksförbud i verige 27 augusti 1922:

“Kräftor kräva dessa drycker!” – Han tänkte nog närmast på öl och aquavit. Några Sweor drack det, men damer föredrar ofta vin nu för tiden, så vi började med  italienska bubblor.

Christer Berens Organic Prosecco  är från norra Italien, men med ett svenskt inslag då Christer är svensk. Den kostar bara 135 kr på Polet, så det är ingen vits att köra till Sverige för att handla på Systemet. Den är gjord på 100 % Glera-druvor. Läs mer om den här:

Berlucchi Franciacorta kommer också från norra Italien och är Lombardiets svar på champagne. Framställd med champagne-metoden och samma druvor, Chardonnay och Pinot Noir, eller Pinot Nero som italienarna säger. Den kan du läsa mera om här.

Vinet til maten, Tamellini Soave 2017, är verkligen ett gott köp då den bara kostar 129,90. Den är en utomordentligt frisk och fruktig vin gjord på 100% Garganega-druvor som är vanliga i Veneto-området mellan Venedig och Verona där den kommer från, se här.

Alla 3 vinerna var alltså från La Bella Italia och importeras av Solera Beverage Group “Drinks for every moment”. Karin Engströms italienska väninna Prisca Boffa, som jobbar i Solera, var den som valde ut de tre och undertecknade berättade lite om dem före maten.

Skål, eller som man säger i Italien, salute!
Med vinlig hälsning,
Annika