SWEA Oslo

Ripa till påsken

Foto: Anders Wigh

Norge har fantastisk och väldigt prisvärd ripa!

Att laga till vild fågel kräver dock lite försiktighet med temperatur och smaksättning. Att laga till hel ripa är vanskligt då brösten skall vara rosa och ben och lår välstekta. Därför är det bäst att delarna lagas till separat. Lår och ben kan man använda i en Coq au vin, bara att byta ut kycklingen medan brösten lagas separat.

Räkna med 2 bröst per person.

Sätt ugnen på 125 grader

Salta och peppra brösten och hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja i. När smöret slutat fräsa. Lägg i ett par stjälkar torkad timjan och stek brösten på hög temperatur, ca en minut på var sida.

Lägg brösten i ugnsfast form och häll över fettet. Sätt in formen i ugnen. Här är en digitaltermometer väldigt användbar. Stick in termometern och tag ut när innertemperaturen nått 62 grader. Tag ut och täck över med aluminiumfolie. Vila minst 15 minuter.

Går att försteka och låta ligga framme i rumstemperatur medan man förbereder tillbehören. Kött som är rosa smakar bäst om det inte är hett och man undviker att alla

köttsafter åker ut när man skär i det. Man har ju ändå varma tillbehör.

Foto: Anders Wigh

Vilt trivs med lite sötma i såsen och personligen tycker jag en god rödvinssås passar bäst tillsatt med en rejäl skvätt,sött mörkt portvin och i med en näve lingon på slutet av koktiden. En gräddig potatisgratäng med trattkantareller i är ett bra komplement, finhackad råstekt brysselkål med bacon eller andra passande grönsaker efter säsong.

Visar även en bild på hur man kan dekorera en tallrik med kalla, tunt skurna grönsaker som fått ligga i isvatten ett par timmar och sedan blandas med groddar och läggs som en krans på brättet.  Det varma lägger man i mitten.  Blir en trevlig kontrast och textur och man undviker att maten ser för brun ut.

Till ripan rekommenderas en rioja och en fransk vin fra Cahors

Laderas de Cabama från Rioja är ett smaksrikt vin med kryddad doft, matchar fint maten. Som Anders skriver, vilt trivs med lite sötma och det får man i detta vinet. Den har varunummer 6813601, du hittar den på vinmonopolet här i länken 

 

 

Vinet har mognat på franska ekfat i ca 1 år och druvan är Tempranillo. Ett ganska modernt vin från ett traditionellt område.

Vinet från Cahors heter Vin de Noces. På medeltiden användes vin härifrån som nattvardsvin då druvsorten malbec ger ett vin som är nästan svart i färgen. Producenten har haft ca 15 % merlot i vinet också för att mjuka upp stilen. Vinet är från 2008 så alltså 10 år på nacken, helt klart perfekt att drickas nu!

Båda vinerna finns i de flesta polbutiker, men gå gärna in på länkarna för att se om de finns i just din butik.

Glad påsk!

Anders och Malin