SWEA Oslo

Sista nytt

Här följer aktuella notiser allt eftersom de publiceras.

PIA SUNDHAGE – en utmärkt ambassadör

Pia Sundhage mottog hedersutmärkelsen Årets svenska kvinna 2020 av SWEA International under ett virtuellt möte med Sweor från hela världen den 6 augusti 2020.

Pia Sundhage får utmärkelsen för att ha tagit med sig sin svenskhet ut i världen och genom sin karriär satt Sverige på världskartan. Hon har givit damfotbollen ett ansikte och starkt bidragit till det ökade intresset för denna sport. Många är de som vittnar om betydelsen som Pia Sundhage har haft för dem och deras framgång.

Läs mer om Årets Svenska Kvinna 2020 här: ask.swea.org/2020/arets-svenska-kvinna-2020/

via Shutterstock

Juryns motivering:
Pia Sundhage är Sveriges största stjärna inom damfotboll – en pionjär! Pia har genom sin långa karriär som fotbollsspelare, fotbollstränare och förbundskapten i både Sverige, USA och Brasilien satt Sverige på världskartan. Som en av de första kvinnliga utlandsproffsen inom damfotboll har hon inspirerat många kvinnor och som tränare lyfter hon fram både kvinnor och Sverige genom att föra vidare vår värdegrund där hon är verksam i världen. Pia är en utmärkt ambassadör för det som är bäst med Sverige och inspirerar fortfarande många unga fotbollsspelare världen över.

Mer information:

Hotell i sommar?

Kom ihåg att Sweor får rabatt på boendet på Thon och First !
Lätt att boka för dig och dina familjemedlemmar via SWEA Oslo beställningslänk och kundkod som du hittar här.

Ju tidigare bokning desto större rabatt!

Angivet pris på bokningssidan avser per rum/dygn inkl. moms. Frukost ingår och betalning sker på hotellet. Avbokning kan göras fram till kl. 16:00 på ankomstdagen.

BOKA NU! 

Trevlig midsommar!

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 19-06-2020
00:00


»Voffor gör vi på detta viset?«

Som rumpnissarna i Ronja Rövardotter kan vi undra över midsommar. En tradition som är så djupt förankrad i oss, men ändå – varför firar vi midsommar? Jag fick lust att läsa upp mig och här har jag samlat en del information. Glad läsning!

Midsommarfirandet var sedan 300-talet en kyrkohögtid då man firade Johannes Döparens födelse den 24 juni. Detta var den ursprungliga midsommardagen i Sverige. I Danmark och Norge anknyter namnet S:t Hans dag tydligare till de bibliska berättelserna.

Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. För att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommardagen i Sverige alltid skulle firas på en lördag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.

Hemma är det vanligaste firandet av midsommar dans kring en midsommarstång, man bildar ringar och dansar kring stången och sjunger de kända lekvisorna. Inslaget av lek växte sig allt starkare under 1900-talet och ’Små grodorna’ är ett exempel på detta. Melodin dök för första gången upp i en sångbok på 1920-talet, blev snabbt populär och kopplades till grodleken och midsommar. Ursprunget är en fransk sång av betydligt äldre datum som brittiska soldater använde som nidvisa om fransmännen under Napoleonkrigen i början av 1800-talet.

Ordet midsommar förefaller vara förkristet och syftade ursprungligen på det tredje kvartalets början 20-22 juli, det vill säga en månad senare än det kristna midsommarfirandet. I folkmun flyttades ordet midsommar över från att syfta på kvartalsskiftet i juli till att syfta på det kristna firandet av Johannes döparen i juni.

Midsommarstången, eller majstången, kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Orden majstång och midsommarstång finns i skrifter sedan början av 1600-talet. På den tiden stod stängerna resta året runt, en tradition som fortfarande förekommer på vissa platser i Dalarna. Olika byar tävlade sinsemellan om vem som kunde resa den vackraste stången.

Historiskt sett handlar både midsommar och midsommarstången om ett firande av vårens spirande växtlighet.  Ordet majstång kommer från traditionen att fira våren genom att löva sina hem. Svenskans “maj” syftar på gröna löv och gröna kvistar, och annan grönskande smyckning, som man prydde personer och föremål med. Att “maja” är alltså att smycka med löv.

 

Majstång i Eric Dahlbergs Suecia Antiqua

 

På bilden från Skara syns en majstång med ringarna trädda över själva pålen, sannolikt ganska vanligt för denna tid. I själva verket fanns det sedan länge en stor variation på midsommarstångens utseende och det var först under 1800-talets första hälft som den fick det utseende vi ser mest idag: en påle med en tvärslå, prydd med två lövade ringar. På kontinenten syns majstängerna ofta tidigare på året än i Sverige. Och i Tyskland hänger kransarna inte från en tvärslå utan istället runt själva pålen.

I likhet med julnatten var midsommarnatten föremål för magiska föreställningar. Växtligheten tillskrevs särskilda magiska krafter och övernaturliga väsen antogs vara särskilt aktiva. Därför var midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter och för att spå in i framtiden. Att rulla sig naken i midsommardaggen ansågs stärkande för hälsan, liksom att spara en krans och lägga den i julbadet. Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar, är att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med…

 

Källor och foto

Nordiskamuseet.se

Wikipedia sv

 

 

 

Fira Sveriges nationaldag

Ta del av firandet , vare sig du befinner dig här eller där i en annorlunda vardag.

SWEDEN LIVE: är en 24 timmar lång livesändning som arrangeras av Svenska institutet m.fl. Dagen bjuder på musikuppträdanden, kulturevenemang, hemma-hos-inslag och museivisningar anpassade för en internationell publik i alla världens olika tidszoner. Gå till Facebooksidan https://www.facebook.com/events/607558036526772/ eller klicka här : https://sweden.se/culture-traditions/lets-celebrate-the-national-day-of-sweden/

NATIONALDAGSFIRANDET FRÅN SKANSEN kan du titta på i SVT Play från kl 20. Sändningen varar 1t 50 min. Klicka här: https://www.svtplay.se/nationaldagen

Och sist men inte minst tipsar programansvarig Eva Collett om att en del kommuner sänder digitalt firande. Titta in på respektive kommuns hemsida för mer information.
Mycket nöje!

Vi träffas online!

Som del av en plan för att hjälpa varandra, till uppmuntran och tillförsikt, så har vi startat SWEA Oslo DUGNAD.

Bland de aktiviteter som genomförs inom vår gemenskap framöver är digitala träffar, ringrundor och inköpshjälp.
Träffar via nätet annonseras i kalendern här på hemsidan.

Sköt om dig!
Styrelsen

Alla träffar inställda tills vidare

Enligt myndighetsbeslut och rekommendationer i samband med Coronavirusets spridning i Norge inställer vi alla träffar med omedelbar verkan och tills vidare.
Men håll kontakten med dina SWEA-vänner, kanske någon behöver dig just nu?
Styrelsen

MEDLEMSERBJUDANDE

Sweor får rabatt på manikyr hos Kristine Nails!
Härligt att göra sig lite hållbart fin.Kristine Vullstad är utbildad vid Tone Lise Akademiet i Oslo och har sin lilla studio i Dronningensgate 23 centralt i Oslo. Hos Kristine Nails får vi Sweor nu 15 % rabatt på behandlingar som tex manikyr med gellack, förstärkningar/gellack eller förlängningar i akryl/gellack.

Möjligheterna är många, några exempel visas på sidan under medlemsförmåner.
Eller ta direktkontakt med Kristine på tlf/sms 400 55 252.

BOKA TID NU INFÖR ADVENT, JUL OCH NYÅRSHELGEN!
Uppge SWEA vid beställning och visa gärna fram ditt digitala medlemskort vid besöket.

MEDLEMSERBJUDANDE

Sweor får rabatt på boendet på Thon och First !
Thon Business Deal ger rabatt på boendet på mer än 120 hotell i bl.a. Sverige och Norge.
Lätt att boka för dig och dina familjemedlemmar via SWEA Oslo beställningslänk och kundkod som du hittar här.

Ju tidigare bokning desto större rabatt!

Angivet pris på bokningssidan avser per rum/dygn inkl. moms. Frukost ingår och betalning sker på hotellet.
Avbokning kan göras fram till kl. 16:00 på ankomstdagen,

BOKA NU FÖR SENHÖST, JUL- OCH NYÅRSHELGENS VISTELSE!

 

Visa att du bryr dig!

Det är mottot i Sve Profilgaver, som betecknande nog givit oss draghjälp till vårt ideella arbete i form av ett urval produkter.

SWEA Oslo ordförande Kari Styren tog emot den ansenliga gåvan från Sve och ser fram emot att packa upp tillsammans med Helen Trosdahl som ansvarar för våra möteslotterier och Eva Collett, sammankallande i vår donationskommitté.

Fortsättning följer, men med detta vill vi rikta ett omedelbart och stort varmt tack till VD Sveinung Sve och Sve Profilgaver i Sandvika. Ett företag som sedan 1982 marknadsför gåvo- och profileringsartiklar för företag och organisationer. Titta gärna in på deras webbsida https://www.sveprofilgaver.no/ med inspiration, produktkataloger och nätbutik.

Ny PR-ansvarig/redaktör

Malin Sundborn tillträder som PR-ansvarig i SWEA Oslo och övertar uppgifterna som redaktör för tryckta och digitala publikationer, däribland publicering och utveckling av hemsidan.

Malin Sundborn
foto: Kari Styren

Vi glädjer oss till samarbetet!
Styrelsen