SWEA Oslo

Oslobloggen

Vårmiddagen

Inbjudan till vårmiddagen 2022 var traditionen tro; bubbel, hemgravad lax & potatissallad och god dryck, kaffe och hembakade pajer! Det var många glada swe’or som var frestade och som kom, åt, drack och sjöng – det kunde inte bli en bättre kväll!

Tomt på faten blev det när det bjöds på gravad lax med dillstuvad potatis och smarriga pajer med vaniljsås. Klassiska vårsånger sjöngs medan lottringarna valsade runt borden och fina vinster hittade sina ägare.

Mångårig medlem, en inte så mångårig medlem och en alldeles ny medlem väntar på att kassera in sina vinster.

Vi ser redan fram mot nästa år 🙂

Scandinavian Design og USA 1890 – 1980

Söndag 24 april besökte SWEA Oslo en utställning om skandinavisk design och dess framgångar i USA.

Vi följde med på en visning av den svensk-amerikanska seniorkuratorn Denise Hagströmer. Denise är designhistoriker och är sedan 2013 senior intendent/kurator vid Nasjonalmuseet i Oslo.

 

Utställningen  är en vandringsutställning som nu  efter Stockholm visas i på Nasjonalmuseet – Arkitektur i Oslo. I augusti 2022 går utställningen vidare över Atlanten till USA.

Utställningen visar på skandinavisk design som kommit till över möten mellan de skandinaviska länder och USA. Det som under 1950-talet blev nämnt som Scandinavian Design. Här finns exempel på hur industridesign, textilier, kläder och möbler blev kända bla. genom politik och trender. Där finns till exempel på textil- och möbel design som finns i Säkerhetsrådets sal i FN.

Här fanns många föremål som många av oss kände väl igen. Redan vid ingången till salen möts vi av en staty av Carl Milles – Fisk med emigranter. Sedan följer många former och färger av välkända  BRIO, Marimekko, Stokke och Lego.

 

 

Utställningen i Oslo är öppen tom 7 augusti 2022.

Det finns möjlighet att se utställningen digitalt här: https://my.matterport.com/show/?m=RhaP8xdcXg2

 

Mysigt mingel på Olivia

SWEA’s mingel har alltid varit ett trevligt sätt att mötas genom åren på Bristol hotel.

Men nu var tiden mogen för att flytta på sig till mysiga restaurang Olivia på Egertorget. Tidspukten är också flyttad, till sista tisdagen i i månaden.

Förra gången det var mingel så samlades ett gäng med pratsugna och sällskapstörstiga damer. Så succén fortsätter och vi ser fram imot trevliga mingel i många år framöver.

Välkomna!

 

SWEA Oslos Årsmöte 2022

Äntligen kunde vi hålla ett årsmöte ”på riktigt” igen sedan 2020!

Välbesökt och lyckat årsmöte med tapas och underhållning

Över 30 medlemmar deltog i SWEA Oslos årsmöte den 17 februari i Margaretakyrkan. Medlemmarna välkomnades och efter registreringen bjöds det på bubblande välkomstdryck och snacks. Många hade inte setts på länge och man kunde känna en avslappnad stämning med många glada skratt under samlingen!

Sedan följde årsmötesförhandlingar. Stadgeenliga ärenden behandlades och ny styrelse valdes. Marianne Raidna Lunde omvaldes som ordförande och Lisette Rein som vice ordförande. Som ny kassör valdes Annika Samuelson Kjøle och som ny sekreterare Eva Lindberg. Övriga ledamöter: nyval av Kirsi Saikkonen, programansvarig, och Ewa Orlowski Bergseng, medlemsansvarig. Omval av ledamoten Maria Aronsen som invaldes som extra styrelseresurs. Samtliga valdes för ett år.


Fr.v. Eva Lindberg, Kirsi Saikkonen, Annika Samuelson Kjøle, Eva Orlowski Bergseng och Marianne Raidna Lunde. På bilden saknas Lisette Rein och Maria Aronsen.

Katrine Flåskjer och Eva Collett lämnade styrelsen och avtackades av Marianne för sina uppskattade insatser.

Efter årsmötet dukades det upp en norsk-svensk tapasbuffet med ”smågott” som svenskt tunnbröd med skagenfyllning, minikrustader med caviar/creme fraiche, norsk Jarlsberg, Brie och kex m.m.

Det blev det munter stämning kring de runda borden och som ett trevligt intermezzo i middagssamtalen hade vi glädjen att lyssna till Oslo-Swean Katarina Wikström, tidigare operasångerska. Hon var ackompanjerad av sin trevlige norske man Tore. Vi fick höra en fin blandning av visor av bl.a. Evert Taube. Mellan de olika musikstyckena berättade Katarina på ett fängslande och underhållande sätt om bakgrunden kring innehållet i de olika visorna.

Kvällen avslutades med kaffe och hembakade ”fastlagsmuffins” (helt underbara!)” och kladdkaka.

Tack till alla som deltog, hjälpte till och gjorde årsmötet till en fin dag och kväll.

Ser fram emot 2022
Marianne

Vilken lyckad kväll!

Torsdagen den 2 december var det dukat för julbord i Margaretakyrkan. Det var 40 Sweor som ville vara med på arrangemanget, och vilket arrangemang dom hade ordnat för oss alla!

Programkommittéen hade gjort allt för att det skulle bli så bra möjligt. De skall ha en taktfast applåd för insatsen. Helen med förberedelser och som bakat härliga saffranstårtor och en fantastisk rödkål. Emma och Karin höll ordning på allt och alla, medan Eva (Collett) stod på trygga ben i det nu upprustade köket. Flera frivilliga Sweor hjälpte också till under kvällen, det är mycket uppskattat.

Det var så trevligt att äntligen kunna träffas igen. Glädjen runt borden var glatt högljudd.  Att träffas så här i ellfte timmen med omicron på intåg, inte krama visserligen😊, men vara tillsammans som våra traditioner bjuder, ja det var uppskattat. Till historien hör väl att vi redan dagen efter fick vi nya restriktioner.

Kvällens värdar bjöd på en värmande kopp glögg. Att vi skulle finna vår bordspartner med hjälp av en del av en julklappslapp. Det var trevligt, för då fick man chansen att hälsa på både gamla och nya medlemmar. Det var många nya medlemmar med, nämligen.  Och som vi njöt av ett äkta svenskt julbord flera av oss inte smakat på flera år.

Marianne höll ett fint välkomsttal med en tillhörande snapsvisa, det var mycket uppskattat. Under middagen var det flera modiga damer som stämde upp och sjöng snapsvisor, till allas glädje. Några kända och flera som vi fick höra för första gången.

Lotteriet blev genomfört till mycken glädje, speciellt för de som vann många fina vinster. Liselott är tillbaka som en lotterichef och genomförde dragningen med mycket humor och gott humör.  Och vinnar blev ju alla till slut när vi fick plocka en julklapp i jultomtens säck. En kul tradition!

Tack för denna gången, och «tusen takk» till er som organiserade den här kvällen!

Hälsningar Malin

 

Lyckat när Oslo-Sweorna träffade ambassadören!

Det blev ett uppskattat möte mellan ambassadör Cecilia Björner och ett 30-tal Oslo-Sweor på Zoom häromdagen. Hennes presentation och den efterföljande diskussionen blev öppenhjärtlig och informell.

Vi fick höra om ambassadörens bakgrund och karriären inom bl.a. UD,  liksom om hennes intressanta arbetsplatser både i Sverige och utomlands, främst som yrkesdiplomat.  Vägen ledde till slut fram till hennes sista ”prestigepost” som ambassadör i Oslo. 

Cecilia Björner värnar om de nordiska frågorna och sökte tjänsten i Oslo av intresse för Norden. Hon önskar att se mer samverkan mellan länderna.  Hennes prioriteringar i höst blir den norska inrikespolitiken bl. a. med det förestående valet; Sverigefrämjandet och samarbetet med övriga främjarorganisationer såsom Norsk-Svenska handelskammaren, Business Sweden och SWEA Oslo; samt de säkerhetspolitiska frågorna. 

Ambassadören uppskattade att få en kort introduktion av SWEA, historik, syfte, aktiviteter och hon påpekade att hon hittills bara vagt kände till SWEA. Nu fick hon också veta att medlemmarna i SWEA Oslo utgörs av en grupp kompetenta kvinnor i olika åldrar, med olika yrkeserfarenhet och kunskaper, och hon såg fram emot fortsatta kontakter.

Tiden gick verkligen fort och avslutningsvis sa den nytillträdda ambassadören att hon nu dels längtade efter att snart kunna få bjuda in gäster till den vackra nyrenoverade ambassaden, dels att snart kunna få sitta ute och njuta av folklivet i Oslo.

Marianne Raidna Lunde
Ordf. SWEA Oslo

Om stegräkning och lite annat

Det är imponerande!
Med den överskriften rapporterar programkommittén om den senaste veckans gemensamma ansträngningar i stegräknargruppen. Och det är verkligen välförtjänt beröm till de “framstegande” tjejerna, för gruppen ökade sitt genomsnitt med 5000 steg från vecka 1 till vecka 2 !  Hela 82 000 steg gick deltagarna i genomsnitt nu senast.
Kanske är det startglädje, fast jag väljer nog att tro att utmaningen ger oss den lilla knuffen som somliga av oss behöver för att gå en bit extra eller röra på oss på annat sätt.

När startskottet för stegräkningen gick, så föreföll Paris vara ett realististiskt mål. Nu handlar det i stället om alla ställen vi kan besöka på vägen till Paris. Tillsammans. Gemensamt.

Såsom för stegräknaraktiviteten, så passar nyckelorden “tillsammans” och “gemensamt” också för förberedelserna och tankegången runt upplägget. Det passer också för insamling och sammanställning av resultaten och för arbetet med kommunikationen före start och under hela aktivitetsperioden.

Från idé till genomförande kan ibland vara en lång etapp. Så var det också för stegräknarutmaningen. Men när den väl var färdig på ritbordet, så gick det framåt med en faslig fart. Och det är inte över än, för nya idéer föds på vägen. Knoppskjutning och mervärde kallades det på fackspråket på den tiden det begav sig. Nu senast landades en miniquiz – en tvådagars lekfull frågesport som var öppen torsdag-fredag 15-16/4.  Hann du inte vara med den här gången eller stoppades av tekniken på vår sida, så kommer det säkert fler möjligheter.
Du hittar dom under “Aktiviteter/Gå med oss/Vart tog stegräknargruppen vägen” här på hemsidan. Titta inom där.

Många kockar tillagar just nu en större och bättre måltid för vår gemenskap.
Det är imponerande!

hälsningar Kari

2021 – Välkommen!

De flesta ser nog tillbaka på 2020 som ett tråkigt och jobbigt år.
Jag sa ofta på slutet av 2020 att «bara 2021 kan komma så blir det bättre»! Situationen bättrar sig säkert nu då vaccinet har börjat komma.

Det är många saker som har förstärkt sig i vardagen. T ex hemmakontor, det existerade ju innan men det har det blivit mycket mer av. Så mycket att företag drar ner på kontorsarealerna för att slippa betala för tomma kontor. Förresten, kanske det fungerar bäst när dagis och skolor är öppna för barnen…?

Hemleveranser av mat. Visst hade det en klang av lyx tidigare? Nu är det allt mer vanligt.  Jag tycker det är skönt med en hjälp i vardagen att få maten hemkörd helt fram till dörren.

Digitala möten. Förut var det lite «exotiskt» när man skulle vara med på ett möte på skärmen. Nu är det standard! Det är ju fördelar och nackdelar med allt. Man kan tycka att det kan bli en lite onaturlig känsla med digitala möten, men de är effektiva. Fast det kan dyka upp lite oväntade situationer om man glömmer att stänga av ljudet eller flyttar pc-kameran till ett ställe som den inte skulle fotografera. Flera exempel på detta har visats i media, ganska så roliga!

SWEA Oslos årsmöte 2021 blir också digitalt och det är spännande. Det är perfekt att det pågår under flera dagar så att alla får tid att titta och rösta. Årsmöte genom några klick på mobilen, det är ett nytt scenario, men jag tror det kommer att gå väldigt bra. Det är viktigt att ha en positiv inställning till det, tänker jag, som med allt annat som måste lösas på ett alternativt sätt.

Det är mycket annat som händer i SWEA just nu. Rösta på «Årets svenska kvinna», lyssna på SWEA-podden, en mängd webbinarer, i tillägg till mingel, grupp/tematräffar och annat. Nytt är bytet till medlemsportal i Upright. Där kan du själv uppdatera din egen information och söka upp andra Sweor.  Sen vill jag förstås påminna om vårt medlemsmöte den 25 februari på Zoom. Missa inte det.

Nya medlemmar, erfarna Sweor, gammal och ny styrelse. Allt på en gång! Information om allt detta hittar du i det senaste nyhetsbrevet från ordförande Kari.

Och du, du har väl inte glömt att betala medlemsavgiften? 😊
Varma hälsningar Malin

Foto: Pixabay

Digital jul

Det blir svårt att åka hem till Sverige för julen i år.  Dagsläget i Sverige är så mycket allvarligare än här och även nya riktlinjer att följa. Och väljer man ändå att göra det, så väntar karantän efter returen. Det är inte helt enkelt att få till. Så jag och min familj gör som många andra svenskar i Norge och kanske du med? Stannar här och får «gilla läget».

Jag tycker ju ändå att det kan funka, för denna julen.  Man behöver ju inte vara i samma rum längre för de stora sammankomsterna.  Inte heller för de små och regelbundna.  Att hålla god kontakt är så mycket enklare än förr med alla digitala hjälpmedel vi behärskar nu, eller i alla fall har bekantat oss med för att använda. I motsats till före den digitala revolutionen så kan man ju både ringa med video och enkelt skicka bilder eller små filmer. Det finns så många möjligheter med mobil och dator.

Jag har avtalat med familjen att ha en facetime-stund på julafton. Vi kopplar upp oss i 4 olika hem och har ett komprimerat julfirande, pratar och dricker glögg. De som har fått julklappar i posten kan öppna dom när vi andra ser på.

Men så var det den kramen då….

Det är helt klart att närkontakten är viktig. Det känns som om det är något som saknas vid digitala möten, det är som «elefanten i rummet». Alla tänker på det, men ingen säger något.

Vi får ta igen det förlorade under 2021! Mötas och kramas ordentligt så fort läget är klart.

😊 Jag glädjer mig.

Men nu är det förberedelser till jul som gäller och bakning för min del. Pepparkakor, havrekakor, mandelmusslor… Det blir nog inte 7 sorter i år, men några speciellt utvalda kakor.

God Jul och Gott nytt år!

Varma hälsningar
Malin

Bild från Receptfavoriter.se

En glad nyhet i vintermörkret!

En härlig ‘nygammal’ mix av tre glada SWEA-tjejer bildar nytt Professional-team!
Ulrika S och Maria O känner flera av oss sedan tidigare. Maria Aronsen är ny för i år i SWEA Oslo. Här presenterar de sig själva.

Ulrika Starkenberg
Jag är fysioterapeut – med specialkompetens inom syn- och dentalergonomi och har ett eget företag, Ergo Optikk, där jag jobbar med synergonomi, specialoptik och en liten kamera. Arbetsfältet är Norge, vilket ger mig många vidunderliga resor i Norges vackra land.

Är sambo med norska Bjørn och vi har tillsammans 4 killar och ett barnbarn på 4 år.

Jag uppskattar en aktiv fritid, med Bjørn och vänner, på cykel, vandringar, golf och skidor (längdåkning som toppturer) i Norge och världen.
SWEA är för mig en fantastisk förening och jag ser med stor glädje fram till att, tilsammans med Maria x 2, leda SWEA Professional.
Vi hoppas att SWEA Professional kommer att fortsätta att vara ett nätverk till inspiration, kunskap och erfarenheter som vi kan dela med oss och hjälpa och stötta varandra i.

Jag heter Maria Aronsen, är 49 år och är gift med en norsk man. Mina barn är vuxna och utflugna sedan länge och jag har även ett litet barnbarn på 2,5 år i Oslo. Januari -20 flyttade jag hit och avslutade mitt arbete i Sverige under pandemin. Det var startskottet för mig att finna nätverk här i det nya landet Norge. Jag fann då SWEA! Att få delta i Professional är för mig en glädje, då jag ser hur vi alla kan samarbeta och hjälpa varandra, samt ha möjligheten att få umgås och dela erfarenheter. Jag har under många år arbetat som personalchef/konsultchef och har arbetat en hel del ideellt inom idrott och hälsa genom åren. Jag brinner för att hjälpa, motivera och coacha människor, främst kvinnor, till att våga tro på sig själva och göra det som är rätt och riktigt för en själv. Kost och hälsa är ett av mina största fritidsintressen förutom musik och dans.


Maria Olsson
heter jag, SWEA Oslo medlem sen 2016 (eller var det 2015?) och boende i Høvik strax väster om Oslo sen 2005. Kommer från Orust och saknar mitt älskade Bohuslän något enormt nu när jag inte är fri att resa som jag vill. Pluggade till skeppsbyggnadsingenjör på Chalmers i Göteborg och flyttade till Norge direkt efter examen när jag fick jobb på det som då hette Det Norske Veritas (numera DNV GL). Jobbar kvar men i en annan avdelning. Jobbet är väldigt internationellt, både här på hemmaplan och med kunder och kollegor i hela världen. Jag har även haft möjlighet att jobba två 3-månaders perioder i Sydkorea och kortare perioder i Tyskland och Polen. Fritiden spenderar jag helst i fritidshuset på Orust eller i naturen, gärna med längdskidor på fötterna och i sällskap av kjæresten Henrik (han är svensk men jag gillar det norska ordet bättre).

Hör gärna av er om ni vill prata sjöfart i allmänhet och skrovskador i synnerhet! Eller bara är lite nyfikna på hur det är att jobba i en multikulturell arbetsmiljö.

Extra glada är vi i SWEA Oslo för att teamet sätter igång redan nu och gör det med en nätverksstimulerande aktivitet tisdag 15 december kl. 19 på ZOOM. Klicka i vår kalender och läs mer om träffen där.

En kul dag med videoinspelning för VEMA RUNT

I vår region VEMA beslutade regionstyrelsen att göra en gemensam aktivitet, som alla medlemmar skulle kunna delta i. Oavsett bostadsort eller nuläge i pandemin. ZOOM blev den naturliga mötesplatsen.

Många har vid det här laget varit med på SWEA onlineträffar eller föredrag via ZOOM. Men innehållet i VEMA RUNT har en annan karaktär än dessa träffar. För första gången för de flesta av oss, skulle vi producera ett bidrag, genom en kombination av bilder, video och musik. En utmaning som jag och Kari tog tag i med bägge händer. Det var mycket förarbete och vi kom förstås i gång i sista minuten, men inte visste vi att det skulle bli så roligt!

Kari skrev manus som innehöll allt från Kon-tiki till skidhoppet för att presentera Oslo och Norge, och det skulle följas av en berättelse om läget i vår avdelning. Vi fick med våra aktiviteter och träffar som vi har både fysiskt och digitalt.  Och tyckte väl att det blev en fin presentation på pappret i alla fall.  Vädret var uruselt den dagen vi skulle filma med dimma och regn och mörker ute. Lösningen fick bli att filma Kari uppkurad i soffan hemma i stugan.

Inte direkt stylister någon av oss, men vi letade fram rekvisita och började pynta. Det vackra breda sidenbandet plockades upp ur SWEA-lådan och hängdes i ljusrören, en kräfta i papier-maché fick symbolisera våra trevliga kräftskivor, SWEA’s sångbok vår sångglädje osv..

«And action» var min replik när jag startade kameran då Kari kände sig någorlunda förberedd att bli filmad. Jag kan ju erkänna att min erfarenhet med att filma inte är så lång. Det blev en rätt darrig inspelning, så jag insåg att vi måste placera kameran på ett stativ. Eller något dylikt. Det blev «något dylikt». Vi gick en runda i huset och hämtade diverse grejer för att få kameran i lämpligt läge. Om jag minns rätt stod den till slut på några böcker på en piedestal som i sin tur balanserade på en stegpall. Ni tror mig väl inte men det var faktiskt tjuren Ferdinand som kom till vår räddning, lagom stor som han är. Det vill  säga Munro Leaf’s berättelse om tjuren Ferdinand från 1938. (Och jag som trodde det var Disney… )

Videon blev till slut, efter minst 5 tagningar (mycket skrattande under tiden kan jag lova), hyggligt bra. I längsta laget och kanske inte så spänstig som vi skulle ha velat. Som den kanske hade blivit om jag kunnat stå på Operans tak och Kari hallåat med vind i håret. Men den blev «mysig» med Kari i soffan som läser manus som ur en sagobok med glimten i ögat.

Nu återstår att se vad ni alla tycker om vår och andra VEMA-avdelningarnas första SWEA-produktion.

Jag tror bestämt att ni måste hänga på ZOOM tisdagen den 10 november kl. 19:30 (anmälningar tas emot på swea.oslo(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com fram till sista minuten mer eller mindre).
På vägen till målet hade vi i alla fall väldigt kul.

Varma hälsningar
Malin

Äntligen höst!

Sommaren 2020 kommer vi att komma ihåg i lång tid framöver!

Den har nog varit speciell för de flesta. För många frustrerande, för andra en chans att se och upptäcka något annat än det man egentligen hade planerat på sin semester. De norska fjällen har i alla fall blivit mycket besökt, speciellt de mest kända platserna. Jag har hört om parkeringskaos för besökande till populära fjälltoppar och vandringsleder, och att folk går i kö på stigarna. Hotell som skulle varit besökt av utländska turister har istället haft norrmänn som gäster. Helt klart en annorlunda sommar.

 

Nu ser vi framåt och satsar på att ordningen blir återställd så fort som möjligt. Men inte för fort! Det har ju visat sig att gå för fort fram, inte funkar så bra. Smittan har ökat i Norge efter folk har rest på semester till «gröna» länder. Folk generellt har också vant sig vid corona och man slappnar av med tanke på att skydda sig. Jag märker att jag glömmer mig lite nu på senare tid. Men jag blir påmind när jag ser munnskydd och antibac radat upp i bilen och hemma på hallbordet.

SWEA’s program för första delen av hösten har kommit, och den är ju präglad av corona. Det är några mysiga middagar och mingel spikat så hoppas vi på flera möjligheter längre fram. Vi kryssar fingrarna för att vi får mötas på julbordet!

Varma hälsningar!
Malin Sundborn

Sommar, sommar, sommar…

Regnet slår mot fönstret och regndropparna studsar i asfalten. Jag värmer händerna runt tekoppen och ser in i elden. På ett ögonblick är jag tillbaka i en liten sörmländsk sommarstuga på 60-talet, då sommaren, liksom dagen, var oändlig och fylld av små äventyr.

Solsken och regn var lika roligt.
I lillstugan, med regnet smattrande mot tegelpannorna, öppnade sig nya världar.

Väskan var i god tid fylld med böcker från biblioteket. I den gamla trävillan luktade det bokdamm och linoleumgolvet knarrade. Bibliotekstanten kunde på ett mästerligt sätt kommunicera med blicken, och alla visste att där skulle man prata tyst och smyga lätt på tå.

Att hämta vatten åt mamma nere vid pumpen tog sin tid. Inte många metrarna att gå men oj så mycket på vägen! Det var blåbär och harsyra, stensöta och vildhallon. Var ekorren där i dag månntro?

De flesta dagarna var solfyllda- var det inte så?-  Då samlade sig ungarna nere vid bryggan och hoppade och dök, simmade och lekte ‘kull’. Så höll vi på tills det ringde i koskällan. Då visste alla att bagarns ungar skulle hem, och då gick alla till sitt, huttrandes och med blålila läppar.

Min morbror brukade hälla en gryta kokande vatten i sjön innan han doppade sig. Hur gamla var vi när vi slutade tro på att det funkade?

Mellan hjulspåren växte både gräs och sommarblomster. Sjön bjöd generöst av sina glittrande vågor.  Blåbär, hallon och smultron räckte till alla, hela sommaren.

Önskar Dig en skön sommar med besök på Dina alldeles egna smultronställen. I dåtid eller nutid. I verkligheten eller i fantasin. I sol och regn.

Eva Collett
Program

Vårmiddag hemma

Jag tänkte laga en vårmiddag hemma som ett alternativ till den uteblivna vårmiddagen med SWEA.
Det är ju tråkigt att den inte blir av, men vi får ta igen att träffas till hösten, hoppas jag.

 

 

Om man tänker på vårmiddagen som skulle varit i dag, så glider man ju lätt över på Valborg, om bara några dagar. Till Valborg brukar vi ha några enkla rätter som spritter av vår. Som varmrökt lax, färskpotatissallad och sparris, och så en västerbottenpaj förstås!

På Receptfavoriter.se hittade jag ett recept på grön sparris i ugn, som lät så himla gott:

4 personer

500 g grön sparris, 1 msk olivolja, 1 tsk flingsalt, 200 g chèvre eller getost, 0,5 dl pinjenötter.

Sätt ugnen på 250 grader. Rensa och skölj sparrisen. Skär ev. ett nytt snitt i nedre delen av stjälken. Blanda sparrisen med olivolja och sprid ut i en ugnsform. Strö över flingsalt och fördela skivad ost på samt strö över pinjenötter. Sätt in i mitten av ugnen ca 8 minuter. Ta ut och servera varm.

Sparris ugn med chèvre och västerbottenpaj. Foto Receptfavoriter.se

Det är så gott med varmrökt lax också – var får man tag i det här?

Det verkar inte som det är så populärt här, som i Sverige, med varmrökt lax. De gånger jag har hittat det här, så har det inte varit av så bra kvalitet tyvärr. Men jag ska fortsätta att leta lite mer målmedvetet. I år får det bli färsk lax tror jag, kanske grilla den helt enkelt!

En sak som jag saknar jättemycket är svenska ostar!

Herrgård, Svecia, Grevé, och prästost, gärna lagrad i många månader, den ska vara torr och lite salt…åh, det vattnas i munnen på mig! Jag har inte sett de i livsmedelsbutikerna, men de finns att få i välsorterade små butiker i Oslo. Kanske jag ska unna mig att handla där, det blir ju lite dyrare men det är ju en högtid 😊.

Färskpotatissallad och grillad lax med romsås. Foto Receptfavoriter.se

När samhället fungerar som vanligt, så har jag köpt lax och ost i Sverige, men det går inte i år. De kommer att bli mycket saknade. Ett alternativ är att grilla, som sagt. Laxen kan grillas, sparris och paj från ugnen, färskpotatissalladen är kall, och så lite dyr svensk ost. Fram med svenska bordsflaggan, så är middagen «i boks».

Valborghälsningar
Malin Sundborn

 

En annorlunda påsk!

Jag och min familj skulle egentligen besökt min mamma på västkusten i år, tillsammans med mina två bröder med familjer. Familjen är spridd mellan Göteborg, Oslo och Stockholm så när vi alla träffas på påsken, brukar vi ha en stor födelsedagsfest för alla barnbarnen. Lite som julafton faktiskt.

Foto Pixabay

 

Så blev det ju inte i år. Min mamma var vid gott mod i slutet av mars men när det började närma sig påskveckan, så blev det jobbigare. Men det var ok ändå, hon fick besök av min bror och familj från Göteborg – på avstånd.

 

 

 

Det gav mig en tankeställare, att inte kunna besöka mamma. Det kändes ju frustrerande. Säkert för många andra också tror jag, som inte kunde göra det dom brukar göra under påsken. Men jag känner att jag uppskattar det jag har, mer. Saker som man har tillgång på i vardagen som man tar för givet, en dag kan det vara borta.

Den situation vi befinner oss i har mycket stora negativa konsekvenser för all möjlig verksamhet och många anställdagrupper. Men något positivt har den med sig. Jag har läst någonstans att luften har blivit renare i stora städer, och att turistmål, som förr var överbelastade med turister, börjar återhämta sig. Vattnet i Venedigs kanaler är renare och sköldpaddor får chans att bygga bo på folktomma stränder i Indien.

En annan positiv konsekvens verkar vara att de som inte kan ta med sig jobbet hem, jobbar med andra saker. Saker som bara har blivit liggande, som man ska ta itu med en annan dag…  Ett exempel är medlem Ann-Marie, hon är kiropraktor och fick nu tid att få igång online-bokning för sin praktik.

Det samma gäller styrelsen och arbetet med att bygga om och uppdatera «Insidan» för medlemmarna, området på hemsidan där man loggar sig in. Här kommer snart ny information, som planerats sedan länge!

Foto Pixabay

När Corona var i startfasen, började vi i SWEA Oslo tidigt arbetet med att erbjuda digitala aktiviteter, först det som kallades digitala träffar, sen mingel och nu kommer snart Stick- o hantverk online m.m. Det är ett väldigt fint sätt att samlas visar det sig. Det var väl några små uppstartsproblem, men så är det ju med allt nytt.

Kanske det är lättare att vara med på träffar digitalt, då man inte alltid kan vara med «fysiskt». Kanske vi får flera deltagare på samlingarna till och med!? Det positiva är att man inte behöver klä på sig, (byxor eller parfym 😊), inte behöver ta bil eller kollektivt, och samma minut som samlingen är över, så är man hemma. Otroligt skönt!

Men i alla fall, hoppas vi ses snart!

Hälsningar
Malin Sundborn

Årsmöte 2020

Årsmötet anno 2020 hölls i Margaretakyrkans lokaler den 13 februari med ett drygt tjugotal medlemmar närvarande.

Vi togs emot av Eva och Anita från styrelsen, som höll en fast hand om röstlängden och vi bockades av med ett vänligt leende och slussades vidare till mingel i lilla salen. Trevligt att prata lite innan ordföranden kallade till möte i stora salen. Genom närvarande och fullmakter representerades 31 röstberättigade Oslo-Sweor. Mötet var giltigt och ordföranden kunde slå klubban i bordet och sätta igång kl 18 som annonserat.

 

 

Det var ett bra, effektivt och informativt möte. Årsmötet godkände räkenskaper och ansvarsfrihet för styrelsen och dess förslag att bibehålla medlemsavgiften på NOK 400 kommande år, trots att avgifterna till International numera är 33 USD. Mötet valde efter inspel och diskussion att öka donationsbeloppet 2020 jämfört med tidigare år och gav styrelsen mandat att behandla och besluta om mottagare.

Donationskommittén arbetar med ett förslag om Sverigefrämjande utbildning/upplysning knutet till Alfred Nobel (norska utdelningen av fredspriset) och att forma ett projekt som kan engagera utöver den rena donationen. På mötet föreslogs Solvatten  (https://solvatten.org/solvatten-landing-page/) som andra avdelningar donerat medel till.

 

 

 

Valberedningen hade gjort ett grundligt arbete och den nya styrelsen och övriga uppdragstagare valdes vid öppen votering. Så, när alla fjolårets bidragande Sweor var behörigen tackade, däribland avgående styrelsens Kirsi Saikkonen, Marianne Raidna Lunde och Liselott Ygemar, och den nya styrelsen väl mottagen och mötet formellt avslutat, så var det dags för goda danska smørbrød och quiz som de flesta hade anmält sig till. Vi åt, pratade, skrattade – det var riktigt fin SWEA-stämning.

 

 

Jag vill rikta ett stort tack till styrelsen med ordföranden i spetsen. Det läggs ner otroligt många timmar, dag som natt, på att förbereda årsmötet och för att hjulen i SWEA  Oslo hålls igång. Vi som medlemmar är lyckligt lottade som kan njuta frukterna av det arbete som detta gäng lägger ned. Jag ser fram mot ett nytt SWEA-år 2020!

Malin Sundborn

 

 

 

Vintåget 2020

Vintåg – en populär aktivitet som Swea anordnade en fredag i februari för tredje året i rad.

 

Årets vintåg startade på Delicatessen tapasbar där vi fick smaka på ett par goda cava och en liten paella-tapas, så gott.

Delicatessens ägare tog varmt emot oss och berättade utförligt om mat och vin.

Nästa stopp var Olivia. Där gick mat och vin i Italiens tecken och vi blev serverade stenungsbakade pizzor med en passande Valpolicella till.

Tredje stoppet blev puben Jarmann. Gott och fint vin fick vi smaka på här, nämligen på Faustino no 1 och till detta en liten hamburger-smakbit.

Tjejen som demonstrerade vinet var en duktig svenska vid namn Carolina Jenny Bodin.

Vintåget avslutades på restaurang Asia och vinmakningen rundades av med ett Californiskt vin.

Skål och på återseende nästa år!

Text och foto: Nina Gabrielsen

 

 

Årets donation i 2019

Årets donation 2019 gick til julbasaren i Margaretakyrkan, i regi av Svenska Kyrkan, med ändamål Bymissionens arbete med/för barn och unga.

 

Den årliga julbasaren i november är ett måste att besöka för många. Julbasaren har vuxit i popularitet varje år och är nu en av de mest besökta i Oslo. Den har blivit organiserad i många år och baserar sig på att frivilliga gör basaren till verklighet. Det är olika ändamål varje år och denna gången är det «Bymissionens arbete med/för barn och unga» som fick Svenska Kyrkans uppmärksamhet.

 

När basaren går av stapeln är den stora salen sprängfylld av montrar som erbjuder allt från fina jultextilier, leksaker, svenskt hantverk och julpynt, till pepparkakor och många typer av julmat. I lässalen är det satt upp ett temporärt café där gäster kan dricka svenskt kaffe och äta traditionella julkakor. Det mesta är skänkt av personer som tillhör de olika föreningarna med svensk tillknytning i Oslo.

 

Från basaren öppnar till den stänger, är det ett vimmel av folk som handlar, pratar, skojar, önskar varandra god jul och barnen med blossande röda kinder leker runt omkring. Det är allt från unga människor till äldre och många barnfamiljer som besöker basaren, många av dem återkommer varje år.

 

Det ligger ett stort jobb bakom för att genomföra basaren och det behövs många frivilliga, bland annat från SWEA, som hjälper till. Det är flera frivilliga som återkommer från år till år för att det är givande och riktigt kul att jobba på basaren. Förberedelserna börjar redan tidigt på hösten och efterarbetet kan hålla på en stund i året efter. Detta året, som alltid, var basaren ett lyckat prosjekt och vi glädjer oss till nästa år.

 

Foto: Annika Samuelson Kjøle

Text: Malin Sundborn

 

 

Världsmötet i Dubai 14-16 november 2019

Kari Styren, Ordf. SWEA Oslo

Ingenting är som ögonblicksintryck, men reflektion och helhet är bra komplement i de flesta fall, så här kommer lite av båda delarna från SWEA världsmöte i Dubai. Här ligger mina resebrev, programmet och massor av foton..

Resebrev I
Hej i Oslo

Varma hälsningar från Världsmötet i Dubai. Idag har International-styrelsen haft sammanträde medan många av oss andra varit på utflykter. Jag fick tillfälle att få uppleva “gamla Dubai”, som ni säkert vet, i det stora och hela, inte är särskilt gammalt. I kväll minglade jag med 299 andra Sweor från hela världen och åt fantastisk god mat under vacker mörk himmel och i behaglig temperatur. Här nede förutom mig är Oslo-medlemmarna Christina R, Inger K, Anita Z och Katarina S. I morgon blir det hel konferensdag här på hotellet för min del, när själva världsmötet äger rum. Temat är Ledarskap och förändringsarbete.

Dubai 2019-11-14
Allt gott från Dubai!

På torsdagen var de allra flesta av 300 deltagare från många SWEA-hörn i världen på plats i Dubai och Festival City, på konferenshotellet Holiday Inn. Vid registrering utdelades en imponerande ”goodiebag”, inte minst för att den innehöll ett silverarmband från VM-platinumsponsor, juvelerare Monili! Sammanträden, nätverkande eller rent umgänge med nya och gamla vänner – möjligheterna är många dagen före konferensstart!
På kvällen var det välkomstmingel och middag på grannhotellet Crown Plazas terrass varifrån utsikten mot Dubai’s skyline och Dubai Creek var magnifik.

Resebrev II
Hej igen, Dubai calling.
Idag har jag suttit på en stol mest hela dagen under en tätpackad konferensdag.

Av många bra inslag skulle jag vilja nämna presentationen av en SWEA-historik i digitalt format som kommer ut på nyåret. Vi fick en smakbit under Sverigemiddagen i Stockholm och igen i dag. Jag försäkrar, det är en fantastisk, nästan interaktiv sida, där du kan hitta hela världsvida historien i text och bilder/film från allra första början fram tills idag.

Så till dagens nyhet:
Nästa världsmöte äger rum i Fort Lauderdale 2021
.
Nyheten togs emot med applåder. Många insuper allt av upplevelser här, men förmår ändå att glädja sig till resan till en annan kontinent 2 år fram i tid! Fascinerande. Vi som är medlemmar i region VEMA kan dock glädja oss till regionmötet i Wien nästa höst. Lite Wien-provning får det allt bli i mars…. för att sporra till gruppresa från Oslo?
Svisch, jag förflyttade mig i tid och återvänder till nuet….

Efter snabbt ombyte efter konferensen gav vi oss iväg 270 av 300 tjejer i bussar och jeepar in i öknen till en camp. Kvällens lärdom blev: Låt inte unga smidiga tjejer ta plats framme i jeepen och sätt dig ödmjukt själv längst bak. Grabbarna körde för allt dom var värda och…. all sand är inte mjuk :).

Nåväl, med alla inre organ någorlunda intakta och utklädda med tema “Tusen och en natt” besökte vi alltså en camp varifrån vi kunde beskåda solnedgången, rida kamel, mingla, köpa diverse glitter och så småningom äta väldigt väldigt god mat – återigen i härlig temperatur. Underhållning i form av bl.a. magdans och eldkonster. Vi återvände relativt tidigt enligt våra vanor, men det gör ju ingenting, vi hinner sova sköna timmar före morgondagens regionmöten, vi som skall delta i dessa.
Ser att ni har trevligt hemma också! Perfekt!
Dubai 2019-11-15
Hälsningar till alla Oslo-Sweor från Kari

VÄRLDSMÖTEDAGEN: Fredag redan kl 08:15 samlades alltså deltagarna till världsmöte på Holiday Inn. Tekniska problem störde mötet under förmiddagen men avväpnade lyckligtvis inte International-styrelsens inlägg, ej heller Jessica Bjurström som berättade om den kommande världsutställningen i Dubai. Därefter följde Maria Sundin Al Mansoons kåseri om att leva i Dubai och Roma Bratts föreläsning om kommunikationens betydelse för Ledarskap och förändringsarbete. Före lunch hann vi också få prof. Dag Blancks presentation av Swenson Swedish Immigration Research Centre som numera huserar SWEAs arkiv och kan kontaktas om detsamma. Efter lunch var det i tur och ordning Kommunikationskommitténs tur att presentera sitt arbete, däribland Varumärkesmanualen med den nya SWEA-profilen, varefter Helena McCombie beskrev hur San Fransisco arrangerar träffar i SWEA Professional. Avslutningsvis presenterade Christina Moliteus och Tina O’Malley sitt imponerande arbete med visualiseringen av SWEA-historien i digitalt format. Helt till slut presenterades platsen för nästa världsmöte. Välkommen till Fort Lauderdale 2021! Det var dagens andra nyhet – den första var att vi fått en ny avdelning! Hurra för SWEA Sydney Adelaide Canberra!
Snabbt ombyte för alla VM-deltagare och svisch ut i öknen till en beduincamp, där vi bjöds på arabiskinspirerad buffé og underhållning.

Resebrev III
Hej – här kommer en liten sammanfattning av den sista gemensamma dagen – lördagen i Dubai. Återigen var det de morgonpiggas gyllene möjlighet, för vi startade kl 08:15 med dagens regionssammanträden som avslutades med årsmöten på eftermiddagen. Nämnas bör att för att överhuvudtaget komma fram till frukost och upp och ner i hissen (det plingade alltid vackert i en åt gången av de 5-6 tillgängliga…) och in till mötet, så gällde det att forcera hundratals filippinska begravningsentreprenörer. En utmaning!
Lördagen ägnades åt både formella och informella punkter. Under den mer informella delen fick vi besök av representanter för INT-styrelsen, admin och kommitteer som KOMKOM (kommunikation) och Donationskommitten m.fl. Nyttigt och trevligt. Mellan detta och det formella årsmötet genomförde vi under Agneta Hesselius, ordf. Barcelona’s ledning, en övning där vi skulle lägga upp en vision för SWEA i ett 5-års perspektiv. Min grupp bestod av 4 alfahonor som krånglade ivrigt i en halvtimme innan vi, smack smack, samlades till fullo om en lösning som var typ “vinna eller försvinna” för SWEA. Ehuru vi var mycket nöjda med vår lösning, är jag osäker på om den var begriplig för andra. Men processen innebar att vi lärde känna varandra och vi hade kul.
Efter årsmötet som avslutade dagen, så bytte vi om för att framträda i VITT och GULD på kvällens galamiddag. Det blev en kväll i växlande färger (se foton), med underhållning i form av en kvinnlig stråkkvartett, en svenska som sjöng bra och ja, sen talades det förstås till och från och avtackades som sig hör och bör. Ambassadören var bland ett fåtal särskilt inbjudna och han höll ett mycket trevligt ledigt tal.

Som ni ser samlades vi i vår regionstyrelse VEMA vid en tidpunkt till bus framför en fotograf. Det framgår att vi hade roligt?
Ja och det var det 
🙂. Nästa morgon upplöstes den stora flocken och jag har som en av 42 Sweor valt att åka på efterresa till Abu Dhabi. Det är ett privat val och har ni lust att veta mer om detta berättar jag gärna, men inte här. Allt gott från Emiraterna!
Vi ses plötsligt – på julbordet den 5/12 kanske?
Dubai 2019-11-16
Hälsningar ordf Kari

REGIONMÖTEDAGEN: Ny arbetsdag för oss som representerade våra avdelningar på lördagen – med regionmöten. Som framgår av mitt resebrev ovan var vi i VEMA-styrelsen igång hela dagen och besöktes då och då av resurspersoner från internationella styrelsen och kommitter.
Världsmötet i Dubai avslutates med galamiddag på Emirates Golf Club, den äldsta golfklubben i regionen. Monili var sponsor för kvällen och vi saknade ingenting. Klädda i vitt och guld firade vi glatt SWEAs 40-års jubileum.

Vänner! Jag vill passa på och tacka för förtroendet att som SWEA Oslo’s ordförande representera vår avdelning. Minnena är dyrbara och det gäller såväl samvaron i ”team Oslo” som arbetsmöten, som att träffa många nya vänner –  för att inte tala om alla upplevelser under ett fantastiskt arrangemang av SWEA Mellanöstern med ordförande och VM-general Maria Svedenhov i spetsen.

Wien är resmålet för nästa träff ute i världen. Jag hoppas ni frestas att vara med och göra ”team Oslo” till en stor, glad grupp i mötet mellan Sweor från tre regioner oktober 2020!
Glada, varma hälsningar
Kari

PS. Fotografierna är egna, andra Sweors eller återgivna med tillåtelse av Maria Sundin Photography.

Aktiv i SWEA Oslo 2020?

Hej!
Vi söker kandidater till styrelsen 2020.
I styrelsen får du tillfälle att lära dig mycket nytt och att driva SWEA Oslo framåt. Glada kvällar med likasinnade Sweor ingår också. Erfarenhet är inte avgörande, utan snarare dina egenskaper, ditt intresse och ditt engagemang.

Alla i styrelsen har olika roller, men ansvaret för verksamheten bär man gemensamt. Att sitta i styrelsen innebär att du aktivt arbetar för SWEAs syfte och medlemmarnas intressen.

På årsmötet i februari väljs ordförande, vice ordförande, kassör och sekreterare samt ytterligare poster som är obesatta. Vi behöver programansvarig, medlemsansvarig, PR-ansvarig/redaktör och Professional-ansvarig, För mer info om de olika styrelseposterna, se under “Att sitta i styrelsen i SWEA Oslo“.

Vi väljer också revisor och revisorsuppleant samt valberedning.

Hör av dig till sweaoslovalberedning(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com eller ring till Annika eller Helen om du vill veta mer eller är intresserad:

Annika Samuelsson Kjøle, tel 926 37 465
Helen Trosdahl, tel 915 81 569
Malin Sundborn

Hälsningar Valberedningen

Medlemsmötet 22 augusti

Innan programhösten drog igång inbjöd styrelsen till medlemsmöte och vi träffades i lässalen i Svenska kyrkan för att diskutera gemenskapen, aktiviteter och evenemang framöver.

Efter ett trevligt välkomnande av ordföranden inledde medlemsansvarig Anita med medlemsfakta, hon beskrev hur antalet medlemmar har ändrat sig de sista åren, berättade om åldersfördelning och gav några geografiska detaljer. Frågan om hur vi kan appellera till nya medlemmar och framför allt behålla dem väckte ett omedelbart gensvar. Mötesdeltagarna var inställda på att knäcka den koden och kom med flera förslag.

Sedan var det Liselotts tur att ta för sig av sitt uppdrag, programverksamheten, förr och nu.

Det var en inledning till kvällens huvudfråga: Vilka aktiviteter vill vi ha i SWEA Oslo?

 

Vi delades in i 3 grupper. Samtalen runt borden var först lite trevande, men efter ett tag blev vi alla varmare i kläderna och ljudnivån steg för varje minut. Förslag om att runda av grupparbetet avböjdes av deltagarna i två omgångar innan erbjudandet om servering och paus före nästa etapp lockade till avslut i diskuterandet och problemlösandet.

När vi fortsatte med kort rapportering av grupparbetet var det med engagemang och positivitet. Förslag bemöttes med fördjupande tillägg eller plötsliga nya goda idéer. Sekreterare Eva antecknade så pennan glödde, men respektive grupp lovade också att rapportera till henne skriftligen, så att styrelsen får ett sammanfattande underlag att arbeta med.

Innan kvällen var över berättade Kari om styrelsens arbete för att utveckla medlemserbjudanden och förmåner genom samarbete med partners och övriga Sverigefrämjare i Oslo. Till våra möteslotterier har vi fått en större gåva innehållande många fina vinster från Sve Profil. Och till kvällens träff kunde styrelsen lansera en ny medlemsförmån som ger oss betydlig rabatt och bra villkor vid hotellbokning på Thon samt First-hotell inom- och utomlands. Samarbetet med Thon Hotels, länk och vår rabattkod presenteras vid flera tillfällen framöver och info kommer att lämnas skriftligen. Ordet lämnades sen till Miriam Nabunya som berättade om Donationskommittens arbete och tankar runt förslag till årets donation.

Helen Trosdahl fick avrunda kvällen med en inblick i valberedningens arbete för att finna kandidater till nästa års styrelse. Hon anknöt till kvällens frågor genom att påpeka de möjligheter till inflytande över SWEA Oslos verksamhet som styrelsearbetet ger och avslutade med en personlig appell om att vi alla anstränger oss för att ge varandra, särskilt styrelsen, positivt stöd och trygghet. Appellen applåderades.

Avslutningsvis tackade styrelsen deltagarna för aktiv medverkan och positivt engagemang, ett arbete som kan bära frukt för framtiden. Deltagarna tackade i sin tur styrelsen för initiativet och genomförandet av ett medlemsmöte.

Positivt stöd på direkten…

 

Text och foto

Malin Sundborn

Sommarbrev från Anita i Litteraturgruppen

Kära litteraturintresserade Oslo-Sweor!

Hoppas ni alla har haft en mysig sommar och läst många spännande och intressanta böcker! Ja, nu har vi redan kommit till augusti men sommaren är fortfarande här! Kanske blir det lite mera regnväder och vad kan då var skönare än att krypa upp i soffan, lyssna till regnet och läsa en god bok?

Om ni är intresserade av fakta om hur vår värld verkligen ser ut, kan jag rekommendera att ni läser Factfulness av Hans Rosling. I Factfulness visar Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund varför vi ständigt missförstår världens utveckling och vad vi kan göra för att rätta till våra missuppfattningar. Med utgångspunkt i tio misstag vår hjärna gör visar de hur vi kan bryta med våra tankefel och förstå världen bättre. Inte bara är boken full av fakta med grafer (extra kul för en Excel-nerd som mig!) men den är också späckad med annekdoter från Roslings egna upplevelser runt om i världen.

Men vad händer egentligen i Litteraturgruppen under hösten? Det är planlagt en träff i Läsrummet torsdagen den 12/9. Då ska vi diskutera en bok om invandrarkvinnor och deras liv i Norge: Ut av skyggene, skriven av Shazia Majid.

Vidare har vi planerat en bokbytarkväll den 31/10. Som alltid är träffarna helt informella och alla som har lust att komma är hjärtligt välkomna.

Påminner till sist om vår Facebok-sida,
https://www.facebook.com/groups/292006921654131/ – hör av dig om du vill vara med i den!
Här kommer det tips om böcker man läst och plötsliga initiativ till att hänga med på intressanta aktiviteter på Litteraturhuset eller ett bibliotek. Följ med, följ med…..

Sensommarhälsning från Anita

Sommarbrev från Catarina i Golfgruppen

Hej alla Sommarsweor!

Äntligen kom sommaren… Varmt välkommen är den.

Några av oss är i Sverige, i sommarstugan, slickar sol längs stränderna eller vandrar i fjällen och andra är “bara” hemma och har det skönt. 

 

 

Vi i golfgruppen är som alla andra lite ”utspridda” om sommaren. I regel spelar vi golf i våra respektive hemmaklubbar, men vi hinner med ett par rundor tillsammans också. 

 

 

Vi har ett par rundor inplanerade nu och har plats till flera deltagare. Detta är inte ”Ryder cup,” det spelar ingen roll vilket hcp du har. Att spela golf tillsammans är socialt och ett trevligt sätt att umgås. 

Är du hemma i Oslo, så häng med! 

Glad sommar !


 

 

hälsningar Catarina
Catarina Hdr. Haugen
Golfgruppen

 

 

 

 

 

 

Sommarbrev från ordföranden

Det är sommartid, om än varierande sommarväder på våra breddgrader. För de flesta av oss väcks sommarkänslan alldeles oavsett, av grönskan med dess dofter, sommarprogram på radio och TV, lätta maträtter, musikfestivaler, dans i parken eller på bryggan, stugliv eller båtliv… Och minnen som vi förknippar med Sverige gör sig påminda i skön blandning med nuet. Det är dags för sommarbrev från ordföranden!

Många tillfällen att träffas
Våren gick så outsägligt fort eller kändes det bara så, för att vi hade tillfälle att träffas mest varje vecka? Jag är djupt imponerad av utbudet av aktiviteter som programansvarig Liselott Ygemar har hållit sin hand över och så många har bidragit till. Om det är två av oss som träffas för att åka skidor, vandra eller lära oss bridge, några som går på museum eller konsert tillsammans, åtta som tränar på ett gym, ett 15-tal som gör besök på kiropraktorns arbetsplats eller många som minglar eller äter middag tillsammans – ja, det är olika varianter av vår gemenskap. Bredd och variation skapas med gemensamma krafter och ger så många möjligheter. Att så många är beredda att ta med sig sina intressen och dela med oss andra är lyx i en liten förening som vår avdelning är i vårt världsomslutande SWEA.

Styrelsens arbete
I styrelsen träffas vi en gång i månaden och till dessa möten får vi en ekonomisk rapport om rörelsen från kassör, berättelse om medlemmarna från medlemsansvarig och översikt över aktivitetsprogrammet från programansvarig (se kalendern här på hemsidan). Sistnämnda tar en betydlig del av tiden i våra möten och inkluderar också gruppernas aktiviteter, tex Professional Oslo, som ansvarig Marianne kan diskutera med oss övriga. I styrelsen diskuterar vi i övrigt åtgärder genom vilka vi kan finansiera Sverigefrämjande genom donationer och stipendier, kontaktarbete som stödjer det arbetet och/eller ger nya medlemsförmåner (intresserade bes ta kontakt med styrelseledamot Marianne Raidna Lunde sweaosloprof(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com), aktiviteter för att tydliggöra och förbättra samarbetsrelationerna till andra Sverigefrämjare i Oslo m.m.  Våra möten är i hög grad arbetsmöten med kort fokus och i mindre utsträckning långsiktigt beslutsfattande. Protokollen skickas till regionordförande och till det internationella sekretariatet och vi vet att det vi företar oss i vår avdelning följs med intresse.

Jag vill passa på att ge en eloge till årets styrelseledamöter, övriga förtroendevalda och ansvariga för er insats. Det är ett nöje att umgås, tänka och arbeta tillsammans! Och att se resultaten av insatsen, vare sig det är mingel på Bristol eller nya medlemsförmåner.

Medlemsmöte 22/8
Ett styrelsebeslut den här våren är att inbjuda till medlemsmöte i augusti i syfte att träffas och ge utrymme för glad dialog om vägval utifrån SWEAs syfte och stadgar. Prata om vår avdelning i nuläget, vad vi kan företa oss och hur vi vill forma verksamheten. Vad vill vi ha för aktiviteter och hur kan vi genomföra dom? Hur bidrar vi till Sverigefrämjandet? Hur har vi det med sammanhållningen och samhandlingen – något vi kan och bör göra? Hur delar vi bäst på uppgifterna? Vem kommer att åka till VM i Dubai? Vad tänker styrelsen, valberedningen eller  gruppansvariga i frågor som medlemmarna vill ställa? Medlemsmötet äger rum i i Margaretakyrkans lokaler. Håll av kvällen alla medlemmar och kom!

Här jag befinner mig just nu är det varmt och om än jag säkerligen skulle kunna berätta mer om små och större SWEA-frågor, så väljer jag att avsluta här. Kanske det allra viktigaste ändå är att jag får förmedla glädjen över den gemenskap vi delar och att jag ser fram emot nästa gång vi träffas i SWEA Oslo.

Varma sommarhälsningar
Kari


Kari Styren
Ordförande SWEA Oslo

Sommarmiddagen 2019

Sommar, sommar och sol

En onsdag i juni träffades 24 glada Sweor på restaurang Asia för årets sommarmiddag.

Det var både bekanta ansikten och ett par nya medlemmar som samtalade, diskuterade, skrattade och tramsade, som bara ett härligt kvinnogäng kan.
Maten var mycket god och vi fick bra och personlig service av vår engelsktalande italienska servitör (som berättade att hon har en svensk pojkvän!).

 

 

 

Efter en fantastiskt trevlig kväll är vi nu alla redo för

“Sommar, sommar och sol,
havet och vinden och doft av kaprifol.
Sommar, sommar och sol,
en himmel så blå som viol”

Trevlig sommar önskar vi er alla!

Text och foton: Ulrika Starkenberg

 

Den glada 40-årsfesten

Välkommen ska ni vara, alla glada Sweor! Det är vår ordförande Kari som hälsar oss varmt välkomna, inte bara till SWEA 40-årsfest men också till sitt hem i Oslo.

Där var det gott om plats för oss att mingla och njuta av en mycket trevlig eftermiddag i SWEA-anda, lördagen den 11 maj. Vi var ett större antal festklädda svenskor bärandes kritvita kläder och med stora leenden på våra läppar.

Efter skål, födelsedagssång och mingel, var det dags för fotografering. Vi ställde oss i samlad trupp och blev förevigade, hela tiden med skratt och prat och glada tillrop. Sedan vidare upp på andra våningen för att hela gänget skulle filmas när vi skred tillbaka nerför trappan, som ett lucia-tåg. Mycket roligt och helt otränat!

Det blev tid för mat och i köket stod det dukat en buffé med många goda rätter. På bordet fanns också somriga blommor i vaser och servetter dekorerade i blått och gult. Vid synen av detta dök Idas sommarvisa upp i huvudet, «Du ska inte tro det blir sommar». Vi fylldes av den sköna känslan att vara ”hemma”.

Buffén bestod av smakrika pajer, fräscha sallader, saftig kyckling och skinka, krämiga ostar och till sist kaffe och chokladtårta (läs underbar «kladdkaka»…).  Det var ingen som led någon nöd! Till detta goda drycker i alla varianter.

Vinnare av poängpromenaden: Monica Olsson och Christina Risberg

Vi åt, drack och mumsade, men så blev vi tvungna att jobba! Styrelsen hade satt upp frågor till en poängpromenad på några strategiska ställen i huset. Här skulle de mest garvade medlemmarna få svettas lite! Allt mellan himmel och jord var det frågor om, men det var roligt, för vi fick lära oss mycket om SWEA på kuppen.  Christina Risberg och Monika Olsson visste allra mest och belönades av festarrangörerna Liselott Ygemar och Lena Engfeldt med SWEA jubileumsglas.

Ann-Christin Harr är vinnaren av 1 flaska mousserande i lotteriet, ordförande Kari Styren till höger.

Efter poängpromenaden fylldes kaffekoppen på igen och så var det dags för det älskade lotteriet! Vi bänkade oss på stolarna och i sofforna och tog fram mobilen. Så käckt att kunna köpa lotter med hjälp av mobilen när man inte har kontanter för handen. I Norge vippsar vi – i Sverige svischar vi…
På bordet inne i biblioteket hos Kari låg fina vinster uppradade, som vackra och intressanta böcker, färgglada schalar och gott sprudlande vin i magnumstorlek. Liselott var konferencier och gjorde ett riktigt underhållande jobb. De av oss som vann var väldigt nöjda och vi andra får hålla tummarna för bättre tur i nästa lotteri.

Tiden går för fort vid sådana här tillfällen – så också denna gång. Vi ser fram emot nästa jubileum!
Stort tack till Kari, Liselott, Lena, Eva med flera som hade organiserat vårt 40-års kalas!

Malin Sundborn

Foton: Liselott Ygemar, Janet Hansen o Kari Styren

Nu har jobbstafetten startat!

Tisdag 14 maj var vi inviterade till Ann-Marie Hansson, många Sweors ”egen” kiropraktor, till besök i regi av SWEA Oslo Professional. Det är det första besöket i en jobbstafett där vi får tillfälle att lära känna varandras yrken, kompetens och arbetsplatser.

Vid det här besöket blev vi varmt välkomnade av Ammi i hennes trevliga och ljusa klinik på Lilleaker. Hon hade gjort det så mysigt för oss och bjöd på nötter, frukt, kaffe och the.

Ammi tog oss med in i sin kiropraktorvardag, Ulrika ställde upp som patient. Vi fick en fin inblick i hur Ammi arbetar med ett helhetsperspektiv. Hon framstår som en lite annorlunda kiropraktor med kompetens inte bara på muskler och leder, men också andningsterapi och förebyggande behandlingar. Vi fick lära oss ett nyttigt verktyg för en friskare kropp och avslutningsvis en mycket generös ”goodiebag” som innehöll en gratis behandling. Det är en extra förmån som Ammi ger alla medlemmar i SWEA Oslo under maj och juni månad, se startsidans notis. Se också sidan om medlemsförmåner, för Ann-Marie Hansson, Lilleaker Kiropraktikk är en av våra samarbetspartner som ger alla medlemmar en fast rabatt.


Tusen tack till Ammi som startade stafetten! 🌷🌷🌷

Kvällen avslutades med ett restaurantbesök på Kaktus i samma hus som kliniken.

Text och bild
Catarina Hdr Haugen

Ny styrelse i SWEA Oslo!

Tisdagen den 12 februari samlades 35 Oslo-Sweor till årsmöte i Svenska Margaretakyrkans församlingssal. Vid mötet valdes ny styrelse, revisor och -suppleant och valberedning, medan avgående förtroendevalda tackades av. Efter mötet stannade många kvar till vinprovning och en matbit som vi intog med glädje och stor aptit!

Den nya styrelsen är
Ordförande: Kari Styren (1 år)
Vice ordförande: Kirsi Saikkonen (1 år)
Sekreterare: Eva Collett (1 år)
Kassör: Annika Samuelson Kjøle (1 år)
Medlemsansvarig: Anita Mathiesen (2 år)
Programansvarig: Liselott Ygemar (1 år)
Professionalansvarig: Marianne Raidna Lunde (1 år)

Andra poster
Revisor: Christina Risberg (2 år)
Revisorsuppleant: Ann-Christin Harr (2 år)

Valberedning
Annika Samuelson Kjøle (sammankallande)
Malin Sundborn
Helen Trosdahl

Vidare kompletterades donationskommittén under mötet och består nu av:
Eva Collett, Annika Samuelson Kjøle, Marie-Anne Sekkenes, Miriam Nabunya och Kari Styren.

Posten som PR-ansvarig/redaktör är vakant och styrelsen tar mycket gärna emot frågor och förslag som gäller den rollen eller annat som du som Oslo-Swea har på hjärtat.

Lycka till alla resurser och trevligt samarbete!

Stödjer och främjar genom donationer och stipendier

Vid kyrkkaffet söndag 16 december 2018 överräckte SWEA Oslo:s kassör en gåva till Svenska Margaretakyrkans diakoniverksamhet. Ett mycket uppskattat bidrag till materiel och hjälp till personer som lider brist.

Donationen mottogs av församlingens kyrkoherde Per Anders Sandgren och diakon Kristina S Furberg som du ser här tillsammans med Oslo-Swea Annika Samuelsson Kjøle.

Sweor över hela världen engagerar sig för att stödja andra.

Vi inrättar en donationsgrupp för att samla och arbeta med inspel till SWEA Oslo:s donationer och stipendier, och vi tar väldigt gärna emot förslag.
Ta kontakt med Annika!
sweaoslokassor(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Nytt: SWEA PULS Oslo

Gillar du fysisk aktivitet och träning?
Nu kommer erbjudanden om gymträning och olika fysiska pop-up-aktiviteter för medlemmar i SWEA Oslo. Initiativtagare och gruppansvarig är Lena Östling.

Erbjudanden och aktiviteter annonseras som vanligt via kalendern och per e-post, men är du intresserad och vill hålla tätare kontakt – kanske söka en turkamrat till skidturen eller långpromenaden eller prova nya aktiviteter i floran av erbjudanden i och utanför stan, så är den nyupprättade Facebook-gruppen något för dig. Titta inom SWEA Oslo medlem och inlägget om PULS där.

Häng med!
Styrelsen

Januari 2019

Låt er väl smaka!

Vid  höstens andra matlagningsträff hemma hos Elin gick kvällen i italiensk anda. Gästerna fick lära sig att laga Elins italienska köttbullar i tomatsås med spenatpasta och hemmalagad pesto. Så här gör hon:

Tomatsås
krossade tomater
vitvin
grönsaksbuljong
timjan
lök
vitlök
ingefära
chili
farinsocker

Fräs lök, vitlök, chili och ingefära med farinsocker. Tillsätt ca 1 dl vitt vin och låt det sjuda. Häll i krossade tomater och timjan och låt småputtra i ca 1 timme. Elin tipsar om att välja råvaror till tomatsåsen med omsorg, gärna ekologiskt. Det förhöjer smaken!

Köttbullar i tomatsås à la Elin

Köttbullar
blandfärs (godast till köttbullar enligt Elin!)
hemmagjord pesto
panko
lök
vitlök
ägg
salt
peppar

Blanda först ägg, hemmagjord pesto (se recept nedan), lök, vitlök, salt, peppar och panko. Panko, som är ett alternativ till ströbröd, finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker.  Det består av jäst vetebröd som bättre släpper ifrån sig fettet efter stekning eller fritering. Blanda i färsen.

Stek köttbullarna i rapsolja och smör och lägg de i tomatsåsen.

Pesto
1 dl riven parmesan
1 dl olivolja
1,5 dl rostade pinjenötter
1 kruka basilika

Mixa med stavmixer och smaksätt med chili.

Spenatpasta
1 påse färsk spenat
lök
vitlök
ingefära
chili
grönsaksbuljong
crème fraiche
salt, peppar
citron eller apelsin
pasta

Skölj spenaten och fräs den tillsammans med lök, ingefära och vitlök. Fräs bort all vätska och tillsätt chili, grönsaksbuljong, crème fraiche, salt, peppar och citron eller apelsin. Låt puttra och mixa sen spenatkrämen till en slät sås. Koka din favoritpasta och blanda med spenatkrämen.

Nu är det serverat!

Elin tipsar slutligen om att våga lämna måtten och att lita på ögonmått, magkänsla och favoritkryddor.

Låt er väl smaka!

 

 

Höstbrev från ordf Kari

Hej på er – alla 178 medlemmar i SWEA Oslo
särskilt ni 20 nya vänner, som vi har fått så långt i år!

Det har varit min avsikt att skriva brev till er, helt sen jag axlade min roll som ordförande i februari. Jag har en jobbvardag som består av kommunikationsarbete och tycker att det är avgörande viktigt. När ni nu ändå inte har fått e-post från min penna förrän nu, så betyder det bara att jag ägnat mig åt annat som under tiden har känts ännu viktigare – för SWEA Oslo. Det har varit att ”teama upp” med kollegerna i styrelsen och för den del med resurspersonerna i övrigt, när någon av dessa behövt det.  Vägleda, komplettera, backa upp, avlasta och dela med de personer som är så centrala för vår trivsel och utveckling i föreningen. Det är också en ledares roll i en liten förening som vår. Dom är förresten fantastiska, mina fem kolleger i styrelsen och de företagsamma vännerna i programkommitté, relationsbyggande mingelvärdar, drivkrafter i aktivitetsgrupperna Stick-och hantverk, Golf, Professional, Telemarksgruppen och samtalsgruppen Allvarligt talat. Vi har dessutom haft en jubileumsgrupp i arbete och har en omsorgsgrupp som ställer upp, om någon enskild av oss behöver stöd. Vilken tillgång ni är för vår gemenskap fina människor!

Några händer för lite – men det händer massor
Dela – det är ett verkligt nyckelord för vår gemenskap. I viceordförande Kirsis brev på hemsidan i somras, så rekapitulerade hon de glada aktiviteter som vi delade under våren. I det här brevet ska vi blicka framåt, men först en sväng inom traditionerna. Månadsminglen på Bristol följer kalendern, ibland kompletteras de av extramingel. Men det har överraskat somliga av er att inte alla årets middagar genomförs som traditionen bjuder och tyvärr avlyser vi nu höstens ärtsoppa. Förklaringen är enkel – det beror helt enkelt på att vi inte har fått ett tillräckligt antal volontärer till planering och genomförande av arrangemang som det krävs att frivilliga delar på.

Beaktat att dagarna går omåttligt fort nuförtiden, så har det varit en utmaning att omställa sig till detta faktum. Men nya dörrar har öppnats! Privata initiativ, de dyker oftast upp i medlemsgruppen på Facebook, har på ett jättetrevligt sätt kompletterat mingel och gruppernas regelbundna aktiviteter. En matlagningskväll ger upphov till flera, det gäller också bokkvällar. Ett ”vintåg” suppleras med ett ”öltåg”. Och fler nya aktiviteter är på gång. Vi annonserar i mail i första hand, men håll utkik här på hemsidan och på Facebook, ni som har tillgång. Och kom ihåg, har anmälningstiden passerats och biljetter köpts in, så är det fullt möjligt att be om att få stå på väntelista – eller varför inte köpa en biljett till samma föreställning och slå följe med gruppen ändå?
I SWEAs gemenskap är du alltid välkommen! Föreningens aktiviteter är ständigt på styrelsens agenda, men DIN entusiasm och DIN delaktighet är ändå gemenskapens viktigaste resurs.

Jubileumsfärg på hösten
Våra aktiviteter, vår verksamhet som styrelsen gemensamt ansvarar för, står högt upp på agendan vid våra månatliga möten. SWEA Oslos 25-åriga historia firades stort på Jubileumsfesten i våras, men en prioritet är att också erbjuda ”det lilla extra” nu under hösten, så att vi innan året är över har samlat på oss ännu fler glada minnen. Och för att nämna jubileum, så firar SWEA 40 år nästa år. Vi kommer att lägga upp mer om SWEAs 40-års jubileum här på sidorna inom kort.

Här är exempel på programposter som är av det lilla extra slaget framöver:
När en grupp Oslo-SWEOR har deltagit på regionmötet på Mallorca 18-21/10 och kommer hem därifrån, har de mycket att berätta. Det gör dom på höstens bokkväll 25/10.
Sen kommer höstens lyft söndagen den 28/10. Följ med i vår infoström om SWEA Oslo INSPIRATIONSVERKSTAD – nytt och spännande för oss. Häng med, anmäl dig och bidra till succé!
Redan fredagen efter, den 2/11, kan du ta plats i Öltåget på Tjuvholmen-Aker Brygge. Smaka och prata, och sen kanske också äta middag tillsammans med vännerna i SWEA. Mailinbjudan är runt hörnet och anmälan före 15/10.
Under november planeras också en ny matlagningskväll, Afternoon Tea en lördag eftermiddag och biobesök…

Visste du att:

Filmen The Wife har premiär i slutet på november. Det är ett svenskt/engelskt/amerikanskt producerat drama med kopplingar till Nobelpriset i litteratur. Mer om detta när datum och tid för föreställningarna har kommit ut.
Det traditionella svenska julbordet är bokat till 6 december. Då brukar många av oss träffas, byta småklappar och låta den svenska julmaten smaka. Sjunga visor från vår sångbok och helt säkert ha lotteri till vilket vi gärna tar emot vinster.
På arbetsbordet ligger också planer om en danskurskväll och en fotokurs över några kvällar. Och när vi passerat årsskiftet kickar vi nog igång med minigolf eller shuffelboard.

Förutom allt detta har vi ”plötsliga” initiativ och våra grupper som erbjuder golf, inbjuder till hantverk, samtalsgruppen Allvarligt talat och lokala Telemarksgruppens träffar. Professional håller i INSPIRATIONSVERKSTAN, men tar någon i gruppen initiativ till ytterligare träff under årets två sista månader? Vi får se.

Det är fart i planeringen! Kanske du känner energin bubbla nu och har ett eget initiativ? Ta kontakt med programkommittén och dela med dig. Alla kontaktuppgifter du behöver hittar du här på hemsidan, liksom lite annat smått och gott att läsa. Och du, apropå svenskt bubbel i energiådran, nu har Valberedningen startat sitt arbete för att fylla platserna i nästa års styrelse och team.  Ta tillfället i akt, ge inspel på kandidater och känn efter om det finns en roll du kan fylla!

I SWEAs gemenskap är du alltid välkommen!
Varma hälsningar,
Kari
Ordf. SWEA Oslo

“Kräftor kräva dessa drycker”

Av: Annika Groven

2018 års kräftskiva gick av stapeln på Fashionista på Slemdal den 5 september.

Foto: Helena Rönnkvist o Kari Styren

Det var Karin Engström som driver denna fina butik som så generöst öppnade dörrarna och släppte in över 40 glada damer med lustiga små hattar.

Foto: Helena Rönnkvist o Kari Styren

Kräftorna var goda och var odlade i Kina under IKEAs kvalitetskontroll. Catarina Haugen hade tagit på sig ansvaret för arrangemanget och all den goda maten. Catarina hade själv lagat Västerbotten-pajer som var både vackra och goda och delikat sallad och Leksand-knäckebröd och mera Västerbottenost sattes fram och borden dukades med hjälp av bland annat Anita Mathiesen. Sist, men inte minst, fick vi Catarinas goda Pavlova med både jordgubbar och blåbär – det var väl det norska inslaget, dessert i rött, vitt och blått!

Och, så var det de viktiga dryckerna, då, man måste ju ha något gott att skåla i efter varje visa. Albert Engström lät trycka upp en plakat för folkomröstningen om rusdrycksförbud i verige 27 augusti 1922:

“Kräftor kräva dessa drycker!” – Han tänkte nog närmast på öl och aquavit. Några Sweor drack det, men damer föredrar ofta vin nu för tiden, så vi började med  italienska bubblor.

Christer Berens Organic Prosecco  är från norra Italien, men med ett svenskt inslag då Christer är svensk. Den kostar bara 135 kr på Polet, så det är ingen vits att köra till Sverige för att handla på Systemet. Den är gjord på 100 % Glera-druvor. Läs mer om den här:

Berlucchi Franciacorta kommer också från norra Italien och är Lombardiets svar på champagne. Framställd med champagne-metoden och samma druvor, Chardonnay och Pinot Noir, eller Pinot Nero som italienarna säger. Den kan du läsa mera om här.

Vinet til maten, Tamellini Soave 2017, är verkligen ett gott köp då den bara kostar 129,90. Den är en utomordentligt frisk och fruktig vin gjord på 100% Garganega-druvor som är vanliga i Veneto-området mellan Venedig och Verona där den kommer från, se här.

Alla 3 vinerna var alltså från La Bella Italia och importeras av Solera Beverage Group “Drinks for every moment”. Karin Engströms italienska väninna Prisca Boffa, som jobbar i Solera, var den som valde ut de tre och undertecknade berättade lite om dem före maten.

Skål, eller som man säger i Italien, salute!
Med vinlig hälsning,
Annika

 

Brev från Kirsi

Hej!
Vilken härlig sommar vi har haft! Oavsett om du har befunnit dig i Norge eller i Sverige har vi kunnat njuta av fantastiskt sommarväder i år. Det började så tidigt, att vi ju nästan inte hann avsluta våren med sin charm, innan värme och sol tog överhanden.  I SWEA Oslo hade vi å andra sidan haft några viktiga arrangemang som under längre tid varit milstolpar för styrelse och kommittéer, så vi välkomnade att få vara ute…

Vårens stora begivenhet var jubileumsfesten som hölls i mitten av april i stadsdelen Gamlebyen, då vi firade SWEA Oslo 25 år. Jag törs säga att allting genomfördes under parollen “extra-allt”.  Med oss hem hade vi jubileumsglas, jubileumshäfte och glada minnen av mingel, festfotosession, tal, superb tre-rätters och inte minst stämningsfylld sång av Elin Therese Vilhelmsson Birkelund.  Här är en sommarvisa med henne som vi får dela. Hoppas våra vägar korsas snart igen, Elin!

Ett kollage från jubileumsfesten, med skribenten Kirsi, vår vice ordf., i mitten. De ”officiella” bilderna som togs under festen finns i SWEA fotoarkiv och kan göras tillgängliga på Insidan (Red). Foto: Hanna, Kari, Kirsi.

Ja, sen var det vår sommarfest på Fornebu. Den genomfördes hos Odonata med tema “Gemenskap ger oss vingar”.  Café Odonata ligger bredvid det gamla flygtornet och lokalen bär på många luftiga minnen, nu också av vår sommarmiddag! Vi inledde med en vin-snabbis som Malin Sundborn höll i och sen var det smårätter/tapas.

Vi avrundade mingelsäsongen med ett välbesökt sommarmingel på Olivia, där vi fick trevligt besök från SWEA South Florida! En påminnelse om att det är roligt att ta kontakt med andra avdelningar när man är ute och reser. Och förresten också att det finns gästrum på många håll.

När aktivitetsgrupperna i SWEA tog sommarledigt, var det tur att vi hade några blågula supportrar kvar i Oslo som hejade på vårt duktiga fotbollslag i VM. Det är ett fint exempel på en spontan aktivitet, ett initiativ som någon av oss tar och som dyker upp, utan att det har budgeterats, planerats, bokats eller genomförs av programkommittén. Sådana sammankomster händer ofta på ganska kort varsel, så följ med, följ med – informationen går oftast ut via vår Facebook-grupp. Tack till alla er Sweor som bidrar på detta viset!

Och ett tack till Maline m.fl. i Telemarkgruppen, som håller ihop där de är bosatta och har mångsidiga aktiviteter som påskpyssel och promenad i bokskogen, för att nämna några exempel.

När vi nu alla är tillbaka i våra vanliga rutiner igen, så kommer också aktiviteterna att sparka igång. Några snabba initiativ på kultursidan har redan spikats och biljetterna köpts för de som anmält sig. Andra kommer att dyka upp under hösten. Våra fasta grupper rullar på som vanligt. Sista måndagen i varje månad blir det mingel på Bristol. En ny möjlighet är Matlagningskvällar med Elin, den första på tisdag 21/8 är fullbokad, men tanken är att det ska bli flera under hösten.
Våra traditionella middagar som Kräftskivan och Ärtsoppan är bokade i aktivitetskalendern, ja kräftskivan onsdag 5 september ska du anmäla dig till NU och senast 22/8. För mer info se här.

Professional annonserar sina aktiviteter efterhand, men redan nu vet vi att det blir ett AW/Back to work i september och att det jobbas intensivt med en Inspirationsverkstad som passar för alla Sweor, söndag 28/10. Mer om detta kommer när alla detaljer är på plats.

Och så mot slutet av året väntar julbordet (men det är svårt att tänka sig det nu!).

Ha en fin augusti och så ses vi plötsligt i SWEA sjungandes en snapsvisa till kräftklon, på mingel eller över en “hemlagad puttrande gryta”.

Kirsi
vice ordf, produkt- och lotteriansvarig och medlem av Programkommittén

PS. Har du lust att hänga med i Programkommittén vore det jättetrevligt, där är det fart och fläkt som du förstår…

 

 

 

Nyfiken på Astacus astacus?

Kan du inte skriva något om kräftor inför kräftskivan?”, frågade redaktör Hanna. Visst, svarade jag. Och dök på huvudet in i mina böcker (för en gångs skull, i vår digitala tillvaro). Det visade sig att kräftan kan studeras så långt tillbaka som till istiden!  Jag lämnade emellertid den tidsepoken rätt snabbt, för på den tiden höll de brunsvarta djuren tydligen inte till åt vårt håll. På medeltiden däremot, då förekom de närmare oss geografiskt sett – då lär kräftor ha varit omtyckta i klostren i Mellaneuropa. Vi börjar där…

Vår kräfta
Det är fullt tänkbart, som en teori tecknar historien, att munkar och nunnor förde med sig kräftan från sydligare trakter och planterade in den i Sverige. För att använda både som fastemat och kanske också till läkemedel. En annan historia tecknas dock av självaste Carl von Linné. Han hänvisade till en kunglig befallning undertecknad Johan III (1568-1592) om att kräftor skulle hämtas i Tyskland och sättas ut i dikena vid Kalmar slott. Hur kan det då komma sig, att kung Johans halvbror Erik XIV (1533-1577) som Johan III lyckades avsätta (och kanske också avrätta), redan tidigare skrivit till fogden vid Nyköpings slott att behovet fanns ”för en hel hop kräftor” och befallit att sådana ”skulle fiskas överallt där det var lämpligt, insamlas och forslas till Stockholm” i samband med hans syster, prinsessan Annas bröllop? Tja, det tillhör historiens mysterier. Kräftor var i alla fall en festrätt redan på den tiden, även om man inte åt dom hela utan använde dom som ingrediens.

Astacus, astacus
Kär kräfta har många namn. Linné gav vår kräfta namnet Astacus fluviatilis. Den benämndes också Postamobius astacus, såsom levande företrädesvis i bäckar och floder, där dess värsta fiende, ålen, inte kom åt den. Numera och slutgiltigt heter flodkräftan Astacus astacus och kallas också bredkloig kräfta.

Rädda flodkräftan
När ålen försvann från vattendragen, så flyttade flodkräftan in. Och har sen inplanterats i olika tidevarv och av olika skäl. Den är ett klimatkänsligt djur och drabbades av pest i början av 1900-talet, vilket i hög grad slog ut de befintliga bestånden.
Som ett motdrag togs signalkräfta in från Nordamerika och sattes ut på många håll under 60-talet. Åtgärden hyllades till en början, för signalkräftan är väldigt lik i miljöbehov och har snabbare tillväxt än flodkräftan, men det hela visade sig vara ett misstag. Signalkräftan är kronisk bärare av pesten och smittar den flodkräftan, så dör flodkräftan inom några veckor. Sedan augusti 2016 är all utsättning av signalkräftor därför helt förbjuden och det är också förbjudet att odla signalkräftor. I stället har vi ett åtgärdsprogram för den hotade flodkräftan som pågått sen 2013 och nu senast förlängts till 2022.

Delikatess
När man började äta kräftorna hela, så kokades de som vi gör idag, men de serverades rykande varma. Det var först i slutet av 1800-talet som kräftorna tilläts svalna i sitt eget spad för att sedan serveras kalla och dekoreras med kvistar av krondill.
Bäst anses kräfthonorna vara. De har bredare stjärt än hannarna (haha) och bär rommen under densamma. Om inte annat kan du känna igen en honkräfta på att hon saknar det första paret stjärtfötter. Men reell smakskillnad mellan kön, storlek, liksom mellan flodkräfta, signalkräfta och de enormt många utländska arter vi numera kan hitta i frysdiskarna, det vågar jag mig inte på att beskriva.  Heller inte hur de ska kokas, om du köper färska. För koka kräftor gör vi ju alla efter våra ”egna” oslagbara recept, eller hur?

Tips
Frysta kokta kräftor kan läggas i egenhändigt tillagad lag för att få en fylligare smak. Lägg isblocket med kräftorna direkt i den ljumma lagen. Täck med dillkronorna. Låt stå i kyl, helst ett dygn. Eller lägg tinade kräftor i kall lag några timmar före servering.

Att skala kräftor effektivt är en konst och du har max 30 % kvar när du är färdig, så det ska några kräftor till, för att ge mättnad. Gudskelov för det viktiga tillbehöret, vare sig det är rostat bröd eller knäckebröd med smör och Västerbottenost eller kumminost. Kanske serveras också paj dessförinnan, som vi har haft på våra kräftskivor.

Visste du att…
– en kräfta kan bli åtminstone 20 år. Den når 10 cm på mellan tre och nio år
– eftersom kräftornas skal är hårt, kan de inte växa utan att ömsa skalet. En signalkräfta kan ömsa skal nästan 25 gånger innan den blir 5 cm, när den blir större ömsar den mer sällan
– kannibalism är nödvändig för att kräftbeståndet ska behålla sin dynamik och producera fina matkräftor. Kannibalerna sköter detta genom gallring bland de många små
– om en fiende får ett stadigt tag i en klo, har kräftan förmåga att lossa den från kroppen och kan då hinna sätta sig i säkerhet medan fienden äter upp klon

 

Kuriosa anno 1896
Mycket kräftätande kan medföra åtskilliga mer eller mindre angenäma verkningar, såsom röda fläckar på huden, svettning på näsan och, om den är stor, på halfva ansigtet, jemte flera andra så kallade konstiga verkningar

 

Astacus astacus, vår sötvattenskräfta, ja, den är väl som en del av vår folksjäl, medan kräftskivan intet vore utan hattar och snapsvisor. Nästan oavsett dryck.
På vår kräftskiva 5/9 kan du välja dryck och att kunna sjunga traditionsrika snapsvisor från SWEA Oslo sångbok (om du inte har den med, så kan du köpa den där). Och kanske innehåller kvällens utgåva av jubileumshäftet – SWEA Oslo 25 år – en visa eller två som är nya för dig. Läs mer om kräftskivan här.

Redaktionen
Kari

Källor: ”Våra älskade kräftor” av Magnus Fürst och Kerstin Törngren 2003,  wikipedia, www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/kraftpremiaren, diverse gamla kokböcker och https://www.forskning.se/2018/06/14/egen-kraftodling-raddar-arten-och-ger-klirr-i-kassan/
Och ”Kuriosa anno 1896” är hämtat ur ”Kokkonsten” av CH.EM Hagdahl, 1896

Nyfiken på Elin Östberg?

Den 21:a augusti startar vi höstens program med en matlagningskväll. Det är Elin Östberg som bjuder hem oss, klicka på dagen i kalendern, så kan du läsa mer om detta. Men vem är Elin och hur blev hon så intresserad av mat? Vi frågade och Elin berättade så här om sig själv och sin passion…

Jag är född i Indien Calcutta och adopterades till Sverige 1985 av ett svenskt par, så jag är uppvuxen utanför Kungsbacka och har två äldre syskon.

Mitt matintresse kom redan som liten. När jag gick på fritids så gjorde vi mycket estetiskt; vi lagade mat, bakade och annat. Vår fritidsledare var den bästa och vi har fortfarande en fin relation. Till varje julmarknad gjorde vi allt, vi stöpte ljus, gjorde smörknivar i trä och vackra träskyltar som vi brände med penna. Och vi bakade lussebullar och pepparkakor, gjorde godis och allt möjligt annat som en traditionell svensk julmarknad ska innehålla. Det var då jag fick mitt intresse och min passion för matlagning och bakning.

Hemma så hade jag fullt upp med aktiviteter som barn. Jag dansade jazz i nio år, spelade fotboll och golf och har sysslat med löpning på hög nivå. Då blev det mindre matlagning, men jag hjälpte alltid till att göra sallader på helgerna.

När jag flyttade hemifrån var jag 19 år. Jag flyttade till Vadstena folkhögskola och bodde på internatet. Vi fick frukost, lunch och middag på skolan, men jag minns att jag älskade att gå till matbutiken och handla råvaror och laga min egen mat på kvällarna.

Året efter Vadstena så träffade jag Caesar som jag bor med idag. Jag träffade honom på Forsmark kärnkraftverk där jag jobbade varje sommar i flera år och vi lagade en hel del mat. Genom åren så har det alltid varit mycket matlagning och jag växte i rollen, då jag älskar att gå och strosa i mat- och grönsaksbutiker. Det är där jag finner all inspiration. Det är som terapi för mig.

Under femton år har 1000 recept som är skapade av mig, lagrats i min hårddisk i hjärnan. För jag har mat i huvudet dygnet runt.

Tomatsås: Rosta tomater med rödlök,vitlök, paprika, chili,flingsalt, vitvin, olivolja, färsk timjan och pressad citron, 40 min i ugn. Kör allt i mixer, häll över i kastrull och låt puttra i några timmar. Mums!

Hemmagjord havremjölk – enkelt och gott!
Mixa 3 dl havregryn med 15 dl vatten. Sila mjölken, mixa igen och blanda i 1 tsk vaniljpulver, en nypa salt och 1 msk neutral olja. Kör mixern igen ca 2 minuter och sila rent. Häll över på flaska.

Mina andra intressen, förutom mat, är att strosa i butiker och umgås med min katt och sambo. Jag trivs i lugnet och skippar gärna utekrogar med mycket folk. Jag gillar att se på bra filmer och läser mycket faktaböcker.

Första gången jag fick höra talas om SWEA Oslo var av ambassad-kocken Anders Wigh, som frågade om jag ville hjälpa till och laga maten till julbordet. Jag träffade Anders första gången 2015 då jag var med och gjorde ett event med honom. Jag gick med i SWEA Oslo för att det är ett bra kontaktnät och i år har jag varit med på flera aktiviteter. Jag har gått i samtalsgruppen Allvarlig talat, deltagit i en smyckekurs, var på SWEA Oslos 25-årsmiddag, BBQ-kväll hos Lena och Mamma Mia med ett gäng Sweor.

Det finns alltid nåt roligt för alla i SWEA!”

Håll utkik efter fler recept från Elin i mat- och vinbloggen i höst!
Redaktionen

 

Sommarbrev från Lena

Hej!
Gruppen Stick- och hantverk, som är öppen för alla, har träffats varje månad under årets första hälft. Nja, vi tog paus när värmen slog till, något vi brukar göra. Stickning är t.ex. inte det man vill hålla på med när termometern passerar 25 grader…

I år har vi inte bara sytt och stickat, utan även haft två nya aktiviteter. Vi provade på att ”pärla” i mars!

 


Vi turas om att fixa middag och ibland är det riktigt lyxigt, som här med tårta till dessert!

Foto: Lena Östling

I maj var det dags för BBQ med ”vår” kock Anders, som visade och förklarade hur man enkelt lagade till en fantastisk sommarbuffé. Fast så enkelt tyckte vi kanske inte att det var, men oj så gott det blev! En helt underbar kväll blev det också i det härliga vädret hemma på min terrass.

 

 

 

 

 

Foto: Kari Styren

 

Nu har vi haft paus ett par månader, men håll ut ännu lite till! Snart är hösten här igen och en inbjudan till nästa träff kommer så småningom.

Önskar alla en riktigt härlig fortsättning på sommaren!
Lena Östling

SWEA Oslo Stick- och hantverksgruppen: sweaosloprogram(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

 

 

Sommarbrev från Louise

Kära medlemmar!
Vilken sommar vi har och vilken fotbollsfest för oss som gillar den sporten. Det finns säkert de som inte är så intresserade av fotboll, men det är väl trots allt härligt när det går bra för Sverige, vad det än gäller!

När man ser ett sådant lagarbete så tänker jag på oss i SWEA Oslo, hur vi tillsammans blir nästpå oslagbara. Det finns en enorm kraft med olika åldrar och bakgrund och när vi kommer ihop på alla våra arrangement, stora som små, så händer fina saker.

Vi är nu 174 medlemmar och nya är på väg in i vårt nätverk.

Att vara Swea innebär att ingå i ett sammanhang där man kan finna en roll som är både rolig och viktig. Vi blir aldrig för gamla för att känna oss glada och tacksamma över att kunna göra en insats, att vara någon som andra räknar med, att helt enkelt vara behövda.

I SWEA Oslo har behovet ökat av frivilliga insatser, så om du befinner dig i en fas i livet då du kan bidra med lite av din tid, så se hit och kom med oss i gemenskapen och lagarbetet!

Trevlig sommar önskar Louise
medlemsansvarig

Vill du ha fler 25-årsglas?

SWEA Oslo 25 år!
Graverade champagneglas med texten – SWEA Oslo 25 år – finns att köpa.
Pris: 100 ,-

Ta kontakt: sweaosloprodukt(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

13/4 SWEA Oslo 25 år

 

Ditt medlemskort på mobilen!

I SWEA Oslo har vi ett digitalt medlemskort. 
Kortet skickas ut i en länk via sms och/eller epost när du har betalat kontingenten. De första korten skickades ut i början av 2018 och sen dess får alla medlemmar det här enkla kortet som anger navn och medlemsnummer och kan laddas ner som ett bokmärke i mobilen. SWEA-symbolen och Oslo-loggan bidrar till ett tydligt och trevligt styrkande av vår SWEA-identitet och gemenskap.

Du kan hämta fram medlemskortet hur många gånger du vill från sms eller epost. Från sms är det lätt att spara det som ett bokmärke/app på mobilen och kunna visa fram för att erhålla en rabatt eller förmån här hemma eller vid besök hos andra avdelningar ute i världen. Medlemsnumret framgår inte bara i siffror utan även i en QR-kod. QR-koden är den pusselaktiga rutan på kortet och i realiteten en tvådimensionell streckkod som kan läsas av mobila enheter med en given programvara. QR-koden kan bl.a. förenkla hanteringen för de som ska registrera att en rabatt ges till en SWEA-medlem och den kan underlätta hanteringen när vi genomför träffar och andra aktiviteter.

Hur hämtas informationen till korten? Den nya personskyddslagen ställer tydligare krav till föreningens hantering av personuppgifter och ger oss som privatpersoner fler rättigheter. Av den information som du lämnade vid din ansökan om medlemskap i SWEA Oslo ligger följande uppgifter i det system som vi kallar vår medlemsportal, varifrån vi kan skicka ut medlemskort: namn, adress, telefonnummer, e-post, medlemsnummer samt födelseår och yrke (om du uppgett detta). Medlemsportalen finns i elektroniskt format hos en systemleverantör som förvarar uppgifterna enligt kontrakt och enligt föreskrifterna för personskydd och informationssäkerhet. Inga uppgifter från vår medlemsportal får lämnas ut till någon tredje part.  SWEA Oslos medlemsansvarige företar registrering och utskick från portalen enligt en framtagen rutin.

Om någon skulle önska att strykas i portalen och inte längre motta utskick eller tillåta information/administration av medlemsaktiviteter genom den för sin egen personliga del, så ta kontakt med medlemsansvarig.

 

SWEA Oslo 25 år – Maten

SWEA Oslo 25 år – Du har väl anmält dig?

Information om festligheterna hittar du här.

Liten Selmer träffar Dronning Sonja

Några dagar före jul var det stort besök på Hovseterhjemmet, där SWEAs hedersmedlem Liten Selmer bor. Akersposten var där och gjorde ett fint reportage som är väl värt att läsa. Reportaget i sitt original hittar du här.

Liten Selmer och Dronning Sonja. Foto: Sven Gj, Gjeruldsen, Det kongelige hoff, publicerat i Akersposten 22 december 2017

Men eftersom länkar lätt blir förstörda efter ett tag, väljer SWEA att lägga in Akerspostens reportage här (skrivet av Fredrik Eckhoff):

Som i et småfly

Oppe i åttende etasje venter de andre beboerne, der Dronningen får med seg en julegudstjeneste. Etterpå får Dronningen servert nystekt julekake med brunost, og hun og og ordføreren får prate med noen av beboerne, blant andre Bjørn Apold. Akersposten får en liten prat med ham på forhånd. Apold kan fortelle at han har bodd i bydelen i 72 år av sitt liv.

– Nå bor jeg her, i syvende etasje, sier Apold og skryter veldig av det nye Hovseterhjemmet.

– Dette er jo ikke noe gamlehjem. Det er helt nytt! sier han og forteller om første gang han så utsikten fra syvende, på avdeling Bogstad, hvor han bor.

– Det var nesten som å sitte i et småfly, sier han fornøyd.

– Og nå skal du møte Dronning Sonja. Hvordan klarte du å få henne til bords?

– Det var vel noen som tok i mot bestikkelser, humrer han.

– Er du nervøs?

– Finnes ikke!

– Praktfullt

Og når Dronningen kommer, snakker de om løst og fast. Når Akersposten etterpå spør Dronningen om hennes inntrykk av sykehjemmet, nevner hun først utsikten.

– Det har en praktfull utsikt, og det er et flott sykehjem, sier hun. – Også var det veldig mange fornøyde beboere her!


 

Ordföranden har ordet

Oslo, 6 februari 2018

Hej alla,

Katarina Silfverskiöld, Ordförande SWEA Oslo

Det börjar bli ljusare ute och man märker att våren inte är långt undan, det går redan att höra entusiastiska fåglar som kvittrar och livet känns skönt trots att det fortfarande är kallt ute. Lika härligt är det med SWEA Oslo som har haft ett spännande år med mängder av uppskattade och välbesökta aktiviteter där vi slagit flera av våra egna rekord. Kort och gott – vår avdelning blomstrar! Vi har på två år nästan fördubblat vårt medlemsantal och entusiasmen sjuder på alla aktiviteter. På julbordet slog antal anmälda i taket på hur många vi kan vara i Margaretakyrkan och ljudvolymen var så hög att flera föreslog att vi till nästa gång borde skaffa en mikrofon för att man skulle höra om någon försökte meddela något. Fast å andra sidan – varför avbryta när alla har det så trevligt 😉

SWEA Oslo är som den värsta tonåringen just nu, glad, livlig, högljud, lite ostyrig och inte minst, tendenser till växtvärk.

Växtvärk som kan ge sig uttryck i missförstånd, osäkerhet och tidvis upphettade diskussioner – precis som det är när något växer och ska utvecklas.

För det är det vår avdelning gör, växer och vidareutvecklas, och det är här vi alla tillsammans ska se till att styra utvecklingen och själva ta ansvar hur vi vill att vårt SWEA Oslo ska se ut de närmaste åren. En avdelning där dialogen sätts i högsäte, med högt i tak och plats till alla; gammal som ung, nedstämda och glada, slitna och pigga, nya medlemmar tillsammans med de som varit med sedan starten i 1993, de som bara vill gå på kultur-arr., Professional-arr. eller middagar och de som vill vara med på allt – helt enkelt alla!

Det finns många sätt att delta i utvecklingen och påverka SWEA Oslos verksamhet och framtid. Ett av dem är att ta på sig en av alla de poster/uppgifter som finns inom avdelningen. Ett annat är att möta upp på SWEA Oslos viktigaste möte – årsmötet!

Det är där vi väljer vår styrelse och där alla medlemmar kan ta upp de frågor som berör dem till debatt. Det är där vi gemensamt stakar ut vägen framåt som avdelning inom SWEA-sfären, bestämmer hur vi vill forma vår egen avdelning och hur vi har lust att påverka resten av SWEA. Det finns två sätt att väcka frågor på ett årsmöte; dels kan medlemmar skicka in motioner om frågor de önskar att årsmötet ska ta beslut om, de ska ha kommit in senast den 20 december året innan och till årets möte har det inte kommit in några motioner. Dels kan medlemmar under punkten «Övriga frågor» ta upp frågor man funderar över och vill lufta men i den typen av frågor kan inte årsmötet fatta något beslut.

Som medlemmar räknas de som betalt in årets medlemsavgift.

Ca. hälften av oss avgår ur styrelsen i år och hälften ställer upp till omval till de olika posterna, vilka kan ni se i kallelsen till årsmötet. Även valberedning och revisor ska väljas av årsmötet. Det finns också ett stort antal andra poster inom SWEA Oslo men de välj inte av årsmötet utan tillsätts vid behov av styrelsen, en lista över befintliga poster man kan engagera sig genom hittar ni på swea.no.

Efter årsmötet kan de som vill stanna kvar och njuta av vår kära «huskocks», residensets kock Anders Wigh, goda mat. Sista anmälningsdag till middagen är fredag 9 februari. Så kom på årsmötet, delta i ev. debatter, hälsa de nyvalda välkomna och tacka av de som avgår!

Jag ser fram emot att träffa många av er på årsmötet och ni som av ett eller annat skäl inte kan komma önskar jag en fortsatt härlig tid!

Kram Katarina
Ordf. SWEA Oslo

PS. Om du ännu inte har sett på vår verksamhetsberättelse som kom tillsammans med årsmöteskallelsen, så gör det. Den är en inspiration att läsa tack vare vår sekreterare Louise Ringberg och PR-ansvarig Anna Gleisner Birkeland som har gjort ett gediget arbete med den! DS.


Du hittar tidigare brev från ordföranden här:

April 2017

Mars 2017

Februari 2017

November 2016

Augusti 2016

Maj 2016

April 2016


Pyssla med hemsidan

Webmostern är den som får event skickade till sig och lägger ut dom på hemsidan, ser till att informationen som ligger där är uppdaterad och skriver en del egna texter.

Hon jobbar tillsammans med PR/Sponsoransvarig och de andra i PR-teamet för att få fram redaktionellt innehåll, lägger ut länkar i Facebookgruppen med mera.

SWEAs websida är en WordPress-sida, så om du har erfarenhet av det sedan tidigare kommer du in i det på 10 minuter. Har du inte jobbat med WordPress förut kommer du lära dig ganska snabbt. Det finns mycket bra stöd att få från SWEA centralt.

Verkar det intressant?! Hör av dig! Du kan också nominera en Swea som du tycker är en passande kandidat till en post. Skicka ett mail till sweaoslovalberedning(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com eller prata med någon från valberedningen, t.ex. i samband med vårens eller höstens större arrangemang.

Sätt din prägel på SWEA Oslo, det finns alltid plats för dig!

PRatmakare sökes

SWEA Oslo har en PR-grupp som består av en ledare, Redaktör (som producerar skrivet material för föreningen), Webmostern (som ser till att saker kommer ut på hemsidan) och den Instagramansvarige (som…ser till att saker kommer ut på Instagram, rätt givet kanske?).

Tycker du att det är kul att profilera SWEA Oslo och gillar att kommunicera internt och externt, och har du lust att leda PR-gruppen? DÅ är rollen som PR-ansvarig något för dig.

Du kan också nominera en Swea som du tycker är en passande kandidat till en post. Skicka ett mail till sweaoslovalberedning(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com eller prata med någon från valberedningen, t.ex. i samband med vårens eller höstens större arrangemang.

Sätt din prägel på SWEA Oslo, det finns alltid plats för dig!

Har du en vass penna och visst ordningssinne?

I SWEA Oslo är det sekreteraren som håller ordning på arkiveringen, ser till att mötesreferat blir skrivna och ger administrativt stöd till styrelsen.

Är du flink med dator, penna och hålslag så är den här rollen definitivt för dig. Du hjälper ordföranden i förberedelser och efterarbete i SWEA Oslos styrelsemöten, bidrar med hjälp vid utskick och annat där det behövs någon med lite struktur och stå-på-vilja för att få något gjort.

Är du en trådhållare?

Ligger det för dig att hålla ordning på saker? Styra och ställa utan att för den skull vara en potentiell diktator? Är du en som får folk att vilja jobba med dig för att du är en sån som får saker att hända? Och kanske också har en gnutta finkänslighet och respekt för att folk är olika?

Gillar du att inspirera folk att göra sitt allra bästa? Drivs du av att motivera och leda andra i arbetet? Är du en visionär med erfarenhet av att vidareutveckla en organisation samtidigt som du inser värdet i att bevara traditioner? Strategisk?

Och tycker du att det är det kul att få resa lite då och då och representera i större sammanhang där människor från hela världen möts, att känna att man är del i något ganska stort?

I så fall är rollen som ordförande i SWEA Oslo som klippt och skuren för dig.

Löp och sök hos sweaoslovalberedning(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.no

Julbord 2017

Efter en intensiv period för Programkommittén där anmälningarna fullkomligt haglade in var det då äntligen dags för årets julbord i SWEA Oslo.

Foto: Maria Olsson

80 personer (maxantalet för lokalen!) träffades den 8 december i Margaretakyrkans sal, fler deltagare än en kan minnas att det varit någon gång tidigare; väldigt väldigt mycket folk, och oerhört trevligt.

Arrangörerna hade valt att ha bordsplacering den här gången, något som var mycket uppskattat – både för att man fick göra nya bekantskaper och för placeringskorten som var sönderklippta högtidskort där det ibland stod Gla’ Påsk 🙂 En stämningshöjare från start!

SWEA Oslos kassör Annika Samuelson Kjøle berättade om resan till Perth och världsmötet. Om du inte var med på julbordet kan du läsa om resan här.

Foto: Maria Olsson

Till maten blev det underhållning; den nystartade sånggruppen “SWEA Oslo sånggrupp – Alla kan sjunga” visade upp vad de lärt sig i höst under Katarina Wikströms ledning. Åhörarna fick också några sångartricks med sig på resan för att få fram sin inre Jussi – stå rakt tex och lyfta ena armen över huvudet för att hjälpa tonen ut. Efter undervisning kommer som bekant examen, och alla i salen fick sjunga med i körens sånger och öva på sina nya kunskaper. Det hela urartade fullständigt i den traditionella långdansen runt borden, längre, mer högljudd och vildare än vanligt.

(Klicka på bilderna för att se de i större format)

Svettiga, upprymda och lagom hungriga var det dags för Den Svenske Kocken Anders Wigh att presentera maten. Det var sill (både med och utan sill), ägghalvor, inlagd strömming, skinka, lax och annat man kan tänka sig passar på ett julbord. Alltsammans vackert upplagt och utsökt välsmakande.

Foto: Janet Hansen

Foto: Janet Hansen

Många sånger till maten och den lilla gula sångboken fick jobba hårt, innan Jultomten själv kom och delade ut klappar till alla ur sin stora säck.

Mätta och glada över ett fantastiskt arrangemang och underbar mat troppade Sweorna av en efter en.

Allra sist var gänget som anmält att dom kunde stanna kvar och hjälpa till att städa efter kalaset. Det var många som hjälpte till extra både före och efter julbordet, ett extra stort och varmt tack till er från programkommittén! Att få den där extra hjälpen själva dagen för evenemanget betyder allt för att orka planera så stora fester.

Arrangör av trevligheter sökes!

För den som tycker om att vara med och skapa festligheter är Programkommittén rätt ställe! Här är man med och ser till att det blir kräftskiva, julmiddag och andra sociala sammankomster där många Sweor tycker om att samlas år efter år.

Det är inte programkommittén själva som ordnar allt nödvändigtvis, utan de har hjälp av alla oss andra som kommer lite före och ställer i ordning eller stannar lite efter och städar efter kalaset. Men det är programkommittén som ser till att det blir en fest!

Det formella ansvaret är att ansvara för ekonomisk och praktisk planering av den fasta programverksamheten. De bidrar också med att koordinera och ge övergripande stöd till all aktivitetsplanering inom föreningen.

Förutom det fasta programmet hittar de på annat trevligt som vinprovning, yoga, gå Elvelangs och mycket annat.

Kommittén är representerad i SWEA Oslos styrelse.

Vill du veta mer? Kontakta sweaoslovalberedning(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com!

Undrar du vem som har rollen idag? Det hittar du här.


 

Resebrev från VM i Perth

2017-11-09

Efter 6 plus 10,5 timmars resa med 2 timmars uppehåll i Doha landade jag äntligen i Perth torsdag kväll kl 18.30. Taxi till hotellet, en snabb dusch och så in till mingel och buffetmiddag. 190 svenska tjejer mötte mig och det var topp stämning från första stund. Supergod middag med vin, så mycket man ville ha.

Fick till slut tag i min regiongrupp, VEMA, som visade sig att vare ett otroligt trevligt gäng, men då var det läggdags för min del. Vi skulle upp tidigt nästa dag och jag hade rest långt.
Katarina kunde som ordförande dessvärre inte åka på grund av sjukdom, så jag fick erbjudande om at steppa in i sista stund. Något jag inte har ångrat en sekund på att jag gjorde.

Första dagen var det VEMA’s årliga regionmöte där jag representerade avdelningen SWEA Oslo. Förutom Oslo tillhör också Barcelona, Costa Blanca, Göteborg, Holland, Irland, Lissabon, London, Mallorca och Marbella vår region.

På regionmötet går man igenom året som har gått samt nästa års budget bland annat, lite av det samma vi gör på våra årsmöten. Dagen gick också med till at diskutera vad dom olika avdelningarna gjorde för att rekrytera nya medlemmar, plus att vi bollade olika idéer om hur vi skulle behålla existerande medlemmar, med tanke på urval av olika aktiviteter och programpunkter.

Snabb dusch igen och så var det in i väntande bussar som fraktade alla 190 till Perth Yacht club för en strålanda middag där vi bl a fick serverat känguru.

Efter att ha diskuterat lite med tjejerna vid min sida kom vi fram till att det inte var värre att äta kenguru än att äta lamm (båda söta djur). Desssutom finns det enormt mycket vilda kengurur i Australien så beståndet måste hålla nere. Blev några svenska sånger under middagen varefter kvällen svslutades med dans til ABBA och Thomas Ledin. En härlig kväll.

Bussades tillbaka till hotellet och kvällen avslutades i den irländska baren tillsammans med bl a SWEA Stockholm och SWEA Houston.

Dag två var det världsmöte.

SWEA Internationells ordförande Christina Hallmert och administrativa chef Katri Olander Serenius.

Representanter från alla 7 regioner med tillsammans 72 avdelningar deltog I tillägg till själva styrelsen i SWEA International. För dom som inte redan visste det har SWEA tillsammans 7000 medlemmar och finns i 30 länder, bl a Kuala Lumpur, Hong Kong, Japan, flera i USA och Europa, och även Oslo då. Vi donerar tillsammans 2 MNOK varje år till olika goda föremål. SWEA’s motto är: Världsvid vänskap, global kompetens och lokalt stöd. Något vi som organisation erbjuder till svenska tjejer i hela världen.

Resten av dagen gick med till föredrag av olika slag, bl a av mycket intressanta Lisa Lindström, grundare av designföretaget Doberman. Hon råkade ut för en olycka i ung ålder och var rullstolsbunden, men fick prova på en ny behandlingsmetod, och kunde börja gå igen efter fem år. Hon hade stora planer för sitt liv och startade efterhand för sitt liv och startade efterhand bolaget Doberman, som nu har över 100 anställda, och bla annat har fått bukt med arbetslösheten i Ronneby, gjort äldrevården bättre i en annan kommun i Sverige, bägge genom att fråga användarna om hur dom vill ha det. Samskapande och göra MED i stället till att göra FÖR var grundläggande för allt dom gjorde, och också nyckeln till bolagets framgång.

Dagen, och också hela världsmötet, avslutades med en fantastisk middag på the Government House, ett ställe som nästan aldrig hyrs ut och som är bostaden till den engelska drotningen när hon kommer på besök. Ny stolar hade köpts in förra gången hon var där i 2011, och vi var dom första som fick prova dom.
Fantastisk uppdukning med olika blomsteruppsättningar på alla dom 25 olika borden, god mat och dryck, och som hela tiden, en fantastisk stämning.

Tillbaka till hotellet för att sova efter en avslutande drink i den irländska baren.

Vidare till Sydney söndag morgon på egen hand för min del, mens ca 75 svenska tjejer åkte vidare på en efterresa i Perth-området.
Totalupplevelse: två fantastiskt trevliga dager på andra sidan jordklotet tillsammans med ett gäng på 190 härliga svenska tjejer. Bara att glädja sig till nästa gång, om två år, och då är det i Europa.

VEMAs styrelse, dvs ordföranden i de olika avdelningarna som ingår i VEMA.  Stående från vänster: Annika kassör SWEA Oslo, Erika Tiefensee SWEA Gbg, Eva Roman SWEA Marbella, Agnetha Hesselius SWEA Barcelona, regionordförande Christa K Alfredsson, Britt Marie Ericsson Batle SWEA Mallorca, Karin Högman SWEA London,  Sittande från vänster: Mita Zell SWEA Lissabon, Linda Sahlin McConnell SWEA Irland, Margareta Svensson SWEA Holland, sekreterare i VEMA Ann-Sofie Frånberg. Ordföranden i SWEA Costa Blanca, Mona Trygg, fattas på bilden.

Text och bild: Annika Samuelson Kjøle


 

Nyfiken på: Maline Knutsen!

 

2017-09-13

Det berömda bananskalet har väl spelat en roll i de flesta människors liv – fått oss att komma ur komfortzonen och halka in på något nytt som vi aldrig kunnat föreställa oss? En flytt, en ny karriär, en tidigare otänkbar hobby? Fast det är väl lite fel att kalla det för ett bananskal egentligen- Är det inte ett stort inre driv och en upptäckarlust, en förmåga att säga JA istället för njaej, se möjligheter istället för omöjligheter?

En som har en stor inre drivkraft och därmed halkat runt på många platser i världen är Maline Knutsen. Hon håller fortet i SWEA Oslos sydligaste bastion; Telemark, där hon bott sedan 2014. Men drivet var inte i första hand att ta sig till Skien, utan att komma ut och studera på olika platser i världen; det började med Spanien, sen vidare till USA och så en period i Göteborg.

Jobbet i Göteborg var att marknadsföra utländska skolor i Sverige, något som ger en mer än god insikt i vilka skolor och utbildningar som finns. Efter ett tag blev frestelsen att själv ge sig av (igen) för stor, och det blev en flytt till den australiensiska miljonstaden Perth. Tre år av studier gav förutom en examen i Media & Communication and film även en ny och sedermera mer än kär bekantskap; John från Skien. Ett bananskal som ledde tillbaka till Skandinavien.

Så det blev småstadsliv i Norge istället, och där är intet att ångra. Gårds-och familjeliv i Skien, gift med en norsk man och med siktet inställt på att det är här dom blir varande. Turgående på söndagar har blivit en självklarhet- DNTs toppturlista med tio toppturer för vuxna och fem för barn ska genomföras och apelsinen och KvikkLunsj’en är givetvis med.

På jobbet är det kommunikation som gäller, och hon har i många år jobbat i svenska Sandvik-koncernen. Maline fick ett spännande uppdrag 2009 att starta upp och forma Sandviks strategi och arbete med sociala medier – inget man gör i en handvändning, men har man drivet så är det en fantastisk utmaning. Det gick bra förstås och idag, åtta år senare, ansvarar hon för 6 kommunikationskanaler för Sandviks räkning.

Men numera går det genom eget företag och mestadels från basen i Skien, även om drömmen är att ha en lite lägenhet i Stockholm också då behovet av att åka till Sverige titt som tätt är rätt stort. Och egentligen helst ett krypin i västra Australien och ett i New York också – det är lov att drömma!

Var man än finns i världen är det sällan långt till en SWEA-avdelning, men det var inte förrän i Skien som Maline tog tag i att söka upp SWEA. Behovet var att träffa andra svenskar, inte nödvändigtvis att det fanns ett bestämt program, men det stora och positiva nätverket som SWEA är visade sig vara mitt i prick. Från och med hösten driver hon SWEA Oslos sydligaste utpost i Telemark, och fokus är just på det sociala. I planerna för hösten ligger till exempel After Work och kräftskiva, men även mer familjeorienterade aktiviteter som turer eller lässtunder på biblioteket. Målet är att ha en aktivitet i månaden.

Bananskalet glider vidare; engagemanget i SWEA för ju till ett breddat nätverk, och för en driven person som Maline Knutsen öppnas dörrar där man minst anar det. Bara inom det egna företaget gror redan nya idéer på framtida verksamhetsområden, och SWEAs golfgrupp kan se fram emot en ny medlem så småningom (hon ska bara lära sig spela först).

Och häng med på programmet i Telemark om du vill veta mer om till exempel svenska Ibsenstipendiater i Skien!!


 

Känner du till SVIV – Svenskar i Världen?

Svenskar i Världen
är en ideell och politiskt oberoende organisation som sedan 1938 verkar för att öka och tillvarata svenskars internationella erfarenhet och kompetens och utlandssvenskarnas rättigheter.
Genom påverkansarbete, råd och stöd syftar föreningens arbete till att göra det enklare för svenskar att studera, arbeta eller av andra skäl bo utomlands, men också att flytta hem igen.
Oavsett om du bor utomlands idag, tidigare har bott i ett annat land eller funderar på att flytta, t ex till Norge, är du välkommen som medlem i SVIV

Läs mer här.


 

Ordföranden har ordet

Oslo Juni 2017

Med detta utskicket får ni vår helt nya medlemskatalog. Det är några år sedan vi tog fram en tryckt medlemskatalog men nu har en av våra skickliga medlemmar «knäckt» koden med hur vi kan få lastat ned informationen från SWEAs centrala register, KomMed, på ett sådant sätt att vi kan använda den i en medlemskatalog. Det tog lång tid att få det på plats och de som ska hyllas för detta arbetet är vår medlemsansvarig Therese och hennes man. En annan av våra medlemmar, Alexandra Atterbrand – MediYoga, har både bekostat hela tryckningen av katalogen och jobbat länge med allt grafiskt arbete innan tryckning. Ett stort tack till både Therese och Alexandra!

KomMed är som sagt det stora registret där alla medlemmar i hela SWEA finns. Det är ett fantastiskt ställe om man vill finna en Swea man träffat någon gång någonstans eller om man vill hitta någon med samma intressen som man själv har. Ex om man vill hitta en Swea i Sydspanien eller Portugal att spela golf med under semestern eller om någon annan i närområdet också älskar att gå på teater. Ni loggar dig in i KomMed med den mail ni angett till SWEA och om ni glömt ert lösenord så kan ni be om nytt genom att trycka på ”Glömt passord” inne på inloggningssidan så får ni det tillsänt. Ni kan själv ändra passordet efteråt, se mer information på swea.no. I KomMed kan alla medlemmar själva gå in och ändra sina egna uppgifter så kontrollera gärna informationen som står om er i vår egen medlemskatalog, saknar ni någon uppgift eller något är fel, så kan ni gå in och ändra det omedelbart. Samma sak senare om något ändrar sig, ni byter kanske mail, telefonnummer eller jobb – då är det bara att gå in och ändra så vet ni att det alltid är aktuell information om er och att alla som vill kan nå er.

Den 1 juni ändrade SWEA International lite på hur registret ser ut, de har ändrat under rubriken «Intressen», vilka uppgifter

man kan uppge och på det sättet underlätta att hitta likasinnade. Men det kommer att ta en bra stund innan alla har hunnit göra ändringar så förtvivla inte om listan verkar kort fortfarande. I KomMed kan man också själv ange om man inte vill ha SWEA Forum i pappersform eller om man helt vill tacka nej till att få SWEA Forum eller SWEA Nytt.

För att nya medlemmar inte ska vara osynliga tills nästa medlemskatalog kommer, har vi lagt ut en något enklare medlemslista på hemsidan under fanan Insidan, vår lösenords-skyddade del bara för medlemmar, och den list

 

an kommer att uppdateras löpande när det kommer nya medlemmar. På den listan saknas bl a mail och skälet till detta är att förhindra att någon ska kunna använda den i kommersiellt syfte. På Insidan ligger det också en lathund på hur ni uppdaterar era uppgifter samt intressen i KomMed och hur ni kan söka efter andra medlemmar. På Insidan hittar ni dessutom relevant information för er som vill veta mer om SWEA som stadgar mm, en kort bulletin om vad vi pratat om på styrelsemötena och inte minst, fler bilder från våra olika programpunkter.

Vår hemsida, swea.no, har genomgått en ansiktslyftning de senaste månaderna så har ni inte varit inne på sidan på en stund kan vi rekommendera ett besök. Bl a har det kommit till en blogg som vår webbredaktör Pernilla skriver och en helt ny mat- och vinspalt som skrivs av Malin Sundborn och Anders Wigh. Titta runt på de olika delarna, mycket är nytt och mer kommer att förändras under året. På hemsidan hittar ni också en länk till alla de SWEA-arrangemang som arrangeras i

Katarina Silfverskiöld, Ordförande SWEA Oslo

Sverige under sommaren och som vi Sweor kan vara med på. Den ligger under fanan «Senaste Nytt», rubrik «Sommar i Sverige». Det är många Sweor runt om i världen som åker hem under sommaren och de olika arrangemangen brukar vara både välbesökta och kul.

På andra sidan av detta arket finner ni det preliminära programmet för sommaren och hösten, skriv gärna upp datumen redan nu så att ni inte missar något ni vill vara med på. Programpunkterna kommer också som tidigare att skickas ut på mail samt läggas ut på Facebook medlem och alla spikade punkter läggs in i kalender på hemsidan med mer info om själva  eventet.

Så återstår bara för oss att önska er alla en riktigt härlig sommar!

Katarina Silfverskiöld

17/5 Stockholms-Sweor på Oslobesök

2017-05-23

Ja, vi elsker! sjöng folket och kungligheterna.

Ja, vi elsker! stämmer vi i för full hals från SWEA Stockholm, vi lyckliga som valde att tacka ja till SWEA Oslos inbjudan och åka på vårvisit till vårt västra grannland.

Vi var ett 15-tal stockholmare som måndagen den 15 maj startade mot Oslo. (Några av oss fakirer, med ett tåg som avgick kl 5.40 från Stockholm C.)

Måndagen ägnade vi helt åt kulturen. Först ett besök i det vackra svenska residenset, där ambassadrisen Monika Wernhoff, skicklig textilkonstnär, tog emot oss och visade runt. Den här vackra gamla patriciervillan är Sveriges tredje äldsta residens, efter Istanbul och Madrid, och ligger precis bakom kungliga slottet. Här fick vi afternoon tea med läckra tillbehör tillredda av Anders Wigh, kombinerad kock och trädgårdsmästare, och lika skicklig på båda områdena. Han höll också en uppskattad visning av trädgården.

(Klicka på bilderna för att se dem i större format)

Därefter stort arkitektoniskt hopp till Oslos nya operahus, Nasjonal Operaen, en spektakulär skapelse i glas och vit Carrara-marmor, precis vid vattnet, ritad av den norska arkitektbyrån Snøhetta.

 

Efter middag i operans bistro såg vi så deras uppsättning av Puccinis La Bohème. Här dör Mimi av cancer redan i första scenen och resten är Rodolfos minnen och fantasier. Det är en stark och annorlunda version av en gammal favorit – följaktligen inte riktigt uppskattad av alla. Vi fick också träffa Katarina Wikström, korist i operakören.

Foto: Gabriella Zaunders

Nästa dag var det stadsvandring. Jag önskar att jag hade kunnat skriva att solen sken, men det gjorde den inte. Dessvärre hade SWEA Oslos beställning till vädergudarna skickats med PostNord, och det vet ju alla hur det går med de breven, så det regnade – inte oavbrutet, men hela tiden, om ni förstår. Våra bästa vänner blev de regnponchos som Oslos eminenta ordförande Katarina Silfverskiöld fixade fram åt oss denna första morgon.

Sissel Krokstad var vår kunniga guide genom staden och till Akershus festning, ett riktigt sagoslott med anor från tidig medeltid, en fästning som trots flera belägringar aldrig intagits militärt.

Lunchen blev Theatercafeens berömda smörrebröd. Därefter skulle vi ha åkt ut till Ekebergsparkens skulpturpark, men regnvädret gjorde det inte så lockande, så sällskapet bröt upp till olika aktiviteter. På kvällen tog vi dock trikken upp och åt en god middag i Restaurang Ekeberg, högt ovanför Oslos stadskärna.

Vilken upplevelse att få fira 17 mai i Oslo! Vilken folkfest, vilken stämning, vilken uppslutning, vilken glädje, vilken klädprakt!

Våra SWEA-värdar under hela vistelsen, Sonja Nilsen och Christina Risberg, hade ordnat sittplatser åt oss på Slottsplassen, direkt framför kungabalkongen. Så där satt vi och såg hur det oändliga Barnetoget (barn och ungdomar från Oslos 120 grundskolor och gymnasier) drog fram under den evigt vinkande kungafamiljen; där stod kung Harald V och drottning Sonja, båda nyss fyllda 80 år, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit och deras två barn, Ingrid Alexandra och Sverre Magnus.

Foto: Gabriella Zaunders

Oslo är bedövande vackert i maj, även när det regnar; nyutslagna bokar, björkar och askar; lindar i blom och kastanjer i knopp; blommande körsbärs- och äppelträd vid Akershus festning; storslagna rabatter längs Karl Johan med tulpaner, pingstliljor och tusentals penséer; allt stämningsfullt filtrerat genom ett fuktigt dis.

För oss som upplevde den norska nationaldagen för första gången var det framförallt två sker som slog en; dels den genuina folkfesten, dels de fantastiskt vackra folkdräkterna, bunader, som så många, både kvinnor och män, bär.

Norrmännen firar sin 17 maj eftersom det var denna dag 1814 som den danske prinsen Christian Fredrik skrev under den norska grundlagen, antagen i Eidsvoll, och blev kung Kristian VIII. Därmed blev Norge självständigt efter sekler av union med Danmark. Friheten blev dock kort och redan i augusti samma år tvingades Norge in i en ny union, nu med Sverige, något som varade till 1905.

Att norrmännen firar sin självständighet är inte konstigt. Vi svenskar, som tillhör en nation som aldrig varit ockuperad och sällan angripen på egen mark, ser med förundran på andra länders nationalism, eftersom vår egen aldrig varit på allvar hotad.

Foto: Gabriella Zaunders

Så kommer vi äntligen till bunaderna, de vackra norska folkdräkter, som så många bär. Jag har sett olika siffror, men minst hälften av norskorna äger en bunad, som de ofta fått till konfirmationen och sedan använder till bröllop, fester och förstås 17 mai.

Dessa bunader är sannskyldiga mästerverk, klädsamma på alla, med broderade kjolar och västar, vita blusar, silversmycken och skor med spännen. Men smakar det så kostar det; mellan 15 000 kr för en enkel dräkt, utan smycken, och 70-100 000 kr, med alla tillbehör, för de mest påkostade. Inte undra på att Kina-bunader för halva priset blivit alltmer populära – och förstås misstänkliggjorda av förståsigpåarna. (Det finns naturligtvis ett nationellt kompetenscenter, Bunad- och folkedraktrådet, bunads-politiet gemenligen kallat, som håller ordning på dräkterna.)

På kvällen intog vi en bättre middag på restaurang Louise på fashionabla Aker Brygge.

Och sen var det officiella programmet slut.

Men sista dagen hann i alla fall några av oss slinka in på Nasjonalgalleriet och Munch-rummet, där det finns några riktiga godbitar.

Och sen var det här roliga slut.

Men till nästa år har vi bjudit in Oslo-Sweorna till Stockholm och då hoppas vi få visa att vi också har en vacker huvudstad och trevliga Sweor att bekanta sig med.

Text: Lalli Costoulas Svedling

Foto: SWEA Stockholm


 

11/5 Mingel på residenset

2017-05-11

För den Oslobo som var ute och promenerade den där regntunga våreftermiddagen i maj kunde möjligtvis en smula förvåning infinna sig om man vid slaget arton, valde att vika att in på just Inkognitogata.

För mot det gräddbakelseliknande trevåningshuset som tronar här, tågade denna kväll inte mindre än nittio välklädda svenska vuxna kvinnor med målmedvetna steg. Ja visst, rätt gissat damerna är på väg till det svenska ambassadörsresidenset.

In genom grinden, förbi portvaktens lilla röda hus och över den grusbelagda gårdsplanen gick marschen och väl framme vid porten välkomnades vi SWEOR av en stilig butler. Med vita handskar och en nysträckt linneduk över armen tog vederbörande hand om våra kappor och sen ja, sen var det bara att glida in.

In på den den mjuka handvävda persiska mattan och runt det gustavianska möblemanget flödade konversationerna. Skratt, öppenhet, vänlighet, och ett och annat annat finurligt leeende skymtades bland våra många SWEAvänner. För visst var det trevligt att att stråla samman med Oslogänget i de vackra omgivelserna.

Ambassadörsfrun Monika Wernhoff skålade med gruppen framför den blankpolerade flygeln och uppdaterade oss kring byggnadens historia. Residenset som köptes av svenska staten 1906 fungerade som ambassad fram till mitten av 1900-talet, och är det tredje älsta av staten ägda residenset efter Istanbul och Madrid. En historisk byggnad som, precis som SWEA represtenterar Sverige och svensk kultur.

Det numera 1200 kvadratmeter stora bygget har huserat många driftiga diplomater under de senaste hundra åren. En av norrmännens favoriter var ambassadör Love Kellberg, känd för sitt okonstlade sätt. Med pampiga omgivelser och med kung Olav som frekvent gäst till middagsbordet, föredrog Kellberg att med klädnypor i byxbenen cykla runt på Oslos gator, framför att bli körd i limousin.

Många sweors magar kurrade nog lite extra när den skojfriske kyparen med glimten i ögat och bling i örat presenterade kanapéerna. Små rostade bröd til stekt champinjon med brynt smör, en krämig klassisk skagenröra och den mexikanska Pico de Gallo, en frisk och syrlig tomatsalsa smaksatt med koriander och lime. Dessa kunde sköljas ner med ett glas vitt eller rött vin.

Stämningen var hög när kvällen närmade sitt slut och närmare nittio SWEOR hade utbytt glada anekdoter, funderingar och framtisdplaner, minnen, telefonnummer och vem vet, kanske en och annan hemlighet.

Och hade Oslobon som passerade det gräddbakeliknande huset på Inkognitogatan valt att kika in genom de frostade fönstren, skulle denne person möjligtvis ha registrerat en ganska homogen gruppp med svenskatalande kvinnor.

Dock hade den första anblicken varit förvillande, för bakom fasaden till residenset denna dagen stannar likheterna här. Och bland de många spridda konversationerna kunde en stor mångfald urskiljas. Skiftande bakgrunder, livshistorier, erfarenheter,starka meningar och varierande åsikter gjorde hela kvällen extra intressant.

Nu snart fyra veckor senare har knopparna, som nästan inte vågat titta fram då, slagit ut i full blom och  luften i Oslo är tung av syrendoft. Den där dagen i tidiga maj var luften tung av något annat, förväntan kanske men också nyfikenhet och inte minst en stor dos av inspiration.

Text: Hanna Haglund

Foto: Anna Gleisner Birkeland


 

Hej Telemark!!

2017-05-02

TelemarkSom säkert alla har läst i medlemsbrevet som kom i april så har vi fått tillökning i SWEA Oslo. SWEA Telemark har tills vidare lagt sin verksamhet i vila, och kommer nu som ett energigivande tillskott till Oslo-avdelningen.

Välkomna ska ni vara!!!

Och för de som inte är helt uppdaterade på detta flotta fylke så kommer här lite skryt opartisk information om detta fanstastiska tillägg som SWEA Oslo fått.

Telemark är det natursköna fylke som vid kusten tar vid strax söder om Larvik och slutar ett stycke norr om Risør, och som sträcker sig upp i landet ända in i Hardangervidda.

TelemarkDe största orterna är “huvudstaden” Skien och närbelägna Porsgrunn. I Porsgrunn ligger ett stort och produktivt industriområde, där iallafall undertecknad har spenderat ett betydande antal timmar på stora företag som Hydro och Eramet (bland annat som filterexpert, men det är en helt egen historia). Vid kusten ligger vackra Langesund som blir en sprudlande sommarstad  vid den här tiden på året och Kragerø som är en glittrande sommarpärla.

Langesund, Foto: hotelroomsearch.net

Langesund, Foto: hotelroomsearch.net

Den naturintresserade har mycket att se och göra i Telemark; Gaustatoppen med den helt speciella Gaustabanen mitt inne i berget (måhända ett framtida event-resemål?), vandring i Rjukan (som även har en oerhört intressant historia i relativ närtid), och skidåkning både på längden och tvären i Raudal.

Gaustatoppen med sin fløybane. Foto: VisitNorway och Ian Brodie

Gaustatoppen med sin fløybane. Foto: VisitNorway och Ian Brodie

Om man tycker naturen är lite besvärlig så finns det alternativ, bland annat i Notoddens bluesfestival. I år är festival 3-6 augusti och Little Steven kommer – kommer du?!

Notoddens bluesfestival 2013. Foto:

Notoddens bluesfestival 2013. Foto: Kulturrådet

Bunad från Øst-Telemark, Enligt VGs omröstning 2015 den näst populäraste bunaden i landet!

Bunad från Øst-Telemark, Enligt VGs omröstning 2015 den näst populäraste bunaden i landet!

17. mai är i antågande snart, och då kommer det nog att vara stora mängder Telemarksbunader runtom i firandet, i synnerhet Øst-Telemark. Det är en av de mest populära bunaderna faktiskt, och det är klart det för den är väldigt stilig.

Det står väl helt klart att det är ett flott tillskott vi fått i och med att regionen utvidgas till Telemark, hjärtligt välkomna allesammans, och vi hoppas att det blir flera fina arrangemang i området framöver!!

Text: Pernilla Edlund

 

 

 


 

Än en gång däran, systrar!

2017-04-23

Så var den där igen i mailboxen. Den lågmälda invitationen från ”Oslo invit” som inte på något sätt avslöjar vad det är för något.

Man öppnar lite undrande (kan det vara reklam från något eventbolag?), men så lyser det emot en igen – det svenska sigillet i guld överst på ett kortfattat men väl så informativt brev

Mingelinbjudan

Det är återigen dags för efterlängtad Sweaträff på svenska ambassadens residens, den här gången som ett mingel! Vi som var där på sommarfest förra året minns en ljum kväll i slutet av maj med vimlande festklädda Sweor med humöret på topp. Vi minns fascinationen över att vi satt ute till klockan tio på kvällen med bara sommarklänningen på – och det var fortfarande varmt!

ambassadens residens

Svenska ambassadens residens i Oslo. Foto: Swedenabroad.com

Vädrets makter går sina egna vägar som de brukar, men det råder ingen tvekan om att det oavsett vad Pohlman säger väntar en fantastisk kväll om hörnet. Till dig som inte varit med tidigare och kanske tänker ”äsch nä DIT vågar inte lilla jag gå, och inte känner jag någon heller” vill jag bara säga kom kom kom!! Ta chansen att träffa vårt trevliga ambassadörspar, se en av de vackraste villorna på Frogner som ligger som en oas mitt bland de vackra husen runt omkring, och inte minst ta chansen att ha en avslappnad och social kväll tillsammans med andra Sweor och lär känna ett bra gäng som har kul tillsammans!

Sommarmiddag 2016

En smygtitt på residenset och minglande Sweor från ett avlägset hörn i trädgården. Foto: Pernilla Edlund

Och för oss vanliga dödliga som inte får inbjudningar till det officiella Sverige så ofta är det ju ett fint tillfälle att komma närmare de högsta representanterna för det egna landet, så det gäller att passa på – vem vet när det blir nästa gång?

Så ta och ta en extra titt i din mailbox och se om du inte har en liten hälsning från Oslo Invit. Har du betalt medlemsavgiften bör du ha fått inbjudan (ta kontakt med sweaoslomedlem(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com annars). Har du inte betalt medlemsavgiften ännu så misströsta ej, skynda dig och betala in så kan du fortfarande vara med på minglet!

Kom ihåg att meddela avsändaren både om du kommer eller ej.

Vi ses!

Text: Pernilla Edlund


 

Brukar du tippa?

2017-04-02

Penger red Är du en av de som hoppas på storvinsten varje vecka, eller en som sitter och tycker det är lite kul att kryssa för – ibland blir det ju några kronor ändå och det är otroligt  spännande, eller är du den som stödjer en förening eller organisation som du tycker gör något bra? Kanske en kombination av flera?

Vilket det än är så finns det ju möjlighet att stödja en förening med den så kallade Grasrotsandelen, och SWEA Oslo är självklart med på det tåget.

Pengarna som kommer in via grasrotandelen bidrar till att öka på ett stipendium som delas ut årligen, och som alla som engagerar sig aktivt och arbetar med SWEA Oslo kan söka. Stipendiet är ett bidrag för att lära sig mer om SWEA och besöka SWEAs VärldsMöte, VM, som i år går av stapeln i Perth i västra Australien.

Det är för närvarande 20 personer som tycker att kombinationen SWEA och att tippa är gyllene, och om du vill sälla dig till den skaran, gå in på Norsk Tipping, hitta Grasrotandel i menyn uppe till vänster, lägg in SWEA Oslos organisationsnummer 985 549 257 och tryck Sök.

Eller ta den enkla vägen och följ den här länken.


 

Ordföranden har ordet

Oslo, april 2017

Kära Sweor,
Våren närmar sig och om några dagar är det påsk. Skönt tycker jag, att årstiderna kommer och går och allra bäst är det nog när solen börjar vara längre uppe på kvällarna. På något sätt är det förändringarna som gör det så härligt att bo här uppe i norra Europa.

Föränderligt är också SWEA och denna gången är det hos oss här i Norge ändringarna kommer. Vår systeravdelning i Skien, SWEA Telemark, har i samband med sitt årsmöte bestämt sig för att lägga ner verksamheten som självständig avdelning. Delvis kommer detta av att SWEA Telemark är inne i ett generationsskifte och behöver lite tid för att samla ihop ett nytt gäng som har kapacitet att ta över styrelsearbetet.

Formellt sett kommer SWEA Telemark att vara en underavdelning till SWEA Oslo men rent praktiskt kommer de flesta av er inte att märka så mycket. De från Telemark som önskar att fortsätta vara med i SWEA, går in som vanliga medlemmar i SWEA Oslo på helt lik linje som alla andra medlemmar. Det blir lite mer arbete för några i SWEA Oslos styrelse nu i början när alla bitar ska på plats men efter en stund blir det mest märkbara att vi får lite
mer programverksamhet och att något av den kommer att föregå runt omkring i Skien, arrangerad av de som bor i där.

Förhoppningen är att medlemsantalet i Telemark med tiden kommer att öka så att de igen kan byta status och bli en självständig avdelning. Fram tills dess: Välkomna till SWEA Oslo!

Nu när jag ändå är inne på program, skriv upp följande datum i era kalendrar så missar ni inte något av allt kul som händer i SWEA Oslo under året:

27 april – Gravad lax och stuvad potatis = SWEA Oslos tjuvstart på Valborg
11 maj – Mingel på residenset, inbjudan skickas direkt till betalande medlemmar
14 juni – Sommarmiddag
29 augusti – Kräftskiva
19 oktober – Ärtsoppa med varm punch
7 december – Julbord

Detta är våra gemensamma middagar under 2017, däremellan kommer alla de olika gruppaktiviteterna + SWEA Stockholms besök i Oslo, så gå in på hemsidan swea.no med jämna mellanrum så du inte missar något. För er som gärna hänger på i sista minuten rekommenderar jag att ni också går med i de olika fb-grupperna, inte minst i golfgruppen händer det ibland spontana saker.

Och när ni ändå är inne på hemsidan, titta in på vår nystartade blogg där Pernilla skriver om alla möjliga olika saker.
Glad Påsk och en solvarm kram till er alla,

Katarina

23/3 Motiverande ledarskap -SWEA Professional Oslo 

2017-03-23

Anna Pia Hellstedt får deltagarna att reflerktera

Varför valde du att komma hit i kväll?

Med de orden inledde Anna Pia Hellstedt sitt föredrag för Swea Professional Oslo . Vi var tolv förväntansfulla Sweor som hade samlats denna tisdagskväll i mitten av mars för att höra Anna Pia från Interaction Consulting Group (och nybliven Swea Professional-medlem) prata om ”Motiverande ledarskap”. Svaren på frågan spände mellan att lära sig något nytt, bli en bättre ledare, att få några timmars egentid till att kunna prata svenska obehindrat. 

Under dryga två timmar förklarade Anna Pia grunderna om vad som motiverar och demotiverar oss, vad som skapar helhjärtat respektive halvhjärtat engagemang. Hon tog oss även genom en runda med de 8 grundstegen till inre motivation och hur man kan använda det för att motivera sig själv och hjälpa andra att hitta sin motivation. Det blev en kväll med många tankeväckare och flitigt delande av erfarenheter. 

SWEA Professional Oslos ledare Kari Styren avslutade kvällen med att tack Anna Pia med en blomma. Hon berättade även att gruppen numera har 60 medlemmar och fler är självklart välkomna!

Text och bild: Maria Olsson


Ordföranden har ordet

Oslo, mars 2017

Hej allihop,

Nu har den nyvalda styrelsen och alla andra som blev tillsatta i samband med årsmötet, varit igång i nästan en månad. Det är ett positivt och flitigt gäng som redan jobbar hårt. Mycket av arbetet de gör ser ni inte men en del gissar jag att flera av er redan lagt märke till.

Bl.a. har vår hemsida, swea.no, förändrats en del. Ingenting är borta, det är bara flyttat runt lite så om ni tar några minuter och orienterar er, hittar ni garanterat allt det gamla plus en del nytt. En av de nya sakerna är en blogg som jag hoppas ni allihop går in och läser ofta. Flera bidrar med bakgrundsstoff men det är Pernilla, vår webbredaktör, som håller i den och den innehåller en blandning av allt möjligt spännande. Den kommer att uppdateras med jämna mellanrum så har ni några minuter över föreslår jag att ni går in på hemsidan och ser om det dykt upp något nytt.

Sedan har vi äntligen fått till en egen del på hemsidan bara för oss Oslo Sweor. För att komma in på den behöver man ett passord och det håller vi nu i dagarna på att skicka ut til alla som betalat medlemsavgiften för i år. Vi skickar ut det via det internationella registret och det är första gången vi försöker oss på ett utskick därifrån så om det inte går perfekt från början får ni ha lite överseende med det. Tanken är sedan att vi byter passord varje år så att enbart de som är medlemmar i SWEA Oslo ska ha tillgång till området. Än så länge ligger det inte så mycket ute på området, bara våra stadgar, ett schema för att skapa ny arrangemang där anmälan går via hemsidan och en sk styrelsebulletin, dvs ett kort referat med info om vad vi tagit upp på våra styrelsemöte så att de av er som är intresserade kan följa med på vad som sker. Målet är dock att successivt fortsätta lägga ut saker som kan vara av intresse för er medlemmar för att så många som möjligt av er ska känna till så mycket som möjligt om SWEA Oslo och SWEA International.

Kunskap är makt vet ni väl 🙂

Vi kommer också att ha en ny rubrik på hemsidan där vi lägger ut information om olika arrangemang från våra samarbetsparter, andra svensk relaterade aktiviter och liknande, här i Oslo. Detta är enbart som en ren service åt er medlemmar då vi tror att det är flera av de aktiviteterna som ni kan tycka det är kul att vara med på. Det kommer dock inte att vara någon fullständig översikt på saker som händer utan bara ett urval.

Annars bjuder våren på flera kul SWEA aktiviteter, programgruppen och alla de andra jobbar på flitigt. Professional har precis genomfört en mycket lyckad träff om motiverande ledarskap, ikväll har det varit en programpunkt med Feldenkrais som tema, golfgruppen är igång med inneträning och de andra grupperna har också ett tätt program. Snart är det påsk och inte länge därefter är det dags för vårt sedvanliga aprilfirande med gravad lax och stuvad potatis. Så är vi inbjudna på mingel på residenset den 11 maj och om ryktet stämmer kan detta vara sista gången på en stund vi kan vara där då huset eventuellt ska byggas om. Så håll av dagen, inbjudan kommer senare i vår.

Katarina Silfverskiöld, Ordförande SWEA Oslo

Strax efteråt får vi i Oslo besök av en delegation av Stockholms Sweor. Det är en ny erfarenhet för oss att ta emot officiellt besök från en annan SWEA avdelning och mycket jobb läggs ner av de som håller i det. En del av aktiviteterna är redan helt fullbokade men det finns fortfarande möjlighet att vara med på någon av middagarna eller luncherna om någon mer känner för det.

Men alla dessa sakerna och många fler kan ni läsa mer om på swea.no, så jag önskar er alla God läsning 🙂

Katarina

16/2 Årsmöte 2017

2017-02-16

Det var många som hade mött upp till det årliga mötet i SWEA Oslo. Mötesplatsen var församlingshemmet i Margaretakyrkan på Hammersborg, som pyntats fint av arrangemangskommittén med svenska flaggor och blommor på borden.

2017-02-16 SWEA Oslo årsmöte (10)

Styrelsen 2016 har intagit bordet och församlingen är i spänd förväntan.

Mötet fastställde nästa års styrelse (presenteras här) och andra funktionärer med acklamation. 2016 års funktionärer blev avtackade med något gott, och de som gjort en extra behjärtansvärd insats under året fick välförtjänta vackra rosor. Stort TACK till alla!!

Efter avtackningen var det dags för mötets andra del att sätta igång.

Svenska Ambassadens kock Anders Wigh stod för kvällens föreställning genom att visa de församlade hur man gör majonnäs och redogöra för hur man monterar den i en smörgåstårta.

De smörgåstårtor han tagit med sig för kvällen gick åt med rykande fart och många var de som hade tänkt sig en andra omgång men fick gå tomhänta tillbaka – ett bra betyg på kvaliteten!

Det serverades vin och öl både med och utan alkohol, kaffe och vatten till allas belåtenhet och mättnad. Sorlet gick högt i taket, prat och skratt om vartannat, till det var dags att gå hemåt.

Tack till styrelsen 2016 och välkommen till styrelsen 2017

Text och foto: Pernilla Edlund


 

Ordföranden har ordet

Katarina Silfverskiöld, Ordförande SWEA Oslo

Oslo, februari 2017

Kära medlemmar,

SWEA Oslos årsmöte är nu på torsdag den 16 februari, det är 55 st anmälda till middagen efteråt och kanske dyker det också upp någon/några som inte stannar kvar på middag, så detta blir ett bra möte. Om du är en av dem som inte anmält dig ännu, kasta dig runt och hör av dig till sweaosloprogram(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com omedelbart så går det säkert att trycka in någon till på middagen. Middagen är sponsrad, därav det låga priset, av våra egna medlemmar Malin Sundborn och Annika Groven (delar av vinet) och residensets kock Anders Wigh (matlagning och underhållning), ett stort tack till er!

Årsmötet är viktigt eftersom det är tillfället när vi tillsammans bestämmer oss för hur vi vill att SWEA Oslo ska vara. Vi väljer ny styrelse och diskuterar vilken inriktning och stämning det ska var i vår avdelning. De flesta punkter på dagordningen är bestämda men vi har punkten Övriga frågor där alla medlemmar kan ta upp det som de tycker är viktigt att prata om. Därför är det en fördel att så många som möjligt kommer eftersom diskussionen under årsmötet och val av nya styrelseledamöter skapar vägen framåt. Visserligen är vi styrda av att vi tillhör SWEA-sfären men inom den har vi stor frihet att utforma vår egen avdelning.

Som sagt, årsmöte och dags att välja ny styrelse. Några blir sittande och några går av, en bra mix av kontinuitet och förnyelse. Båda delarna behövs i en organisation som vår för vi får aldrig glömma bort vår historia och varifrån vi kommer ifrån men samtidigt måste vi förnya oss för att överleva. Så tänk på att alla de som ställer upp använder sin fritid att
göra avdelningen till ett bra ställa att vara medlem och detta måste vi alla visa vår uppskattning för. Visst, ibland kan saker göras på ett annat men om ni har tankar om detta så ta det upp direkt med den det gäller och på ett respektfullt sätt. Finns det ingen naturlig mottagare så vänd er till styrelsen. Negativ kritik eller «bakom ryggen-snack» leder bara till en tråkig stämning och till sist ingen som vill ta på sig de olika posterna – ett sådant SWEA Oslo är jag övertygad om att ingen av oss vill ha.. Ett annat sätt att påverka är att själv ställa upp på någon av alla de poster som finns och direkt bidra till en förändring.

Och ja, det är möjligt att under årsmötet föreslå andra kandidater till de olika posterna som ska väljas. Så om ni ex önskar en annan ordförande än den som är föreslagen av valberedningen, är det bara att dyka upp och lägga fram ett bänkförslag på ytterligare en kandidat.

Swea Oslo fyller 25 år nästa år och börjar bli en vuxen avdelning, det ska firas! Hur får vi bestämma under året, har ni förslag eller vill hjälpa till så hör av er. Att Swea överhuvdtaget finns i Oslo är egentligen otroligt för «alla» sa att vi ligger för nära Sverige för att det skulle finnas något behov för ett SWEA i Oslo men där hade de fel, gitt 🙂

Tvärtom växer och frodas avdelningen, det kommer nya entusiastiska medlemmar varje vecka och det verkar just nu som om vi är bland de avdelningar som växer snabbast inom SWEA. Vår avdelning består av en mix av äldre och yngre medlemmar, både i hänseendet ålder och hur länge man varit medlem. Och här i ligger mycket av charmen med SWEA, starka självständiga kvinnor i alla åldrar och med lika många livsöden som vi är medlemmar – med en sak gemensam, vi har valt att flytta ut från Sverige och bosätta oss i ett annat land. Det kan verka som en liten sak för många men det krävs mod att ta ett sånt beslut och ännu mer mod och styrka att upprätthålla beslutet de gånger livet känns tufft – för det gör det ju för oss alla med jämna mellanrum.

Men en annan sida av samma sak är att en del av våra första medlemmar börjar bli äldre och där livet ser annorlunda ut än när SWEA Oslo startade. Vi som har varit med några år märker att det inte är alla av de vi är vana att möta som vi ser så ofta längre, kanske de t.o.m har försvunnit helt. Detta är en ny sida av att avdelningen har funnits en stund och en
helt naturlig, om än sorglig, konsekvens. Vi har tyvärr redan medlemmar som försvunnit från oss, några av Alzheimer, demens eller annan sjukdom och några har dött, det är lika tråkigt varje gång en kär SWEA-vän försvinner.

SWEA Care

SWEA Oslos omsorgsgrupp blev som de flesta av er säkert kommer ihåg, formellt startad i höstas men har ju varit igång en stund innan dess. Internationellt finns det flera liknande grupper, några av dem heter SWEA Care medan andra avdelningar har som vi valt ett annat namn. Tanken med gruppen är att vi ska fånga upp de av medlemmarna som av olika skäl har det jobbigt, är sjuka, blivit äldre och alla kanske behöver lite stöd och att någon ser dem men också andra medlemmar som kan behöva olika typer av råd, dock inte proffesionellt . Flera är vi redan medvetna om, inte minst efter brevet gick ut i höstas –
vi fick en överväldigande positiv respons och många svar på brevet, men jag är säker på att det finns fler där ute som skulle behöva en extra kram eller ett telefonsamtal.

Så se er lite runt, saknar ni någon eller ser någon som ser ledsen ut och som ni av olika skäl inte vill ta kontakt med själva, säg till någon i styrelsen så plockar vi upp bollen. På samma sätt bör vi alla vara obs på mindre trevliga kommentarer om eller till någon annan, den kanske inte är sagt med meningen men effekten kan trots det blir tråkig.

Till slut vill jag att vi alla skänker en varm tanke till vår kära hedersledamot Liten Selmer som ligger på sjukhus efter ett allvarligt fall i januari där hon skadade höften och axel rejält. Liten som fyller 94 år i år, var redan för några år sedan med om en händelse som försvagat henne mycket. Hon satt i ett flera timmar långt T-bana stopp mitt i sommarhettan och fick då värmeslag som hon aldrig har blivit bra ifrån. Vi är flera från avdelningen som hållit kontakt med henne på olika sätt under åren vilket hon är väldigt glad för och hon hälsar och tackar. Trots att Liten har extremt ont hela tiden fortsätter hon att vara samma förbluffande positiva person som tidigare så låt oss hylla Liten genom att göra SWEA Oslos slagord under 2017 till Tänk positivt – det finns alltid något som är bra i alla situationer!

Livet kan förändras fort och kanske på dramatiskt sätt så ta hand om varandra redan nu, vänta inte tills det kanske är för sent.

Varm kram,
Katarina

20/12 Så var det jul igen!

2016-12-20

Året hade rusat på, fortare och fortare ända in i sista kurvan innan vi i full fart siktade på 2017. Vi hade jul och nyår i sikte där borta efter den avslutande inspurten med alla arbetsuppgifter
som skulle vara färdiga, julklappsinköp som ska göras och mat som skulle lagas. Mörkret hade legat tätt sedan i oktober, och alla försökte vi ha fokus på ljuset i tunnelns slut; ljuset som strax skulle tändas där lite längre fram då vi ska få ro i kropparna, sätta oss ner med fötterna på soffan och känna doften av apelsiner och kryddnejlikor.

Men mitt där när tunneln var som mörkast och ljuset kändes som allra längst bort dök det plötsligt upp en liten sidogång rätt där alldeles bredvid oss. Den var ljus och varm och verkade rätt trevlig som avstickare. Vi var ett gäng som lät oss lockas av den lilla sidotunneln, och det visade sig att den ledde rätt in till Margaretakyrkan minsann och SWEAs årliga julbord! Sorlet steg när vi kom närmare, glöggdoften invaderade tunneln som nu plötsligt var ljus, stor och varm. Vi fick en kopp av den kryddiga drycken sträckt till oss av glada damer i vackra kläder, och en liten klisterlapp med våra namn på så vi inte skulle glömma vad vi heter.

Julmiddag 2016Och det gjorde vi inte heller, utan istället glömde vi allt de där andra, stressiga, som brukar vara förknippat med december och kastade oss in i värmen. Och vilken värme! Här var det idel vackra dekorationer, festklädda Sweor som ivrade till mingel, prat och skratt med högt i tak.

Salen till brädden fylld av runda bord för att ta emot alla oss som valt att komma den här kvällen i december. Ett fantastiskt hemlagat julbord var uppdukat med sill, prinskorv, lax, skinka, grönkålspaté och andra av julbordets nödvändigheter, med tillbehör och drycker för alla smaker. De sångglada gästerna fick sitt, de som behövde lite extra skjuts med sjungandet kunde få hjälp genom den lilla sångboken som Ordföranden hade med sig – tillsammans med smycken, reflexer och haklappar (i den händelse att sådana skulle visa sig nödvändiga).

Eventuellt överflödigt intag av mat skakades ner med den traditionella långdansen runt borden innan det var dags för ris a la Malta till efterrätt. Självaste jultomten kom också på besök med sin alltid lika överfyllda säck, och döm om vår förvåning när hen räknat exakt rätt på antal paket och antal personer även i år!!

Mätta och nöjda, och i en härlig julstämning kunde alla vi Sweor efter kvällens julmiddag virvla vidare på vår väg genom decembertunneln mot julljusen som glimmade där framme. Men visst var den tidigare så mörka tunneln mycket ljusare redan??

Text: Pernilla Edlund
Foto: Janet Hansen och Maria Olsson


 

Ordföranden har ordet

Oslo, november 2016

SWEA Oslo – omsorg om varandra

Hej allihop,

En liten hälsning nu när dagarna blir kortare och vi paradoxalt nog längtar efter både snö och varmare dagar för att det ska bli lite ljusare igen. Vi vet att ljusare tider kommer men det är ofta vid den här tiden på året de av oss som sliter lite kan uppleva att allting blir tyngre. Nu kom snön tidigare än vanligt men för några av oss blev det kanske ändå inte ljusare. Det kan vara olika skäl till det, några av oss kanske är eller har varit sjuka, några av oss kanske ligger i skilsmässa eller har just skilt oss, några av oss kanske har blivit av med jobbet, några av oss kanske har en jobbig arbetssituation, några av oss kanske börjar bli äldre, några av oss kanske har förlorat en närstående, ett barn eller en partner, några av oss kanske har barn som inte trivs på skolan eller föräldrar som börjar bli äldre och bor långt borta. Kort och gått, det finns många skäl till att livet kan vara tungt en kortare eller längre tid.

SWEA Care

Det är då ett nätverk som SWEA är guld värt för oss alla. Men då gäller det också att vi klarar att se varandra. Lägga märke till att någon kanske inte pratar eller skrattar så mycket längre, att det är någon man inte sett på ett möte på lång tid eller andra, små signaler vi medvetet eller omedvetet skickar ut. Då kan man ringa och höra varför hon inte varit med på något arrangemang på länge eller helt enkelt fråga en extra gång hur det går eller hur hon mår.

Jag vet, det kan vara tungt att se och känna att man borde göra något trots att man själv kanske inte känner sig på topp. Så om ni undrar över hur någon har det och vad ni ska göra med det, hör gärna av er till mig, Solveig K. Fjellestad, Anita Mathiesen eller Sonja Nilsen så följer vi upp det. Och om ni själva bara vill prata en stund så går det bra också. Vi har pålagt oss själva tystnadsplikt så ni vet.

Kristina Furberg

Om det är så att ni av olika skäl inte vill ta kontakt med någon i SWEA finns möjligheten att vända sig till Kristina S. Furberg, SWEA-medlem och diakon i Margaretakyrkan. Kristina är en sann medmänniska som är mycket bra på att lyssna och hjälpa utan att ni behöver tillhöra kyrkan på något sätt. Kristina har också tystnadsplikt. Vi har under året i styrelsen diskuterat hur vi inom SWEA Oslo ska kunna hjälpa varandra när det behövs och inte minst se varandra så att vi upptäcker om någon har det tufft och vi kan sträcka ut en hand. Vi har diskuterat olika modeller men hittills inte landat på någon som känns helt riktig för oss i Oslo. Vi tar gärna emot inspel och gärna hjälp om det är någon mer som känner sig manad. Önskar er alla en bra dag och hoppas på att se er om inte förr så kanske på julbordet den 8 december.

Stor kram,

Katarina

Med VEMA i Lissabon

Lissabon (2)

2016-10-06

Jag kan verkligen rekommendera alla att delta på ett VEMA-möte. Ta en semestervecka och kom!

VEMA, som står för västra Europa, Mellanöstern och Afrika, är den region som SWEA Oslo tillhör. Denna gången var det årliga regionmötet lagt i Lissabon.

Här träffas många trevliga Sweor, inte bara från VEMA-området, utan från hela världen. Jag hade ingen aning om hur det skulle bli, men tänkte ” Det här blir skoj!”

Katarina rekommenderade mig att dela rum med annan SWEA, så jag signade upp för det. Jag fick en roomie som var jättetrevlig. Det är ju så mycket aktiviteter, så på rummet sågs vi nästan aldrig, förutom när vi sov.

Allt var mycket välplanerat och det var bara att följa strömmen.

Middag på torsdag kväll hölls på hotellet där de flesta bodde. Det var bra eftersom alla anlände vid olika tider. Det var bara att finna ett bord där det fanns plats och börja prata. Alla var givetvis väldigt trevliga. Vi hade naturligtvis tagit med oss både Dalahästar och sångböcker som vi gjorde ett försäljnings ”stunt” med, vid alla borden. Nu visste alla vad de eventuellt senare kunde få köpa om de inte köpte där och då..

På fredagen följde jag med på en heldagstur till en vingård. Guiden gick igenom stora delar av Portugals historia i bussen. Väl framme i den lilla historiska staden strosade vi runt och njöt av både väder och den vackra lilla byn. Där låg en fantastisk kyrka och vi fick smaka på  specialiteten körsbärsvin som vi drack ur en chokladkopp.

PortugalVi fick verkligen en grundlig tur av vingården Quinta Do Sanguinhal,   som följdes av en härlig lunch där vi fick prova flera viner till de olika rätterna. Vi fick också möjlighet att handla gårdens vin.

Väl tillbaka på hotellet var det bara att byta kläder fort, för att sedan stiga på bussen som tog oss ned till hamnområdet. Vi åkte till en gammal turbinhall som var omgjord till en fantastisk restaurang som hette KAIS. Inne var det väldigt stort och inredningen var tjusig och spännande. Nu “drog vi lott” om vilket bord vi skulle sitta vid. Jättebra, så vi får träffa nya Sweor.

På lördagen var jag en av fyra Sweor som deltog på regionstyrelsens arbetsmöte som ”aktiva åskådare”.  Det var otroligt intressant att få tal del av mötet, lära mer om SWEA och om hur saker drivs framåt. Mindre grupper i styrelsen hade förberett några diskussionsämnen som exempelvis ordförandens roll, sociala medier och donationer. Saker och ting händer ju inte av sig själv. Det hela avslutades med att regionstyrelsen enades om ett manifest som ska finnas till hands i det kommande årets arbete.

Till det formella årsmötet, som var lagt efter lunch, kom flera Sweor och man gick snabbt igenom punkterna på dagordningen. Det var intressant att höra hur våra SWEA-avdelningar är olika. Då sammansättningen av medlemmar varierar, varierar också aktiviteter och kommunikation.

Lördag kväll var det middag på Pousada Cascais som startade med bubbel i glasen ute på borggården. En än gång hamnade jag på ett bord med massa trevliga Sweor.  Här bjöds på underhållning med Fado, väldigt trista sånger som skall få publiken att gråta. Middagen bestod av portugisiska delikatesser och portugisiska viner!

LissabonSveriges kvinnliga ambassadör Caroline Fleetwood höll ett intressant tal under middagen. Hon har av Portugals president, blivit utvald att leda ett nätverk för kvinnor inom diplomatin i Portugal.

På söndag var det stadsutflykt där vi besökte de gamla kvarteren Alfama. I området Belèm åt vi delikatesskakan Pastel de Belèm, fantastisk god! Eftermiddagen var ledig och vi kunde vandra runt på egen hand. Det var härligt att vandra nere vid floden Tejo, lyssna på gatumusikanter och se akrobater.

På måndag var det dags att flyga hem tidig. En  taxistrejk skulle starta klockan 07:00 så min roomie och jag beställde taxi till  06:00 så att vi helt säkert skulle ta oss till flygplatsen ☺

Jag kan verkligen rekommendera att åka med på ett VEMA-möte. Fantastiskt trevliga svenska kvinnor som man fort finner tonen med.

Lissabon (4)
Skulle gärna ha varit med på resan efter mötet men det fanns inte tid till det. Jag rekommenderar er att åka med på den. Efter allt det jag har sett och hört efteråt, så är det en fin upplevelse och det är en skräddarsydd resa för bara Sweor.

Jag följer gärna med på en SWEA-resa igen!

Ann-Christin Harr

Stipendiat RM 2016


 

7/9 Kräftskivan – årets höjdpunkt!

2016-09-07
14273591_10210624051146351_350736228_oVad är det som gör SWEAs kräftskiva till en av mina stora höjdpunkter under året? Kanske för att det är en svenskaste av alla våra sedvänjor, inte importerat som midsommarstången med sin dans, påskäggen, tomten eller julgranen. Eller kanske bara för att det alltid är fantastiskt roligt att se alla vänner i SWEA som man inte sett sedan innan sommaren eller kanske för att det är så vansinnigt gott?

Torsdagen 1 september samlades 50 glada kvinnor, i år hemma hos Swean Karin Engström. När vi närmade oss möttes vi av en stor svensk flagga som visade vägen. Malin Sundborn hade sponsrat med det vita vinet Cocinelle till välkomsten, ett mycket fruktigt och läskande vin. Stämningen var på topp redan från början.
14248099_10210624046346231_684145858_oHattar utdelades och vi infann oss raskt vid långborden där vi i tillägg till ”internationella” kräftor även fick en underbar västerbottenpaj. En ”lille en” och visorna kom som pärlor på en snor, vackert, tja men oj så kul! Vi åt och sjöng, åt lite mer och sjöng igen tills det inte var plats till fler kräftor. Men dessertmage har vi och överraskningen kom i form av fantastiska hembakade tårtor, bakade av Katarinas man Morten – vi bockar och tackar, de var syndigt goda!

Röjargänget och dröjargänget (bra uttryck Kari) avslutade kvällen med dans och sång till ABBA – vilken härlig avslutning!
Detta fortsätter vi med i många år till!
Tack för mej!
Lena Östling


 

Ordföranden har ordet

Oslo, augusti 2016

Hej Sweor,

Nu har skolorna startat och många av oss är tillbaka i härliga augusti-Oslo. Framför oss har vi en lång och kul SWEA tid innan julen som vanligt dyker upp helt oväntat. Som flera av er säkert redan sett har programkommittéen tillsammans med de olika grupperna, satt upp en spännande höst till oss. Bara se på de närmaste 10 dagarna:

Ikväll har SWEA Professional ett socialt arbetsmöte där höstens program ska planeras, en av bokcirklarna träffas nu på onsdag och på torsdag är det Stick- och Hantverksgruppens tur att ses. Första punkt ut på det allmänna programmet är den trevliga guidade vandringen genom bl a Oslos «nya» stadsdel fredag den 26:e och sedan kommer det alltid lika uppskattade minglet på Bristol måndag 29 augusti och torsdagen två dagar senare vår populära kräftskiva.

Som ni ser rinner det på med aktiviteter och för att ha översikt över allt föreslår jag att ni med jämna mellanrum går in på swea.no där ni kan kolla om det dykt upp några nya programpunkter, någon ny spännande medlemsförmån eller något annat kul. På det sättet missar ni inte något som ni skulle vilja vara med på. För höstens tips är det samma som vårens, vänta inte med att anmäla er – arrangemanget kan vara fullt före anmälningstiden är slut! Och på tal om medlemsförmåner, vi har precis fått en ny hos Soleus Massageklinik, den kan ni läsa mer om här: https://oslo.swea.org/medlemskap/medlemsformaner-2/ Där står också allt om alla de andra förmånerna och möjligheter ni får som Sweor.

Så en liten bön från de som håller i våra pengar och arrangemang i SWEA Oslo. När ni betalar in till SWEA är det jättesnällt om ni ser till att pengarna kommer in på rätt konto. Vi har sedan några år olika konton för olika inbetalningar:

 • Ett för medlemsavgifter mm mm, kontonr. 9046 05 07048 (det som tidigare användes till allt).
 • Ett nästan nytt för all vanlig programverksamhet, kontonr. 9046 12 41505.
 • Och ett nytt eget konto för kulturgruppen, kontonr. 9046 12 41513.

Det står alltid i mailen/på hemsidan vilket konto ni ska använda så snällt om ni kollar. Det är också väldigt fint om ni märker er inbetalning med vad pengarna gäller och, om ni inte betalar själva, vem inbetalning är för. Ni spara oss många timmars arbete om ni hjälper oss med detta. Tack!

Passar på att ta med lite mer information. Ni som varit med några år i SWEA vet att organisationen enbart är till som ett privat nätverk och att det inte är lov att använda våra medlemslistor eller våra andra kanaler, som ex våra facebookgrupper, som reklam för eget företag, försäljning av egna produkter eller tjänster. Detta är något som gäller alla SWEA avdelningar över hela världen.

Katarina Silfverskiöld, Ordförande SWEA Oslo

Ett alternativ som dock är ok är att man skapar en medlemsförmån eller arrangerar en programpunkt eller en företags-presentation till självkostnadspris men detta ska då gå genom styrelsen. Nu har vi fått många nya medlemmar som kanske inte fått med sig detta ännu och då är det fint om vi «gamlingar» försiktigt kan påpeka det om det dyker upp något, dvs. inte bli irriterade utan bara upplysa om det. Vi har ju alla varit nya någon gång, inte sant 🙂

Vår kreativa PR/sponsorkommitté har bl a precis lagt upp ett Instagramkonto och en ny Facebooksida, en öppen sida som alla kan se. De är främst till som reklam för SWEA Oslo och för att de som letar efter oss lättare ska kunna hitta oss och få information. Så för att sprida de nya sidorna är det kul om riktigt många av er går in och trycker «liker» på

Ordföranden har ordet

Oslo, maj 2016

Hej alla medlemmar!

Nu har vi i SWEA Oslo fått nya medlemsförmåner, både lokala och via SWEA International. De via SWEA Int´l kan ni läsa mer om på https://swea.org/medlem/formaner/ men jag kan nämna att några av dem kan vara speciellt intressanta för er med små och/eller stora barn samt för er med lite äldre släktingar som bor kvar i Sverige.

Här i Oslo har vi nu fått fyra nya erbjudanden av helt olika slag:

Det första är från vår medlem Karin Engström som har Fairytale, den härliga modeaffären som ligger vid Ullevålstadion. Hon ger oss Sweor 15% på det vi köper hos henne under 2016.

Nästa kommer från Alexandra Atterbrand som hade en mycket uppskattade programpunkt i januari i år, om medicinsk yoga. Hon ger nu alla Sweor rabatt på timmar med olika typer av yoga. Hon erbjuder också en provtimme på Mediyoga mot stress, Hormonyoga för kvinnor, Mediyoga för sterkare rygg och Mediyoga 1.

Sen har vi StrikkeLilly, som säljer garn mm och håller till i Gjøvikgt. 1. Där får vi Sweor 10% rabatt på det vi köper. Se mer om StrikkeLilly här: http://www.strikkelilly.no

Det sista nya förmånen för denna gången är från Swean och Kiropraktorn Ann-Marie Hanssen, kanske bättre känd som Ammi för en del av er. Hon ger oss 100:- rabatt per behandling. Ammi är utbildad i Sverige (1996) och har 30 minuters behandlingar. Hon jobbar mycket med förebyggande behandling med speciell inriktning på kvinnor. Hon är utbildad i LOTORPSMETODEN, andningsterapi för livet, passar bl a vid astma/hosta/bihålor/ huvudvärk samt «Spiralstabilisering» som förebygger och behandlar rygg, nacke, axel, höft, knä och fotbesvär. Mental & Fysisk Träning ligger henne också varmt om hjärtat.

Hon tar emot hemma på Jar, på Sagene och åker hem till er om ni är en grupp som vill ha behandling. Ammi jobbar också i Sverige efter avtal. Ammi kan ni nå på telefon: 413 30 410 eller mail: kiropraktor.amh(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com.

Katarina Silfverskiöld, Ordförande SWEA Oslo

Mycket information på en gång men ni behöver inte stressa med att skriva ut detta, ni hittar all info på vår hemsida swea.no om några dagar.

Vi hoppas ni får nytta av de nya medlemsförmånerna och om ni har tips på fler kul saker som vi kan erbjuda våra medlemmar, får ni gärna höra av er till oslo(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org.

Hälsningar,
Katarina
Ordf. SWEA Oslo

Nyfiken på: Maria Olsson

2016-04-21

20151006_183904

 

 

 

 

 

 

 

-Hej Maria, berätta varför du blev medlem i SWEA och vad du tycker om föreningen.

-Jag blev medlem i början av 2016, kände att mitt nätverk börjat tunnats ut då många
vänner och bekanta lämnat Oslo de senaste åren. Det bästa med SWEA är att det är en
stor spridning i åldrar och yrken men att vi alla har det gemensamt att vi flyttat
över gränsen. Har varit med på fyra arrangemang hittills, varav ett som jag arrangerade.

Varför flyttade du till Oslo?
-När jag i februari 2005 tog examen som skeppsbyggnadsingenjör från Chalmers Tekniska Högskola
i Göteborg var arbetsmarknaden för nyutexaminerad i Sverige dålig så jag sökte jobb i grannländerna
och kom så till Oslo (det var ju bara lite längre norrut på E6an). Trivs bra här och är kvar
hos samma arbetsgivare.

Hur skulle du beskriva dig själv?
-Västkusttjej med saltvatten i ådrorna och en förkärlek för stora fartyg, bohuslänska trähus
och koreansk mat. Gillar även att pyssla och fotografera.

Vad är din önskeaktivitet i SWEA?
-Inspirationsföredrag av alla de slag, olika yrken och gärna någon prova-på-aktivitet.
Funderar även på att dra igång en “äta ute”-grupp till hösten.

Är du medlem i några andra nätverk eller föreningar?
-Ja, jag är aktiv i både Chalmersska Ingenjörsföreningen Norge och
WISTA – Women’s International Shipping & Trading association.

Har du någon hemlig talang?
-Jag är en hejare på att pyssla ihop minitårtor i Fimolera, uppskattade presenter till dockskåp.


 

Ordföranden har ordet

Oslo, april 2016

Hej allihop, nu kommer våren med raketfart och det är en tid sedan vi i styrelsen tillträde på årsmötet. Det har varit en intensiv period med många spännande saker att lära för de nya ledamöter så tur att det finns mycket bra kunskap hos många Sweor vi kan dra växlar på.

Men så var det den där våren, sprängfull med färger, dofter, intryck och inte minst aktiviteter. Så frågan är alltid hur man skal hinna med allting, så för att göra livet ännu mer spännande för er får ni här ytterligare några förslag på vad ni kan göra i vår:

Den 20 april får vi träffa Jungfrureiser´s fantastiska grundare Charlotte Ehde-Eliassen. Flera av er träffade henne när hennes företag var helt nystartat. Då var hon hos oss i SWEA och berättade om alla de spännande resor hon planerade bara för kvinnor. Redan då var hon en otrolig energibunt och inspirationskälla, så jag har stora förväntningar inför detta mötet. Och för er som inte redan vet det blev hennes företag utnämnt til Årets Damebedrift i 2011!

En riktig höjdarmiddag kommer årets gravlaxmiddag den 28 april att bli, maten blir nämligen lagad av det svenska ambassadörsresidensets kock Anders Wigh. Missa inte den!

En träff för nya medlemmar blir det också i vår, den 19 maj. Inbjudan kommer att skickas ut separat när vi närmar oss. Sommarmiddagen blir i år redan den 31 maj och den kommer att vara hos ambassadörsparet på det svenska residenset. Reservera datumet i er kalender så kommer det mer information lite senare. Men redan nu kan jag berätta att vi då kommer att presentera vår nya hedersmedlem textilkonstnär Monika Wernhoff, så kul om också du kommer.

Minglet har också varit väldigt välbesökt i vår, hög stämning och med många bra samtal. Om ni har några timmar över sista måndagen i månaden tycker jag ni skal sticka inom Bristol en stund och få lite härligt energipåfyll. Maj-minglet blir dock flyttat till tisdagen vecka efter pga sommarmiddagen, tisdagen den 7 juni så att ni skriver upp riktigt dag.

På tal om välbesökt så har det varit många medlemmar att se på de olika programpunkterna under av våren. Kulturarrangemangen är som alltid välbesökta, och den nystartade stickgruppen ser ut att få en raketstart med många anmälda redan de första dagarna. SWEA Professional växer för varje vecka som går och snart vaknar nog golfgruppen upp ur sin vinterdvala.

Vin- och matprovningen i torsdags blev också en riktig braksuccé. Den blev helt fulltecknad före fristen men snälla Malin var så gullig att hon öppnade upp så att alla som höll på att hamna på väntelistan fick komma med! Så vårens tips är: Om ni vill gå på någon speciell programpunkt, vänta inte med att anmäla er – det kan vara fullt före anmälningstiden är slut.

Katarina Silfverskiöld, Ordförande SWEA Oslo

Som ni märker är stämningen hög i SWEA Oslo och det händer en hel del. Och mer kommer, så därför är det kul att få berätta att vi fyllnadsvalt in en PR- och sponsoransvarig till styrelsen då posten inte blev tillsatt vid årsmötet. Extra kul är det att det är Anna Gleisner Birkeland eftersom hon för kort tid sedan återigen blivit medlem i SWEA Oslo och också förra gången jobbat med just pr/sponsring. Välkommen tillbaka och välkommen till styrelsen, Anna!

Det finns mer att berätta, bl a om nya medlemsförmåner som är på gång men nu har jag skrivit så långt att det får ni i ett eget mail.

Lev väl så ses vi snart!

Katarina

Region-och världsmöte i Bologna

2013-12-186

Efter att ha anlänt till Bologna och installerat sig på hotellet var det dags för mingel. Detta föregick på huvudhotellet där alla möten skulle föregå. Med massa italiensk mat och vin nätverkade vi tills det var tid för att gå hem och knyta sig. De flesta skulle antingen på möte eller på utflykter, tidigt nästa morgon.

3Med massor av italiensk mat och vin nätverkade vi tills det var tid för att gå hem och knyta sig. De flesta skulle antingen på möte eller på utflykter, tidigt nästa morgon.

Vi som är avdelningsordförande (AO) i de olika regionerna hade regionmöte hela fredagen med förmöten på förmiddagen och regionens årsmöte på eftermiddagen. Vanligtvis är förmiddagens förmöten stängda men alla AO i VEMA enades om att vårat förmöte skulle hållas öppet för åhörare som också anmält sig till Regionmötet på eftermiddagen och att alla deltagare också skulle ha yttranderätt.

Vi börjar med en presentation av oss närvarande och härligt för alla att få ett ansikte på dem de inte kände till utseendet. Närvarande på regionmötet var alla regionens AO, VEMAs regionordförande, sekreteraren och skattmästaren, i tillägg var tre åhörare på plats, bland annat Cecilia Persson från SWEA Oslo.

Ordförande påminde inledningsvis om uppdraget kring mål för SWEA och att skapa klarhet kring visionen. Det blev gjort en kort uppsummering inför dagens och morgondagens program och workshops.

Följande punkter blev det informerat om:

 • Administrationen och att kanslisidorna håller på att omarbetas och förenklas.
 • SWEA Facebook som är öppen för alla och det diskuteras att också skapa en sluten SWEA Facebook-grupp. Detta utmynnar i en diskussion kring Facebooks betydelse för SWEA. Åsa N. gör en kort genomgång över hur man kommer in på kanslisidorna/hemsidor vilket är en viktig information.
 • SWEAs uppgift i krissituationer diskuteras, vilket ser lite olika ut. Det vanligaste är att man samarbetar med Kyrkan och/eller Ambassaderna/ Konsulaten och att de har en lista på aktuella kontaktpersoner. Det gäller också att hålla denna lista aktuell. Men kontaktnätet kan se olika ut i olika länder och platser. SWEA Oslo har ingen sådan uppgift i Norge.
 • Sydafrika informerar att man efter långt och moget övervägande tvingas att lägga ner avdelningen vid nästa årsmöte. Karin tar upp problematiken kring 20/80 regeln och problemen kring en avdelning som är för liten och sårbarheten med att hitta en styrelse. Man är 44 medlemmar.
 • Paypal diskuterades som betalningsform. Möjlig eller inte möjlig. Många hade dåliga erfarenheter.

5

Vidare kom diversrepresentanter från SWEA International inom med olika typer av information:

Gita Patersen, SWEAs juridiska rådgivare informerade mycket kort om vad som ligger bakom alla stadgar och vad vi kan och får göra för våra pengar enligt ett strikt regelverk. Grunddokumentet är Articels of Corporation som sedan ligger till rund för stadgarna och som leder fram till Chapters Agreement. SWEA är enligt grunddokumentet skattebefriat och det är en viktig orsak till att reglerna är strikta. Alla donationer måste ha ett formulerat syfte och svenskintresse och man måste som avdelning dokumentera sina donationer. Margaret Sikkens Ahlquist (SWEA Internationals ordförande) arbetar på ett frågeformulär inför en planerad donation som kan användas när en avdelning önskar godkännande/ råd vid upprättandet av en donation.

Vicky Almström från Texas informerade om Webgruppens arbete. SWEA International håller på med att arbeta fram en Baswebbplats som troligen är klar den 1 november med ny Webbplats, nya manualer och nytt utseende för swea.org. Hon visade oss exempel på hur det kommer att se ut. Vi i VEMAs styrelse blev positivt överraskade och imponerade av hur användbar den nya platsen verkar. Hon visade också exempel på hur man kan lägga in olika widgees i systemet som kan handla om olika avdelningswebbplatser och visade upp Londons webbsida som exempel. Sidan skall också gå att koppla till en mailadress. Vi applåderar dessa nyheter som vi väntat och hoppats på. PR kommitténs genomgång av nyheter får vi på en sticka vilket är en suverän nyhet. Här vill man visa på en visuell identitet för swea.org som kommer att ligga på kanslisidorna under PR-material. Vi kan hitta mallar för visitkort, symboler, brevpapper, bildarkiv, produkter, powerpointpresentationer, informationsblad, produkter etc. Det kommer att bli förbjudet att använda egna loggor framöver. Våra Osloflickor berörs inte av detta.

Birgitta Bonde, skattmästare informerar och tydliggör hur viktigt det är att all redovisning inom VEMA skall ske med kvitto, vilket inte alltid följts. Hon kommer också pga. olika skäl inte att kunna presentera ett färdigt bokslut och vissa andra ekonomiska rapporter under årsmötet utan får uppskov med detta. Finansrapporten är så här långt redovisad fram till den 26 augusti men skal kompletteras.

SWEA firar 35 år 2014 vilket kommer att prägla såväl Sverigemiddag som andra. Dubai hade inför detta regionmöte valt att tacka nej till att vara arrangör för ett sådant arrangement. Nästa regionmöte kommer nu att arrangeras på Costa Blanca i början av oktober 2014.

När vi var färdiga med förmiddagens förmöte gick vi allesammans till lunch. Det smakprov på den underbara italienska maten som vi hade fått på minglet på torsdag kväll var inget undantag. Vi gick allesammans mätta och belåtna till eftermiddagens regionårsmöte. Under regionårsmötet togs beslut om de saker som hade diskuterats och informerats om under förmiddagens möte, såsom valberedningens sammansätning, val av VEMAs finanskommitté och sekreterare. Avdelningarna läste upp sina rapporter. Åhörarna hade yttranderätt under årsmötet.

När mötet tog slut gick vi tillbaka till våra rum för att fräscha upp oss inför kvällens middag. En härlig middag bestående av flera rätter med pasta, kött och grillade grönsaker bl.a. Underhållningen för kvällen bestod av ett gladjazzband som gick omkring i restauranten och spelade under middagen. Fram mot midnatt var det dags att dra sig hem mot hotellet för att vara pigga och glada inför lördagens världsmöte.

Lördag var det tid för världsmöte. Morgonens första tema var Dåtid – Nutid – Framtid. Agneta Nilsson representerade dåtid. Margaret Sikkens Ahlquist representerade nutid och Anita Kasper från SWEA Frankfurt som ställde frågan om vad ska SWEA bli i framtiden.

Nästa tema var SWEA i samarbete med andra organisationer. Vi fick höra föredrag av Svenska Institutet, SVIV och Svenska ambassadören i Rom. Vilka uppdrag i världen har dessa organisationer och hur kan SWEA vara en samarbetspartner.

Efter en överdådig lunch (i förhållande vad man är van vid i Norge) blev vi indelade i grupper och tre workshops à 45 minuter i ett rullande schema med följande rubriker startade:

Tema 1. Barn utomlands – svenska språket

Tema 2. SWEA i framtiden

Tema 3. SWEAs information och kommunikation

Barn utomlands – svenska språket (BUS)

SWEA-projektet Barn Utomlands & Svenska språket initierades hösten 2012. Planen bestod av att tillsätta en arbetsgrupp (2012), skapa en projektplan (2013), implementera projektet (2014-2016) och till sist utvärdera utfallet av projektet (2017) för att bestämma hur och om man ska gå vidare. Syftet med BUS är att hjälpa föräldrar utanför Sverige med att föra vidare svenskan till sina barn och stötta barnens flerspråkighet.

SWEA i framtiden

Under fredagens pauser fylldes våra anslagstavlor med olika Post-It lappar. SWEAs styrkor, Svagheter, Möjligheter och Hot diskuterades livligt. När vi på eftermiddagen plockade ner alla lappar för att börja vår sammanställning (och förberedelse för lördagens workshop) var det proppfullt av lappar. (SWOT = Strenghts, Weakness, Opportunities, Threats) Deltagarna skapade mindre grupperingar. Vi bad dem i smågrupperna diskutera SWOT-resultaten och ge gruppens synpunkter på hur ett sunt och friskt SWEA ser ut om 10 år.

Vad vill vi behålla av det som finns idag?

Vad behöver vi förändra?

Vad måste vi ta bort?

Vad behöver vi lägga till?

SWEAs information och kommunikation

Workshopen startade med att Vicki visade en PowerPoint-presentation som berör den kommunikation som vi har idag men också den vi kommer att få inom en snar framtid.

Dagens medier inom SWEA består av våra tryckta medier; SWEA Forum och lokala SWEA blad. De består också av Sociala medier, Snabba nyheter och Webben.

De sociala medierna är i dagsläget Facebook, YouTube och LinkedIn. Våra snabba nyheter är SWEA-Nytt, avdelningsordförandes rader, bloggar och nyhetsbrev. Webben består av SWEA.org med dess undersidor samt alla lokala webbplatser. Hon presenterade också andra nyheter som;

 • En ny Facebook-grupp – SWEA Världen – som kommer att vara en sluten grupp för våra medlemmar. Ett forum där man kan kommunicera med andra medlemmar runt om i hela världen.
 • SWEAs nya webblösning – en ny webblösning med nytt utseende men som skal underlätta arbetet för avdelningarna med nya smarta lösningar
 • En varumärkesmanual som delades ut på minnepinne till alla RO på fredagen. Manualen kommer också att ligga på kanslisidan.

Alla workshops hade gruppdiskussioner där alla fick komma med åsikter som sedan sammanställdes av de olika gruppledarna.

Det finns sammanställningar från alla grupper på SWEA Internationals kanslisida. Om någon som är interesserad dessa sammanställningar kan du kontakta SWEA Oslos ordförande, Camilla Olsson på mailadress: sweaosloordf(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com Lördag kväll avslutades helgen med en hejdundrade fest. Vi kördes med bussar från hotellen till ett kongresscenter utanför Bologna. Som alla middagar var det massvis med mat och vin. Ingen gick hungrig den kvällen.

Förutom middagen, delades det ut pris för bästa SWEA-blad. Det var SWEA Singapore som tog hem denna utmärkelse och mottog för detta en roll-up som kan användas i PR-syfte. Tre andra SWEA-blad uppmärksammades med en SWEA-flagga. Dessa var SWEA London, SWEA Holland och SWEA Moskva.

Kvällen avslutades med dans. – Du har aldrig varit på fest på riktigt innan du har upplevt ett dansgolv som fylls med SWEOR i alla åldrar som dansar till YMCA.

Nästa morgon var det bara att packa resväskan och bege sig hemåt om man inte skulle vidare på en av efterresorna.

Trött men nöjd gläder jag mig till nästa RM på Costa Blanca i slutet på oktober nästa år och VM i Arizona i 2015!4

Text: Camilla Olsson

Foto: Cecilia Persson