Vinprovning med Annika och Malin

En fin vårkväll samlades vi hos Lena, för att prova några goda viner och höra på Annika, som pratade om vinerna. Lena hade dukat på terrassen, först var det lite ostadigt väder men solen tittade fram under kvällen.

Först ut var ett svenskt vin från vingården Arild i Skåne (?) inte så långt från Ängelholm. «Arilds Solaris» är ett vin som doftar intensivt, toner av krusbär och fläder med en god syra. Druvan Solaris är en korsning som ska tåla det skandinaviska klimatet, den är motståndsduktig mot vanliga sjukdomar i vinmarkerna som svamp, och mot frost.

Sedan serverades 3 viner från Syd- Afrika, 2 från «Welmoed» och 1 fra «Ken Forrester», alla från Stellenbosch. Vit och rosé från Welmoed var goda båda två, den vita frisk och aromatisk, rosé gav lite mera röda bär på doften. De hade ett riktigt bra pris: «svenskepriser»!

«Ken Forrester Old Vine reserve» är mer komplext och laget på Chenin Blanc. Ett balanserat vin med doft av gula frukter och mineraliska toner, bra vin till fiskrätter i sommar.

Syd- Afrika har tagit Chenin Blanc till sig som sin ”egen” druva. Ungefär som Carménère i Chile. Chenin Blanc blev importerad till Syd- Afrika från Frankrike redan på 1600-talet med hjälp av Dutch East India Company. Man tror att det är den första druvsorten som odlades där och den hade det historiska namnet «Steen» fram till 1900-talet.

Nästa vin ut var en överraskning från Annika, «Gassier Coteaux d’Aix-en-Provence», en ljusrosa läskande vin från just Provence! Den är faktiskt lagat av enbart blå druvor, 4 sorter, och som ger ett vin med fina smaker, och så ljus rosa färg ändå. Den passar gott till sommarens mat och mingel. En fin flaska också, med ett design som liknar mönstret till Burberry.

Till slut rött vin från Italien, man måste ju ha en italienare 😊, «Campofiorin» från Masi i Veneto. Ett vin som passar till det mesta, utan mat, med mat, lättare plockrätter, lite kraftigare kötträtter. Campofiorin är ett vin med bestämd födelsedatum, första årgången är 1964. Det blev till med en ny teknik, en del av druvorna blev satt till sidan och torkades, och efter den vanliga jäsningen av vinet tillsatte man de torkade, då uppstod en andra jäsning. Detta bidrar till att vinet är lite mer smakrikt och kraftigare.

Under provningen åt vi lite tilltugg, Lena hade fixat skinka, ost och fänkålssalami, och till det hemlagad focaccia som Susanne hade bakat och tagit med sig. Så gott!

God sommar!