SWEA Oslo

Aktiviteter 2017

8/1 Munch-utställning

Foto: Ann-Christin Harr

10/1 Bokcirkel 2 mötes

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 10-01-2017
Hela dagen


12/1 Stick och Hantverksgruppen

Foto: Christina Løøf

18/1 Bokcirkel 3 mötes

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 18-01-2017
17:00 – 19:00


26/1 Yogakväll med Christina Nordstjärna

Foto: Lena Östling

[

30/1 After Work/Mingel på Bristol

 

SWEA Bristol

Foto: Katarina Silferskiöld

Måndagen den 30 januari var det ett 20-tal SWEA som samlades på hyllan på Bristol.Det inmundigades allt från laxsmörgåsar till hamburgare till kaffe och efterrätt, nya och gamla bekantskaper möttes och det var allmänt trevligt i några timmar innan skaran upplöstes.

Tre extra tappra satt kvar när alla andra försvunnit, ingen nämnd – ingen glömd!


 

Välkommen på nästa mingel den 27 februari!

1/2 Golfklubben värmer upp

 

2017-02-01

Golfgruppen

Här är ett gäng som inte låter sig nedslås av minusgrader och regn samtidigt! Det var inomhusträning på Fornebu Indoor Golf Center för att värma upp och smida planer inför den kommande golfsäsongen – för jodå, den kommer så småningom.

Är du intresserad, ta kontakt!

För de som är på Facebook har gruppen också en sida för medlemmar i golfklubben.


 

 

2/2 Vi ♡ ABBA

En torsdag i början på februari möttes några av oss i SWEA på Kafé Løve för en liten matbit och pratstund innan vi gick vidare till Edderkoppen Teater för att se den kritikerrosade föreställningen ”Ja vi elsker ABBA”.

Det blev en härlig blandning av sånger, ”rocka” sånger som Voulez Vous och On and on and on, en sensuell nattklubb seans med Money money money, Gimme gimme gimme m.fl. Även en fantastisk version av The Winner takes it all – strålande framfört av Jannike Kruse, här fick jag rysningar över hela kroppen! Tommy Fredvang, Rita Eriksen, Espen Grjotheim och givetvis veteranen Inger Lise Rypdal har alla sitt eget uttryck och utfyller varandra på ett utmärkt sätt.

2 februari - Vi elsker ABBA

2 februari – Vi elsker ABBA

 

Sällan har jag gått från en föreställning på så fantastiskt gott humör och jag är säker på att de övriga tio som var med från SWEA instämmer!

Text: Lena Östling


 

9/2 Stick och Hantverk

Foto: Lena Östling

 

14/2 After Work/Mingel på Bristol

16/2 Årsmöte 2017

2017-02-16

Det var många som hade mött upp till det årliga mötet i SWEA Oslo. Mötesplatsen var församlingshemmet i Margaretakyrkan på Hammersborg, som pyntats fint av arrangemangskommittén med svenska flaggor och blommor på borden.

2017-02-16 SWEA Oslo årsmöte (10)

Styrelsen 2016 har intagit bordet och församlingen är i spänd förväntan.

Mötet fastställde nästa års styrelse (presenteras här) och andra funktionärer med acklamation. 2016 års funktionärer blev avtackade med något gott, och de som gjort en extra behjärtansvärd insats under året fick välförtjänta vackra rosor. Stort TACK till alla!!

Efter avtackningen var det dags för mötets andra del att sätta igång.

Svenska Ambassadens kock Anders Wigh stod för kvällens föreställning genom att visa de församlade hur man gör majonnäs och redogöra för hur man monterar den i en smörgåstårta.

De smörgåstårtor han tagit med sig för kvällen gick åt med rykande fart och många var de som hade tänkt sig en andra omgång men fick gå tomhänta tillbaka – ett bra betyg på kvaliteten!

Det serverades vin och öl både med och utan alkohol, kaffe och vatten till allas belåtenhet och mättnad. Sorlet gick högt i taket, prat och skratt om vartannat, till det var dags att gå hemåt.

Tack till styrelsen 2016 och välkommen till styrelsen 2017

Text och foto: Pernilla Edlund


 

23/2 Bokcirkel 2

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 23-02-2017
19:00 – 21:00


27/2 After Work/Mingel på Bristol

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 27-02-2017
17:00 – 19:30

Plats
Hotell Bristol, Vinterhaven


swea-flickor

Mingel/AW på Hotel Bristol, Vinterhaven.
Bord är bokat.
Fråga personalen efter SWEA.
Bara kom som du är
Ingen anmälan.

1/3 Bokcirkel 3 mötes

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 01-03-2017
17:00 – 19:00


2/3 Don Juan – Nationaltheatret

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 02-03-2017
19:30 – 22:30

Plats
Nationaltheatret


Kulturgruppen har reserverat 10 biljetter till “Don Juan” av Molière.

Så här skriver Nationaltheateret själva:

Don Juan er mannen vi både elsker og hater, dekadent, tiltrekkende, foraktelig og forførende. For Don Juan er skjønnhet og kjærlighet forgjengelig – og derfor tilgjengelig.

Men det skal han ha: Don Juan forsøker verken å skjule eller unnskylde sin skamløse opptreden. Gjennom sin egen tilsynelatende mangel på moral, avdekker han omgivelsenes dobbeltmoral. For Don Juan er ikke bare en kvinneforfører eller en «Casanova»; han er også en samfunnsrefser og religionskritiker.

Anders Baasmo Christiansen er tilbake på teaterscenen etter fire år for å gi seg i kast med den legendariske karakteren Don Juan, en karakter som har blitt tolket i et utall former og utgaver, både i litteratur og populærkultur.

Det er mange likheter mellom vår egen tid og tiden Don Juan sprang ut fra, nemlig barokken. Det handler om iscenesettelse, forføring og estetikk, litt som teatret selv; forestillingen Don Juan ligner på sin hovedrolle – velkommen inn i et forlokkende og vakkert helvete.

Medvirkende: Anders Baasmo Christiansen, Nader Khademi, Per Frisch, Ruby Dagnall, Petronella Barker, Erland Bakker, Endre Hellestveit, Mari Strand Ferstad, Birgitte Larsen, John Emil Jørgensrud, Bente Børsum og Lasse Lindtner.

Regissør: Runar Hodne. Komponist: Aslak Dørum. Scenograf og kostymedesigner: Kari Gravklev. Lysdesigner: Andreas Fuchs. Maskør: Ruth Haraldsdottir Norvik. Dramaturg: Mari Vatne Kjeldstadli.

Anmälan senast 7 februari till sweaoslokultur@gmail.com

Biljettpris 410 kr
med OBOS-kort eller honnör
(510 kr ordinarie pris)
	

16/3 Föredrag om Feldenkrais-metoden

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 16-03-2017
18:30 – 20:30

Plats
Svenska MargaretakyrkanFeldenkraismetoden, vad är egenligen det?

Målet är en kropp, som är organiserad för att röra sig med minimal ansträngelse och maximal effektivitet, inte genom muskelstyrka utan genom ökad medvetenhet om hur den fungerar.

Moshe Feldenkrais

Christina Egerborg om eventet:

Detta uttalande av Moshe Feldenkrais har jag tänkt att vi ska se lite på. Jag kommer att prata något (inte alltför mycket) Och vi kommer att känna på några rörelsesekvenser. Många människor har glömt hur man rör sig naturligt. Genom livet lägger vi oss till med ovanor, som ofta leder till smärta och obehag.Men det är aldri för sent att upptäcka och förändra!

Ta med en filt o.dyl. att ligga på på golvet, lediga kläder tex. joggingbyxor eller stilongs, ylletröja, något varmt på fötterna och kanske också en extra tröja. Det är dumt att frysa.

Christina Egerborg är sjukgymnast ( med en del specialutbilningar) och auktoriserad feldenkraispedagog.

Sista anmälningsdag är 13 mars


Terapi

8/3 Golfklubben håller fanan högt

2017-03-09
2017-03-08 20.28.15Medan vi andra kämpade med att försöka navigera Oslo i det där vita som kom dalande ner från himlen och som vi inte sett så mycket av de senaste månaderna, var det ett gäng som tänkte annorlunda.

Och det var golfgruppen förstås.

Dom träffades i inomhushallen på Fornebu för att drömma sig till varmare dagar på greener när och fjärran, med något välförtjänt på det nittonde hålet.

Catarina, Anita, Marina, Aud och Birgitta M. träffades och slog några bollar, drakk något varmt och skravlade i några timmar innan det var dags att ta tag i verkligheten där utanför.

Nästa runda blir 28 mars – Välkommen!
2017-03-08 på banan

 

Vill du vara med i SWEA Oslo Golf? Kontakta Ulrika Starkenberg, starkenbergu(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com


 

9/3 Stick-och hantverksgruppen

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 09-03-2017
17:00 – 20:00


Stick-och Hantverksgruppens månatliga träff, plats meddelas senare!

 

23/3 Motiverande ledarskap -SWEA Professional Oslo 

2017-03-23

Anna Pia Hellstedt får deltagarna att reflerktera

Varför valde du att komma hit i kväll?

Med de orden inledde Anna Pia Hellstedt sitt föredrag för Swea Professional Oslo . Vi var tolv förväntansfulla Sweor som hade samlats denna tisdagskväll i mitten av mars för att höra Anna Pia från Interaction Consulting Group (och nybliven Swea Professional-medlem) prata om ”Motiverande ledarskap”. Svaren på frågan spände mellan att lära sig något nytt, bli en bättre ledare, att få några timmars egentid till att kunna prata svenska obehindrat. 

Under dryga två timmar förklarade Anna Pia grunderna om vad som motiverar och demotiverar oss, vad som skapar helhjärtat respektive halvhjärtat engagemang. Hon tog oss även genom en runda med de 8 grundstegen till inre motivation och hur man kan använda det för att motivera sig själv och hjälpa andra att hitta sin motivation. Det blev en kväll med många tankeväckare och flitigt delande av erfarenheter. 

SWEA Professional Oslos ledare Kari Styren avslutade kvällen med att tack Anna Pia med en blomma. Hon berättade även att gruppen numera har 60 medlemmar och fler är självklart välkomna!

Text och bild: Maria Olsson


27/3 After Work/Mingel på Bristol

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 27-03-2017
17:00 – 19:30

Plats
Hotell Bristol, Vinterhaven


Så var det dags för mingel/After Work på Hotel Bristol, Vinterhaven.
Bord är bokat, vi sitter (oftast) längst in vid sidan av trappen, fråga personalen efter SWEA.

Den som vill beställer en bit mat och dryck.
Bara kom som du är, ingen anmälan.

 

swea-flickor

28/3 Golfträff

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 28-03-2017
18:00 – 20:00

Plats
Fornebu Indoor Golf Center


LYTHAM ST ANNES, UNITED KINGDOM - JULY 27: 7th hole green before 2009 Ricoh Women's British Open held at Royal Lytham & St Annes on July 27, 2009 in Lytham St Annes, England. (Photo by Wojciech Migda)

LYTHAM ST ANNES, UNITED KINGDOM – JULY 27: 7th hole green before 2009 Ricoh Women’s British Open held at Royal Lytham & St Annes on July 27, 2009 in Lytham St Annes, England. (Photo by Wojciech Migda)

Golfträning på Fornebu, kom bara kom.

Frågor? Hör av dig till Ulrika Starkenberg, starkenbergu@gmail.com

 

4/4 Styrelsemöte

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 04-04-2017
19:00 – 21:00


5/4 Bokcirkel 2

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 05-04-2017
19:00 – 21:00


20/4 Stick-och Hantverk

24/4 After Work/Mingel på Bristol

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 24-04-2017
17:00 – 19:30

Plats
Hotell Bristol, Vinterhaven


swea-flickor

Mingel/AW på Hotel Bristol, Vinterhaven.
Bord är bokat.
Fråga personalen efter SWEA.
Bara kom som du är
Ingen anmälan.

25/4 Kan nokon gripe inn – Det norske teatret

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 25-04-2017
13:00 – 15:00

Plats
Det Norske Teatret


Kan2

Kulturgruppen har 10 biljetter till föreställningen Kan nokon gripe inn, som ges på Det Norske Teateret i Oslo.

TerningkastSå här skriver teatern själv om pjäsen:

Vi er på ein stasjon ein stad på bygda. Dei fleste tog dundrar forbi, men det er framleis liv i stasjonsbygningen, som har sett sine beste dagar. Hit kjem dei som vil reise vekk, som vil sleppe frå, som lengtar etter at kjærasten skal komme, som søker kontakt – eller som berre vil at nokon skal gripe inn.

Stein Torleif Bjellas personar og låtar er ryggrada i teaterstykket Kan nokon gripe inn. Eit band med ein mystisk frontfigur er på veg ut i verda. Kanskje skal dei berre på spelejobb to stasjonar unna? Den unge gravide jenta, med barnevogn på slep var ein gong den mest populære. No ventar ho på han som sannsynlegvis er far til barnet i magen. Optimisten går stadig laus på nye håplause prosjekt. No er det erobringa av den gravide jenta som står for tur. Pusling har i godt vaksen alder flytta frå mor si. No søker han kontakt med andre Han ber på ein termos med to koppar. Ekteparet Sorgfrid og Hemnaren kjempar på kvar sin kant med sorga over eit barn dei mista. Han er fly forbanna, ho er på veg bort. Frå han, frå alt?

SWEA teater

25/4 Träff för nya medlemmar

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 25-04-2017
17:30


01-02-2017 13-45-51På senaste träffen med nyblivna SWEA-medlemmar togs den här bilden, och snart är det dags att ta ett nytt med nya ansikten!

Tisdag 25 april är alla nya medlemmar välkomna på mat och mingel hemma hos ordföranden Katarina Silfverskiöld. De nya Sweorna blir kontaktade med information om adress och plats.

 

26/4 Bokcirkel 3

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 26-04-2017
17:00 – 19:00


27/4 Valborgsmiddag

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 27-04-2017
18:00 – 21:00

Plats
Svenska Margaretakyrkan


Valborg

På menyn för kvällen står

Välkomstbubbel

Gravad lax och dillstuvad potatis.

Vin, öl eller vatten.

Kaka och kaffe.

Pris: 250 kr med öl eller vin, 150 kr med annan dryck

Anmälan är nu stängd.

 

29/4 Trevlig träff för nya medlemmar

2017-04-29

Tisdag den 25 april öppnade vår ordförande Katarina sitt hem för oss nya medlemmar i SWEA. Vi var ca 20 stycken kvinnor som bott i Norge alltifrån 40 år till att vara helt nyanländ. En del av oss hade varit med i SWEA tidigare och kommit tillbaka till föreningen, andra hade varit med en längre tid utan att ha deltagit på några sammankomster och återigen andra var ”äkta” nya medlemmar.

Vi hade en kort presentation och det visade sig att vi kom från Skåne i söder till Norrbotten i norr, från Värmland i väster och så långt österut att vi hamnade på andra sidan Bottenviken, nämligen i Österbotten i Finland. Alltid roligt och intressant att träffa svenskor från alla delar av landet, alla åldrar och framför allt med så olika yrken och intressen. Den här gången var både Operan och Slottet representerade som arbetsplatser. Vi minglade och tog för oss från det stora dukade bordet med mat för alla smaker.

Tusen tack Katarina för att du öppnade ditt hem för oss och tack för en trevlig kväll.

Text: Ann-Gerd Simu

Och ett extra tack till alla ni som hjälpte till både före och efter – ni är fantastiska!!


 

9/5 Styrelsemöte

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 09-05-2017
18:00 – 20:00


11/5 Mingel på residenset

2017-05-11

För den Oslobo som var ute och promenerade den där regntunga våreftermiddagen i maj kunde möjligtvis en smula förvåning infinna sig om man vid slaget arton, valde att vika att in på just Inkognitogata.

För mot det gräddbakelseliknande trevåningshuset som tronar här, tågade denna kväll inte mindre än nittio välklädda svenska vuxna kvinnor med målmedvetna steg. Ja visst, rätt gissat damerna är på väg till det svenska ambassadörsresidenset.

In genom grinden, förbi portvaktens lilla röda hus och över den grusbelagda gårdsplanen gick marschen och väl framme vid porten välkomnades vi SWEOR av en stilig butler. Med vita handskar och en nysträckt linneduk över armen tog vederbörande hand om våra kappor och sen ja, sen var det bara att glida in.

In på den den mjuka handvävda persiska mattan och runt det gustavianska möblemanget flödade konversationerna. Skratt, öppenhet, vänlighet, och ett och annat annat finurligt leeende skymtades bland våra många SWEAvänner. För visst var det trevligt att att stråla samman med Oslogänget i de vackra omgivelserna.

Ambassadörsfrun Monika Wernhoff skålade med gruppen framför den blankpolerade flygeln och uppdaterade oss kring byggnadens historia. Residenset som köptes av svenska staten 1906 fungerade som ambassad fram till mitten av 1900-talet, och är det tredje älsta av staten ägda residenset efter Istanbul och Madrid. En historisk byggnad som, precis som SWEA represtenterar Sverige och svensk kultur.

Det numera 1200 kvadratmeter stora bygget har huserat många driftiga diplomater under de senaste hundra åren. En av norrmännens favoriter var ambassadör Love Kellberg, känd för sitt okonstlade sätt. Med pampiga omgivelser och med kung Olav som frekvent gäst till middagsbordet, föredrog Kellberg att med klädnypor i byxbenen cykla runt på Oslos gator, framför att bli körd i limousin.

Många sweors magar kurrade nog lite extra när den skojfriske kyparen med glimten i ögat och bling i örat presenterade kanapéerna. Små rostade bröd til stekt champinjon med brynt smör, en krämig klassisk skagenröra och den mexikanska Pico de Gallo, en frisk och syrlig tomatsalsa smaksatt med koriander och lime. Dessa kunde sköljas ner med ett glas vitt eller rött vin.

Stämningen var hög när kvällen närmade sitt slut och närmare nittio SWEOR hade utbytt glada anekdoter, funderingar och framtisdplaner, minnen, telefonnummer och vem vet, kanske en och annan hemlighet.

Och hade Oslobon som passerade det gräddbakeliknande huset på Inkognitogatan valt att kika in genom de frostade fönstren, skulle denne person möjligtvis ha registrerat en ganska homogen gruppp med svenskatalande kvinnor.

Dock hade den första anblicken varit förvillande, för bakom fasaden till residenset denna dagen stannar likheterna här. Och bland de många spridda konversationerna kunde en stor mångfald urskiljas. Skiftande bakgrunder, livshistorier, erfarenheter,starka meningar och varierande åsikter gjorde hela kvällen extra intressant.

Nu snart fyra veckor senare har knopparna, som nästan inte vågat titta fram då, slagit ut i full blom och  luften i Oslo är tung av syrendoft. Den där dagen i tidiga maj var luften tung av något annat, förväntan kanske men också nyfikenhet och inte minst en stor dos av inspiration.

Text: Hanna Haglund

Foto: Anna Gleisner Birkeland


 

17/5 Stockholms-Sweor på Oslobesök

2017-05-23

Ja, vi elsker! sjöng folket och kungligheterna.

Ja, vi elsker! stämmer vi i för full hals från SWEA Stockholm, vi lyckliga som valde att tacka ja till SWEA Oslos inbjudan och åka på vårvisit till vårt västra grannland.

Vi var ett 15-tal stockholmare som måndagen den 15 maj startade mot Oslo. (Några av oss fakirer, med ett tåg som avgick kl 5.40 från Stockholm C.)

Måndagen ägnade vi helt åt kulturen. Först ett besök i det vackra svenska residenset, där ambassadrisen Monika Wernhoff, skicklig textilkonstnär, tog emot oss och visade runt. Den här vackra gamla patriciervillan är Sveriges tredje äldsta residens, efter Istanbul och Madrid, och ligger precis bakom kungliga slottet. Här fick vi afternoon tea med läckra tillbehör tillredda av Anders Wigh, kombinerad kock och trädgårdsmästare, och lika skicklig på båda områdena. Han höll också en uppskattad visning av trädgården.

(Klicka på bilderna för att se dem i större format)

Därefter stort arkitektoniskt hopp till Oslos nya operahus, Nasjonal Operaen, en spektakulär skapelse i glas och vit Carrara-marmor, precis vid vattnet, ritad av den norska arkitektbyrån Snøhetta.

 

Efter middag i operans bistro såg vi så deras uppsättning av Puccinis La Bohème. Här dör Mimi av cancer redan i första scenen och resten är Rodolfos minnen och fantasier. Det är en stark och annorlunda version av en gammal favorit – följaktligen inte riktigt uppskattad av alla. Vi fick också träffa Katarina Wikström, korist i operakören.

Foto: Gabriella Zaunders

Nästa dag var det stadsvandring. Jag önskar att jag hade kunnat skriva att solen sken, men det gjorde den inte. Dessvärre hade SWEA Oslos beställning till vädergudarna skickats med PostNord, och det vet ju alla hur det går med de breven, så det regnade – inte oavbrutet, men hela tiden, om ni förstår. Våra bästa vänner blev de regnponchos som Oslos eminenta ordförande Katarina Silfverskiöld fixade fram åt oss denna första morgon.

Sissel Krokstad var vår kunniga guide genom staden och till Akershus festning, ett riktigt sagoslott med anor från tidig medeltid, en fästning som trots flera belägringar aldrig intagits militärt.

Lunchen blev Theatercafeens berömda smörrebröd. Därefter skulle vi ha åkt ut till Ekebergsparkens skulpturpark, men regnvädret gjorde det inte så lockande, så sällskapet bröt upp till olika aktiviteter. På kvällen tog vi dock trikken upp och åt en god middag i Restaurang Ekeberg, högt ovanför Oslos stadskärna.

Vilken upplevelse att få fira 17 mai i Oslo! Vilken folkfest, vilken stämning, vilken uppslutning, vilken glädje, vilken klädprakt!

Våra SWEA-värdar under hela vistelsen, Sonja Nilsen och Christina Risberg, hade ordnat sittplatser åt oss på Slottsplassen, direkt framför kungabalkongen. Så där satt vi och såg hur det oändliga Barnetoget (barn och ungdomar från Oslos 120 grundskolor och gymnasier) drog fram under den evigt vinkande kungafamiljen; där stod kung Harald V och drottning Sonja, båda nyss fyllda 80 år, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit och deras två barn, Ingrid Alexandra och Sverre Magnus.

Foto: Gabriella Zaunders

Oslo är bedövande vackert i maj, även när det regnar; nyutslagna bokar, björkar och askar; lindar i blom och kastanjer i knopp; blommande körsbärs- och äppelträd vid Akershus festning; storslagna rabatter längs Karl Johan med tulpaner, pingstliljor och tusentals penséer; allt stämningsfullt filtrerat genom ett fuktigt dis.

För oss som upplevde den norska nationaldagen för första gången var det framförallt två sker som slog en; dels den genuina folkfesten, dels de fantastiskt vackra folkdräkterna, bunader, som så många, både kvinnor och män, bär.

Norrmännen firar sin 17 maj eftersom det var denna dag 1814 som den danske prinsen Christian Fredrik skrev under den norska grundlagen, antagen i Eidsvoll, och blev kung Kristian VIII. Därmed blev Norge självständigt efter sekler av union med Danmark. Friheten blev dock kort och redan i augusti samma år tvingades Norge in i en ny union, nu med Sverige, något som varade till 1905.

Att norrmännen firar sin självständighet är inte konstigt. Vi svenskar, som tillhör en nation som aldrig varit ockuperad och sällan angripen på egen mark, ser med förundran på andra länders nationalism, eftersom vår egen aldrig varit på allvar hotad.

Foto: Gabriella Zaunders

Så kommer vi äntligen till bunaderna, de vackra norska folkdräkter, som så många bär. Jag har sett olika siffror, men minst hälften av norskorna äger en bunad, som de ofta fått till konfirmationen och sedan använder till bröllop, fester och förstås 17 mai.

Dessa bunader är sannskyldiga mästerverk, klädsamma på alla, med broderade kjolar och västar, vita blusar, silversmycken och skor med spännen. Men smakar det så kostar det; mellan 15 000 kr för en enkel dräkt, utan smycken, och 70-100 000 kr, med alla tillbehör, för de mest påkostade. Inte undra på att Kina-bunader för halva priset blivit alltmer populära – och förstås misstänkliggjorda av förståsigpåarna. (Det finns naturligtvis ett nationellt kompetenscenter, Bunad- och folkedraktrådet, bunads-politiet gemenligen kallat, som håller ordning på dräkterna.)

På kvällen intog vi en bättre middag på restaurang Louise på fashionabla Aker Brygge.

Och sen var det officiella programmet slut.

Men sista dagen hann i alla fall några av oss slinka in på Nasjonalgalleriet och Munch-rummet, där det finns några riktiga godbitar.

Och sen var det här roliga slut.

Men till nästa år har vi bjudit in Oslo-Sweorna till Stockholm och då hoppas vi få visa att vi också har en vacker huvudstad och trevliga Sweor att bekanta sig med.

Text: Lalli Costoulas Svedling

Foto: SWEA Stockholm


 

23/5 Promenad i Bøkeskogen

För bokälskare

Foto: Christina Friberg

29/5 After Work/Mingel på Bristol

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 29-05-2017
17:00 – 19:30

Plats
Hotell Bristol, Vinterhaven


swea-flickor

Mingel/AW på Hotel Bristol, Vinterhaven.
Bord är bokat.
Fråga personalen efter SWEA.
Bara kom som du är
Ingen anmälan.

30/5 Bokcirkel 3

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 30-05-2017
17:00 – 19:00


31/5 Stick och Hantverksgruppen

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 31-05-2017
17:00 – 20:00

Plats
Sonja Nilsen


yarn-1303090

 

 

 

Det blir en träff till före sommaren, nämligen onsdag 31 maj!

Även den här gången hemma hos Sonja Nilsen på Nedre Skøyen vei 16. Dit går både spårvagn 13 och buss 20 och 31.

Anmälan senast 26 maj till Lena Østling, 971 60 093 eller på mail till lenamostling@gmail.com

Välkomna!!

 

8/6 Styrelsemöte

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 08-06-2017
18:00 – 20:00


12/6 Sommarmiddag – Räkkryssning på Oslofjorden

15/6 Bokcirkel 2

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 15-06-2017
19:00 – 21:00


23/6 Midsommar på Voksenåsen

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 23-06-2017
16:30 – 22:00

Plats
Voksenåsen Kultur og Konferansehotell


Foto: Wikimedia Commons

Vi firar svensk midsommarafton tillsammans med arrangören Norsk-Svensk Forening, med dans runt majstången, lekar för barnen, midsommarbuffet och sommarmys. Det blir dans och tävlingar för barnen med godis och glass för vinnarna och korv och läsk att fylla magen med.

Midsommararrangemanget är gratis, men kan förbokas via ticket-co.

Efteråt serveras Voksenåsens stora midsommarbuffet i restauranten.

Priser för middagen: Medlemmar i Norsk-Svensk Forening eller SWEA mot uppvisande av medlemskort kr 295. Övriga gäster kr 395. Barn upp till 4 år gratis, 5-12 år 150. Styrelsen i SWEA Oslo arbetar med frågan om medlemskort i  avdelningen och fram tills den är färdig kan de som önskar få tillfälliga medlemskort, ta kontakt på oslo@swea.org.

 

Program
16.30-17.30 Ankomst, korv och dricka
17.30-18.30 midsommardans som leds av Ingemar och Birgitta Ihlis, tävlingar, glas och godis till alla barn
18.30 Midsommarbuffet. Bord bookes via book-a-table.
20.00 Intimkonsert med Jojje Wadenius i salongen
21.00 Midsommardans

 

Arrangeres av Norsk-Svensk Forening.

26/6 After Work/Mingel på Bristol

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 26-06-2017
16:45 – 20:00

Plats
Hotell Bristol, Vinterhaven


Vi möts på Bristol och träffar gamla och nya bekanta. Något att äta eller dricka finns att införskaffa för den som önskar.

Bord är bokat längst in till höger bredvid trappan, välkommen!

4/7 Sommarmingel på Olivia

7/7 Golf på Grønmo golfklubb

17/8 Stick-och hantverk tar upp tråden

Foto: Christina Løøf

23/8 Sommarmingel på Olivia

Foto: Nina Marttinen Gabrielsen

Foto: Christina Løøf

29/8 Kräftskiva

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 01-09-2018
18:00 – 22:00


Välkommen till den årliga kräftskivan I Telemark!

Mer info följer.

 

29/8 Kräftskiva

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 01-09-2018
18:00 – 22:00


Välkommen till den årliga kräftskivan I Telemark!

Mer info följer.

 

3/9 Omvisning på Oscarshall

4/9 Bokcirkel 2

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 04-09-2017
19:00 – 21:00


9/9 Kräftskiva

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 09-09-2017
Hela dagen

Plats
Maline Knutsen


Det är äntligen dags att knyta på sig haklappen och ta fram bästa sångrösten, för nu är det dags för kräftskiva.

Knytkalas och buffébord med en massa god mat!

13/9 SWEA Stick-och Hantverk

Foto: Ann-Christin Harr

14/9 Vinprovning

Vår egen Malin Sundborn visade vägen genom ostar och korvar med vinet som ledstjärna.

 

17/9 Tur i höstlandskapet

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 17-09-2017
Hela dagen


Det blir träff för tur och grillning vid Hvisteintjenn, en tur som passar både stora och små! Parkering och start vid Voldsveien.

21/9 Elvelangs

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 21-09-2017
20:00 – 23:00


SWEA är med i årets Elvelangs – fackeltåget som går från Frysja till Vaterland. Mer information om samlingsplats och eventuellt annat kommer så småningom, men håll av kvällen för en mysig vandring i ljuset från tusentals facklor.

22/9 Yoga med Christina Nordstjärna

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 22-09-2017
17:00 – 19:00

Plats
Svenska Margaretakyrkan


Ta med egen yogamatta eller filt.

25/9 After Work/Mingel på Bristol

Foto: Boel Persson

26/9 Styrelsemöte SWEA Oslo

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 26-09-2017
18:00 – 21:00


29/9 Mingel på Strøm mat og Bar

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 29-09-2017
16:30 – 20:00

Plats
Strøm Mat & Bar


4/10 The Book of Mormon – Det Norske Teatret

Foto: Lena Östling

10/10 Bokbytarkväll

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 10-10-2017
19:00 – 21:00

Plats
Läsrummet Svenska Margaretakyrkan


Vi samlas i Margaretakyrkan och byter nya och gamla böcker. Varmt välkommen!

11/10 Sommarkänsla med Olivia-mingel!

Foto: Nina Marttinen Gabrielsen

19/10 Ärtsoppa med varm punsch

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 19-10-2017
18:00 – 21:00

Plats
Svenska Margaretakyrkan


Traditionell ärtsoppa med varm punsch. Stort lotteri med invitation till Luciamottagningen i Sveriges Residens för 2 personer som huvudvinst.

Pris: 200 för alkoholfritt alternativ och 300 för alkohol.
Val av dricka måste anges i anmälan.

Anmälan senast söndag 8. oktober

 

25/10 Bokcirkel 2

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 25-10-2017
19:00 – 21:00


25/10 Stick och Hantverk

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 25-10-2017
17:00 – 20:00

Plats
Sonja Nilsen


 

Dags att vässa stickor och nålar, för nu är det träff med SWEA Oslo Stick och Hantverk igen!

26/10 SWEA Professional – Sociala medier 2017

Maline Knutsen, en driven SWEA i Telemark arbetar med sociala medier till vardags. Ikväll fick vi ta del av hennes erfarenheter och förutsägelser på området.

Om du vill läsa mer om Maline så hittar du vår intervju med henne här.

30/10 After Work/Mingel på Bristol

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 30-10-2017
17:00 – 20:00

Plats
Hotell Bristol, Vinterhaven


Vi möts på Bristol och träffar gamla och nya bekanta. Något att äta eller dricka finns att införskaffa för den som önskar.

Bord är bokat längst in till höger bredvid trappan, välkommen!

2/11 Afternoon Tea – Café Christiania

18 Sweor träffades på Café Christiania och njöt trevåningars kakfat med sandwiches, nybakade scones (med russin i till mångas förtvivlan 🤣 och såklart ett gediget utbud av bakverk på toppen. Ett mycket lyckat arrangemang!

Foto: Lena Östling

3/11 After Work på Strøm mat og bar

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 03-11-2017
16:30 – 20:00

Plats
Strøm Mat & Bar


7/11 Extramingel på Olivia

En liten och trevlig skara samlades på Olivia ikväll.

Foto: Nina Marttinen Gabrielsen

9/11 SWEA-basar, klädbytarkväll

Det blev lite tomt när föredraget med Dughults of Sweden inte blev av. Orsaken var ju att kläderna de skulle ha med och sälja/visa inte skulle komma igenom tullen till rimlig tid och kostnad. Men den klädintresserade fick inte förtrösta – raskt lades en annan programpunkt in på den sagda dagen, och vi träffades i Margaretakyrkans lilla sal för att byta kläder.

Alla hade med sig fina plagg av god kvalitet men som man själv inte ville ha eller aldrig hade använt – bättre att någon anna får glädje av det då!! Det var en mycket trevlig och givande kväll för alla – man kom med något och gick med något annat, och alla var överens om att det här var något vi bör göra om!

15/11 Bowling och mat

Foto: Kirsi Saikkonen

21/11 Nyträff

Några gamla medlemmar hälsade välkommen till många nya. Kul att se så många glada och entusiastiska nyblivna Sweor. Välkomna!

Foto: Maria Hård Af Segerstad

Foto: Maria Hård Af Segerstad

Foto: Maria Hård Af Segerstad

22/11 Höstens sista stick-och hantverksträff

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 22-11-2017
17:00 – 20:00

Plats
Sonja Nilsen


Vi bjuder in till årets sista träff onsdag 22/11 kl 17 och är välkomna hem till Sonja Nilsen, Nedre Skøyen vei 16. Hit går buss 20 och 31 och spårvagn 13.

Foto: Christina Løøf

Anmälan senast 17/11 till Lena så att vi har något att äta till alla.

Den som vill ha vin betalar 50 kr.

Kontakt: Lena Östling, lenamostling@gmail.com

23/11 Kollaps i kulisserna – Chat Noir

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 23-11-2017
19:30 – 22:00

Plats
Chat Noir


Fullbokat.

25/11 Julmiddag i Skien

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 25-11-2017
Hela dagen


SWEA Oslo Telemarks årliga julmiddag går av stapeln.

Tid och plats meddelas senare men håll av dagen (kvällen).

28/11 Repetition med SWEA-kören

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 28-11-2017
18:00 – 19:30

Plats
Läsrummet Svenska Margaretakyrkan


SWEA Oslos kör träffas i Margaretakyrkan under Katarina Wikströms ledning.

5/12 Repetition med SWEA-kören

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 05-12-2017
18:00 – 19:30

Plats
Läsrummet Svenska Margaretakyrkan


SWEA Oslos kör träffas i Margaretakyrkan under Katarina Wikströms ledning.

Foto: Katarina Silfverskiöld

Julbord 2017

Efter en intensiv period för Programkommittén där anmälningarna fullkomligt haglade in var det då äntligen dags för årets julbord i SWEA Oslo.

Foto: Maria Olsson

80 personer (maxantalet för lokalen!) träffades den 8 december i Margaretakyrkans sal, fler deltagare än en kan minnas att det varit någon gång tidigare; väldigt väldigt mycket folk, och oerhört trevligt.

Arrangörerna hade valt att ha bordsplacering den här gången, något som var mycket uppskattat – både för att man fick göra nya bekantskaper och för placeringskorten som var sönderklippta högtidskort där det ibland stod Gla’ Påsk 🙂 En stämningshöjare från start!

SWEA Oslos kassör Annika Samuelson Kjøle berättade om resan till Perth och världsmötet. Om du inte var med på julbordet kan du läsa om resan här.

Foto: Maria Olsson

Till maten blev det underhållning; den nystartade sånggruppen “SWEA Oslo sånggrupp – Alla kan sjunga” visade upp vad de lärt sig i höst under Katarina Wikströms ledning. Åhörarna fick också några sångartricks med sig på resan för att få fram sin inre Jussi – stå rakt tex och lyfta ena armen över huvudet för att hjälpa tonen ut. Efter undervisning kommer som bekant examen, och alla i salen fick sjunga med i körens sånger och öva på sina nya kunskaper. Det hela urartade fullständigt i den traditionella långdansen runt borden, längre, mer högljudd och vildare än vanligt.

(Klicka på bilderna för att se de i större format)

Svettiga, upprymda och lagom hungriga var det dags för Den Svenske Kocken Anders Wigh att presentera maten. Det var sill (både med och utan sill), ägghalvor, inlagd strömming, skinka, lax och annat man kan tänka sig passar på ett julbord. Alltsammans vackert upplagt och utsökt välsmakande.

Foto: Janet Hansen

Foto: Janet Hansen

Många sånger till maten och den lilla gula sångboken fick jobba hårt, innan Jultomten själv kom och delade ut klappar till alla ur sin stora säck.

Mätta och glada över ett fantastiskt arrangemang och underbar mat troppade Sweorna av en efter en.

Allra sist var gänget som anmält att dom kunde stanna kvar och hjälpa till att städa efter kalaset. Det var många som hjälpte till extra både före och efter julbordet, ett extra stort och varmt tack till er från programkommittén! Att få den där extra hjälpen själva dagen för evenemanget betyder allt för att orka planera så stora fester.

11/12 Julkonsert med Oslo fagottkor – Folketeateret

12/12 Styrelsemöte

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 12-12-2017
18:00 – 21:00


14/12 Bokcirkel 2

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 14-12-2017
19:00 – 21:00