SWEA Oslo

Blommor som triggar

Denna våren har jag upptäckt blommor och buskar runt omkring där vi bor nu, vi flyttade till ett nytt område för ett halvår sedan. Eftersom jag har hund så går jag ofta tur med henne, och då hon vill lukta på i stort sett varenda blomma och grässtrå på vägen, så har det kanske smittat av sig på mig. Men det är ju skoj med dofter, helt klart. Jag jobbade förut med vin, och då bestod mycket av jobbet att lukta på vinerna, känna det typiska och också hitta nya dofter.

Visst är det otroligt vad en doft kan framkalla av minnen, speciellt från barndommen.  Jag läste detta på sidan för “Forskning och framsteg”:

Luktsinnet, vårt äldsta sinne, är starkt kopplat till grundläggande funktioner som minne och känsla. Luktnerven kopplar direkt både till den hjärnstruktur som kallas amygdala, och som är ett centrum för känslor, och till hippocampus där nya minnen lagras.

Episodiskt minne är ett slags minne som antas vara unikt för människan. Där lagras personliga upplevelser och händelser som vi kan knyta till en särskild tidpunkt och plats.

En av mina favorit blommor är syren, vad den doftar fantastiskt! När jag ser att de börjar blomma runt omkring, då har sommaren kommit för mig. Den förbinder jag speciellt med en sommaravslutning i skolan, när jag gick ut högstadiet i Göteborg. Den våren prunkade det ordentligt i rabatterna och syrenbuskarna blommade överallt. Mitt minne består av när vi kom ut från kyrkan och hela sommarlovet låg framför oss.

En annan favorit är vildkaprifol, Bohusläns landskapsblomma. En positiv överraskning var att jag upptäckte att den faktiskt växte längre bort på gatan där vi bor. Den påminner mig om västkusten, saltstänkta klippor, räkmackor, segelbåtar som fyller horisonten vid Rönnäng på «Tjörn runt», Vinga Fyr, listan kan bli lång…

Och så nyponrosbuskar, så härligt viltväxande och vilken doft, som en ros fast lite mindre intensiv, som Coco Chanel i folkdräkt! Det är en vanlig buske, man ser den överallt, men jag tycker ändå den är speciell. När jag luktar på nyponrosor så tänker jag på Tjuvkil, ett litet ställe på vägen till Marstrand. Jag tillbringade många somrar på Tjuvkil när jag var barn, hos mormor som hade en stuga där. Längs stigen som vi gick för att komma till stranden för att bada, så växte det massor med nyponrosor. Det var varmt och stigen dammade, bina surrade runt rosorna, ett tydligt barndomsminne.

Visste du att:

Vildkaprifol har skymningsblommor, det vill säga att de endast framåt kvällen utsänder en stark, behaglig doft, medan blomningen vilar under dagens ljusa och varma del.

Inom folktron förknippas syrenen med vidskepelser. En vanlig föreställning var att personer som är födda mellan 23 och midnatt kunde se spöken i blommande syrenbuskar under samma tid på söndagar.

En kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner.

Malin Sundborn


Källor
:
Fof.se
Wikipedia
Foto Pixabay