SWEA Oslo

Nyfiken på Elin Östberg?

Den 21:a augusti startar vi höstens program med en matlagningskväll. Det är Elin Östberg som bjuder hem oss, klicka på dagen i kalendern, så kan du läsa mer om detta. Men vem är Elin och hur blev hon så intresserad av mat? Vi frågade och Elin berättade så här om sig själv och sin passion…

Jag är född i Indien Calcutta och adopterades till Sverige 1985 av ett svenskt par, så jag är uppvuxen utanför Kungsbacka och har två äldre syskon.

Mitt matintresse kom redan som liten. När jag gick på fritids så gjorde vi mycket estetiskt; vi lagade mat, bakade och annat. Vår fritidsledare var den bästa och vi har fortfarande en fin relation. Till varje julmarknad gjorde vi allt, vi stöpte ljus, gjorde smörknivar i trä och vackra träskyltar som vi brände med penna. Och vi bakade lussebullar och pepparkakor, gjorde godis och allt möjligt annat som en traditionell svensk julmarknad ska innehålla. Det var då jag fick mitt intresse och min passion för matlagning och bakning.

Hemma så hade jag fullt upp med aktiviteter som barn. Jag dansade jazz i nio år, spelade fotboll och golf och har sysslat med löpning på hög nivå. Då blev det mindre matlagning, men jag hjälpte alltid till att göra sallader på helgerna.

När jag flyttade hemifrån var jag 19 år. Jag flyttade till Vadstena folkhögskola och bodde på internatet. Vi fick frukost, lunch och middag på skolan, men jag minns att jag älskade att gå till matbutiken och handla råvaror och laga min egen mat på kvällarna.

Året efter Vadstena så träffade jag Caesar som jag bor med idag. Jag träffade honom på Forsmark kärnkraftverk där jag jobbade varje sommar i flera år och vi lagade en hel del mat. Genom åren så har det alltid varit mycket matlagning och jag växte i rollen, då jag älskar att gå och strosa i mat- och grönsaksbutiker. Det är där jag finner all inspiration. Det är som terapi för mig.

Under femton år har 1000 recept som är skapade av mig, lagrats i min hårddisk i hjärnan. För jag har mat i huvudet dygnet runt.

Tomatsås: Rosta tomater med rödlök,vitlök, paprika, chili,flingsalt, vitvin, olivolja, färsk timjan och pressad citron, 40 min i ugn. Kör allt i mixer, häll över i kastrull och låt puttra i några timmar. Mums!

Hemmagjord havremjölk – enkelt och gott!
Mixa 3 dl havregryn med 15 dl vatten. Sila mjölken, mixa igen och blanda i 1 tsk vaniljpulver, en nypa salt och 1 msk neutral olja. Kör mixern igen ca 2 minuter och sila rent. Häll över på flaska.

Mina andra intressen, förutom mat, är att strosa i butiker och umgås med min katt och sambo. Jag trivs i lugnet och skippar gärna utekrogar med mycket folk. Jag gillar att se på bra filmer och läser mycket faktaböcker.

Första gången jag fick höra talas om SWEA Oslo var av ambassad-kocken Anders Wigh, som frågade om jag ville hjälpa till och laga maten till julbordet. Jag träffade Anders första gången 2015 då jag var med och gjorde ett event med honom. Jag gick med i SWEA Oslo för att det är ett bra kontaktnät och i år har jag varit med på flera aktiviteter. Jag har gått i samtalsgruppen Allvarlig talat, deltagit i en smyckekurs, var på SWEA Oslos 25-årsmiddag, BBQ-kväll hos Lena och Mamma Mia med ett gäng Sweor.

Det finns alltid nåt roligt för alla i SWEA!”

Håll utkik efter fler recept från Elin i mat- och vinbloggen i höst!
Redaktionen