SWEA Oslo

Utflykt till Blaafarveverket 8/9

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 08-09-2019
00:00


Blaafarveværket är det gamla industriområdet längs älven Simoa som under en 50-års period förvandlades från en samling fallfärdiga byggnader till en av Norges mest besökta turistattraktioner. Här ryms industrihistoria, konstutställningar och upplevelser för alla generationer i gröna omgivningar. Blaafarveværket ligger i Modum kommune i Buskerud fylke, ca 1 timmes bilresa från Oslo.

Museer och historiska utställningar
Blaafarveværket var i sina glansdagar Norges största företag med över 2000 anställda. Här förädlades malm till blåfärg i en kemisk process.
Malmen kördes med häst och kärra från Koboltgruvorna och krossades i stenkrossen vid älven Simoa, varefter man fraktade den vidare över älven till Blaafarveværket. Här smältes koboltmalmen, kvarts och pottaska (kaliumkarbonat) till blått glas och maldes till fint blått färgpigment. Kraft till processen stod Haugfossen för.
I 1893 var industriäventyret över, men i dag är Blaafarveværket ett välbesökt turistmål och nu planeras vår utflykt dit.

Om årets konstutställning
I år visas Aslaug M. Juliussens (f 1953) konsthantverk. Hon är textilkonstnär och känd för att utforska organiska material från renar såsom skinn, horn, hår och ben, för att inkorporera dessa i sina arbeten. Utställningen visar arbeten från 1990-talets början fram till idag och är ett samarbetsprojekt med Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø.

Intresserad? Ta kontakt!

Ps. Detta arrangemanget förutsätter att någon/några har bil och att man delar på bensinkostnaderna. Inträdesbiljetter betalas av var och en på plats.

Liselott Ygemar
Programansvarig