SWEA Oslo

Sista nytt

Vi tog oss till Paris!

STEGRÄKNINGSUTMANINGEN

Så många som hängde med. Med en otrolig ”go” 😊. Efter andra veckans stegräkning fick vi faktiskt fundera till. Hur ska vi bete oss för att INTE komma till Paris förrän den sjätte och sista veckan??? Det var en härlig upplevelse för oss som sysslade med det praktiska. Och vi hittade ju en rolig väg genom Europa tillsammans.

Tack för 6 veckor av ”gemenskap på avstånd”
Vi hoppas att du som har gått med oss, eller följt vår färd, har rest med oss i fantasin, på kartan eller genom fotona. Att gamla minnen vaknat till liv och en och annan dröm har tagit form om nya upplevelser som väntar här eller där.

När det gäller gruppens resultat genom gemensamma ansträngningar, blev genomsnittet steg per deltagare 393 000 – alltså 65 500 steg i veckan!
Bland 33 deltagare premierades fem för hedervärd insats, varav första platsen intogs av Bente Kjeang och andra platsen av Kerstin Wollan. Bravo!

Så är det dags att ta farväl i stegräknargruppen. I alla fall för den här gången.
Vi hoppas att alla fortsätter att gå och motionera, alla i sin egen takt.
Ta gärna med dig dessa visa ord på vägen:

Programkommittén
Emma, Eva, Helen och Karin 

 

Det går så det susar och bara en vecka kvar!

STEGRÄKNINGSUTMANINGEN:
Vi är så imponerade över alla som bidragit till en kul och engagerande gemensam aktivitet. Nästa vecka utser vi vinnaren som får ett fint pris och lottar ut ytterligare några priser dessutom.

De två sista veckorna har vi gått från Barcelona via Algarvekusten för att sen vända näsan norröver och trava på tills vi nästan kom till Toulouse. Tänk att få promenera vid Canal du Midi!

foto: Pixabay

Nu tjejer är vi på upploppet med näsan vänd mot Paris. Om du undrar över något, så skicka en epost till oss via sweaosloprogramgrupp(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Programkommittén
Emma, Eva, Helen och Karin

Nu ska vi lägga på ett kol, entusiasmen är stor!

Det plingar glatt i våra datorer och telefoner varje söndagskväll och måndagsmorgon när veckans rapportering trillar in från stegräknarutmaningens deltagare. Vecka 4 är avverkad och den här veckan har vi bytt långbenta och långärmade träningskläder mot shorts och kortärmat när våra gemensamma steg tog oss vidare från Barcelona. Vi har fått så många positiva kommentarer och det är kul att känna entusiasmen i ryggen oavsett om man går mycket eller lite.

Ta chansen och delta under den sista veckan! Det kan vara en fin start på en aktiv majmånad. Om du undrar över något eller vill haka på, så skicka en epost till oss: sweaosloprogramgrupp(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Programkommittén
Emma, Eva, Helen och Karin

Vi har kommit halvvägs

Vecka 3 är avverkad och det är fantastiskt hur långt våra gemensamma steg har tagit oss
Förra veckan avslutade vi i Bern och utmanade våra deltagare i stegräknargruppen att hänga i och försöka nå Spanien. Och det finns tydligen inget som stoppar det här gänget.

Hej Sweor i Barcelona
Vecka tre passerade vi mycket riktigt genom flera länder och nådde till slut fram till en stad som är mångas favorit, nämligen Barcelona.

BIld av Joaquin Aranoa från Pixabay

Nu väntar vi med spänning på hur långt vi kommer denna vecka?
Ta chansen och delta, det spelar verkligen ingen roll om du inte varit med hela tiden. Om du undrar över något eller vill haka på, så skicka en epost till oss: sweaosloprogramgrupp(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Programkommittén
Emma, Eva, Helen och Karin

Ankom Bern i söndags

Nu är vi verkligen igång med stegräkningsutmaningen. Vecka 2 är avverkad. Vi startade i Hamburg och ankom uppseendeväckande nog Bern i Schweiz i söndags!

BERN foto: Christophe Schindler för Pixabay

Vi sa att vi skulle gå till Paris, men vi sa aldrig vilken väg vi skulle gå. Med vårt gemensamma engagemang och imponerande resultat så här långt, så fann vi att vi kan ”besöka” många länder och andra avdelningar på vår väg till Paris.

Ett skäl till den överraskande rutten den här veckan var att stifta lite informell närmare bekantskap med ett land som liksom Norge finns på SWEA-kartan. På torsdag och fredag 15-16 april kan du delta i en quiz här på hemsidan och klarlägga vilket land vi passerade. Kul om du deltar!

Tror du vi kommer till Spanien nästa vecka? Det tror vi!
Om du undrar över något eller vill haka på, så skicka en epost till oss via sweaosloprogramgrupp(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Programkommittén
Emma, Eva, Helen och Karin

Vi passerade Köpenhamn…

DET HAR VARIT EN FANTASTISK START!
Deltagarna i stegräknarutmaningen gick i genomsnitt 77 000 steg den första veckan.

Resultat vecka 1 / Google Maps

Hur långt har vi kommit på vår väg till Paris?
Vi passerade vårt första delmål Köpenhamn med “hästlängder”! Se på kartan, vi kom ända till Hamburg!!

Hur långt kommer vi nästa vecka?
Har du inte varit med första veckan är det bara att hänga sig på nu.

Läs mer på “Gå med oss!” (under fliken Aktiviteter) och/eller hör av dig via epost till sweaosloprogramgrupp(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Från och med nästa vecka registrerar vi resultaten fram till kl 12 måndag 12 april. De stegpoäng som registreras senare blir överförda till veckan därpå. 

Programkommittén
Emma, Eva, Helen och Karin

PIA SUNDHAGE – en utmärkt ambassadör

Pia Sundhage mottog hedersutmärkelsen Årets svenska kvinna 2020 av SWEA International under ett virtuellt möte med Sweor från hela världen den 6 augusti 2020.

Pia Sundhage får utmärkelsen för att ha tagit med sig sin svenskhet ut i världen och genom sin karriär satt Sverige på världskartan. Hon har givit damfotbollen ett ansikte och starkt bidragit till det ökade intresset för denna sport. Många är de som vittnar om betydelsen som Pia Sundhage har haft för dem och deras framgång.

Läs mer om Årets Svenska Kvinna 2020 här: ask.swea.org/2020/arets-svenska-kvinna-2020/

via Shutterstock

Juryns motivering:
Pia Sundhage är Sveriges största stjärna inom damfotboll – en pionjär! Pia har genom sin långa karriär som fotbollsspelare, fotbollstränare och förbundskapten i både Sverige, USA och Brasilien satt Sverige på världskartan. Som en av de första kvinnliga utlandsproffsen inom damfotboll har hon inspirerat många kvinnor och som tränare lyfter hon fram både kvinnor och Sverige genom att föra vidare vår värdegrund där hon är verksam i världen. Pia är en utmärkt ambassadör för det som är bäst med Sverige och inspirerar fortfarande många unga fotbollsspelare världen över.

Mer information:

Hotell i sommar?

Kom ihåg att Sweor får rabatt på boendet på Thon och First !
Lätt att boka för dig och dina familjemedlemmar via SWEA Oslo beställningslänk och kundkod som du hittar här.

Ju tidigare bokning desto större rabatt!

Angivet pris på bokningssidan avser per rum/dygn inkl. moms. Frukost ingår och betalning sker på hotellet. Avbokning kan göras fram till kl. 16:00 på ankomstdagen.

BOKA NU! 

Trevlig midsommar!

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 19-06-2020
00:00


»Voffor gör vi på detta viset?«

Som rumpnissarna i Ronja Rövardotter kan vi undra över midsommar. En tradition som är så djupt förankrad i oss, men ändå – varför firar vi midsommar? Jag fick lust att läsa upp mig och här har jag samlat en del information. Glad läsning!

Midsommarfirandet var sedan 300-talet en kyrkohögtid då man firade Johannes Döparens födelse den 24 juni. Detta var den ursprungliga midsommardagen i Sverige. I Danmark och Norge anknyter namnet S:t Hans dag tydligare till de bibliska berättelserna.

Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. För att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommardagen i Sverige alltid skulle firas på en lördag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.

Hemma är det vanligaste firandet av midsommar dans kring en midsommarstång, man bildar ringar och dansar kring stången och sjunger de kända lekvisorna. Inslaget av lek växte sig allt starkare under 1900-talet och ’Små grodorna’ är ett exempel på detta. Melodin dök för första gången upp i en sångbok på 1920-talet, blev snabbt populär och kopplades till grodleken och midsommar. Ursprunget är en fransk sång av betydligt äldre datum som brittiska soldater använde som nidvisa om fransmännen under Napoleonkrigen i början av 1800-talet.

Ordet midsommar förefaller vara förkristet och syftade ursprungligen på det tredje kvartalets början 20-22 juli, det vill säga en månad senare än det kristna midsommarfirandet. I folkmun flyttades ordet midsommar över från att syfta på kvartalsskiftet i juli till att syfta på det kristna firandet av Johannes döparen i juni.

Midsommarstången, eller majstången, kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Orden majstång och midsommarstång finns i skrifter sedan början av 1600-talet. På den tiden stod stängerna resta året runt, en tradition som fortfarande förekommer på vissa platser i Dalarna. Olika byar tävlade sinsemellan om vem som kunde resa den vackraste stången.

Historiskt sett handlar både midsommar och midsommarstången om ett firande av vårens spirande växtlighet.  Ordet majstång kommer från traditionen att fira våren genom att löva sina hem. Svenskans “maj” syftar på gröna löv och gröna kvistar, och annan grönskande smyckning, som man prydde personer och föremål med. Att “maja” är alltså att smycka med löv.

 

Majstång i Eric Dahlbergs Suecia Antiqua

 

På bilden från Skara syns en majstång med ringarna trädda över själva pålen, sannolikt ganska vanligt för denna tid. I själva verket fanns det sedan länge en stor variation på midsommarstångens utseende och det var först under 1800-talets första hälft som den fick det utseende vi ser mest idag: en påle med en tvärslå, prydd med två lövade ringar. På kontinenten syns majstängerna ofta tidigare på året än i Sverige. Och i Tyskland hänger kransarna inte från en tvärslå utan istället runt själva pålen.

I likhet med julnatten var midsommarnatten föremål för magiska föreställningar. Växtligheten tillskrevs särskilda magiska krafter och övernaturliga väsen antogs vara särskilt aktiva. Därför var midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter och för att spå in i framtiden. Att rulla sig naken i midsommardaggen ansågs stärkande för hälsan, liksom att spara en krans och lägga den i julbadet. Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar, är att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med…

 

Källor och foto

Nordiskamuseet.se

Wikipedia sv

 

 

 

Fira Sveriges nationaldag

Ta del av firandet , vare sig du befinner dig här eller där i en annorlunda vardag.

SWEDEN LIVE: är en 24 timmar lång livesändning som arrangeras av Svenska institutet m.fl. Dagen bjuder på musikuppträdanden, kulturevenemang, hemma-hos-inslag och museivisningar anpassade för en internationell publik i alla världens olika tidszoner. Gå till Facebooksidan https://www.facebook.com/events/607558036526772/ eller klicka här : https://sweden.se/culture-traditions/lets-celebrate-the-national-day-of-sweden/

NATIONALDAGSFIRANDET FRÅN SKANSEN kan du titta på i SVT Play från kl 20. Sändningen varar 1t 50 min. Klicka här: https://www.svtplay.se/nationaldagen

Och sist men inte minst tipsar programansvarig Eva Collett om att en del kommuner sänder digitalt firande. Titta in på respektive kommuns hemsida för mer information.
Mycket nöje!