SWEA Oslo

Vårmiddag hemma

Jag tänkte laga en vårmiddag hemma som ett alternativ till den uteblivna vårmiddagen med SWEA.
Det är ju tråkigt att den inte blir av, men vi får ta igen att träffas till hösten, hoppas jag.

 

 

Om man tänker på vårmiddagen som skulle varit i dag, så glider man ju lätt över på Valborg, om bara några dagar. Till Valborg brukar vi ha några enkla rätter som spritter av vår. Som varmrökt lax, färskpotatissallad och sparris, och så en västerbottenpaj förstås!

På Receptfavoriter.se hittade jag ett recept på grön sparris i ugn, som lät så himla gott:

4 personer

500 g grön sparris, 1 msk olivolja, 1 tsk flingsalt, 200 g chèvre eller getost, 0,5 dl pinjenötter.

Sätt ugnen på 250 grader. Rensa och skölj sparrisen. Skär ev. ett nytt snitt i nedre delen av stjälken. Blanda sparrisen med olivolja och sprid ut i en ugnsform. Strö över flingsalt och fördela skivad ost på samt strö över pinjenötter. Sätt in i mitten av ugnen ca 8 minuter. Ta ut och servera varm.

Sparris ugn med chèvre och västerbottenpaj. Foto Receptfavoriter.se

Det är så gott med varmrökt lax också – var får man tag i det här?

Det verkar inte som det är så populärt här, som i Sverige, med varmrökt lax. De gånger jag har hittat det här, så har det inte varit av så bra kvalitet tyvärr. Men jag ska fortsätta att leta lite mer målmedvetet. I år får det bli färsk lax tror jag, kanske grilla den helt enkelt!

En sak som jag saknar jättemycket är svenska ostar!

Herrgård, Svecia, Grevé, och prästost, gärna lagrad i många månader, den ska vara torr och lite salt…åh, det vattnas i munnen på mig! Jag har inte sett de i livsmedelsbutikerna, men de finns att få i välsorterade små butiker i Oslo. Kanske jag ska unna mig att handla där, det blir ju lite dyrare men det är ju en högtid 😊.

Färskpotatissallad och grillad lax med romsås. Foto Receptfavoriter.se

När samhället fungerar som vanligt, så har jag köpt lax och ost i Sverige, men det går inte i år. De kommer att bli mycket saknade. Ett alternativ är att grilla, som sagt. Laxen kan grillas, sparris och paj från ugnen, färskpotatissalladen är kall, och så lite dyr svensk ost. Fram med svenska bordsflaggan, så är middagen «i boks».

Valborghälsningar
Malin Sundborn