SWEA Oslo

Resebrev från VM i Perth

2017-11-09

Efter 6 plus 10,5 timmars resa med 2 timmars uppehåll i Doha landade jag äntligen i Perth torsdag kväll kl 18.30. Taxi till hotellet, en snabb dusch och så in till mingel och buffetmiddag. 190 svenska tjejer mötte mig och det var topp stämning från första stund. Supergod middag med vin, så mycket man ville ha.

Fick till slut tag i min regiongrupp, VEMA, som visade sig att vare ett otroligt trevligt gäng, men då var det läggdags för min del. Vi skulle upp tidigt nästa dag och jag hade rest långt.
Katarina kunde som ordförande dessvärre inte åka på grund av sjukdom, så jag fick erbjudande om at steppa in i sista stund. Något jag inte har ångrat en sekund på att jag gjorde.

Första dagen var det VEMA’s årliga regionmöte där jag representerade avdelningen SWEA Oslo. Förutom Oslo tillhör också Barcelona, Costa Blanca, Göteborg, Holland, Irland, Lissabon, London, Mallorca och Marbella vår region.

På regionmötet går man igenom året som har gått samt nästa års budget bland annat, lite av det samma vi gör på våra årsmöten. Dagen gick också med till at diskutera vad dom olika avdelningarna gjorde för att rekrytera nya medlemmar, plus att vi bollade olika idéer om hur vi skulle behålla existerande medlemmar, med tanke på urval av olika aktiviteter och programpunkter.

Snabb dusch igen och så var det in i väntande bussar som fraktade alla 190 till Perth Yacht club för en strålanda middag där vi bl a fick serverat känguru.

Efter att ha diskuterat lite med tjejerna vid min sida kom vi fram till att det inte var värre att äta kenguru än att äta lamm (båda söta djur). Desssutom finns det enormt mycket vilda kengurur i Australien så beståndet måste hålla nere. Blev några svenska sånger under middagen varefter kvällen svslutades med dans til ABBA och Thomas Ledin. En härlig kväll.

Bussades tillbaka till hotellet och kvällen avslutades i den irländska baren tillsammans med bl a SWEA Stockholm och SWEA Houston.

Dag två var det världsmöte.

SWEA Internationells ordförande Christina Hallmert och administrativa chef Katri Olander Serenius.

Representanter från alla 7 regioner med tillsammans 72 avdelningar deltog I tillägg till själva styrelsen i SWEA International. För dom som inte redan visste det har SWEA tillsammans 7000 medlemmar och finns i 30 länder, bl a Kuala Lumpur, Hong Kong, Japan, flera i USA och Europa, och även Oslo då. Vi donerar tillsammans 2 MNOK varje år till olika goda föremål. SWEA’s motto är: Världsvid vänskap, global kompetens och lokalt stöd. Något vi som organisation erbjuder till svenska tjejer i hela världen.

Resten av dagen gick med till föredrag av olika slag, bl a av mycket intressanta Lisa Lindström, grundare av designföretaget Doberman. Hon råkade ut för en olycka i ung ålder och var rullstolsbunden, men fick prova på en ny behandlingsmetod, och kunde börja gå igen efter fem år. Hon hade stora planer för sitt liv och startade efterhand för sitt liv och startade efterhand bolaget Doberman, som nu har över 100 anställda, och bla annat har fått bukt med arbetslösheten i Ronneby, gjort äldrevården bättre i en annan kommun i Sverige, bägge genom att fråga användarna om hur dom vill ha det. Samskapande och göra MED i stället till att göra FÖR var grundläggande för allt dom gjorde, och också nyckeln till bolagets framgång.

Dagen, och också hela världsmötet, avslutades med en fantastisk middag på the Government House, ett ställe som nästan aldrig hyrs ut och som är bostaden till den engelska drotningen när hon kommer på besök. Ny stolar hade köpts in förra gången hon var där i 2011, och vi var dom första som fick prova dom.
Fantastisk uppdukning med olika blomsteruppsättningar på alla dom 25 olika borden, god mat och dryck, och som hela tiden, en fantastisk stämning.

Tillbaka till hotellet för att sova efter en avslutande drink i den irländska baren.

Vidare till Sydney söndag morgon på egen hand för min del, mens ca 75 svenska tjejer åkte vidare på en efterresa i Perth-området.
Totalupplevelse: två fantastiskt trevliga dager på andra sidan jordklotet tillsammans med ett gäng på 190 härliga svenska tjejer. Bara att glädja sig till nästa gång, om två år, och då är det i Europa.

VEMAs styrelse, dvs ordföranden i de olika avdelningarna som ingår i VEMA.  Stående från vänster: Annika kassör SWEA Oslo, Erika Tiefensee SWEA Gbg, Eva Roman SWEA Marbella, Agnetha Hesselius SWEA Barcelona, regionordförande Christa K Alfredsson, Britt Marie Ericsson Batle SWEA Mallorca, Karin Högman SWEA London,  Sittande från vänster: Mita Zell SWEA Lissabon, Linda Sahlin McConnell SWEA Irland, Margareta Svensson SWEA Holland, sekreterare i VEMA Ann-Sofie Frånberg. Ordföranden i SWEA Costa Blanca, Mona Trygg, fattas på bilden.

Text och bild: Annika Samuelson Kjøle